Digitalism předčili i velká očekávání

Digitalism předčili i velká očekávání

27. 12. 2007  |  Autor: Ondra  |  Komentáře (0)
Vánoční svátky zapříčinily, že report z koncertu německých Digitalism, který se odehrál ve čtvrtek 20 prosince v Paláci Akropolis, přináším až teď. I přesto že koncert trval jen necelou hodinu a žádný přídavek se nakonec nekonal, pocity z vystoupení jsou více jak kladné. Nezbývá než doufat, že se tu Digitalism představí v létě na nějakém festivalu.
Upřímně jsem byl trochu zklamán z toho, že tu Digitalism měli odehrát jen hodinové vystoupení a to ještě ve všední den. Na druhou stranu mě zatím žádný koncert v Paláci Akropolis nezklamal, ať už se jednalo o precizní zvuk, či skvěle zvládnutou světelnou show. Tak jako většina návštěvníků i já jsem dorazil do Akropole něco málo po osmé. Předskokani k Digitalism byl český projekt MIDI LIDI. V tomto ohledu jsem opravdu barbar, neboť jsem jejich vystoupení slyšel poprvé v životě. Vždy mě prostě jejich koncert unikl mezi prsty. Od přátel jsem měl však inforamce, že to bude skvělý zážitek a musím říci, že se nepletli. Všichni tři učinkující stáli na kraji pódia před svými laptopy, všichni v bílých mikinkách. Tu a tam popadli mikrofon, zazpívali refrém z právě znějící písně, nebo učinili nějaké teatrální, přesto zábavné gesto. Při jejich vystoupení jsem se opravdu nenudil. Určitě si seženu debutové album "Čekání na Robota" a skladby jako "Bujon", "Láska", nebo "Strejdo!" si dám ještě jednou v klidu svého domova. Zvuk byl totiž tentokrát nějak moc nahlas a občas mě z toho zaléhaly uši. Musím ještě vyzdvihnout výkon člena, který bubnoval na elektronické perkuse - skvělý hudební zážitek. Lidé se zatím rojili na sál, většinou postávali v jeho zadní části a tak bylo ve předu spoustu prostoru na to, aby si člověk začal hledat nějaké výhodné místo.

midi lidi

Před devátou zazněl poslední track a vše se začalo chystat pro koncert tolik očekávaných Digitalism. Nikdo asi nečekal, že plátno, na které se po celou dobu koncertu MIDI LIDI promítala projekce od VJ Koloucha se vznese vzhůru a za ním se objeví nové, daleko větší a dokonale zařízené pódium. Sál Akropole se začal plnit a já najednou zjisitl, že z mého místa jsem byl takticky "vyšťouchán" nějakým mladým párem až do prostřed parketu. V tu chvíli mě to ani nějak nevadilo, soustředil jsem se jen na ono pódium a na obrovské plátno za ním. Přesně v devět se za mašinkama objevily dvě postavy. Je to už hodně dávno, co se mi rozbušilo srdce vždy, když jsem osobně potkal nějakou známou tvář z televize, či si podal ruku s DJem světového formátu. Ten zvláštní pocit jsem ale najednou měl i při pohledu na Jense Moella a Ismaila Tuefekciho, tedy pány, kteří před více jak třemi lety projekt Digitalism založili.

digitalism

Oba nastoupili za ohromného ohlasu diváků a hned se chopili svých mašinek. Konkrétně Jense těch elektronických a Ismail bicích nástrojů. Kdo slyšel jejich album "Idealism" dočkal se všech hitů, které se na albu objevily. Více než koncertu se to podobalo živému mixovanému vystoupení. Mezi skladbami totiž nebyly žádné pauzy, nýbrž byly všechny precizně namíchány. Vokály, stejně jako na albu, obstaral Jense, obzvláště při skladbách "Apollo-Gize", či "I Want I Want" se mohl projevit naplno. Od mikrofonu se zas vrátil zpátky ke svým studiovým mašinám, následně zas zpátky k mikrofonu a tak to probíhalo po celou dobu. Ismail, který ovládal hlavně bicí soupravu povzbuzoval čím dál více rozjetější dav. Skandoval, mával hůlkama a dokonce si vystřihl i jedno vokálové sólo, to při skladbě "Homezone".

digitalism

S mikrofonem v ruce došel těsně až na okraj pódia a společně s lidma rapoval refrém skladby "We have the biggest party ever!". Plný sál byl v tu chvíli na nohou. Škoda jen, že Ismailovi nebylo skoro celou dobu pořádně rozumět, i když kdo znal, mohl si text doplnit sám. Podobně úchvatná atmosféra panovala i při skaldbách jako "Pogo, nebo "Idealistic". Skladby skvěle doplňovala originální projekce. Trochu mě jen překvapila síla dvou stroboskopů, které na začátku koncertu málem oslepily valnou část publika. Ostatní světla pak barevně dokreslovala náladu jednotlivých tracků.

Hodina vystoupení však utekla až moc rychle. Najednou bylo pár minut před desátou, zazněl poslední beat, pánové se rozloučili a zmizeli do zákulisí. Pár minut do celé přeci jen chybělo a tak všichni řvali a pískali, protože doufali alespoň ještě v jeden přídavek. Ten se bohužel nekonal. O této pravdě nás přesvědčila až rozsvícená světla v sále. Po skvělém koncertu, který však trval moc krátce jsem se ještě zašel podívat do divadelního baru, kde to roztáčeli The Fakes. U jejich zajímavé směsice punk rocku, nu rave a electroclashe jsem vydržel ještě několik chvil a pak hurá domů. Koncert Digitalism splnil má očekávání po všech směrech. Doufám tak, že to nebylo na dlouhou dobu jejich jediné vystoupení v Čechách a že si je třeba v létě užijem na nějakém festivalu. Rozhodně by to stálo za to!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 20. 12. 2007
Vstup: 420 Kč
Vystupují:
Digitalism, Midi lidi
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika