Coitus Exitus: Čtení o zapomenutém skladateli

Coitus Exitus: Čtení o zapomenutém skladateli

04. 05. 2008  |  Autor: Tzésar  |  Komentáře (29)
V době, kdy většina našich dj „hvězd“ neměla ani páru o vydávání muziky, sázel Coitus jeden vinyl za druhým a o jeho hudbu projevil zájem i prestižní label Work Olava Basoskiho. Hraje od roku 1986, na kontě má 13 EPíček, přesto mezi současnou generací není jeho jméno tolik známé. Proč?
Coitus Exitus by se dal označit za žijící českou dj legendu. Za svoji dosavadní kariéru, kterou ukončil s nástupem nového tisíciletí, dokázal tolik věcí, že mu tato nálepka právoplatně patří. O to více mě zarazilo, že když jsem se ptal současných kluberů a dokonce i v redakci, jestli znají jméno Coitus Exitus, častá byla zamítavá odpověď. Coitus hrál v době, kdy se naše scéna čistě rodila a zažívala něco jiného, než nynější tak trochu zmatená generace kluberů. Byla doba, kdy nešlo o to, předvíst se na párty a masírovat si ego tím, že zajdu na mega party z časopisu, o jejiž hudbě v podstatě nic nevím, jen to že je in. Tenkrát bylo vše mnohem více o hudbě. Tenkrát ještě klubeři byli ochotni jet desítky kilometrů na párty na českého dje. Tenkrát si klubeři párty nevybírali podle toho, kolik sponzorů podporuje akci, ale spíše se na párty sponzorované společnostmi, které jsou dnes naprosto běžné, dívali skrz prsty. Škoda mluvit, doba je asi už taková. Než se všechno tolik zkomerčnělo, užíval Coitus všech možností, které doba nabízela. Dobrý desky, dobrý párty, poznávání vznikající scény. Setkal se mimojiné s Karlem Svobodou, Petrem Jandou, smetánkou českého showbyznysu, stejně tak se zahraničními top producenty oné doby. Za pomyslný vrchol jeho kariéry by se dal považovat přelom století, léta 99 – 02, kdy se objevoval na spoustě tanečních párties po celé republice. Dokázal skvěle zahrát happy house, stejně tak techno, trance nebo i drum’n’bass. V té době ještě tolik multi-žánrových djs nebylo a jeho um za gramofony byl velmi výjimečný; scratche, breaky, stop-timey a protáčení desek tak jak to předváděl on, moc djs nepraktikovalo. Pak se ale na pár let odmlčel a až loni jsem na něj narazil, což zavdalo také vznik tomuto rozhovoru.


Coitus + Dzejar + Pietro + Ginger + Daho

Dlouhou dobu po tobě nebylo vidu ani slechu, copak se stalo?
Byl jsem velice pracovně vytížen, cítil jsem se unaven, a proto se rozhodl pro odpočinek.

Přemýšlíš o svém djském comebacku? Spousta lidí by tě rádo znovu slyšelo.
S hudbou pracuji stále, poslouchám, skládám, mixuji. Slyšet mě máte možnost.

Jezdil si kupovat desky do Holandska, jak se na to teď díváš zpětně? Potkal si jistě spoustu zajímavých lidí. Jak se díváš teď na možnosti djs při nakupování desek, internet, kamenné shopy, mp3. Měnil by si za tuto dobu?
Do Holandska jsem jezdil rád, dnes ale není třeba, nabídka v ČR je na dobré úrovni. Nakupování desek je věc názoru, každý upřednostňuje něco jiného. Za tuto dobu bych neměnil.

  Svého času si hrál hodně happy house a vocal house. Jaký máš pohled na současnou house music? Líbí se ti, jakým směrem se odvíjí?
Základ house music je stále stejný, díky technice je dnes vše jednodušší.

Co říkáš na electro house? Jakou desku by sis teď koupil?
Něco se mi líbí, něco ne, záleží na momentální náladě. Koupil bych si všechny desky, ale vím, že to není možné.

Presentoval ses také jako FS dj. Co se od té doby změnilo a co očekáváš od této technologie v budoucnu?
Práce DJ s programem je dnes jednodušší, programy mají propracovanější postupy. Co očekávám? Záleží na poptávce a nabídce.

Sleduješ ještě současnou taneční scénu v ČR?
Sleduji, jen tak dál …

Na internetu jsem našel pár tvých nových skladeb a musím říct, že jsou velmi emotivní. Jsou úplně jiné než tvá dosavadní tvorba, kterou známe z tvých vinylů. Stručně, co tě k tomu vedlo?
Odpočinek a realizace mé vize.

Co používáš při komponování svých hudebních kompozic? Na čem vznikaly CoEx 01-13?
Tužku a notový papír. CoEx 01-13 vznikly na v té době běžně dostupných přístrojích.

Spolupracoval jsi s někým slavným?
Ano spolupracoval, vždy mě ovlivňovali “velcí hudebníci“, nevím, zda byli slavní, ale byli to lidé …

Je nějaké nové jméno ze současných djs a producentů, které tě zaujalo?

Je jich hodně …

Skládáš také básně. Kdo a nebo co je pro tebe inspirací pro lyriku?
Ovlivňuje mě můj vlastní život, co jsem prožil, prožívám a budu prožívat.

Který hudební zážitek tě v minulosti nejvíce ovlivnil ve tvém životě?
Egyptští, assyrští, asijští a současní hudebníci, poslech jejich hudby.



Čemu se teď věnuješ kromě skládání nové hudby? Mimochodem, máš s ní nějaké plány? Plánuješ release? Pokud ano, jakou by si zvolil formu, digitální nebo klasický vinyl?

Právě jsem dokončil hudbu na novém albu "Zrození", release plánuji, nejraději na gramofonovou desku.

Hudba je nedílnou součástí tvého života. Co všechno ti dává?
Dává mi tolik, co člověku dobré jídlo a pití. Všechny hudební žánry.

Coitusovy nové skladby si můžete poslechnout na internetu. Beethowen Rmx, Osobnosť, Pro Lucinku a Paměť jsou k poslechu na jeho presentaci www.bandzone.cz/coitusexitus
29 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Alena Lupinkova
13. 05. 2022 | 16:02:28
+0 | -0
Znala jsem jej hodně blizoučko.A do dnes jsem zamilovaná,i když je stále daleko...ale...

22. 01. 2022 | 19:58:26
+0 | -0

Pepík byl..

Pepík byl opravdu dobrý DJ který měl to štěstí a dostal se k dobrým deskám, což v té době bylo asi nejvíc. Pokud jde o ,, jeho tvorbu,, myslím tím coex01-13 jeho jediná tvorba, byla právě 01. Jenže šlo je o dvě šikovně smíchané desky. Jedna byl plastic man a druhou si nepamatuji. Pravda je ale ta, že téměř všechny tracky měl na svědomí David Jednom a malinkou účast jsem měl i já. Josef byl dobrý manažer a měl kontakty, ale my byly pitomí malí kluci, co se nechali zpracovat. A začínaly jsme na music a pak music 2000 na PlayStation. Finální zvuk ale do dělával Pepík vždy s nějakým inženýrem. Pak začal Roland 808. To byla skvělá mašina, na tu dobu. Pak my ale došlo že s náma vyjebava. Takže od desky 07 je už vše jen tvorba Davida. Já byl na černé listině a užil si pepikovu tvář kterou skrýval. Pěknej hajzlík. Ale vždy pan DJ. Jen ta tvorba, opravdu nebyla jeho. Davida si do hledejte, uvidíte. Skvělý a skromný producent a vždy když se sejdeme, moc rádi život dáme nějaký set. Ať už je to house, trance, techno... Prostě to vždy bylo v nás. Po tolika letech, sem rád že to že sebe dostanu. A nechci tím nikomu ublížit. Měj té se všichni hezky. I ty Pepiku......
Michal
25. 04. 2015 | 10:05:09
+0 | -0

Lukášovi

Lukáši, momentálně na Pepu žádný kontakt nemám - naposledy jsme se viděli odhadem někdy v roce 2003, než odešel od Aiffela z obchodu a od té doby o něm nic nevím. Jeho telefonní číslo, které jsem měl, je neaktivní.

21. 12. 2014 | 19:28:04
+0 | -0

Pro Michala

Michale prosím tě a nemáš nějakej kontakt na Pepu ?
Michal
06. 11. 2014 | 22:08:16
+0 | -0

Coitus Exitus

Na Coituse (Pepu) si pamatuju, když ještě pracoval jako prodavač u Aiffela v obchodě. Byl to docela fajn kluk, občas jsme se zapovídali o muzice a nejenom té, kterou skládal. Nemohl jsem se ale občas zbavit dojmu, že čekal na svojí tvorbu větší ohlas a když se to nestalo, tak trochu zahořkl. Jenže tak už to někdy chodí, že cesta k úspěchu bývá občas trnitá. Což Pepa asi ne tak zcela pochopil a od toho se odvíjelo vše ostatní.

Že měl finanční problémy o kterým se tu píše, jsem se dozvěděl až o několik let později - je to smutné o to víc, že Coitus skládal zajímavé věci, aby pak dopadl, jak dopadl.

24. 11. 2008 | 20:17:16
+0 | -0

Kačka má pravdu

Pan Josef Koiš se zachoval k hodně lidem jako prase, mužu potvrdil jsem jeden znich půjčoval si peníze , zesilovače, gramofony a nakonec mi nic nevrátill
anonym
11. 06. 2008 | 21:24:11
+0 | -0

COEX

Pan COEX je dobrý skladatel, hudebník a je mi ctí s ním pracovat v současné době. Díky za desky Pepo a ať ti moje CD slouží, však ty víš. H.

17. 05. 2008 | 18:45:28
+0 | -0
Jůůů, a v čem Tě zklamal, Kacko ? Když už to sem píšeš.
Kacka
12. 05. 2008 | 09:38:25
+0 | -0
Jo a zapoměla jsem napsat že busem nejezdí páč ho vyhodili, nee že by šel do sebe a angažoval se v hudbě
Kacka
12. 05. 2008 | 09:37:11
+0 | -0
Tak po této diskusi bych se také ráda vyjádřila, i když jsem původně nechtěla. Coitus je vážně "divnej" a to že z Aiffel records neodešel s čistým štítem je pravda. To, že se stáhl do ústraní taky a to že své dluhy nevrací, tak to taky...Jeho hudbu už nesleduji po tom všem, takže tu soudit tady nebudu. Jen bych asi s někým takovým nedělala rozhovory. Ale nikomu neberu názor že Pepa je dobrej muzikant... ale jako člověk mě moc zklamal
Johny
07. 05. 2008 | 05:04:05
+0 | -0
A nezapomel si nahodou napsat jak muze platit 5000 z platu ridice MHD kdyz davno autobusem nejezdi.



jaryn
06. 05. 2008 | 20:52:56
+0 | -0
je to jednoduché-zástupce věřitelů rovná se vymahač dluhů,ne EXEKUTOR.Pepa dává sám peníze dobrovolně na základě směnky kterou on podepsal a po neplacení ji dostala vymahačská agentura,která mu udělala ostudu v paneláku v Kolíně u rodičů a on raději po 5000,- splácí.

nejsem chytrák chytrej,akorát o tom vim víc,než kolik o tom ví okolí...
Johny
06. 05. 2008 | 18:00:43
+0 | -0
Jaryne: jak mu muzou strhavat prachy z platu ridice MHD kdyz uz davno autobusem nejezdi???

A ted mluv chytraku trapnej.
KOLEKTIV PRAHA
06. 05. 2008 | 12:59:13
+0 | -0

PRO JARYNA

PANE JARYNE , ČEKÁME !!! MÁME SE ZÍTRA KOUPIT BLESK !!!

KOLEKTIV PRAHA
06. 05. 2008 | 12:55:36
+0 | -0

PRO JARYNA

MY CHCEME JARYNA , MY CHCEME JARYNA , MY CHCEME JARYNA - NA HRAD , NA HRAD !! MÁTE VĚTŠÍ POPULARITU NEŽ OSTATNÍ . HŮRÁÁÁÁ !!!
KOLEKTIV PRAHA
06. 05. 2008 | 12:42:44
+0 | -0

PRO JARYNA

PANE JARYNE CO VLASTNĚ ŘEŠÍTE - SÁM SEBE ? NECHÁPETE , ŽE JSTE K SMÍCHU , HI , HI !!! JAK POSLANCI ? NEMÁTE NOVÉ ZPRÁVY ? RADI SI JE PŘEČTEM !!!
jaryn
06. 05. 2008 | 11:15:48
+0 | -0
je hezké že se Pepíka zastáváte,ale realita je taková že tu nasekal dluhy a v paneláku v Kolíně u rodičů se každý měsíc zastaví zástupce věřitelů,který pravidelně odebere z jeho platu řidiče MHD 5000,-.myslíte si že jen tak opustil Prahu a zmizel ze scény?Ano,Josef je velký hudebník a v tomto oboru dokázal víc než Lucca,Loutka a spoustu jinejch "hvězd".ale dluhy má a proto zmizel z Prahy.dodnes dluží právě za desky co vydal.
MICHALA
06. 05. 2008 | 10:21:43
+0 | -0

PRAHA

COITUS EXITUS JE A BUDE VŽDY PAN VELKÝ HUDEBNÍK A VY PANE JARYNE BUDETE VŽDY ZA NÍM , AŽ HODNĚ , HODNĚ DOLE . JSTE UBOŽÁK , KTETÝ NIKDY NIC NEDOKÁZAL !!!
MICHALA
06. 05. 2008 | 10:16:02
+0 | -0

PRAHA

NEDÁVNO JSEM VIDĚL A COITUSE S AIFFELEM , ALE OBA SE MĚLI PĚKNĚ K SVĚTU...CO NA TO ŘÍKÁTE PANE JARYNE A VAŠE DLUHY ????
JIŘÍ
06. 05. 2008 | 08:38:38
+0 | -0

PRO JARYNA

JARYNE KDY MI VRÁTÍŠ PENÍZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JIŘÍ .PRAHA
jaryn
05. 05. 2008 | 19:07:00
+0 | -0
zeptejte se Dana Aiffela jak to bylo.

jisté je že pepa po sobě nechal dluhy a průsery.

proto se ztáhnul do ústraní.

schoval se před věřiteli.

nebo myslíte že jel jezdit autobusem do Kolínské mhd jen tak???

stejně dopadl dj Skhobiss.

ukrad v krámě Aiffel Records před týdnem prachy a zatloukal až ho vyhodili,nyní je v bohnicích na oddělení drogově závislých-zmlátit těhotnou přítelkyni je fakt moc.

nejsou to pomluvy,je to realita,ať se vyjádří dj Ajffel
Marden
05. 05. 2008 | 18:37:19
+1 | -0

Muzika dobrá

Znám ho jen přes profil co má na idj a muziku dělá fakt výbornou... Jaký je to člověk to nemohu a ani nechci soudit.
Ron
05. 05. 2008 | 18:20:29
+0 | -0

To Johny

Pridavam se k Jarynovy.....od dobrych znamych jsem slysel to same...mel by ses asi Pepika zeptat, jak to tam vsechno dopadlo,hm??Nez zacnes psat tak ostre slova...
Johny
05. 05. 2008 | 15:10:44
+0 | -0
Tak koukam ze nekdo ma v hlave pekne nasr..... to uz se nedivim ze Coex prestal hrat kdyz kde jakej idiot se snazi z nej delat to nejhorsi.

Zeby Zavist ??



Jaryn: Tak tohle uz je moc nemyslis ?? mel by sis vhlave srovnat ty sracky a pak teprv se vyjadrovat. je mi te lito

Zamysli se nad sebou, delat ze sebe idiota to nechapu.




05. 05. 2008 | 14:44:52
+0 | -0
Odpovedi sou OK strucne jasne, kdo Pepu zna tak se nemuze divit.

Nove veci od Coexe sou nadherny, prociteny, proste mazec.

Je to neco uplne jineho nez co Coex Presentoval drive. ale on byl vzdycky jinej. :-)



A pevne verim ze zacne zase aspon hrat na parties, aby soucasnym clubberum ukazal jak se veci maji. jelikoz dnes mi prijde clubova scena takova povadla proste nic moc.



Zlaty stary casy treba uz rok 1992 jeslti si to dobre pamatuu bzl u nas v Koline znamenim Kllubove sceny, protoze byl otevren dnes jiz legendarni Klub Nathalie. Byla to bomba a moc rad na ty casy vzpominam skoda toho klubu.
jaryn
05. 05. 2008 | 14:21:49
+0 | -0
A co já vím,tak to v aiffel records nedopadlo nejlíp,pan skladatel tam nechal po sobě pěkné dluhy a vymahači ho naháněli po Kolíně...Prej mu chtěli vzít autobus,ale nebyl jeho,tak z toho sešlo.
Jarda
05. 05. 2008 | 14:14:55
+0 | -0

Aiffel records

Zdravím Coituse Exituse, chodil jsem nakupovat k němu desky v době, kdy pracoval ve firmě Aiffel records. Nějak na to ve vašem rozhovoru asi nezbylo místo. Pokud vím, tak výše zmíněné desky byly vydávány právě za pomoci tohoto labelu...

05. 05. 2008 | 13:54:39
+0 | -0

autobusák

Ahoj Pepčo, koukám jako blázen a čtu si o tobě, viděla jsem tě za volantem autobusu někde u Kolína, to musela bejt makačka, co?
ales
05. 05. 2008 | 11:49:18
+0 | -0
no ocekaval bych trosku vic snahy pri odpovedich, nez - na bezne dostupnych pristrojich, ano spolupracoval, je jich hodne, dobrej fuck off , dost rozhovor o nicem (ne vinou redaktora
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika