Rozhovor s Mariem Ranierim

Rozhovor s Mariem Ranierim

25. 02. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Mario Ranieri je jedním z hlavních představitelů hardtechna. Jeho sety byly vždy velmi tvrdé a nekompromisní, čímž si získal mnoho fanoušků. Mario je dobrý Dj, producent a dokáže udělat kvalitní song jakéhokoliv stylu. Může se pochlubit obrovským množství vydaných desek. Je fenoménem posledních let a stále má silnější základnu fanoušků.
Ahoj Mario, začneme první otázkou. Každý tě zná pod jménem DJ Mario Ranieri, co znázorňuje tohle jméno? Co tě inspirovalo se stát Dj?

Mario Ranieri symbolizuje unikátní styl. Víte, že jsem vždy zkoušel vytvořit unikátní písně a zkouším kombinovat pokud možno co nejvíce stylů v mých setech. Pří setech hraji také často vlastní tracky a definuji hard techno do popředí davu, takže to netrvalo moc dlouho abych bych taky DJ.

Pochlub se čtenářům, kterýma styly jsi prošel a co tě inspirovalo k hraní hard techna?


Vždy jsem se zajímal o tvrdou, elektronickou hudbu. Nejprve to byla taneční hudba v počátku 90 letech se skupinami jako KLF, U96 atd….. Potom mi můj synovec ukázal techno kompilaci a já jsem se totálně zamiloval do techna. Po nějaké době jsem také slyšel všechny Thunderdome Hardcore CD a pak jsem měl krátké období Trance. Potom přišlo Tribal Techno a pak už všechno přímo směřovalo k hudbě, kterou dnes nazýváme Hardtechno.

Je někdo, kdo nějakým významným způsobem ovlivnil tvůj život, nebo tvou kariéru? Co pro tvůj život znamená hudba? Bylo povolání DJe vždy tím, co jsi chtěl dělat? Vlastně co v současné době posloucháš ty za hudbu?

Taky jsem měl vždy idoly. Každá deska, kterou jsem si koupil mě ovlivnila. Také rád dnes poslouchám starou hudbu jako KLF, protože je to hezké připomenout si, jak ta hudba zněla v počátku mé kariéry! Je to hodně zábavné poslouchat klasické techno.

Hudba pro mě znamená všechno. Nemohu žít bez hudby. Mám geny po otci, který je také hudebník a vždy jsem měl hudbu v krvi. A ano, vždy jsem žil z hudby.

Každou, která mi něco dává. Nezáleží na tom, jestli je to techno, heavy metal, rock, klasika, jazz nebo něco jiného. Pokud to není komerční, tak to budu mít rád. Jsem velkým fanouškem Falca, rakouského rap umělce, který zemřel v roce 1998. Je to můj idol navždy. Potom nastoupil Marilyn Manson a System of a Down. Také rád poslední dobou poslouchám písničky od Amy Winehouse ….. Mám rád hodně hudby. Ale je taky spousta hudby ve světě, kterou opravdu rád nemám…..

Co Mario Ranieri jako producent? Prozradíš nám nějaké novinky, ářčáářco se týče produkce?

Je tady hodně nově vznikajícího materiálu. Nový Ostarrichi “Ranieri” – remix ode mě, elektro najdete na (www.myspace.com/ranierii) a tvrdší nahrávky na Artifal Beats Records. Také mám nějaké nevydané tracky a zkouším je brzy vydat na dalších labelech. Jeden z nejdůležitějších projektů pro rok 2008 bude hudební video pro novou verzi Tourette a starší Schubfaktor klasicu: Tourette 2008. Vytvořil jsme novou verzi s Frankem Kvittou v jeho studiu a příští týden budeme mít video natáčení (www.schubfaktor.at/tourette2008). V březnu začnu třetí rok studia na SAE Institutu ve Vídni. Chci se naučit více o hudbě a mám v plánu vstoupit do reálné hudby jak to udělal Falco.

S kým nejraději pracuješ ve studiu? Jaký je tvůj oblíbený proces tvorby hudby?

Samozřejmě s Frankem Kvittou. On jediný je stejně otevřený jako já. Jsme většinou na stejné vlně ovlivněné hudbou a vkusem. A on je taky stejný blázen jako já. Rád se s ním setkávám a jsem s ním – je to taky velmi zábavné stejně jako vidíte v POTATO POTATO POTATO video na YouTube hehehehe…………

Jaké je klíčové vybavení tvého studia? Jak probíhá tvorba tracku?

Podle mě to nezáleží na vybavení, softwaru, nebo hardwaru, který užíváte. Hudba se tvoří ve vašem mozku. Software je jen nástroj, který pomáhá realizovat tvé myšlenky. Nezáleží na tom, jestli je to Reason, Live, Fruity, Cubase nebo něco jiného. Na začátku jsem měl spoustu hardware, protože jsem si myslel, „musíš mít to a to a to“ a dal jsem do toho spoustu peněz do všech Rolandů a zařízení. Ale po několika letech jsem všechno prodal a začal pracovat s počítačem a Fruity. Jak jsem už řekl: To nezáleží na programu, který používáte. Pokud je umělec dobrým umělcem udělá rovněž dobrý track s mikrofonem a bubnem . V SAE institutu budu pracovat ve velkém profesionálním studiu a budu používat MAC a zařízení jako je toto. Takže to bude rovněž zajímavé naučit se nové programy…. Uvidím, co budu používat za 3 roky.

V poslední době mi přijde že klasické techno je docela v hluboké krizi. Jaký je tvůj názor na dnešní klasické techno? Co je v poslední době pro tebe techno?

Rovněž postrádám typické klasické techno jako jsem hrál v roce 1999. Jako všechnu veteš ze Švédska:-), Tribal Techno atd…… Myslím si, že by bylo skvělé realizovat tyto sety na party, protože nenávidím, když přijdu na party ve 22:00 a oni hrají 160 BPM. Nově příchozí někdy udělají to, co dokáže zničit dobrou party. Perfektní party by měla začít s Elektro, přecházet do Techna a Tribal Techno o půlnoci a pak Hardtechno a může být Hardcore na závěr. Hladina by měla stoupat od začátku do konce a neměla by být konstantní. Je to jako dobrý sex – nesmíš být ve stresu. Začínáš s dotyky, polibky, lízáním a pak tvrdý sex HAHAHAHAHA.


Střihneš si premiéru v luxusním CITY CLUBU v Rožnově pod Radhoštěm, co od tebe jako od dje můžou očekávat?

Nikdy jsem tady nebyl, ale znám Českou republiku velmi dobře. Lidé jsou vždy nádherní a milují party. Takže si myslím, že to pro nás bude perfektní noc….. Poslední vystoupení jsem měl v Opavě a bylo jedno z nejlepších v ČR za poslední dobu. Takže uvidím, jestli lidé v City Clubu v Rožnově překonají atmosféru v Opavě .


Fanoušci stárnou a začínají o muzice smýšlet trochu jinak, jak vůbec vnímáš taneční scénu a její budoucnost?

To víš, lidé vždycky říkají “to bylo lepší, než posledně bla, bla….” Bylo to právě posledně lepší, protože jsme byli mladší a měli jsme více citu pro hudbu, protože to bylo nové. Pro mě se nic nezměnilo. Pořád mám rád hudbu a budu pořád pokračovat v produkci a hraní této hudby. Styly se pořád mění, ale má to tak být. Nemám problém s tím, že to dělám tak dlouho jak to dělám.

Mám jen problem s MP3 a laptopy, protože zničily spoustu malých labelů. Vinylové pásky jsou absolutně špatné a vysávájí to, Lidé si stahují nové věci, místo aby si je kupovali a tak labely se dostávájí do krize a někteří umělci musí přestat dělat hudbu. Je jedno, jestli si stahujete hudbu Britney Spears, protože prodává milióny desek a jsem taky absolutně pro stahování všeho, co je zadarmo. Ale ne, pokud je to od umělců, kteří žijí pro svou hudbu a taky pro ni umírají. Pro techno jsou MP3 opravdu velmi nebezpečné. Znám spoustu DJ, kteří hrají na laptopech a říkají – “to není problém – nyní máme digitální obchody” yea, yea, yea ale to JE SAMOZŘEJMĚ PROBLÉM. Protože nemůžete vydělávat tolik peněz z MP3, jako z vinylu. Je to nebezpečné pro existence umělců.

Každý si může myslet že příště si sám stáhne písničku z ilegáilních stránek na internetu … Pořád může stahovat živé sety od DJ a myslím si, že je to dost pro každého.

Před pár lety tu byla a je mánie kolem schranzu. Co jsi myslíš o fanatických fanoušcích?

Zasraný Schranz! Nazývej to Hardtechno. Na názvu nezáleží – myslíme tutéž hudbu!

Teď jednu otázku na tělo. Nejen já, ale hodně lidí má rádo tvojí muziku. Mohl bys říct, kdy jsi zahrál svůj nejlepší a nejhorší set?

Jeden z nejhorších setů ……… hmmmmmm, mám na mysli 2 sety. Jeden v Rakousku, kde celé zařízení nestálo za nic. Nic nefungovalo. Monitory byly mrtvé, mix, sluchátka – nefunkční. Opravdu všechno stálo za hovno a já jsem nemohl hrát. Byl jsem rozčilený a tak jsem praštil deskou a šel domů. Další byl moje chyba. Bylo to v klubu Tunnel v Rakousku před několika lety…. Byl jsem šíleně opilý a nemohl jsem nic zahrát. Nemohl jsem zmixovat žádnou desku…. Lidé v klubu si říkali “hej, slyšel jsi Maria – co to bylo? “ a zaměstnanci taky.

Je tady I set, když jsem byl nemocný. Nikdy v životě jsem nezrušil vystoupení, takže jsem hrál, i když jsem byl nemocný….. Se 40 °C horečkou ve Slovinsku, se střevní chřipkou v ČR, loni se zimnicí v Bulharsku a nebo s operovaným nosem minulý týden v Belgii. Ale všechno šlo dobře, až na to, že jsem se cítil zle.

Ale taky jsem měl samozřejmě spoustu dobrých setů. Jak už jsem řekl, skvělý byl loni v prosinci v Opavě. Taky jsem měl skvělé party Bulharsku, opravdu to tam mám rád. A taky v Jižní Americe, Venezuele a zemích jako tyto. Možná letos pojedu do Afriky.


Poslední otázka draku, jaký máš cíl ve svém životě?
Udělat kariéru jako Falco. A samozřejmě mít 2 děti, psa a dům. (Dům bude brzy hotový hehehehe).A nejdůležitější věc pro mě je vždycky říkat pravdu a být čestný k sobě a k ostatním lidem. Opravdu chci zůstat člověkem, a ne kretén, jako některé ostatní známé osobnosti…


Děkuji za rozhovor Mario bylo mi ctí tě vyzpovídat čau Orbis Pictus :)

Taky moc děkuji. Už se nemůžu dočkat až budu znova v ČR  :)
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CESTA DO PEKLA

Sobota 1. 3. 2008
Vstup: 120 Kč
Vystupují:
Mario Ranieri, Boss, CJ Fox, Hidys, Dark Cube, Volvaček
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
BloodRain
16. 08. 2009 | 12:04:10
+0 | -0
Ma pravdu chlapec. A to kompletne ve vsem. Ackoliv je to rok a pul stary clanek, tak situace je porad stejna.
tomas susina
29. 02. 2008 | 06:52:50
+0 | -0
backstreet boys
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika