Jan Budař: Všechny chyby hrají pro nás

Jan Budař: Všechny chyby hrají pro nás

09. 11. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Slavnostní koncert Proměna - 09 v klubu Roxyodstartuje za měsíc a kousek a nám se postupně doplňují další hosté, kteří prostě chtěli být u toho - pokřtít nové studiové album Jana Budaře a Eliščin bandu - Proměna. Máme pro vás rozhovor.
Album zároveň vyjde 24.11. jako příloha časopisu Respekt. V Roxy 11.12.2008 pak naostro bublinky na plastu, navíc všechny Elišky do počtu 137 mají vstup zdarma. Většina písní podpoří dravý a světový smyčcový orchestr Roxy ensemble. Uvádí Roxy promotion.

www.promena-eliscinband.blogspot.com
www.janbudar.cz


Asi teď budete slýchat tuhle otázku často, ale mě by to opravdu zajímalo. Proč se vaše druhé album jmenuje PROMĚNA?

Protože se tím jedním slovem dá charakterizovat úplně všechno v čem jsme obsažení, čím se trápíme, co máme rádi, co jsme. Prostě všechno se neustále proměňuje. Ať chceme nebo ne a když jsem nad tím tak dumal, napadlo mě, že by to byl výborný název pro naše druhé album.

A nevadí vám, že už se tak jmenuje jedna hodně slavná povídka?
To jsem si taky říkal, jestli to není trochu blbý, ale pak jsem si řekl, že všechno už tu bylo a přesto je to tu stále znovu - nově viděno, nově žito. A tak jsem si řekl, že to je v pořádku.

Co to tedy je za album ta PROMĚNA?
Já mám vždycky problém věci, které dělám nějak charakterizovat, přiřazovat jim kategorie. Myslím, že nejlepší je poslechnout si a přiřadit kategorii sám. Pro mě je to album, které je skvělé takové jaké je, protože takové jaké je, je dokonalé.

jan budar

Dokonalé?
My… No, teda hlavně já ( smích ) jsme to album nahrávali s heslem: Všechny chyby hrají pro nás. Protože já jsem člověk, který dokáže sám sebe velmi terorizovat touhou po dokonalosti, tak jsem si to pořád opakoval, prostě abych se nebál. Abych se nebál, že nejsem dost dobrý. A jak jsem si to pořád opakoval, tak jsem na konci zjistil, že je to obrovsky osvobozující. A taky jsem ke svému velkému překvapení zjistil, že ta věta funguje a že pro mě je to album dokonalé takové, jaké je. (smích)

A jaké tedy ještě je, kromě toho, že je dokonalé?
Taky je nečekané, protože v dnešní době pozvolného zániku cd průmyslu se časopis RESPEKT rozhodl do toho s námi jít a tu desku vydat. A to je skvělé, protože to je nejen výborný časopis, ale ještě se nebojí.

A jak vzniknul nápad udělat booklet s kresbami Pavla Reisenauera?
Mně se vždycky moc líbily všechny obrázky, které jsem od Pavla Reisenauera viděl a obálky Respektu považuji za jedny z nejlepších, právě díky jeho kresbám. A ten nápad se tak nějak sám nabídnul a k mojí veliké radosti, Pavel do toho šel a udělal skvělé obrázky, ostatně jako vždy.

U vašeho prvního alba Uletěl Orlovi vám producenta dělal Vít Sázavský. Tentokrát jste se toho ujal sám. Čím to?

Zvažoval jsem, že opět oslovím Vítka Sázavskýho, protože to s ním byla skvělá práce, ale nakonec jsem se rozhodl, že se toho ujmu sám. Chtěl jsem trochu experimentovat se zvukem i s aranžemi. Zapojili jsme více elektroniku i elektriku, ale spíše lehce. Naše písně jsou pořád hlavně příběhy, které mají své hudební světy. A mě bavilo pohrávat si s pestrostí těch světů, takže se občas objeví kvílení velryb, občas proletí Sputnik, Eva Vrbková zpívá operu, pak taky přijde nečekaně Lucie Bílá a Magdaléna Borová a dokonce se nám podařil i jeden protest-song, který už stačil vyhrát hitparádu. ( smích )

Brožurka?
Ano, to je ta píseň.

Když jsem si ty písničky poslouchala napadlo mě, že je docela těžké vás zařadit do nějakého konkrétního stylu nebo žánru. Máte taky ten pocit?
To mám. Ale jsem za to rád a dokonce mě to velmi baví. Jediná potíž s tím akorát je, když se nás někdo ptá, co hrajeme za muziku. Nikdy nevím, jak to jedním slovem charakterizovat. Jak byste to pojmenovala Vy, ten náš styl?

Já právě nevím, jak vy?
Já bych to nazval, dejme tomu, Budařův multikulturní, proměnlivý poprockfolkjazz. ( smích )

Anebo taky písně, které se nebojí mít svůj svět.
To zní hezky, to jste na nás milá, děkujeme.

Proč zpívá na vašem albu Lucie Bílá? Navíc píseň, která už vyšla na soundtracku k filmu Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště.
Ta píseň Odpouštím je myslím opravdu krásná a na soundtracku trochu zapadla, takže jsme jí chtěli dát druhou šanci. Přitočili jsme smyčce, digitálně ji remasterovali a pouštíme ji opět do oběhu, takže si posluchači můžou znovu vychutnat něžný text Vladimíra Morávka a úžasný přednes Lucie Bílé. Navíc Lucce tahle šansonová poloha opravdu skvěle sedí.

A druhá hostující zpěvačka Magdaléna Borová, k té jste se dostal jak?

Magdu jsem potkal při natáčení filmu Hrubeš a Mareš a ona je nejen skvělá herečka, ale i zpěvačka. A Marylin - tu píseň, kterou má na albu, s námi už párkrát zpívala živě a protože její hlas je, myslím, neobjeveným pokladem, rozhodl jsem se dát tu píseň na naše album a objevit poklad. (smích)

Dodal: Petr Tajčman, Roxy Promotion
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: JAN BUDAŘ a ELIŠČIN BAND

Čtvrtek 11. 12. 2008
Vstup: Bude upřesněn
Vystupují:
Jan Budař a Eliščin band, support: Aneta Langerová, Vojta Dyk, Jaroslav Plesl, Eva Vrbková
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
eslash
14. 12. 2008 | 21:56:40
+0 | -0

Budař v pastech

Radši ho mam jako herce. Naposled v soukromejch pastech na nove byl super. Sledujte online na archiv.nova.cz
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika