Karl Hyde: Necítíme se jako myši v pasti

Karl Hyde: Necítíme se jako myši v pasti

11. 10. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Na druhý ročník festivalu Electronic Beats zavítají do Prahy legendy elektronické hudby britští Underworld. V nadcházejících dnech jim u britského labelu Different Recordings vychází již šestá řadová deska Oblivion with Bells. O nové desce, živém hraní a klubovém životě si s námi před pár dny telefonicky povídal Karl Hyde.
Underworld zůstávají věrni svému stylu a prošlapávají moderní elektronické hudbě vlastní cestu. A i když při tvorbě svých děl používají nejmodernější zvukové efekty, hudební styly a produkční techniky, dbají na to, aby tyto digitální trendy nezastínily jejich muzikantskou dovednost. V současné době nabízí skupina Underworld celé své novém album Oblivion with Bells k poslechu na www.myspace.com/underworld.

underworld

Právě vychází vaše nová deska Oblivion with Bells, jak probíhalo její nahrávání a jak jste spokojení s výsledkem?
Tahle deska dopadla přesně tak, jak jsme si na začátku práce přáli. Drží pohromadě, nejsou to jen skladby seřazené za sebou, ale celé album je kompaktní a vypráví pěkný příběh. Jsou tam tedy jednak pecky do IPodu, ale můžeš to poslouchat také celé jako soundtrack k filmu. Jsem upřímně rád, že se nám to takhle povedlo.

Do povědomí řady lidí vstoupili Underworld díky filmu Trainspotting, který je už navždy spojený s vaší skladbou Born Slippy. V případě některých snímků jste se nepodíleli jen na soundtracku, postarali jste se o kompletní hudbu...
To je pravda. Zrovna nedávno jsme dokončili práci na dvou filmech. U filmů Breaking and Eterning a Sunshine jsme byli osloveni ke komponování celé hudební složky filmu. Je to pro nás jednoznačně pozitivní zkušenost. Rádi bychom se tomu časem věnovali ještě víc. Dokonce plánujeme i nějaké reklamy – připadá nám to přirozené. Teď se však chceme soustředit na naší novou desku a turné, ale vidím to tak, že za dva roky se k pohyblivým obrázkům vrátíme.

Na co se můžeme v rámci vašeho pražského vystoupení na festivalu Electronic Beats těšit?
Na spokojené pány na pódiu, kteří si užívají improvizace a entusiasmu. Na koncertech hodně jamujeme, takže je každý jiný. Nemáme žádné předpřipravené nahrávky, ani přesně daný program, který by nás svazoval, pokaždé je to tedy živá show. Baví to tak víc nás i posluchače. Co se týče skladeb, zahrajeme něco nového z „Oblivion with Bells“, ale návštěvníci našeho pražského koncertu nepřijdou ani o starší skladby.

Na taneční scéně existujete velmi dlouho… Je snadné stále nacházet nové inspirační hudební zdroje?
Ale ano, pořád se děje spousta zajímavých věcí. My konkrétně jsme v kontaktu s mladými hudebníky, a stále tak máme přísun progresivní hudby. To je velká inspirace, když se tomu otevřeš, můžou tě ovlivnit i lidé o generaci mladší, jenom se tomu musíš naučit. Momentálně bych třeba uvedl německou scénu, kde se podle nás děje hodně zajímavého například na labelech Cocoon, Compact… To všechno na nás má vliv.

Jak jste se proměnili oproti začátkům?
Měníme se už 27 let. Stejní jsme zůstali v tom, že děláme pořád hudbu, kterou dělat chceme, pracujeme pořád s lidmi, se kterými pracovat chceme. Teď máme navíc oproti našim začátkům možnost používat vícero komunikačních kanálů, které nás propojují s posluchači: například naše internetové stránky underworld.com, rozhlasové a televizní pořady, desky a právě ty živé koncerty… Díky těmto možnostem se ani po letech necítíme jako myši v pasti a ještě nás to nezačalo nudit.

Ale přesto, nejste už po těch takřka třiceti letech na scéně z klubového prostředí unavení?

Už si nemůžeme užívat jako dřív. Musíme vnímat potřeby svého těla… Člověk musí být opatrný, dobře jíst, hodně spát a starat se o sebe.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELECTRONIC BEATS (ODLOŽENO)

Sobota 27. 10. 2007
Vstup: předprodej 450/550 Kč
Vystupují:
Underworld, Booka Shade, Alter Ego, The Man no.9, Josef Sedloň a Ladida
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
soulbass
14. 10. 2007 | 15:25:51
+0 | -0
tak Veletržák prý již vyprodán a já mám dilema vyřešeno :D
SOUTĚŽTE
Electronic Beats
Nove album Underworld - Oblivion with Bells
Electronic Beats
1x Sony Ericsson W880i
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika