Zoomujeme na Gus Gus

Zoomujeme na Gus Gus

07. 10. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Již 23. října se vrátí do Prahy islandský projekt GusGus, aby domácímu publiku nabídl některé ze svých skladeb, jež mají v síni slávy elektronické hudby určitě své místo. GusGus jsou však i po téměř třínáctileté kariéře stále jako živý organismus.
Vše začalo roku 1995, kdy se dva mladí Islanďané rozhodli natočit krátký film. Sigurður Kjartansson, který předtím předváděl módu, a Stefán Árni Þorgeirsson, vydělávající si na chleba jako pilot, měli naštěstí dobré konexe na islandské scéně, a tak zakrátko dali dohromady přední osobnosti islandského umění, ať už šlo o hudbu, herectví, zpěv či tanec. A za pár měsíců měli i dostatek peněz k natočení svého vysněného projektu „Pleasure.“ Mezi jejich spolupracovníky tehdy byla i taková jména jako Emilíana Torrini nebo Daniel Ágúst Haraldsson. Po měsíci peníze přirozeně došly a zbývalo jen natočit soundtrack. Ve filmu sice hráli kovaní zpěváci, kteří už dávno měli své rozjeté projekty, ovšem pro vytvoření něčeho opravdu neslýchaného Sigurður ještě přizval členy techno projektu T-World.

gus gus

Ze soundtracku se najednou stalo album plné filtrů a elektronické distorze nazvané prostě „GusGus.“ To vyšlo ještě téhož roku v nákladu 1000 kusů s ručně dělanými sametovými krabičkami. GusGus pak dostali nabídku na pět alb u labelu 4ad, kterou sestava podepsala v základní sestavě devíti členů.

Následující album se objevilo již u 4ad pod názvem „Polydistortion“ s hity jako „Believe“ nebo „Polyesterday“ (který se musel kompletně předělat, protože Stevie Wonder nedal svolení k použití samplu). Deska měla úspěch, stejně jako remixy od Carla Craiga nebo Marka Bella a živá vystoupení, při nichž GusGus už tehdy naživo míchali projekce.

Album „This is Normal“ (1999) sice přineslo notoricky známé hity jako "Ladyshave" a "Starlovers," přesto se skupina ocitla na pokraji finančního krachu. GusGus tehdy příliš utráceli a neváhali nakoupit drahý mixpult značky SSL a pronajmout celé patro pro studiovou techniku. Dokonce měli i svého asistenta. Následující deska, kolekce starších věcí „GusGus ve T-World,“ tak byla spíše pokusem ušetřit peníze a získat nějaké do budoucnosti. Tisk tuto nahrávku překvapivě přijal s jásotem a skupina se dokonce vydala na miniturné po Francii nehledě na to, že právě na přelomu století postupně odešlo sedm z jejích členů.

Vítanou posilou v takové situaci byla zpěvačka Urdur Hákonardottir zvaná Earth, s jejíž pomocí GusGus natočili desku „Attention,“ kde najdeme i brilantní kompozici „Call of the Wild“ s Jimi Tenorem. Není divu, že po divokých personálních změnách „Attention“ znělo velmi odlišně od čehokoliv, co GusGus natočili v devadesátých letech. Staří fanoušci nyní kapelu zavrhli, noví se přidali. Změna se projevila i ve videoklipech, které už byly jednodušší a osobnější, a podobnou cestou se vydaly i koncerty GusGus.

Letos GusGus opět procházejí řadou změn. Earth se vydala na sólovou dráhu, ovšem šestá deska je už připravena na vydání počátkem příštího roku.

www.gusgus.com

Dodal: Petr Tajčman, Roxy Promotion
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: GUS GUS

Čtvrtek 23. 10. 2008
Vstup: 390/490 Kč
Vystupují:
live: Gus Gus (Isl), Dj: Face
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
m.key
09. 10. 2008 | 20:40:06
+0 | -0
Kdopak se tam chystate? :-)
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika