Aktuálně o Struny podzimu

Aktuálně o Struny podzimu

22. 10. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dlouho očekáváný společný projekt Lenky Dusilové, pianistky Beaty Hlavenkové a experimentálního Clarinet Factory Eternal Seekers již několik týdnů putuje světem v podobě – nejen graficky – zdařile vyvedeného CD.
Mimořádnému setkání šestice hudebníků z rozdílných hudebních světů však festivaloví posluchači mohou být přítomni i naživo 21. a 22. října v prostoru Pražské křižovatky. U příležitosti prvního koncertu 21. října bude album také slavnostně pokřtěno. Eternal Seekers aneb „věční hledači“ našli společný jazyk v hudbě, ve které se mísí šanson i soundtracková obraznost, blues i moderní komorní hudba, dotek elektroniky i jazzu, experiment i minimalismus. Bohatě vrstevné klavírní aranže Beaty Hlavenkové prostupují sférické až ambientní experimenty Clarinet Factory a nad tím vším se lehce vznáší vokál Lenky Dusilové. Silnou roli v písňovém světě Eternal Seekers hraje lyrika Bogdana Trojaka, laureáta Ceny Jiřího Ortena a výroční literární ceny Magnesia Litera. Mezi dalšími textaři jsou např. František Halas i sami hudebníci. Na albu se objevila i nikdy nenahraná píseň, s níž patnáctiletá Lenka Dusilová začínala svou dráhu, ještě jako zpěvačka pražské rockové kapely Sluníčko.

„Když jsme na jaře odtajňovali program letošního ročníku Strun podzimu, říkal jsem, že tento projekt hned dvojnásob splňuje festivalové motto ‚zážitek z objevování‘, a to nejen pro festivalové publikum, ale i hudebníky samotné. Hudební krajina, do které nás tato zdánlivě nesourodá šestice zve, je mnohovrstevná a přitom vzácně celistvá, nová, ispirativní. Jsem rád, že Struny podzimu mohou stát u zrodu tohoto výjimečného projektu,“ dodává Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Hudebníky podpoří na obou koncertech další spoluhráči – kontrabasista Tomáš Liška, bubeník David Landštof a perkusionista Alan Vitouš. Všechna tato jména nalezneme i na CD Eternal Seekers. Prostor Pražské křižovatky ozvláštní nové dílo předního českého výtvarníka Petra Nikla vytvořené přímo pro tuto příležitost.

Poslední vstupenky na oba koncerty lze zakoupit ve Festivalovém informačním a předprodejním centru, umístěném v hlavní pokladně Národního divadla, a hodinu před začátkem koncertu v místě konání. Koncert začíná v 19.30 hod. Podrobnější informace ke koncertu i hudební ukázky naleznete na www.strunypodzimu.cz. Album Eternal Seekers vyšlo v Edici Respekt u Respekt Publishing.

Dodal: Silvie Marková, SMART Communication
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika