Festival 4+4 dny v pohybu

Festival 4+4 dny v pohybu

21. 09. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
13. ročník festivalu předkládá nové trendy umělecké divadelní tvorby ve dvacítce unikátních představení uznávaných souborů z osmi evropských zemí. Letošní ročník věnuje velkou pozornost současné taneční scéně Slovinska, poprvé se na festivalu objeví umělci z Turecka.
Od 3. do 10. října mohou festivaloví diváci zhlédnout na 20 unikátních představení uznávaných evropských souborů, koncerty i výtvarné akce, a to divadlech Archa a Ponec a v holešovických postindustriálních prostorách La Fabrika a Haly 23 & ALTA 30. Součástí festivalu je také odborné mezinárodní divadelní a architektonické sympozium na téma „současné umění v novém prostoru“.

Dramaturgie 13. ročníku přináší divákům nové trendy umělecké divadelní tvorby z osmi evropských zemí. Letošní ročník věnuje velkou pozornost současné taneční scéně Slovinska, poprvé se na festivalu objeví umělci z Turecka. Výběr byl letos zaměřen na soubory a umělce, kteří se ve své tvorbě zabývají tzv. divadlem dokumentu, multimediálním představením a projekty využívajícími interakci s divákem. Nechybějí ani tzv. site-specific projekty anebo představení pro děti. 4+4 DNY V POHYBU uvedou také dvě premiéry: nové představení Petry Hauerové Teorie a dále site-specific projekt Howarda Lotkera s názvem Malý člověk.

Zahájení festivalu předchází týdenní výtvarný projekt BIG GRUPPEN HYBRID PAINTING SESSION coby součást site-specific projektu KORZARt v bývalých průmyslových halách v ulici U Výstaviště 23 na Praze 7. Ke spolupráci na jednom společném kolektivním díle bylo vyzváno na pět desítek českých umělců, bez předem stanovených či omezujících podmínek pro jejich tvorbu; a těmi jsou jen „bílá zeď, barvy a žádná pravidla.“ Výsledné dílo bude slavnostně odhaleno při zahajovací party festivalu, v pátek 3. října v 18 hodin. Dílo zůstane divákům volně přístupné po celou dobu festivalu.

„Z programové nabídky bych rád upozornil na belgický soubor BERLIN a jejich projekt Bonanza, jenž je vystavěn právě na platformě divadelního dokumentu“, uvádí Pavel Štorek, dramaturg festivalu 4+4 DNY V POHYBU. Představení je k vidění ve dnech 8. a 9. října v Divadle Archa a publikum se může těšit na téměř filmovou koláž ze života obyvatel zničeného hornického města ve Skalistých horách v USA. Dokument líčí na pěti plátnech vzestup dolů v dobách zlaté a stříbrné horečky a současný úpadek izolovaného města odrážející se ve vztazích jeho posledních obyvatel. „Představení patřilo k vrcholům hlavního programu na IETM 2007 v Gentu,“ láká Pavel Štorek. Paralela může vést až k dokumentu Micheala Moorea Roger a já o ekonomickém útlumu města Flint po odchodu největšího zaměstnavatele, společnost General Motors.

Hlavní program festivalu zahájí experimentální britsko-německý soubor Gob Squad v Divadle Archa ve dnech 3. a 4. října 2008. Tato originální rekonstrukce filmu „Kitchen“ Andy Warhola zábavně, inteligentně, provokativně a ironicky asociuje atmosféru v poloviny 60. let se vším, co k oněm létům patřilo. Můžeme se těšit na další z celosvětově proslavených představení, v nichž Gob Squad kombinují vyjadřovací prostředky filmu, televize a pop music až do absurdní jevištní formy. „Jejich díla jsou zábavná a interaktivní a lze říct, že jsou vždy krok před vznikajícími trendy“, upřesňuje Pavel Štorek.

Dne 7. října 2008 v Divadle Archa diváky překvapí představení Martine Pisani, v níž šest postav s humorem odhaluje tajemství a úskalí veřejné exhibice, toho, co znamená "být na scéně". Před diváky se obnažují rozpaky aktérů i jejich ztráta orientace v životě, který jim klade nároky na disciplínu, kreativitu, koncentraci a elán. Francouzská choreografka používá prostředky chudého divadla a techniku non-dance, čím navozuje vtipné absurdní až dadaistické situace a obrazy. Tematicky se zaměřuje na existenciální pocity současného člověka. Její postavy žijí ve fragmentárním světě a jsou jakoby permanentně „ztraceni v překladu.“ Tvorba francouzské choreografky Martine Pisani je spojená s odkazem amerických experimentátorů z okruhu Judson Church Theatre, kteří hledali inspiraci v běžném lidském pohybu, každodenních činnostech a objevovali poezii městských exteriérů.

Talentovaný slovinský umělec a teoretik Emil Hrvatin, alias Janez Janša, známý svou tvorbou vizuálního a multimediálního umění a performance, uvede 7. října 2008 v prostoru La Fabrika své interaktivní představení „Miss Mobile“. Projekt obrací pozornost k manipulativním efektům zábavního průmyslu, které přerůstají až do forem nového globálního totalitarismu. Janša se strefuje do soutěží typu Big Brother, jež podle něj vulgarizují pojem demokracie tím, že každému nabízejí jeho 15 minut slávy.

Za Českou republiku s dlouho očekávaným multimediálním projektem pod názvem „Teorie“ vystoupí jedna z nejvýraznějších osobností české taneční scény, choreografka a laureátky Ceny Sazky PETRA HAUEROVÁ. Stane se tak 4. října 2008 v Divadle Ponec. Hauerová, která v Česku jako první využila postupy laserové technologie v oblasti současného tance (například v představení Noční můra), ve svém premiérovém představení se svou skupinou TOW potěší diváky dalším krokem rozvíjení principu synchronizace pohybu, zvuku, obrazu a světla.

V rámci site-specific projektu KORZÁRt budeme mít možnost mezi umělci z Německa a Kanady v industriálním prostoru holešovické Haly 30 dne 5. října 2008 zhlédnout předpremiérové představení „Malý člověk“ Howarda Lotkera a divadla HoME. Projekt je svázán s postavou psychiatra, vědce a spisovatele Wilhelma Reicha, jeho nespornou genialitou i pravděpodobným šílenstvím. Hravý interaktivní styl divadla HoME promění diváky v posluchače Reichových raných přednášek o sexu; stanou se jeho kolegy, pacienty, porotou a nakonec jeho imaginárními dětmi. Divadlo HoME zkoumá každodenní životní prostor člověka za použití prostředků divadla, performance, užitého umění a pohybu a zároveň klade důraz na hru a zapojení publika v procesu tvorby. Za sérii inscenací DoMA/at HoME získali autoři cenu „Projekt roku“ na festivalu Příští vlna / Next Wave 2006.

Slovinský soubor Mladinsko Theatre uvede ve dnech 5. a 6. října 2008 v prostoru La Fabrika představení s názvem „Fragile“. Divadelní hra Teny Štivičić představuje mladé emigranty ze zemí bývalé Jugoslávie, kteří nyní žijí v Londýně a prožívají rozdílné sny a touhy. Příběh je studií vztahů mezi cizinou a domovem a identitou spojenou s cestovním pasem. Představení se odehrává v hudební kulise předválečných jugoslávských hitů. Scénická realita invenčně využívá postupy filmových triků.

Významná osobnost současného tance ve Slovinsku, Maja Delak, uvede své představení Expensive Darlings, a to 6. října 2008 v prostoru La Fabrika. Gendrové představení reflektuje realitu ženy-umělkyně v kulturním, sociálním a politickém kontextu. Sedm bojovnic za umění tu představuje silnou společenskou opozici, zároveň s vnitřním nadšením i obavami.

Skupina neo-konceptuálních umělců LISA pod vedením chorvatsko-německé autorky IVANY MÜLLER vytváří na jevišti tableau vivant (živý obraz), v němž postavy ve strnulých pózách nabízejí publiku své představy a vtahují jej do vtipné imaginativní hry proměňující realitu. Představení “While We Were Holding It Together” bude uvedeno La Fabrice 8. října 2008.

Turecká choreografka a průkopnice tamního současného tance Aydin Teker na festivalu uvádí představení “harS“, v němž objevuje dialog těla a harfy v magické symbióze, nečekané geometrické, zvukové a prostorové asociaci. Představení se koná 10. října 2008 v Divadle Archa.

V témže termínu v prostoru La Fabrika představí španělská skupina Conservas v čele se Simone Levi interaktivní projekt „Advanced Realities“, v němž bude diváka konfrontovat se zodpovědností za řešení věcí veřejných; auditorium se stane součástí kulturní agitace s cílem napravit sociální poměry. Téma je vystavěno na filmové fikci, odhalující skandálně mafiánské praktiky realitních kanceláří, bank a odborů územního plánování velkých španělských měst. Krátký film byl s reálnými záběry pořízenými skrytou kamerou uveřejněn na serveru YouTube.com několik dní před volbami.

Festival 4+4 DNY V POHYBU se koná od roku 1996 s cílem prezentovat současné inovativní divadelní projekty. Specifikum tohoto festivalu spočívá především v oživování objektů pražské architektury divadlem a akčním uměním. V tomto duchu se proto v rámci festivalu se uskuteční dvoudenní mezinárodní divadelní a architektonické sympozium s názvem „Umění v experimentálním, industriálním a netradičním prostoru“. Akce proběhne 9. a 10. října v bývalém továrním objektu ALTA HALA 30 a 23 v pražských Holešovicích.

Na sympoziu se o své zkušenosti podělí řada zahraničních hostů, například Rolf Denemann (Off Limits/ArtScenico, Německo), Barbara Fridrich (Tanz Raum, Německo), Mojca Jug (Bunker, Slovinsko), Essi Aittamaa (Trans Europe Halles, Švédsko), Niels Ewerbeck (Theaterhaus Gessnerallee, Švýcarsko), Alexandr Brkič (Akademie architektury, Srbsko), Mark Yeoman (Norderzone festival, Nizozemsko) nebo Jean-Sebastien Steil (IN SITU - Lieux publics, Francie). Program sympozia je rozdělen do tří tematických bloků: 1. Skryté poklady industriální, 2. 10 let site-specific v Čechách, 3. Experimentální divadelní prostor – TACE.

První z nich se věnuje industriální architektuře v Čechách a představuje příklady úspěšných revitalizací industriálních budov a areálů v Evropě a jejich využití pro uměleckou tvorbu. Druhý blok představuje umělecké aktivity z Čech i zahraničí, věnující se tématu využívání netradičních míst pro umění site-specific za posledních 10 let. Poslední třetí blok sympozia účastníkům odhaluje rozvoj divadelní architektury na všechen prostor, jež si podmaňuje divadelní praxe. Na sympoziu se představí čeští a zahraniční umělci, architekti, scénografové, památkáři, sociologové, kulturní manažeři a další přizvaní odborníci různých profesí.

Produkce festivalu vzpomněla i na malé diváky a do programu zahrnula představení „Tři malá prasátka“ od souboru Buchty a loutky. Zábavnou pohádku nejen pro děti uvede 5.října 2008 od 15hod odpoledne holešovická Hala 23. Po představení navazuje výtvarná dílna pro děti „1+1 HALA V POHYBU“ s mottem „Konečně se to smí dělat!“. Od 16 do 18hod budou dětem k malování zcela k dispozici bílé stěny haly.

Vstupenky na jednotlivá představení si mohou zájemci zakoupit v ceně 250,- Kč/dospělí, 150,-Kč/studenti. Pro prvních 100 zájemců je připravena možnost zakoupit „Festivalový pas“ v hodnotě 700,-Kč/dospělí, 400,- Kč/studenti. Festivalový pas držitele opravňuje ke vstupu na libovolné představení, jež si zarezervuje. Více informací na www.ctyridny.cz

Dodal: Petra Panenková, SMART Communication
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika