20ers: Mike Trafik s Darou a Zeťovou, Nohavica s Pio Squad

20ers: Mike Trafik s Darou a Zeťovou, Nohavica s Pio Squad

01. 10. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dara Rolins a Helena Zeťová si odskočily do hip hopu. Zlákaly je beaty Mika Trafika v písni Love Crush, která vznikla pro bilanční kompilaci 20ERS. Kapela Pio Squad pro změnu zlanařila písničkáře Jarka Nohavicu.
DJ Mike Trafik ze skupiny Peneři strýčka Homeboye dostal od organizátorů unikátního bilančního projektu 20ERS volnou ruku, aby se "vyřádil", jak se mu zlíbí. Zadání mělo jediný parametr - aby výsledek zapadal do konceptu takzvaného "new school" CD.

"Když jsem se seznámil s konceptem 20ERS, tak mi bylo jasný, že se tu nabízí prostor pro něco nestandardního. To nakonec udělali bez výjimky i všichni ostatní zúčastnění," řekl iDNES.cz Mike Trafik.

Oslovil tedy dvě výjimečné zpěvačky Daru Rolins a Helenu Zeťovou, které se sice pohybují spíš v mainstreamu, ale mají rády černou hudbu.

"Pak jsem se dozvěděl o pár jménech, která by se na kompilaci mohla objevit, a jednoznačně chybělo RnB. A to já miluju stejně tak jako každý jiný osobitý hudební styl. Vzhledem k mé předešlé úspěšné spolupráci s Darou jsem neváhal oslovit právě ji. Pak mne napadlo oslovit ještě Helenu, jelikož má skvělej hlas," popsal Trafik okolnosti, které předcházely natočení skladby Love Crush.

Další zajímavý "kolab" - řečeno slangem hiphoperů - se zrodil v hlavách jihlavských Pio Squad. Také oni plní "new school" CD a ke spolupráci si přizvali zřejmě nejpopulárnějšího českého písničkáře Jarka Nohavicu. - čtěte Čeští hiphopeři slaví dvacet let

Za jediný den spolu držitelé hudební ceny Anděl v různých žánrových kategoriích natočili skladbu Dvě legendy.

"Nohavica nám poslal svou část, tedy kytaru a zpěv. Nám se to líbilo, sešli jsme se ve studiu, my k tomu dohráli rap a beaty. Jarda Halešic, u nějž se pecka točila, dotočil basu," popsal iDNES.cz raper Filip průběh natáčení. Hotovo prý měli rychle.

Hiphopeři moravského barda oslovili, protože je jim blízká jeho tvorba. V hledáčku měli původně tři jména: Jarek Nohavica, Hana Hegerová nebo Marián Varga. Nakonec, i díky raperovi Indymu, který je hlavou celého projektu 20ERS, padla volba na Nohavicu. Také on se netají tím, že mu je hip hop blízký.

Na předposledním albu Babylon dokonce v tomto rytmu natočil skladbu Milionář. Utahoval si v ní ze známé televizní soutěže. Na koncertech v nadsázce Milionáře uvádí jako heligonkový hip hop.

Těsně před doděláním je také společná skladba dalšího rapera z PSH Vladimíra 518 a Matěje Rupperta z Monkey Bussines. Píseň Všechno, co je fajn, se smí produkoval londýnský producent DMX Krew, který vydává ve vydavatelství svoje věci na labelu legendárního elektronického inovátora a experimentátora Aphex Twin.

Bilanční hiphopová kompilace 20ERS vyjde na dvou CD a jednom DVD v druhé polovině října na značce Mad Drum. Její křest proběhne 21. listopadu v Malé sportovní hale v Praze na Výstavišti. Organizátoři slibují, že na party vystoupí většina z těch, kdo se na 20ERS podílí.

Dodal: Pavel Eichler, Next Level
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika