FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Festival Dotkni se Písku 2008

Festival Dotkni se Písku 2008
20. 04. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Patnáct tisíc lidí navštívilo v loňském roce jednu z největších městských slavností v Čechách. Podobné ambice mají organizátoři z jihočeského města i letos. Do programu zařadili nové atrakce a řadu netradičních zábavných prvků.
„Písecké slavnosti vznikly v roce 1993. Tomu předcházely přípravné práce zvláštní komise, které trvaly tři roky a hlavním motivem bylo uspořádání oslav 750 let od první doložené zmínky o Písku,“ říká Mgr. Eva Veselá, místostarostka města. Název Dotkni se Písku, které slavnosti používají dnes, vznikl o něco později.

Návštěvníky přivítají písecké brány už v pátek 13. června odpoledne, kdy startuje hlavní program slavností na Velkém náměstí. „Snažíme se slavnosti přiblížit i mladým lidem, kteří byli dříve tak trochu opomíjeni, právě pro ně jsme přichystali koncerty populárních kapel. Vystoupí tady kapely Support Lesbiens, Gaia Mesiah, PSH, United Flavour, nebo Skyline,“ upřesňuje Robin Mikušiak, jeden z hlavních organizátorů. Na své si podle něj přijdou všechny věkové skupiny. V programu je dechovka, country a do Písku přijede i Ondřej Havelka jeho Melody Makers. „Nezapomínáme ani na děti. Chystáme pro ně řadu interaktivních her a atrakcí. Všichni si můžou vyzkoušet, jak se například jedlo ve středověku při velké hostině pod širým nebem,“ doplňuje Mikušiak.

Další novinkou bude historický program sobotního odpoledne a večera, který se odehraje pod hradbami na cestě od kamenného mostu až k Putimské bráně. Na průběh dohlídne učitel šermu a filmový kaskadér Petr Nůsek. „Chceme lidem představit historii, která se dotýká současnosti. Interakci stavíme nade vše. Nechceme, aby mezi divákem a kumštýřem byly bariéry. Proto každý, kdo bude mít chuť projít naší bránou věků, musí splnit jednoduchý úkol, který ho vtáhne dovnitř.“ Za branou se bude nacházet několik historických komnat, ve kterých se bude například rýžovat zlato, nebudou chybět popravy, ukázka obrany Písku před nájezdníky a podobné výjevy. Počítá se s aktivním zapojením návštěvníků. „Lidé dostanou na hlavu helmu, pětikilový kyrys, do ruky píku a polezou na hradby. Křičet na vás přitom bude přísný velitel,“ popisuje Nůsek. Každý, kdo projde branou, se dozví o Písku něco nového a zajímavého,“ dodává. Organizátoři chystají zvláštní rituál, který navrátí na Katovskou branku u městských parkánů železný meč, který z ní byl před lety ukraden, vědí prý kým. Více ale odmítají prozradit.

Dotkni se Písku okoření i oheň. Žonglování s ním předvede několik špičkových skupin z Čech i zahraničí. Nebudou chybět žonglérské dílny pro veřejnost, představení žonglérského náčiní i volné žonglování. Večeru pak bude dominovat přehlídka profesionálních fireshow skupin a závěrečné společné vystoupení, kterým oslaví Mezinárodní den žonglování připadající právě na sobotu 14. června. „Některé skupiny těží z propojení ohně s tancem, akrobacií, s tancem s prapory, či s prvky bojových umění. Jiné jsou ve své prezentaci úzce svázány s inspirací uměním vzdálených krajin, jako je tradiční indické umění ohně Banethi či novozélandské Maori Poi,“ vysvětluje Jakub Matějka, hlavní autor Fireshow.

Během pátku a soboty se v Písku odehraje mnoho dalších přehlídek a představení. Vystoupí mažoretky, nebude chybět ani módní přehlídka, k vidění budou divadelní a filmová představení pod širým nebem, výstavy, ukázky dobových řemesel, velké tržiště, představení kejklířů a všemožných umělců, sportovní turnaje. Bude možné zdarma navštívit i Prácheňské muzeum, nebo městskou vodní elektrárnu. Pro nejodvážnější bude přichystána i trocha adrenalinu v podobě free fall, což je obdoba bungee jumpingu. Jedním z vrcholů pak bude velkolepý ohňostroj doprovázený hudbou. Organizátoři nezapomínají ani menší návštěvníky, bude se pro ně hrát divadlo v šapitó na nejmenším píseckém náměstí a v nově zrekonstruované sladovně. Uvidí zde například známé pohádky O Karkulce, Smolíčkovi a Palečkovi, nebo filmy od písecké filmové školy. V přestávkách je budou bavit kouzelníci a kejklíři, nebo zajímavé hry a soutěže. Aktuální informace o programu i doprovodných akcí se budou průběžně objevovat na oficiálních internetových stránkách, které jsou na adrese www.dotknisepisku.cz.

Pořadatelé se prostřednictvím Dotkni se Písku rozhodli pomoci dobré věci. Svou nadaci Asante Kenya na podporu afrických dětí s těžkými životními osudy přijede představit moderátorka Lejla Abbasová. Jedna koruna z každé prodané vstupenky, půjde právě na konto nadace Asante. Vstupné je na oba dny v předprodeji 50 korun a na místě pak 80, děti do 10 let budou mít vstup zdarma. Každý platící návštěvník dostane ke vstupnému ještě navíc pamětní minci, které nechává vyrobit přímo město písek. „Přejeme pořadatelům, aby se vše při Dotkni se Písku vydařilo,“ dodává místostarostka Veselá.
DOTKNI SE PÍSKU

DOTKNI SE PÍSKU

Pátek 13. 6. 2008 až Sobota 14. 6. 2008
Předprodej 50 Kč, na místě 80 Kč
Vystupují:
Pátek: Cohiba, Deep Inside, Gaia Mesiah, Sunflower Caravan, upport Lesbiens, Navigators. Sobota: Písečan, Prague Ska Conspiracy, United Flavour
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |