FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Představujeme festival Boskovice 2008

Představujeme festival Boskovice 2008
09. 04. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Festival pro židovskou čtvrť s názvem Boskovice 2008 je zaměřený na propagaci jedinečné urbanistické památky v tomto jihomoravském městě. Od 17. do 20. července 2008 se uskuteční jeho již šestnáctý ročník.
Festival Boskovice představuje zajímavosti jak z hudební, tak i z divadelní a filmové scény, výstavy, autorská čtení a spoustu dalších počinů. Ve čtyřech dnech budou mít návštěvníci příležitost vychutnat si bohatý program, který ovládne celé město a v tom spočívá jeho vyjímečnost. Vždy je dbáno na to, aby účastníci měli možnost se seznámit s Boskovicemi, jejich památkami a historií.

boskovice

Také tento ročník festivalu nabídne velkou škálu kulturních zážitků. Návštěvníci se opět mohou těšit na koncerty v amfiteátru letního kina, za muzeem, na jazzovou scénu v zámeckém skleníku (opět ve spolupráci s drážďanským jazzovým klubem Neue Tonne.), odpolední divadla na hradě, promítání v kině Panorama i v amfiteátru, výstavy v Muzeu Boskovicka, autorská čtení, přednášky, výlety, workshopy a další překvapení. Boskovice nabízejí i další zajímavá místa, jež samotná nabízí řadu krásných zákoutí. Židovský hřbitov bude během festivalu veřejně přístupný, v synagoze je k vidění stálá expozice věnovaná židovské čtvrti a proběhnou zde komornější projekty a opět bude možné projít si židovkou čtvrť s odborným výkladem.

Festival navozuje atmosféru tolerance a úcty ke kulturním hodnotám vytvořeným předcházejícími generacemi, ať patřily ke kterémukoliv etniku. O významu festivalu svědčí, že v roce 2000 nad ním převzal záštitu prezident republiky Václav Havel a ve stejném roce byl také zařazen do katalogu Dnů evropského dědictví v rámci kampaně Rady Evropy Evropa - společné dědictví. Pravidelně jej podporuje Ministerstvo kultury ČR a Jihomoravský kraj a od roku 2004 se koná pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje ing. Stanislava Juránka. V roce 2006 byl festival zařazen mezi akce projektu Rok s židovskou kulturou a jako významná akce do reprezentativní publikace Jihomoravský kraj, která vyšla v listopadu 2006.

Historie:


Od konce 80. let vznikaly v Boskovicích občanské aktivity směřující k záchraně jedinečné urbanistické památky města – židovské čtvrti, které hrozila úplná likvidace. První implus k pořádání kulturního festivalu vzešel od skupiny mladých lidí ze sdružení Prostor, kteří se obrátili s žádostí o spolupráci na naše sdružení. Výsledkem je, že od roku 1993 v Boskovicích ve spolupráci s řadou místních organizací pravidelně pořádáme několikadenní letní festival. Akce, s původním podtitulem „pro zachování a obnovu židovské čtvrti“, měla za cíl upozornit média a širokou i odbornou veřejnost na existenci tohoto architektonického unikátu a na neutěšený stav v jakém se nachází, zabránit tak jeho likvidaci a přispět k obnově.

V současné době likvidace památky dávno nehrozí a od počátku 90. let se podařilo mnohé a některé z uvedených projektů vznikly na půdorysu festivalu: město Boskovice zrekonstruovalo v židovské čtvrti veškeré rozvodné sítě a byly upraveny komunikace město rovněž nechalo opravit fasády takřka všech domů, které jsou ve čtvrti součástí jeho majetku ze soukromých domů je opravena asi polovina v roce 2002 byla ukončena mnohaletá kompletní rekonstrukce synagogy, včetně restaurace unikátních fresek v roce 1994 zřídilo Muzeum Boskovicka zvláštní expozici věnovanou židovské čtvrti, a ta se v roce 2002 přestěhovala do opravené synagogy v roce 1996 byla zrekonstruována brána a rovněž je zrekonstruovaná zeď mezi čtvrtí a zámeckým parkem byly odhaleny dvě pamětní desky, v roce 1993 Hermanu Ungarovi a v roce 1998 Ignáci Zvi Tichovi v roce 1999 otevřel spolek přátel Boskovic naučnou stezku židovskou čtvrtí zahrnující 27 objektů v roce 2003 byla zrekonstruována kašna Muzeum Boskovicka zdokumentovalo židovský hřbitov a vydalo o něm publikaci, Židovské muzeum v Praze vydalo ve spolupráci s Muzeem Boskovicka publikaci o boskovické synagoze a vyšlo také několik knih vztahujících se k židovské čtvrti v Boskovicích autorů ing. arch. Jaroslava Klenovského, PhDr. Jaroslava Bránského a dalších autorů. Festival se tak v posledních letech mohl stát už „jen“ festivalem „pro židovskou čtvrť“.Obnova však ještě neskončila, je například nutné zastavět vzniklé proluky, které ohrožují okolní zachované domy a opravovat další objekty.

www.unijazz.cz
BOSKOVICE 2008

BOSKOVICE 2008

Čtvrtek 17. 7. 2008 až Neděle 20. 7. 2008
Předprodej 350 Kč, na místě 450 Kč
Vystupují:
Hudba Praha, Ser un Peyjalero, Vlastimil Třešňák & Band, Krásné nové stroje, Neočekávaný Dýchánek, Burana Orffchester, Marián Varga, BOO a další.
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ SOUTĚŽ

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |