Mezipatra

Mezipatra

31. 10. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
S cílem poskytnout majoritní společnosti impuls k poznání lesbické, bisexuální a transgender kultury vznikl v roce 2000 festival Mezipatra. Letošní 8. ročník se uskuteční od 26. října do 3. listopadu v Brně a od 5. do 11. listopadu v Praze.

Letošní ročník je svým způsobem bilanční. Hlavní téma je buřičství a vybrané filmy se snaží poukazovat na témata, o kterých se v konzumní mainstreamové kultuře nemluví a zobrazovat postavy, které většinová gay a lesbická komunita vnímá jako hrozbu pro své začlenění do společnosti.

Retrospektivy se zaměřují na tvůrce, kteří jsou buřiči ve smyslu překračování estetických norem. Jsou jimi John Greyson a Ulrike Ottinger. Festival také připomíná jednoho z nejradikálnějších evropských tvůrců, Rainera Wernera Fassbindera, od jehož smrti uplynulo 25 let. Zakončovacím filmem je jeho poslední dílo, v Česku nikdy neuvedený Querelle.

Další část programu, především formou dokumentárních filmů, mapuje limity přijímání homosexuality v Evropě a poukazuje na přetrvávající homofobii nejen v nových členských státech EU.

Mezipatra letos provádějí bilanci české kinematografie. Retrospektivní přehlídka pod názvem Zkouška z dospělosti přinese výběr filmů, které po roce 1989 znázorňovaly (především negativně a stereotypně) homosexuální postavy. Impulsem pro přehlídku je film Pusinky, který jako úplně první český celovečerní film soutěží v hlavní soutěži festivalu.

Letošní ročník klade velký důraz na své edukativní poslání. Společně s Goethe Institutem připravujeme v Praze mezinárodní symposium o životě gayů a leseb ve východním bloku před rokem 1989. Osmnáct let po pádu komunismu zůstává toto zásadní téma naprosto nezpracované.

Mezinárodní rozměr má i blok přednášek o historii a kontextech gayů a leseb ve světové kinematografii. Pozvali jsme filmové vědce a historiky, aby nabídli odpovědi na stále se vracející otázku ,,co je to gay a lesbický film?".

Projekce mohou diváci zhlédnout v kinech Art (Cihlářská 19, Brno), Sál Břetislava Bakaly (Žerotínovo nám. 6, Brno), Světozor (Vodičkova 41, Praha) a Oko (Františka Křižíka 15, Praha). Festival tak letos obsadí rekordních šest sálů. Slavnostní zahájení festivalu za přítomnosti hostů, partnerských institucí, sponzorů a patronů se bude konat v brněnském Sále Břetislava Bakaly 26. října ve 20.30 hodin, v Praze pak 5. listopadu v kině Světozor ve stejný čas.

Vstupenky na jednotlivá představení lze zakoupit přímo v pokladnách kin za 85 a 95 Kč, permanentky do velkého sálu kina Světozor pak 499 Kč. Aktuální program a katalog festivalu je k dispozici v kinech a na www.mezipatra.cz.

Ozvěny Mezipater proběhnou v Olomouci (12. – 13. 11.) a Českém Těšíně (21. – 22. 11.).

Festival udělí tři ceny: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Cenu diváků za nejlepší film.

V odborné porotě zasednou Barbara Reumüller, ředitelka vídeňského festivalu Identities, Cosimo Santoro, dramaturg Turínského gay a lesbického filmového festivalu, který je jedním z největších a nejstarších GLBT festivalů na světě, a Fabiano Golgo, původem brazilský žurnalista působící v Praze.

O cenu za nejlepší film se opět uchází Lisa Gornick, která Mezipatra vyhrála v roce 2004 se svým debutem Miluji Tě?/ Do I Love You?. Její nový film Tik tak ukolébavka/ Tick Tock Lullaby se zaměřuje na mateřství – woodyallenovská hlavní hrdinka pochybuje o tom, zda vskutku chce být matkou, nebo je jen obětí společenského tlaku a fenoménu „biologických hodin“. Režisérka festival osobně navštíví.

Do soutěže se také vrací tvorba Lionela Baiera, švýcarského režiséra loňského soutěžního filmu Hloupý kluk/ Garcon stupid novým filmem Pokradmu /Comme des voleurs . Mezipatra poprvé uvedou tvorbu Andrého Téchiné, jednoho z nejvýznamnějších francouzských režisérů současnosti. Soutěží snímkem Svědkové/ Les Témoins .

Členy a členkami studentské poroty jsou studentky filmové vědy Lucia Kajánková a Anna Purkrábková, student designu Daniel Pošta, vizuální umělec Ondřej Gášek a student queer studies Roman Kollárik.

Vyhlášení vítězných filmů a předání cen se uskuteční na slavnostním zakončení Mezipater v neděli 11. listopadu ve 20:30 hodin v pražském kině Světozor. Filmovou část programu uzavře projekce snímku Querelle, která připomene 25. výročí úmrtí R. W. Fassbindera.

Querelle , poslední Fassbinderův film, vzbudil na MFF v Benátkách skandál a do historie tohoto festivalu se nesmazatelně zapsal rozkolem, který způsobil v hlavní porotě (z té vystoupil Marcel Carné na protest vůči odmítání Fassbinderova díla zbývajícími porotci). V České republice nebyl homoerotický Querelle zařazen do žádné retrospektivy Fassbinderova díla, ačkoliv se jedná o jedno z jeho nejlepších děl a neodmyslitelnou součást evropského filmového dědictví.

www.mezipatra.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika