Black: nový název černé Senzace

Black: nový název černé Senzace

17. 07. 2008  |  Autor: dance-girl  |  Komentáře (0)
Sobota 12. července byla dnem konání mnoha hudebních akcí. Většina open-airů se musela vypořádat s důsledky nepříznivé meteorologické situace, ne však Black (bývalá Sensation Black), jež se koná každoročně druhý červencový víkend v Amsterdam Areně.
Díky nizozemské železnici a skvělé společnosti spolucestujících clubberů utekla doprava před Arenu skutečně rychle. Stejně jako před českou Sensation White, kdy se dopravní prostředky postupně plnily bíle oblečenými, bylo možno s každou další stanicí blíže k Areně pozorovat zvýšenou koncentraci lidí v černém. Kolem jedenácté hodiny se již u vchodů tísnil nemalý počet osob čekajících na prohlídku a následné vpuštění do areálu. Ani nás neminula vysloveně důkladná osobní prohlídka, která zahrnovala zevrubnou kontrolu osobních zavazadel, profesionální osahání a očichání psem, které mělo odhalit nepovolené drogy. Na ty, kdo byli shledáni podezřelými, čekal následně nepříjemný zážitek v jedné ze speciálních komůrek.

Vinou čekání a bezpečnostních prohlídek jsme se dostali na plochu o půl hodiny později, než jsme původně zamýšleli, tedy v době, kdy byl již Fausto v polovině svého setu. Tento Holanďan patří mezi těch málo DJs, kteří hrají hardtrance, dnes byl ovšem jeho zvuk i hodně techtrancový. Hned po příchodu nás uvítal výborný mash-up Pattersonova Smack a klasiky od Prodigy – Smack My Bitch Up. I lidé kolem nás se evidentně bavili, naštěstí bylo kolem nás hodně místa a mohli jsme se dokonale vyřádit. In The Name Of God! Tahle boží záležitost zazněla několik minut poté, čímž mě Fausto dokonale odrovnal. Jeden z nejlepších trancových singlů tohoto roku, díky za něj! V závěru svého setu nám opět naservíroval jednu z klasik, tentokráte Born Slippy v kabátku od Yvese Deruytera. Ačkoli však Fausto patří mezi mé oblíbence, musím připustit, že umí zahrát lépe a zajímavěji.

Po Faustovi nastoupil Headhunterz a začal pětihodinovou hardstylovou jízdu. Osobně mě jeho set nenadchnul ani neurazil, jeho výkon mi přišel nemastný neslaný, jedinými výraznějšími momenty byly tracky z jeho dílny jako např. Scantraxx Reloaded či Rock Civilization. Následující Technoboy byl se svým italským hardstylem snad ještě méně záživný než jeho holandský předchůdce, což nám dalo čas k obhlédnutí Areny.

V centru dění se nacházela kruhová otočná stage. Plocha haly byla rozdělena na dvě částí, mezi nimiž se dalo volně procházet, z „hradeb“ tryskaly gejzíry vody. S výzdobou si pořadatelé hlavu zrovna dvakrát nelámali, medůzy visící návštěvníkům nad hlavami byly zřejmě pozůstatkem Sensation, které se zde konala před týdnem. Intra byla jako vždy propracovaná a vizuální efekty vynikající, z tribun občas ovšem nebylo ani znát, že se nacházíte na Black, pokud jste se nezaměřili na oblečení návštěvníků. Škoda, že masa černě oděných nepůsobí na lidské oko tak výrazným dojmem jako masa lidí v bílém – v tomhle má zkrátka bílá sestřička Sensation navrch. Občerstvení bylo možno zakoupit pomocí speciální „kreditní karty“ v hodnotě 10, 20 nebo 50 €. Stánky s pitím se nacházely kolem taneční plochy, kromě toho však byla možnost koupit vodu či povbuzováky od prodavačů procházejících skrz dav (tuto praxi jsem zaznamenala již na několika předchozích holandských akcích).

Kolem půl třetí se dostali na řadu bratři Showtek a MC DV8 se svým live actem. Pro začátek zvolili hymnu Black, dále neopomněli zařadit své dobře známé hity jako Raver či Early Soundz. Co se týče výběrů tracků, live act se moc nelišil od klasického DJ setu (jak známo, Showtek jsou zvyklí hrát v setech 80% své produkce). První překvapení večera neslo název Black Identity. Tento neznámý DJ v masce (spekuluje se o Zanym) splnil úlohu jakéhosi megamixu a zařadil do svého setu ty nejznámější pecky, jaké si vůbec může hardstylista představit. Následně převzal žezlo legendární Prophet, jehož set mě taktéž nějak více neoslovil. Hodinka naštěstí utekla celkem rychle a na řadu přišel druhý live act. Tříčlenná partička Donkey Rollers předvedla skutečně skvělý výkon! Role MCho se tentokráte zhostil Zany, mixážní pult měl na starosti Jowan, který ještě předtím pařil nenuceně blízko nás. Bezkonkurenčně nejlepší hardstylový set této noci složený výhradně z Donkey Rollers produkce by se myslím zalíbil i těm, kteří hardstyle cíleně nevyhledávají.

Jak noc plynula, začalo se postupně přitvrzovat. S dalším (a zřejmě největším) překvapením večera se z hardstylu postupně stal hardcore a MC Ruffian, jenž byl přítomen již od začátku akce, se konečně dostal do své kůže. A co že se stalo tak překvapujícího? Pod nicneříkajícím názvem Black In Time se postupně představily tři DJské trojice - Bass D, Darkraver & The Prophet; dále Dana, The Viper a Buzz Fuzz a jako poslední Vince, Weirdo a Pavo. A že to byl slušný nářez! Byli jsme svědky takových hardcorových časem prověřených klasik jako Dune - Hardcore Vibes či Neophyte – Braincrackin'. I DJs si své hraní evidentně užívali. Těch 45 minut uteklo jako voda a na scénu přišel rotterdamský Evil Activites. Kvůli jeho rodnému městu se mu od amsterdamských partypeople sice moc potlesku nedostalo, nás však vzájemné nevraživosti mezi Holanďany netrápily a vesele jsme si užívali jeho set plný melodického a našláplého hardcoru, v němž byly hojně obsaženy i samply rockových pecek, které jsme si s chutí zazpívali.

Celou party uzavřeli Noize Suppressor se svým live actem. Na začátku nás přivítaly jemné dívčí vokály od Enyi, ovšem netrvalo dlouho a spustila se opravdová smršť. Ačkoli v překladu zní název tohoto projektu „tlumič hluku“, v tomto případě jsme byli svědky tvrdé a rychlé jízdy, během níž jsme ze sebe vydali poslední zbytky sil, které nám ještě zbývaly. I wanna see your fucking fingherz! Tímto se s námi oba rozloučili, MC Ruffian nás ještě pozval na příští ročník a party byla tudíž definitivně za námi. K organizaci, návštěvnosti, umístění či cenám nemám nejmenších námitek, osobně bych však uvítala jinak sestavený line-up. Podpořila bych zařazení více hardtrancových a harcorových umělců na úkor těch hardstylových. Pro rekapitulaci - zazněla hodina a třičtvrtě hardtrancu, čtyři a třičtvrtě hodiny hardstylu a dvě hodiny hardcoru. V ideálním případě bych přidělila každému stylu stejný časový úsek, tzn. jedna hodina hardstylu by byla věnována hardtrance DJi a jedna hardcore DJi. Rozhodně nemám v úmyslu nějak kritizovat rozhodnutí ID&T (ostatně je jasné, že hardstyle je pro většinu lidí stravitelnější než hardcore), pro mě však bude příští rok zastoupení jednotlivých stylů hrát klíčovou roli při rozhodování zda jet či nejet. Těm, kteří výše uvedeným hard stylům holdují, však návštěvu rozhodně doporučuji, o zábavu je skutečně dobře postaráno.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SENSATION BLACK

Sobota 12. 7. 2008
Vstup: 85,- Euro
Vystupují:
Marcel Woods, Technoboy, Showtek, The Prophet, Headhunterz, Donkey Rollers, Noize Suppressor, Black Identity, Fausto, DV8, Ruffian and Evil Activites
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika