FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

King Banana jako hosté festivalu Drumska

King Banana jako hosté festivalu Drumska
30. 06. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Za jedenáct let své existence odehrála jedenáctičená kapela více než 350 koncertů a vyhrála se k takové dokonalosti, že při jejím poslechu byste je typovali spíše na jamajské domorodce než na naše bavorské sousedy. Není proto divu, že kapela také prosazuje jako backing band jamajským zpěvákům a koncertuje společně s muzikanty hvězdných formátů.
Za zmínku stojí alespoň Macka B, The Selecter nebo Dr. Ring Ding & TSA. Dva zpěváci, bohatá dechová sekce a vtipná pódiová show, tj. také důvodem, proč si kapela honosí podtitulem “the reggae dancehall orchestra”. Vydali celkem 5 alb včetně aktuálního Royal Family.

Ahoj Banáni, řekněte mi, jak dlouho hrajete v tomto složení a jak byste sebe sami popsali jako kapelu?
Kapela funguje už od roku 1995, ale provází nás samozřejmě po celou dobu spousta změn. Hlavně v roce 2004 se změnilo obsazení kapely a to hned u 5 členů, což se na naší hudbě podstatně projevilo. Protože bývalí členové nemohli kvůli práci a jiným povinnostem dále zodpovědně plnit svou úlohu v kapele, byli nahrazeni. Novými přírůstky do kapely se staly: Katja na saxofon, Morle na basu, Marco na piano a také bývalí zpěvák byl nahrazen novým vokálistou: U-Cee. Neboť U-Cee do kapely přišel se Soundsystemu-Business, HipHop a soulu měl velký vliv na to, že se hudba King Banany ubrala jiným směrem.

king banana

Pokud se nemýlím, je vás v kapele 11. Jak se pracuje v takovém počtu, nebývají rozpory ve při tvorbě muziky, při hraní nebo máte stanovený nějaký sytém? :o)

Protože 11 členů kapely má své domovy po celém Bavorsku (od Regensburgu po Norinberk), je už u specielně takhle velké skupiny relativně složitější spolupráce, ale díky internetu atd. má člověk v dnešní době přeci jen více možností komunikovat a dokud si pravidelně najdeme čas na zkoušky, dá se to zvládnout. Mezi všemi členy existuje specifické organizační i hudební rozdělení úkolů. U-cee je např. kompetentní v první řadě pro texty a pracuje s různými producenty, mimo to Marco Köstler (Keys) a Albert Akbaba (Gitarre) dělají hudbu, která je pak celou skupinou upravována a produkována.

Co byste nám řekli o desce Dramatic, kde hrajete po boku Strangejah Cole. Jak se pracuje s takovou osobností?

Nahrávka vznikla během Strangejaho prvního pobytu v Německu. Obsahuje 10 velkých jamajských hitů ze sedmdesátých let stejně jako do té doby neuveřejněné songy. Je to první dlouhohrající deska „předního tvůrce reggae“ od sedmdesátých let – opravdový kus hudebních dějin. …Písně např.: Artibella, Run Joe, Rough and Tough, Lena, Pussy, Peter&Paul, My place, Bangarang, When you call my name, Uno Dos Tres, ….

Byla to pro nás velká čest. Kromě reggae se ve vaší muzice objevuje také dancehall, ale i jiné prvky jako např. dub nebo náznaky hip hopu. Jak se stalo, že jste se propracovali ke spojování takovýchto žánrů?
Neboť je nás v kapele 11 členů a každý přichází z jiného hudebního žánru, inspirujeme se navzájem. To důležité pro nás je, abychom uměli tvořit náš vlastní hudební styl skrze složení různých hudebních stylů, které jsou velice blízké reggae. To jsou např. Hip Hop, Soul nebo také z části elektronické elementy.

Vaším posledním počinem je, pokud se nemýlím, deska Royal family. Jak byste ji zhodnotili z hlediska Vaší diskografie - zaznamenali jste osobně oproti starším deskám nějaký hudební posun?
Od posledního vydání se změnila velká řada věcí. To celé závisí samozřejmě za prvé na nové skupinové sestavě a za druhé na novém způsobu práce. Z velké části vznikají písně ve zkušebně, jiné o proti tomu ve studiu, ale všechno se ve studiu ještě přepracovává a upravuje. Poslední krok byl, nahrávat písně do tzv. Overdub-Session. Tím se neztrácí charakter Livemusik. Protože oproti posledním publikacím jsme pracovali s nejrůznějšími umělci, producenty a novými členy skupiny, naše hudba a styl se trochu pozměnily. Místo Ska se zaměřuje „Royal family“ na reggae, dancehall a aranžmá bez klišé, které jsou laděny více na zpěv.

Deska byla nahrána v Ostwerk Tonstudiu (Bernhard Frank a Marco Köstler) Regensburg. Vyprodukována a namíchána byla ve spolupráci s Davidem Meyerem v Hamburku (Silly Walks Movement). Spolupracoval také Peter Heider z Norinbergu (Boozoo Bajou). Na albu se také podíleli Strangejah Cole, Mono & Nikitaman a Conscious Fiyah. Big , PowPow, Movement a další.

Na čem King banana právě dělá - nějaká deska na dohled?

My se právě připravujeme na festivaly a zároveň pracujeme na novém albu King Banana. Neboň U-cee se v září chystá do Prahy, zkoušíme teď každou volnou minutu. Krom toho bude také U-cee pracovat na novém albu s různými producenty v Praze a Berlíně.
Předpokládáme, že nová deska vyjde na jaře r. 2009.

V Čechách mimo jiné vystoupíte 11. července v Hradci na festivalu Drumska, který se snaží propojit žánry dancehall, reggae, ska se žánry jako je dubstep, jungle či breakcore. Jak se díváte na možnosti či snahu takovéhoto multižánrového spojení?
My osobně se vždy těšíme na hraní na festivalech, kde se sdružují různé druhy muziky, protože my naši hudbu také rádi spojujeme s různými žánry. Náš zpěvák U-cee hraje také např. v jedné Drumn´Bass skupině zvané Bassline Paranoia. Doufáme, že i do budoucna bude hudba kombinací různých hudebních směrů. Krom toho se moc těšíme na české publikum které jsme se za poslední léta velmi oblíbili.

Váš repertoár je celkem široký, na co se můžou návštěvníci festivalu těšit?
Náš program bude v širokém rozsahu Reggae, Dancehall přes Rocksteady až po Ska. Mimo jiné představíme nové songy a doufáme, a věříme, že se má publikum nač těšit.

Ptal se Petr Eco
DRUMSKA OPEN AIR

DRUMSKA OPEN AIR

Pátek 11. 7. 2008
Předprodej 230/280/330 Kč, na místě 350 Kč
Vystupují:
Black Sun Empire (NL), King Banana (DE), Undergang LIVE (FR), Crossfire (BE), Audio (UK), Aaron Spectre (USA), Švihadlo, Side 9000 + ANS, L Plus, Machine Funck, Afrodisiak, Morebeat, Mercur, Vaczech, Vaant, Jannis, Temperamentní hudební cirkus, Skrat, Tasun, Drakh, Sleepy, Apin, Wodnyah, Jazzcause, Matoa, Madybass, Joyrex, , Dubonet, Lesbu, Raddem, Hybryd Mechanic Sound System, Wattox Sound System a další.
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |