Cartonnage brojí klipem proti Olympiádě

Cartonnage brojí klipem proti Olympiádě

06. 08. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (24)
Tuzemská electropová kapela Cartonnage, která na jaře zabodovala albem Curiously Connected, se rozhodla říci jasné "NE" olympidádě v Číně. K novému singlu Brand New Day, v překladu Úplně nový den, vytvořila videoklip kritizující poměry v totalitní asijské zemi.

"Našim hlavním důvodem bylo léta trvající okupace Tibetu a potlačování lidských práv a svobod v Číně," říká muzikant Armin Effenberger, který je společně se zpěvačkou Vandou Choco hlavními postavami Cartonnage.

cartonnage

"Píseň Brand New Day je od prvopočátku věnovaná Tibetu a tibetskému lidu, který je sice téměř na opačné straně zeměkoule, ale ke kterému mám vnitřně blízko. Čínská represe, cenzura, nespravedlivé věznění, to je přesně to, co by nám všem nemělo být lhostejné. Bezpráví, at´už se děje kdekoli, bychom neměli tolerovat. Bohužel na naší planetě je ještě takových míst, kde jsou lidská práva porušována mnoho . A první krok, který můžeme udělat je, že si to vůbec uvědomíme. Pak je na každém z nás, jak se k tomu postaví. Já například o tom zpívám," říká zpěvačka.

Její obličej podkresluje či vysvítá z dokumentárních záběrů z Číny a Tibetu, na nichž je videoklip postaven. Rozjíždí se idylicky pohledem do hor a na pracující či odpočívající obyvatele. Pak přijde "odvrácená" strana - pochodující vojáci, milice bijící demonstranty, zapálená auta při nepokojích. Nechybí animace olympijských kruhů, zmuchlaných či padajících jako mince do pokladničky ve tvaru prasátka.

Cartonnage - Brand New Day

"K vytvoření klipu nás nakopla zprávy, jak si všichni kupují lístky a míří na olympiádu jak za sportem jako pozlátkem, tak v případě byznysmenů domlouvat si lukrativní kšefty. Přitom se zapomíná, že Čína není jen ekonomicky tygr na vzestupu, ale také komunistický režim, pronásledující svobodně smýšlející lidi, o Tibetu ani nemluvě," podotýká Armin Effenberger.

Právě záběry z himalájské země obsazené čínskou armádou v roce 1950, které ze svých archivů poskytly různé humanitární organizace, tvoří hlavní osu videoklipu, doplněného o animace tibetské vlajky. Pro kapelu ho sestříhal Dan Svátek, režisér filmů Zatracení a Blízko nebe.

"S nápadem pojmout klip jako zamyšlení se nad tibetskou otázkou v souvislosti s olympiádou se ztotožňuji, takže v podstatě šlo o to najít si v natočených materiálech jakýsi příběh a odkaz, který tímto chceme sdělit. Tohle je taková naše společná tibetská vlaječka v klopě saka," říká režisér.

Skladba Brand New Day pochází z alba Curiously Connected, které Cartonnage vydali v březnu u vydavatelství EMI. Hudební koláže bez hranic, jak kapela sama charakterizuje své písničky, sklidily uznání u kritiků a fanoušků. Cartonnage se v létě představili na řadě hudebních festivalů, mimo jiné na Colours od Ostrava, Sázavafestu či na slovenské Pohodě. Do rádií se kromě pilotního singlu Patisserie o prázdninách dostala i skladba 257. Zero, společná píseň se slavným americkým muzikantem a producentem Mobym.

24 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
YannD
11. 08. 2008 | 15:57:12
+0 | -0

Iwm

No to jsem z toho kompot, teda:-) No dejme tomu, že nějaký ten kalkul tam dost možná je, ale přesto - je-li mi ta kapela sympatická, její hudba se mi líbí a vím, že to jsou v pohodě lidi a ne mašiny směřující za jediným cíle, totiž ke slávě, jsem ochotný přivřít oko. Tak asi tak. A nemám alespoň problém si to přiznat. Smútný je že tohle vůbec řešíme - nebýt olympiády v Číně, tak je to OK. Ono když se na celou tuhle problematiku podívám hodně ze široka, tak bych řekl, že naše myšlenky směřují ke stejnému cíli, jen ty cesty jsou diametrálně odlišné... Ale v tom je právě kouzlo polemik. Nuže-s písní na rtech do boje za svobodu Tibetu, sportovci ať si sportujou a komentátoři ať konetují:-) Sorry - jiná tečka mě nenapadla:-)
iwm
11. 08. 2008 | 14:08:47
+0 | -0

YannD

Jezis - pletes hrusky s jablkama - nikdo tady prece netvrdi, ze je spravne, co se v cine deje (a kdo jo, tak je podle mne magor), ale to, ze si tahle kapela dela lacine promo !!! A to se tady lidem nelibi... ma aspon ten text songu nejakou spojitost s tematem?! Jasne, ze mi muzes napsat, ze klip dal pisnicce novy rozmer a takovy ty kecy, kteryma se vy "novinari" tak umite ohanet... podle mne je to kalkul a kalkul smrdi... A ze nevis, ze jsou tvy chlebodarci?! Mozna nejsou, ale jestli delate promo clanky jen tak zadarmo, tak Vam taky nejakej clanek poslu... kazdej den klidne tri... K sympatiim - takovymhle krokum se rika pred volbami u politiku populismus...
YannD
11. 08. 2008 | 13:53:15
+0 | -0

Iwm

No aspoň vidíš, jak držíme při sobě:-) Nicméně o tom, že by Cartonnage byli mými chlebodárci nevím nic. A do krve? Nerad bych se zašpinil... A samozřejmě, že se do toho promítají i sympatie. To je vcelku přirozené, co je mi ale proti srsti je nekritické přebírání názorů, a proto jsem si nejdřív zjistil co je partička Cartonnage zač a ze všech těchto výstupů mi vyšlo, že jsou v pohodě, a to že vyjadřují svou podporu Tibetu je mi sympatické a je mi jasné, že žádnému Tibeťanovi to nepomůže, ale Cartonnage bude zaškatulkovaná jako kapela, které to není jedno a k takovým lidem se budu vždy hrdě hlásit, byť sám sebe považuji za sportovce. Nicméně odmyslím-li si tyto "zbytečné emoce" v podstatě nejde o Cartonnage jako takovou, ale o míchání politiky a sportu. S tím ale začala už Čína, a tak se nelze nad podobnými reakcemi pozastavovat. Vždyť ze svých sportovců udělala vězně, kteří nesmí promluvit se zahraničními médii, z jejich tréninkových plánů je národní tajemství, nad vším bdí oko velkého bratra a do nebes se vypouští rakety kvůli počasí... Je to politováníhodné a čest všem, kteří proti tomu něco dělají. Tvářit, že jsem sportovec a že se mě to netýká je alibistické a především pokrytecké. A vůbec-proč se bavíme o něčem, co je naprosto jasné? Nerozumím tomu.

11. 08. 2008 | 11:12:09
+0 | -0

He...

Mne spis prijde divny, jak tady skoro cela redakce poslouchej.net do krve bojuje za clanek, kterej ma v nadpisu uvedeny zdroj PROMOTION - budiz pochvaleni, ze se takhle perou za sve chlebodarce...:-)))) Nic na tom ale nemeni, ze krok Cartonnage je prinejmensim sporny a jestli neco smrdi vyuzivanim spatrne situace v cine ke svoji propagaci, tak je to tenhle klip... Odkdy strkaj elektropopovy kapely nos do politiky?! At se jdou vycpat a nechaj to angazovanym kapelam...
co to je???
09. 08. 2008 | 17:32:42
+0 | -0

andre

:))))) aha, z mojí reakce bylo vyloženě jasný, že nemám ráda sport.. jo, teď jsi na to kápnul:))))

Panebože, tady nikdo nemá NIC proti Olympiádě samotný....,ale co mě šokuje na tvým názoru, je, že jsi ve svým mozečku vymyslel, že když kapela Cartonnage udělala to co udělala, aby vyjádřila svůj názor, tak to bylo JEN proto, aby se zviditelnila a teď jsou z nich "bouchači"... jo to si určitě teď o sobě všichni myslej:)))))) a taky to stoprocentně udělali z vypočítavosti a z vychcanosti.. JO, to taky určitě byl jejich záměr:)))) tys to prostě odhalil všechno do puntíku...... neříkají ti někdy Colombo?
jani
09. 08. 2008 | 12:57:31
+0 | -0
souhlas s andrem..olympiada jakozto sportovni svatek by nemela byt spojovana s protesty proti cine. tkze pokud chteji cartonnage protestovat proti cine, nemeli by se ohanet Olympiadou. v podstate olympiada-je sport-a delaj ji sportovci- tudiz veskery bojkot a nesouhla pada na hlavu sportovcum... cartonnage protestuji proti cine, popr proti MOV ktery v ni oh uskutecnuje...tak by to melo znit..

co se tyce porusovani lidskych prav..taky suhlas ...amerika popravuje,amerika okupuje,muci a stavi radary,afrika-to by bylo na dlouho,vzpomente na berlin, mnichov, mexiko..vzdycky neco-historicke milniky byly a budou...ale neplette do toho svetovy-nejlepsi svetovy sport a uzivejte prvni zlatou!
andre
08. 08. 2008 | 23:06:48
+0 | -0

co to je

narozdíl od tebe se nestydím, že mám rád sport...

obsession: na tom obrázku má být kdo? no nic,jdu na sport,než se tady bavit s lidmi neuznávající cizí názor...
Obsession
08. 08. 2008 | 23:01:55
+0 | -0

škoda že sem nemůžu vložit obrázek

ale tento

http://carcino.gen.nz/images/index.php/00b9a680/463c5922

onu debatu vystihuje naprosto presne a i mozny duvod proc uz v ni nepokracujeme
co to je???
08. 08. 2008 | 20:26:19
+0 | -0

co to je???

Ježiš co to je za magora ten ANDRE???? Se probudil z nějakýho komatu či co??????????????
andre
08. 08. 2008 | 14:42:50
+0 | -0
ehm - "říkat ne olympiádě" - to je rozdíl

jak už jsem psal - s politikou číny nesouhlasím,ale to neznamená,že jsem proti tomu,aby číňané mohli sledovat OH (ok,dopingů je tam taky hodně,ale to je druhá věc)... jako byl bych radši,kdyby oh byly někde v evropě,ale když to tak moc nikomu nevadilo při přidělování,tak asi většina souhlasila...nebo snad nikdo nesouhlasil a přesto to čína získala?

to jsem zvědav jesi budou protesty pro MS ve fotbale v JAR jen proto,že tam žijí černoši...

politiku a sport neplést
YannD
08. 08. 2008 | 14:18:58
+0 | -0
On je ale rozdíl říkat NE olympiádě jako takové a olympiádě v nedemokratické zemi. Čína je bezesporu velmocí a nelze ji ignorovat bezezbytku, ale olympiáda se tam konat neměla, a když už to dopadlo takto nešťastně, tak je myslím právem každého sportovce a v širším pojetí i jiných veřejně vystupujících subjektů či jednotlivců vyjádřit svůj názor. A označovat to ihned za účelové je myslím příliš zjednodušující... Apropo a to jsem nevěděl, že protestovat proti olympiádě či proti Tibetu znamená automaticky nesportovat a jíst u Meca...
andre
08. 08. 2008 | 13:21:23
+0 | -0

yannd

...a proto říkají NE olympiádě.... ano,sport je špatný,radši jezte hamburgery, pijte colu a seďte u kompů a tv...

jasně,názor vyjadřit můžou,ale že zrovna takhle účelově těsně před zahájením oh... dobrá náhoda...
YannD
08. 08. 2008 | 12:29:45
+0 | -0
Já myslím, že naprosto stačí si uvědomit, že album vyšlo letos na jaře a proto se klip dělá právě teď. A pak není důsledku bez příčiny - ten klip je reakcí na aktuální dění. Proč nevyjádřit názor, když mám jak? A hlavně - přihřívání polívčičky by to bylo v případě, kdyby se neměla kapela o co opřít, jenže to ona právě má - nové album bylo přijato pozitivně jak mezi posluchači, tak mezi kritiky, a právě tohle jim dává potenciál k demonstraci vlastních názorů. Naopak, kdyby to udělali před tím, tak tehdy by to bylo kvůli zviditelnění. To by pak Andre a spol. psali, že kapela nic nedokázala, a natočila jeden klip ke zviditelnění... Tehdy by to možná byla pravda.
andre
08. 08. 2008 | 12:19:29
+0 | -0
ozzby & obsession: o Cartonnage jsem dřív opravdu neslyšel... ikdyby dělali sebelepší hudbu, tak co tím teď změní??? nic! ať se jedná o čínu nebo spojené státy, tak bohužel nic nezmění... ale v číně nebudou soutěžit papaláši (naštěstí!!!!)... tzn.že když v tomto případě číňané mají takové šmejdy,kteří je vedou, tak čínský lid (mimochodem jich bude cca 1/5 celé země) nemají právo na to,aby mohli sportovat a naživo sledovat nejlepší sportovce světa???? oni můžou za ty šmejdy ve vedení? oni se o nějakém klipu nějaké malé české kapelky ani nedoví!!!! komu tím cartonnage pomůžou? číňanům ani trochu, jedině se v česku zviditelní,ptže se o nich bude psát... takové protesty nejsou ani bojem proti větrným mlýnům... nemyslíte?

s čínou nesouhlasím, ale bohužel, novodobí mao c´tungové, mě nepříjmou, na letenku mám,ale jsou to pro mě vyhozené prachy,když mě stejně nepříjmou,abych jim řek "hele hoši,začněte vládnout normálně,a nedělejte kraviny",tak to je asi tak vše,co můžu dělat... vadí mi pletení si politiky se sportem... jasné?



horst: ještě že pivo nesnáším a nejsem čecháček, ty moc nemusím ;o)
Obsession
08. 08. 2008 | 12:00:51
+0 | -0

andre

ty jsi Cartonnage ještě asi neslyšel, co?

ty ne že bych chtěla nějak obhajovat Spojené státy, ale tak zlé jako v Číně to tam fakt není. A nebo se ve Státech zatýkají členové falun gong protože žijí zdravě a o jejich orgány je ve světě zájem? (viz. http://www.karlin.mff.cuni.cz/~hkmaly/homepage/proxy/raoul/index.php/Clanek28382.html)
ozzby
08. 08. 2008 | 11:54:09
+0 | -0

andre

Proc to delaji zrovna ted? Protoze ted je ten spravny cas! Respektive proc poukazovat na neco v dobe, kdy se o to lidi prilis nezajimaji. Cina je problem a je potreba si to pripominat! A jestli tento krok pomuze kapele ke zviditelneni, tak jenom dobre, protoze dobra hudba to u nas nema vubec jednoduche...
horst fuks
08. 08. 2008 | 11:44:40
+0 | -0
super kapela a vy co se do nich navazite ukazte co jste kdy udelaly kloudnyho nez jen placat hovadiny u piva v hospode...tyhle aspon zvedly prdel a neco udelaly aby na neco upozornily!

klasicky cechackovstvy proste!
andre
08. 08. 2008 | 11:43:15
+0 | -0

obsession

tohle je vychcanost neznající mezí... proč to neudělali dříve??? proč to dělají účelově zrovna teď????? nebo snad chceš říct, že je to úplná náhoda???? proč to neudělali,když peking postoupil mezi užší kandidáty pořadatelů olympiády? je to jednoduché - takhle to lépe vyzní mediálně a jestli vznikli už v roce 2001, tak touhle vlastní negativní reklamou si zajistí to,aby se o nich po 7 letech začalo vědět... když se neprosadili hudbou, tak se projeví politicky... tohle je hnus!!!! :\

tohle není o podpoře lidských práv, tohle je čistá kalkulace a vychcanost....

mě je fuk,jesi jim z toho něco kápne... prostě neumí se prosadit hudebně,tak to musí udělat za každou cenu jinak... tohle je spíš tupozrakost a ne,co píšeš ty...

mě nejde o politickou situaci, tu nezkoumám, mě jde o sport, tudíž i olympiádu... jestli se tam potlačují lidská práva, tak proč nikdy nikdo neprotestoval proti tomu, když pořádali olympiády Spojené státy, hm??? Když můžou OH pořádat USA,tak proč by nemohla Čína... Každé utlačování je hnus, a rozhodně s takovými politakami nesouhlasím, ale odlišuju politiku a sport...
Obsession
08. 08. 2008 | 11:19:56
+0 | -0

joni

jedna holčina zkoušla žít 14 dní bez výrobků z Číny a zjistila že to zkrátka nejde. Jsou úplně všude. Tohle není protest proti bakelitu ale proti vraždění!
Obsession
08. 08. 2008 | 11:17:52
+0 | -0

andre

Když kapela funguje od roku 2001, těžko by něco mohla jako Cartonnage před deseti lety udělat. Chudáčci? Podporovat lidská práva je podle tebe ubohé? Tady někdo vyjádří svůj názor jakožto umělec a lidi zase jen koumají kolik jim z toho asi káplo peněz nebo popularity. Češi prostě budou remcat a ukazovat si prstem. Hlavně že je moc vidět není. Zase je mi za tuhle tupozrakost české smečky stydno.
andre
08. 08. 2008 | 10:04:37
+0 | -0
kurde, tuto kapelu neznám, ale už teď je mi krajně nesympatická!!! :\ tohle udělali schválně, aby se zviditelnili - nikdo o nich nic nevěděl, a teď si myslí o sobě jací to jsou bouchači.... tohle měli udělat před deseti lety, nebo před kolika se to rozhodovalo o přidělení olympiády - v tomto případě jsou to pro mě jen chudáčci....
joni
08. 08. 2008 | 09:31:33
+0 | -0
aneb jak na sebe upozornit a prihrat si polivcicku... chci videt protest ..jak bude pokracovat po skonceni sportovniho svatku... a vubec..protestujte i proti sportovcum!kdz uz tak uz..a kolik vyrobku mate doma made in china? hmmm??????????
mydloch
08. 08. 2008 | 07:41:57
+0 | -0

FREEDOM FOR TIBET !!!!!!!!!!

video jde...
B2
07. 08. 2008 | 21:45:56
+0 | -0
video nejde ....
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika