Podzimní Mighty Sounds

Podzimní Mighty Sounds

17. 09. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Vezměte černého koně letošního Mighty Sounds, který svým soundem naprosto rozsekal všechny přítomné, přidejte hvězdu světového formátu, dolijte jednu z nejlepších tuzemských ska kapel a nakonec okořeňte zajímavým, rozjíždějícím se projektem.
I když vám jejich jméno možná tolik neříká, vězte, že v klubech a na různých mejdanech, jejich songy téměř dostály statusu hymny. Řeč je o The Aggrolites, kapele, která platí za jedno z nejžhavějších želízek ve výhni současného ska a reggae, a která už brzy vystoupí v Praze.

The Aggrolites vznikli v roce 2002 z kapel The Vessels a Rhythm Doctors jako backing band pro nikoho menšího než Derricka Morgana. Slušný začátek. Z desky, kterou měli s Morganem natočit, sešlo, ale společné hraní jim dalo impuls k založení vlastní kapely. Už v roce 2003 natočili desku Dirty Reggae. Těkavá směs reggae, funky a soulu s razancí trinitrotoluenu dala jasně najevo, že vzniká něco velkého. Celé album tehdy natočili během jediného dne a každý song nahráli dohromady na jeden střih. Pak už následovala alba pod hlavičkou Hellcat Records: The Aggrolites (2006) a Reggae Hit L. A. (2007). Naposledy se ohřáli ve studiu, jako backing band Tima Armstronga (Rancid, The Transplants, …) při natáčení jeho sólové desky A Poet's Life (2007). Po rošádě na postu basáka se v kapele usadil Jeff Roffredo, bývalý kontrabasista Tiger Army nebo komba Chrise Murraye.

Není ale důležité, co všechno a s kým vším nahrávali, The Aggrolites jsou totiž výjimečnou kapelou sami o sobě. Za poměrně krátkou dobu své existence kolem sebe stihli vytvořit něco jako kult. Pojem aggro slovníky překládají jako slangový výraz pro násilí nebo nenávist a není to náhoda. Přestože hrají sladké reggae říznuté funky a podržené naléhavým soulovým hlasem zpěváka Jesseho Vagnera, používají punkovou image a rádi se fotí s baseballovými pálkami. Jejich koncerty nepřipomínají marihuanový dýchánek plný pozitivních reggae vibrací, ale jsou striktní, tvrdou a precizní show, která vás během pár tónů přivede do varu.

Na letošním ročníku Mighty Sounds byli The Basement Brothers feat. Kitchenettes, neznámou kapelou odkudsi ze Švýcarska. Když ale na pódium vystoupaly tři slečny se svojí kapelou, kombo jako vystřižené ze šedesátých let, všem přítomným překvapením ani nestačila spadnout čelist a upadli do tanečního komatu, který vyvolal jejich striktní northern soul.

Kapelu má na svědomí zpěvačka Nicole, která před lety naprosto propadla kouzlu soulu. Přestože je přesným opakem děvčat z trendy časopisů, když začne zpívat, jen těžko byste našli víc sexy děvče. Pozadu nejsou ani backvokalistky Vanesa a Janine, které vše dokreslují stylovými šaty, tancem. Show The Kitchenettes nabízí strhující výlet do šedesátých let plný coverů velkých klasiků, ale i původních pecek. Ty najdete na jejich albu Speak Up! (When You Say Love) (2008). Jestli si pod pojmem soul nedokážete nic moc představit, snad vám pomůže věta, kterou mají The Kitchenettes na vizitce: Snažit se pojmenovat soul, znamená snažit se pojmenovat lásku a bolest.

Domácí barvy budou hájit Prague Ska Conspiracy, kteří se už po dvou letech existence dostali do line-upu všech větších tuzemských festivalů a chystají se na turné do Evropy, a česko-britští Afrodisiak v čele s MC Turnerem, kteří balancují na pomezí reggae a hip hopu.

Dodal: František Švadlena, HPK-Productions
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PODZIMNÍ MIGHTY SOUNDS

Čtvrtek 25. 9. 2008
Vstup: 260/290 Kč
Vystupují:
The Aggrolites (USA), The Kitchenettes (CH), Prague Ska Conspiracy (CZ), Afrodisiak (CZ/UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika