MUSIC V9KEND - urban day

MUSIC V9KEND - urban day

06. 03. 2008  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (6)
Mezinárodní hvězdou sobotního Prague music v9kend byl dj Krush. Měl přijet zahrát také zakládající člen formace Massive Attack Daddy G, ale ten svou účast několik dní předem odřekl. Přesto mě překvapil malý zájem (polo)odborné veřejnosti. S největší pravděpodobností právě začínáte číst jediný report, který z této památné noci vznikl.
Sobotní probuzení provází bolest hlavy a žízeň. Zdvořile odmítám ranní kávu paní Červinkové a hasím si to přes celou Prahu do vlastní postele. Dva brufeny a spánek, a plíživá bolest v uších je pryč.

Dj Krush? That Japanese one?
Plán válet se až do noci a vyrazit až na půlnoc náhle naruší příjezd dvou lidí, které jsem úspěšně zlomila k návštěvě Retra. V klubu takhle v devět večer nebyla skoro ani noha, od právě začínajícího Tuca jsem během svého náletu zaslechla jen Eminema, a říkala jsem si, jak asi bude publikum hudebně dospělé dnes. Oněgin s Yuko ale čekali v hořejší restauraci Retro a já si rychle šla pro uložený kabát zpátky do šatny. U večeře Japonka Yuko vypráví dojmy z Krushova koncertu před lety v Šanghaji. Ještě se ujišťuje, jestli dnes večer opravdu zahraje TEN japonský Krush a ne žádný jiný. Snažíte-li se najít jeho myspace, pak je to marné. Existuje asi 10 djů co si říkaj Krush, ale existuje jen jeden toho jména, jež je předním představitelem fúze hip hopu a jazzu, je mu neuvěřitelných 46 let a stále je ve svém oboru nedostižitelný. Tetelím se radostí ze slibovaných dvou hodin multikulturního zážitku a moc dolů nespěchám.

Netradiční Wich
Retro na mě udělalo dobrý první dojem, jen těch míst k sezení by mohlo být víc. Zatím se asi 300 návštěvníků snažila pobavit naše česká star Wich. Moc jsem si od něj neslibovala, ale bylo to pestřejší, než jsem čekala. Pomalu rozpohyboval směrem k sobě i půlkruh lidí, který se kolem něj utvořil. Wich dělá dobrou práci a nemusí hrát zrovna hip hop. Konkrétně za našeho příchodu se sálem rozléhala Everything in its right place od Radiohead, s parádně splašenými bicími. Neuběhne ani minuta a sálem duní house a překvapivě to nezní jako prasárna :- )Pak přijde jakási tribal hopsárna, kterou rozetne nu-jazz znějící jak z od Saint Germain a brazilské bubny, trubka s tlumičem, á salsa! Po chvíli libový house, progresivní vložka, kopanec, deep a znovu hlas Thoma Yorka sólovka Erase! Hezky pěkně.

Prostor neznámého klubu jsem zatím rekognoskovala jen pohledem. Zdaleka tady není tolik mlado, jak se mi někteří snažili namluvit. Publikum je zcela jiné, než bylo v pátek. Věkový průměr srovnatelný, šířka nohavic podstatně větší. V průběhu noci potkávám u baru dredatého klučinu, který má po dvoudenním hudebním zážitku stejně šťastně-zlomený výraz v obličeji jako já.

Retro je prostorově zajímavě řešeno. Vystupující stojí takřka na úrovni návštěvníků, protože je strop nad pódiem výrazně snížený. Handicap alespoň tento večer řešil výhled na projekční plátno, ale i na obrazovky po stranách. Příjemný klub s nehorázně předimenzovaným zvukem. Dřevěná podlaha jím vibrovala ostošest a vrnění nohama šířila dál do těla. Což bylo docela zajímavé :-) Uši už se ale znovu začínají ozývat, dva večery takhle zostra nejsou zadarmo. Jdu se trochu schovat před nejsilnějším náporem decibelů a to se mi bohudík v prostorách pod balkóny podél malé haly daří. Pomalu ale přicházela Krushova chvíle a na takové uvítání se nesluší sedět u zdi!

Its the beat!
Wich zatím přihazoval stále víc hip hopových věcí a najednou se vedle něj nenápadně zjeví Mr.Krush. Střídačka zabrala minutu, Krush si nenechal žádný prostor pro dlouhé ovace a pustí se do práce. Prostorem se rozlétne psychedelická japonská flétna, která se střídavě ztrácí v daleko konkrétnějších stopách. Zaduněly bubny a já jsem otevřela oči směrem k plátnu. Pohled na jeho ruce a techniku snímaný dvěma kamerami perfektně podbarvený jinými obrazci vzbuzoval obrovský respekt. Výborný střih, často jsem od plátna nemohla vůbec odtrhnout oči, video šlo bezchybně s hudbou. Řekla bych, že je mistr schopen být si svým vlastním vjem, stejně jako Coldcut, či Hexstatic. Taky nechápete, že tenhle člověk vydává u Sony a ne Ninjů?

Pohled na Krushe, kterému přes čepici v podstatě vůbec není vidět do obličeje je docela mystický zážitek. Občas na setinu sekundy zvedne oči, podívá se jak moc to lidi pobírají, jestli jim to ještě osolit, nebo trochu ubrat a zase se zaboří do mašinek a sofistikovaného hluku. Oči nás všech se upíraly na jeho deset prstů lítajících mezi deskami, mixem, compem a jakýmsi tlačítkem, které spouštělo jednotlivé zvukové sekvence. Byl kdesi v místě potenciometru a jeho zdánlivě jednoduché používání mě naplňovalo bázlivou úctou. Jak bych Vám dál to vystoupení popsala? Hip hop na virguli, hravé melodie, synth zvuky, abstrakce i zvuky tradičních nástrojů a démonický podklad. Zahrál i své věci, které jsem neslyšela už pěknou spoustu let. Piano, akustická kytara a intuitivní směřování rytmu, který občas zahnal jakoby doprostřed nějakého nástroje, nechal ho tam vyřádit a pak následovala další (pánové prominou) kulervoucí změna. Po půl hodině běsnění nahodil první rapovou desku a rytmus se konečně taky nalomil. Publikum se začalo uvolňovat a vesele reagovalo na breakbeatový rytmus. Ale moc dlouho nás v té radosti nenechal. Nakousnutý koncept rozmázl ukrutnýma bicíma, publikum řvalo jako o duši a hned nato přišlo první jazzové zklidnění. Teskná melodie na piano, symfonické plochy, strhující rytmus filmové hudby, hoboj. Nádhera. Kolektivní euforii rozjíždí melodie, která je pro to své dráma zkrátka nezapomenutelná. Organ Donor od dj Shadowa. Mistr mistrovi. Žádná hitovka na konec, ale pekelná předváděčka toho co se s pár takty hry na varhánky dá udělat, když víte jak na to. Uhrančivá kompozice, která možná na moment ukolébá, ale během pár taktů stačí úplně změnit náladu, kterou ve vás za posledních pár chvil ten pán vepředu vytvořil. Hodně silný zážitek. Krush odešel stejně nenápadně jako přišel. Opět žádné ruce nad hlavou, jen tradiční úklona s dlaněmi proti sobě a najednou byl pryč.

Filipino dj for Life
Otěže převzal dj Swordz se kterým jsem měla tu čest na lednové Bushi, kdy po Markym přebíral otěže. Moc mi tenkrát nesedl. Tady mu šlo šíření zábavy poznání lépe a myslím, že měl i štěstí na publikum otevřené mashupům a scratch exhibicím. Mám radost, že se tento Belgičan filipínského původu usadil právě v Praze. Konečně čerstvá krev, která umí. Swordz je vítězem mnoha batlů a před dvěma lety obsadil druhé místo na evropském šampionátu ITF. Jeho styl jde přes hip hop, grime až k housu a elektro funku a všechny tracky má pořádně ukecané. Kombinace tak zábavná, že se mi i přes velkou únavu vůbec nechtělo domů. Tu se jal užít si konečně rozjetého publika taky dj Tuco a dali si se Swordzem parádní B2B. Kdybych měla jmenovat nějaký hudební styl, který ten večer nezazněl, asi bych musela hodně dlouho vzpomínat. A to se mi nechce. Raději se půjdu přespříští sobotu podívat do Bordo, tihle dva chlapíci rozjíždějí společně s několika hosty vlastní klubovku s názvem Dutty Weekend. Nevím, jak dlouho to ti dva ještě táhli, ale já to zabalila hodně po čtvrté ráno.
A to byl konec dlouhého víkendu, který snad bude mít opakování. Díky, díky a ještě jednou díky za skvělé zážitky.

P.S. Nemáte někdo tip na dobré špunty do uší? :-) Nerada bych pro svou vášeň skončila se šelestem, nebo podobným neřádem.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

V9KEND

Sobota 1. 3. 2008
Vstup: Předprodej 350 Kč, na místě 450 Kč
Vystupují:
Krush, Wich, Swords, Tuco
Další informace
6 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Lenka
13. 03. 2008 | 22:50:42
+0 | -0
Videa:

Apparat

http://www.youtube.com/watch?v=IdtSWV3vFM0



Ellen Allien

http://www.youtube.com/watch?v=YZg7Q368dP0



Home

http://www.youtube.com/watch?v=zO6TLZdAOMY
Obcese
08. 03. 2008 | 18:35:17
+0 | -0

viquark

děkuju za tip!!!

08. 03. 2008 | 12:16:42
+0 | -0

spunty sakra

www.chemical-records.co.uk



v sekci equipment / a pak EAR Protection

08. 03. 2008 | 12:14:59
+0 | -0

spunty

tady se daj objednat nejlepci spunty, staci kreditka

http://www.chemical-records.co.uk/sc/servlet/Catalog?Category=EQ&ND=-1&All=True&FMT=Ear%20Plugs&Sort=LA
BoRo
08. 03. 2008 | 09:06:45
+0 | -0
supr pupr Krush
YannD
07. 03. 2008 | 22:43:05
+0 | -0

To že je jediný..

...bych viděl spíše jako plus:-) zvláště dosahuje-li takovýchto kvalit. A věta: "Dřevěná podlaha jím vibrovala ostošest a vrnění nohama šířila dál do těla. Což bylo docela zajímavé :-) " mě donutila na chvíli odložit sklenici vína a spolu s ní i kamený výraz a CHA - hezky pěkně se zasmát:-) Takže díky a zpět k té skleničce...
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika