Malý velký koncert Future Loop Foundation

Malý velký koncert Future Loop Foundation

04. 05. 2008  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Hádanka skrytá za tímto dnes už spíše klišé:) je jednoduše rozluštitelná. Indiciemi mohou být počty příchozích a hladina uspokojení. Tyto byly totiž v ostrém kontrastu, a tak se stalo, že hudebně téměř dokonalé představení sledovala Roxy s půlky prázdná. Anebo lépe z půlky plná, ať se pozitivně naladíme před cestou do hloubi onoho večera.
Devatenáctá hodina úterý 29. 4. byla stanovena jako počátek, který byl z větší části nevyslyšen, poněvadž většina příchozích zvolila už tak trochu automaticky pozdější příchod. Ke vstupu do útrob klubu, kde beztak všichni byli už po sté a první, k ukládání věcí do šatny, prvním objednávkám drinků, hledání přátel a míst k sezení, hrál supportující DJ Tall. Zřejmě díky pomalu se trousícím lidem v množství menším než malém si DJ Tall střihnul set delší než krátký:) a v příjemném downtempu okořeněném spíše věcmi staršího data pokračoval v lákání na tu správnou Barrottovskou notu.



Právě duchovní otec a strůjce celého projektu Mark Barrott si během úvodního setu ještě sem tam něco poupravil na notebooku, mrknul do skupinky lidí, co měla za úkol tvářit se jako dav a zmizel v backstagei. Byl to právě ten Mark, co někdy v roce 1981 v hale uprostřed Sheffildu, uprostřed davu, byl ohromen počítačovými melodiemi a syntetickou rytmikou natolik, že hudba se mu stala životním prostorem, jehož možnosti využívá Mark naplno. Byl to koncert Kraftwerk a právě tato událost bývá považována za start jeho cesty za hudební tvorbou, za hudebním poznáním. Dlouhou dobu pak trénoval hraní na syntezátorech, piloval svou produkci a přes odbočky směrem k technu anebo v té době vzkvétajícímu drum and bassu, se dostal v roce 1996 ke své první desce, vyšlé již pod jménem Future Loop Foundation. A co tahle značka umí nám, již podruhé přijel předvést, a to v doprovodu krajana z UK VJ Myogenica a berlínského Jupiter string quartetu.

Přes malou exkurzi do historie jsme se dostali k začátku koncertu. Předzvěstí startu byl vstup tří mužů a jedné ženy se smyčci v rukách a po té, co se usadili před noty, vstoupili v těsném závěsu dva muži, za dva stoly, za dva stroje s logem ukousnutého jablka. VJ Myogenic spustil projekci a Mark oděn v černé košili s ležérně přehozenou bílou šálou krom ovládání notebooku, mixážního pultu a blikajícího Kaoss padu sem tam zabrousil do dirigentských vod a svými pokyny udával kvartetu pokyny, kdy přidat, kdy ubrat. Tvořili tak hudební těleso sehrané jako celý orchestr.

future loop foundation

Nástup to byl komornější, žádného obrovského aplausu jsme se nedočkali, ale melodie doplněné o zvuky smyčců dotýkajících se strun vcelku rychle naladili tu hrst posluchačů správným směrem. Balkon zel prázdnotou, byl zavřen, okolí baru se svými stoly a židlemi rovněž z větší části osiřelo a plac pod pódiem alespoň při letmém pohledu zaplněn plus minus byl. Koncert tak začal fungovat na plný výkon. Skladby přibývaly v plynulém tempu, posluchači se jemně, takřka synchronizovaně začali pohupovat do pomalejších rytmů a projekce strhávala pohledy jinak dopadající směrem ke kvartetu. Z části díky jeho umění, z části díky kráse slečny s houslemi.

Mark Barrott přijel víceméně představit své poslední album z roku 2007 či spíše projekt, Memories From A Fading Room. Album je postaveno na nahrávkách autentických rodinných rozhovoru z dob Markova dětství. Tento nevšední základ umožnil Markovi vytvořit vysoce osobní a organické album složené z elektronických i akustických nástrojů, z něhož vystupuje originalita a vtip jako samozřejmý koncový produkt. Tahle směs výborně vyvažuje magické retrospektivní pohledy do dětství a současnou hudební vizi.

A tato směs tvořila základ i tohoto koncertu. Mark nic zas tak převratného, co se samotného hraní týče, nepředváděl. Pouštěl základy svých skladeb a do nich efektoval. Celý hudební zážitek tak povyšoval smyčcový kvartet. Jakoby Mark poskytoval základ, na němž se hudebně prohání, pod jeho vedením smyčcové melodie. A málo to rozhodně nebylo.

Výrazným prvkem byla rovněž projekce, jež doplňovala záběry exkurze do dětství v podobě hudby. S obrazovou berličkou si pak každý na základě emotivní hudby mohl zavzpomínat na to své dětství a nechat se unášet na vlnách bezstarostnosti a na chvíli přemýšlet jestli sakra tu jahodovou nebo citrónovou… Anebo mohl jen tak poslouchat a přemýšlet. Koncert k tomu dával příležitost, ani na chvíli nestál na místě a s pomocí projekce nás posouval dále. Například i k politickému podtextu obrázků s tvářemi George Bushe, Margaret Thatcherové a dalších. Ale komu by se chtělo přemýšlet nad politickou situací, když ty jemné melodie tolik sváděli k čistému a nefalšovanému poslechu, kdy mozek nepřemýšlí nad tím, jaký pohyb vyloudit ze svého těla, kdy celou svou energii může použít pro dešifrování tónů k uspokojení své potřeby.

Ono při skladbách jako je třeba Sunshine Philosophy, zde lehce upravené či při delší než dlouhé, stále gradující The Sea & The Sky se snad ani nic jiného než poslouchat ruku v ruce s fantazií dělat nedá. Mark Barrott tvoří hudbu již více než dvanáct let a za tu dlouhou dobu už ví co a jak, aby lhostejno jak velký dav dostal do svého područí. A dařilo se mu to přirozeně i v Roxy. Důkazem byl fakt, že i v menším počtu se nám posluchačům podařilo přivolat celý ansámbl zpět k přídavku, který jako třešinka na dortu svým svižnějším tempem definitivně usadil v hlavách přítomných, že tenhle koncert stál zato. Minusem byla délka, kdy táhlé pasáže plné zajímavých motivů a zvratů by si rozhodně více času zasloužili a dovedli by nás do té skutečné hudební extáze. I tak to ale byla exkurze do Markova světa navýsost přijemná a kdo ten večer měl příjemných tónů stále málo, mohl se ještě ukojit s navrátivším se dlouhánem, DJem Tallem.

Foto: MHD
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: FUTURE LOOP FOUNDATION

Úterý 29. 4. 2008
Vstup: 290/390 Kč
Vystupují:
Future Loop Foundation, Jupiter String Quartet
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika