CZECHTEK 2005

CZECHTEK 2005

30. 07. 2005  |  Autor: erow  |  Komentáře (0)
Dle posledních informací je na místě konání u Mlýnce na Tachovsku přes 5000 lidí a jejich počet stále narůstá. Zatím hraje 10 soundsystémů a policie celou akci kontroluje z povzdálí. Na místo se má kolem poledne dostavit soudní znalec a odhadnout "škody", po jejichž vyhodnocení policie ohlásila možný zásah proti účastníkům party. Počasí zatím přeje a má přát i nadále. Aut je kolem areálu zaparkovaných cca 1000 a ztěžují dopravu. Pro příjezd k místu konání se doporučuje sjet z dálnice s dostatečným předstihem a dopravit se k místu alternativními silnicemi. Celkově se dá tedy říci - Czechtek se rozjel, jste vítáni...
MLÝNEC -Už v pátek večer se začaly na louku u Mlýnce na Tachovsku vracet stovky lidí. Někteří technaři využili noci a i přes policejní zátarasy se na louku dostali. V sobotu kolem poledne už na louce u deseti aparatur tančilo pět tisíc lidí.Na dálniční sjezd na Mlýnec, kde má policie shromaždiště, přijely během dopoledne desítky dodávek s policisty z celé republiky. Před polednem dorazily i další autobusy plně naložené policisty.

Místní: pusťte je na party :
Obyvatelé Újezda pod Přimdou sepsali petici, ve které vyzvali policii, aby pustila auta s účastníky taneční akce na pozemek, kde se party koná. "Dosud se chovali slušně, ale teď začínají být agresivní, napadají nás. Máme je všude, v ulicích, na zahradách, skoro až v domech," řekla Jaroslava Doležalová, jedna z autorek petice.

Lidé z Újezda chtějí, aby auta s účastníky technoparty opustila jejich obce. Petici převzal velitel policejního zásahu.

S policií dnes před polednem jednal i starosta Přimdy Jan Sopko. Tlumočil problémy lidí z vesnice a požádal o řešení situace. "Policie mě požádala, aby jim odevzdal naše vyhlášky o veřejném pořádku a na základě nich určí postup," řekl po jednání Sopko. "Doporučil jsem zároveň, aby policie auta na louku pustila," řekl.

Místní: policie si hledá záminku
To ale obyvatele i účastníky technoparty neuklidnilo. Podle některých si policie spíš hledá záminku, proč vesnici násilím vyklidit.

Účastníci technoparty, kteří jsou celý den ve svých vozech zablokovaní uprostřed vsi, by se pak nejspíš přesunuli jen o obec vedle. Podle místních se přitom mladí lidé ve vsi chovají většinou slušně. "Když jsem je večer poprosila, aby byli tiše, protože mám dítě, nechali si říct," řekla žena ze vsi. "Jenže oni tam jsou bez vody, bez možnosti se umýt, nedivila bych se, kdyby jim taky ruply nervy," řekla.

Podle lidí, kteří se technoparty účastní, je postup policie nesmyslný. "Policie dělá všechno proto, aby tyhle věci zhatila. Udělá to tak, aby to vypadalo, že za to můžeme my. Že neuposlechli policii, že se hned nevrátili domů. My se chceme jenom bavit," řekl jeden z účastníků Martin Kutenič.

Podle policie dnes majitelé okolních pozemků vyčíslí škody. "Policie ČR si vyžádala posily a bude přijímat opatření k obnově právního stavu. Současně touto cestou upozorňuje účastníky technoparty, že se zdržují na pozemcích, jejichž majitelé nedali souhlas s konáním technoparty," uvedla plzeňská policejní mluvčí Jolana Číhová.

Povolení akce majitel neodvolal
Účastníci technoparty tvrdí, že jejich akce je legální, protože vlastník pozemků s ní souhlasí. Zástupce majitele pozemku Constantin Plesky to v sobotním tisku potvrdil. Odmítl přitom páteční tvrzení policie, že majitel louky svůj souhlas s akcí odvolal. Policisté také namítali, že vstup na technoparty je možný pouze přes další pozemky. Jejich majitelé ovšem nedali souhlas k tomu, aby přes ně auta na party najížděla.

Policie vytlačila v pátek po poledni kolonu čekajících účastníků technoparty z dálnice D5. Ačkoli bylo možné odjet jen směrem k hraničnímu přechodu Rozvadov, většina se na nejbližším sjezdu z dálnice obrátila a zamířila do vnitrozemí. Hranice do Německa překročilo jen minimum příznivců techna.

Na Českolipsku 50 fanoušků techna
Policie rozpustila v pátek večer shromáždění asi 50 mladých lidí, kteří najeli na louky u osady Domašice na Českolipsku a rozvinuli tam transparent CzechTek 2005. Po zásahu pořádkových jednotek se skupina příznivců hudby techno rozešla, řekla v sobotu Helena Pikalová ze severočeské policejní zprávy v Ústí nad Labem.

Policisty požádal o pomoc tuhaňský starosta Andrej Karcub a jejich zákrok se obešel bez zranění. Podle operačního důstojníka českolipské policie se ráno v okolí Domašic neobjevili žádní příznivci techno a vládl tam klid.

Zprávy, že se tam CzechTek přesune ze západních Čech se totiž objevily na internetu. V oblasti kolem Tuhaně poblíž Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko leží dvě velké volné louky, jichž by fanoušci techna mohli využít.

[IMG]http://www.redakce.poslouchej.net/obr/czechtek.jpg[/IMG]
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika