FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Exium: Shotgun bude náš debut

Exium: Shotgun bude náš debut
03. 09. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Jen několik desítek hodin nás dělí od startu posledního open air festivalu letošního léta, kterým je Shotgun Euro. Ještě před tím, než si zabalíte vše potřebné a vydáte se na cestu do severočeského Hrádku nad Nisou, kde se festival koná, přinášíme vám exkluzivní rozhovor s headlinerem sobotního večera na main stage, který si na Shotgunu odbude své premiérové vystoupení v ČR.
Ahoj kluci, mohli by jste se ve stručnosti představit českým partypeople?
Zdravíme! Duo Exium, tedy Hector Sandoval a Valentin Corujo pochází ze severního Španělska. Jako dj´s vystupujeme od roku 1994 a produkujeme vlastní hudbu od roku 1999. Za tu dobu jsme vydali téměř 40 releasů na různých labelech jako jsou Planet Rhythm, Warm Up, Tsunami, Zet, Audio Assault, Numb, Equator a Nheoma.

Letošní léto se v našich končinách nevyvedlo tak jako v minulých letech. Proto bych se rád zeptal, jak vypadají letní měsíce ve Španělsku a jak si je užíváte?
Žijeme na severu Španělska v provincii Asturias, která je známá nejmenšími vedry, za to však největším výskytem dešťových srážek v celém Španělsku. Ikdyž je na pobřeží spousta krásných pláží, počasí nám moc nedovoluje je využívat tak, jak by jsme chtěli. Na druhou stranu se nám naskýtá možnost zajít do přírody. Je zde spousta zeleně, můžeme vyrazit do hor a podobně.

exium

Holdujete nějakým sportům ať už aktivně nebo pasivně?
Máme rádi fotbal, basketbal, tenis a samozřejmě Formuli 1 :o)

Dali jste se dohromady v roce 1994. Pamatujete na své první setkání?
No jasně.(smích) Měli jsme společné přátele a všichni jsme chodili s partou lidí do stejných podniků a míst, kde se hrálo techno a trance jako například Botica nebo La Real. Stejně jako se upevňovalo naše přátelství, upevňoval se i vztah k elektronické hudbě, takže jsme si vyměňovali sety, čím dál tím častěji jsme navštěvovali record shopy a později, když Hector koupil svoje první gramce, jsme se společně učili roztáčet placky.(smích)

V té době jste ještě vystupovali jako dj´s a ne jako projekt. Vystupovali jste již tehdy společně nebo každý sám?
To záleželo na situaci. Měli jsme pár společných rezidencí v menších klubech, kde jsme hráli spolu, ale někdy a někde jsme hráli separátně každý sám.

Byli jste oddáni technu již od samého začátku nebo se Váš styl vyvíjel společně s časem?

Vždycky jsme měli jasno, co chceme s muzikou dělat a i na naší první vlastní produkci to bylo zjevné. Jak plynul čas, působilo na nás spousta vlivů. Věděli jsme více věcí spojených s produkcí a samozřejmě jsme byli čím dál tím více zkušenější v technických věcech a technice samotné. Díky tomu se náš styl trochu změnil a stal se více osobitý.

V roce 1999 jste založili projekt Exium. Myslím si, že pokud má projekt dva a více členů, měli by si stoprocentně rozumět na pódiu, ve studiu i mimo něj a tvořit tak jednotný celek. Jak je to tedy v projektu Exium?
To je v podstatě ten důvod, proč se nám pořád docela daří ať už jako djům nebo ve vlastní produkci. Samozřejmě že se občas neshodneme, ale to je na druhou stranu velmi důležité pokud chceš docílit nějakého výsledku. Spolupráce od samotného začátku nám velmi pomohla poznat jeden druhého a předvídat tak i to, co by ten druhý rád udělal nebo o čem přemýšlí.

Měli jste v minulosti nějakou krizi, která by existenci projektu ohrozila?
Ne nikdy! Exium tu bude ještě pěkně dlouhou dobu! (smích)

Jak vypadalo vaše studio v začátcích a jak vypadá teď? Můžete těm technicky zdatnějším prozradit, s jakými mašinkami pracujete?
Naše studio se samozřejmě vyvíjelo s časem, ale pořád máme několik mašinek, které jsme používali, když jsme s produkcí začínali. V současnosti používáme toto vybavení:

Two (2) PCs with Cubase 4 and Acid Pro
Soundcards MOTU Ultralite MK3, Terratec EWS-88MT
Synths Access Virus TI, Virus B, Yamaha AN1x, MicroKorg, Novation Drumstation
Sampler EMU 6400 Ultra
Multieffects Lexicon MPX100, TC-Electronic M300, Vocoder Alesis Metavox
Mixer Soundcraft Spirit M12, Compressor TL-Audio 5021, Aphex 104, Focusrite Liquid Mix
Event 20/20 Monitors, Tascam CD-RW700

(pozn. redakce: technické parametry, které projekt využívá při své produkci jsme záměrně nepřekládali do češtiny)

Až navštívím Španělsko někdy v budoucnu, rád bych se podíval na býčí zápasy. Navštívili jste někdy toto klání? Jaká tam panuje atmosféra?

Abychom řekli pravdu, my býčí zápasy moc v lásce nemáme.. Je to kruté a jsme proti tomu. Ve Španělsku je spousta lidí, kteří jsou stejného názoru jako my, ale zbavit se této dlouholeté tradice je velmi komplikované. V některých regionech, jako je například Katalánsko, jsou tyto zápasy již zakázané.

Zanedlouho po té, co jste odstartovali Vaší produkci, se Vaše tracky objevovaly v setech dj´s jako jsou například Dave Clarke, Surgeon nebo Christian Wünsch. Jaký to byl pocit, když jste poprvé zaslechli vaše počiny v setech těchto ikon světového techna?
Stále máme nahrávku z doby, kdy jsme poprvé slyšeli naší tvorbu. Nahrávka je z klubu La Real en Ovideo, kde vystupoval Oscar Mulero. Byl to neuvěřitelný pocit. Stále nás velmi těší, když naší hudbu hrají respektovaní dj´s.

Jste majiteli několika labelů. Můžete nám sdělit jejich jména a trochu stylově je přiblížit?
Nheoma a Sunn jsou zaměřeny na naší vlastní produkci. Čas od času na nich vyjdou remixy a tracky umělců, které máme rádi. FictionFilm a Suspiria jsou labely, na kterých vydáváme pod pseudonymy Lasik a Metazoo. Tracky jsou více laděny do minimal techna, Detroitu a electra.

Jaké vybavení používáte při vystoupení?
Používáme dva synchronizované laptopy Mac, na kterých běží Ableton Live 7, zvukovou kartu Terratec Phase24FW, efektor Korg Kaoss Pad a kontrolery FaderFox a Evolution Uc-33e.

Pokud se nemýlím, na Shotgunu si odbudete Vaše první vystoupení v České republice. Takže jak se na něj těšíte?
Těšíme se moc! Máš pravdu, je to naše první vystoupení před českým publikem, před kterým jsme ještě nehráli. Moc se těšíme na zkušenosti, které budeme z toho premiérového vystoupení mít.

Navštívili jste Českou republiku někdy v minulosti?
Ne, nikdy jsme nebyli v Praze a v České republice ani jako turisté, ale slyšeli jsme, že Praha je překrásné město – perfektní pro romantický víkend s tím koho miluješ.

Co by jste vzkázali těm, kteří se chystají navštívit festival Shotgun a těší se na vaše vystoupení?
Už se nemůžeme dočkat! Máme několik nových tracků, takže Shotgun bude náš debut a věříme, že si náš set užijete!
SHOTGUN EURO

SHOTGUN EURO

Pátek 5. 9. 2008 až Sobota 6. 9. 2008
Předprodej: 250 Kč jednodenní, 400 Kč dvoudenní
Vystupují:
live: Exium (ESP), Female (UK), Someone Else (USA), Midi Lidi, Elektrabel, Ventolin, Cyp, Sayko, Insect Elektrika. DJs: Noisia (NL), Daniel Stefanik (DE), Clipz (UK), Apex (UK), Dreikommanull (DE), Djane GG (DE), Daho & Ginger, Spyro, Koogi, Anakin, Suki & Pixie, Brooklyn, Ark & Kyanid, Diome & Face, Peet & Moover, Mooris, Machine Funck, Ans, Click Joe, Kopeczek, Skuban, Jeny, Milky, Blue, Tall, Stanzim, Carl.Exe, Subsist & Ala, Tomig, Subgate, Soldik, Czervas
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |