Machine Funck: Míříme na Měsíc!

Machine Funck: Míříme na Měsíc!

11. 11. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (9)
Machine Funck jsou Nailer a Abu - mladá, ale známá formace, která vyniká svou energičností, vytříbených vkusem pro hudbu a živelnými vystoupeními. Jejich oblast zájmu je velmi široká, pohybuje se od breakbeatu a dubstepu, přes elektro, glitchpop a IDM až k minimal technu a house.
Podzim je v plném proudu, listí už skoro všechno opadalo a slunce se ztrácí za šedivou mlhovinou mraků. Ovlivňuje vás to při hraní? Vkládáte do svých vystoupení dávku nostalgie? Nebo se spíš nejen na New New! můžeme těšit jako vždy na zábavné rozveselení?
Ještě rezonuje hromada energie z léta a zároveň se uz těšíme na ty bílý věci, co se v zimě obvykle sypou z nebes, takže to čekání vyplníme nějakou tou zábavou po barech ... :D

V říjnu jste se po letní pauze opět rozjeli a dokonce před pár týdny zveřejnili další Masáž 012 (aneb Umíš dobrý koláčky), kterou nahráváte v obývaku u Nailerů. Očividně se u toho dobře bavíte. Co se vlastně dělo v tichém létě a kdy se můžeme těšit na další Masáž?
Jestli léto bylo tichý, tak si buď nic nepamatujete z těch dobrejch, nebo jste byli na samejch špatnejch fesťácích :D Poslední masáž už u Najlerů nebyla, postavili jsme si malej invaderovací prostor, ve kterým teď uskutečnujeme veškerý naše aktivity. Další masáže budou přibejvat s tím, jak se bude objevovat dobrá muzika. Aktuálně čeká na harddisku ke zmasírování např. exkluzivní muzika z Palestiny, nebo povedená elektronika od našich bratrov zo Slovenska. Vzhledem k našim dalším aktivitám Masáž nebude tak často jako dřív, ale pokračovat dál chceme. Při hraní a poslechu inspirativní muziky je dobrá nálada skoro samozřejmostí, navíc - když už nikoho jiného, tak minimálně nás Masírovani nutí překonat lenost a hledat info o producentech, labelech, atd. Občas zajímavá zjištění a taky data do naší paměťový datábaze.

machine funck

Při hraní používáte skoro všechny elektronické pomůcky hudebníkovy: gramce, samplery, synthy, vocoder, mixpulty... nebudete v budoucnu zapojovat i nějaké klasické nástroje? Neláká vás v rámci vašich improvizovaných remixů zkusit to třeba s kytarou či ukulele?
Že ty jsi špehovala nějaký naše starý fotky, kde to Najla rozjíždí na kejtru? ;)
Z klasickejch nástrojů se chystáme zapojit vlastnoručně pouze perkusivní kousky. Fajn oživením jsou taky neklasické nástroje - kamínek na cestě po šikmé plechové ploše, cokoliv sypkého v nádobě, ruchy všední i nevšední nebo třeba Abuovo břicho. Našestí se kolem nás pohybuje spousta zručnejch a nadanejch lidí, takže nahrávky reálnejch nástrojů jsou v plánu. A máme poměrně pěknou zásobu field recordingů z různejch cest, to taky čeká na zpracování. No a nepodceňovat beatbox :)

V jednom letošním únorovém rozhovoru jsem četla, že Nailerův cíl je dodělat školu. Kolik toho máš ještě před sebou? I tak dají podle mě všechny vaše hudební aktivity (hraní, vlastní produkce, účinkování v médiích, vlastní pořad Bass Trap na Radiu 1, party Sound HeadQuarters...) asi trochu zabrat.
Tak tenhle cíl už má Najloš za sebou... Ted už může v klidu umřít. Co se týče toho času, tak když se snažíš využívat čas efektivně a nechatuješ na internetu a nečumíš večer na televizi, tak se to skloubit dá, ale je to samozřejmě věc priorit a silný vůle. Kvůli tomu jsme si taky postavili zkušebnu - není tam internet ani jiný lákadla a můžeme tam kotlit, kdy chceme. Strašnej žrout času. Občas i energie, když se něco nedaří, ale pak se vždycky jednou za čas ozve nějakej nadšenej fanda naší oblíbený muziky s pochvalou, což nás opětovně nabíjí. Obecně je možný říct, že by byla škoda, kdyby se rozšiřoval trend brát věci zadarmo tak nějak automaticky, bez potřeby odezvy. Bez odezvy či zpětné vazby vlastně neexistuje úspěch, bez úspěchu může strádat nadšení a motivace, bez nich klesnout produktivita. Třeba u začínajících producentů je tohle zcela zásadní otázka...

Lidé vaše živá vystoupení oslavují jako energickou šou, kdy máte cit pro publikum a skladby vybíráte tak, aby sedly do momentalní atmosféry. Prozraďte - jak to děláte? :)
Oslavují? A kde? My chcem taky na oslavu! :) Když jsi za mixem v tandemu, nikdy nevíš, co ten druhej zrovna vytáhne, protože předem si domlouváme jen přiblizně, jaký žánry by na tom a tom mejdanu mohly proběhnout. Aby to šlapalo, musíš bejt na pódiu zároveň selektor i posluchač - a oba se chtěj bavit! V rukávu máme ještě další osobní trumfy... Důležitý je se po cestě na hraní pořádně pohádat. O politice, německým kopáku nebo nedodržování silničních pravidel. Těsně před hraním se udobříme a jde to jak po másle. Velkej podíl má taky ta atmosféra, proto máme ve zvyku obklopovat se lidma, se kterejma je fajn si jí udělat po svém.

Kam chcete dál pokračovat? Stále dělat vše výše jmenované v rámci naší země? Nemíříte někam dál, za hranice? Byť třeba jen nasát nové prostředí a vlivy?
Míříme na Měsíc! Tam přestoupíme na intergalaktickej spoj a ... víš přece, jak se to zpívá v tý písničce: "Space is the place!"

Všude, kam se člověk podívá, se o vás píše jako o dvou povahově naprosto odlišných lidech. Můžete to objasnit? A jak je tedy možné, že vám to spolu stále ladí a ještě jste se navzájem neporafali? :)
No všichni to opisujou z našeho webu. Jak vidíš, média maj velkou sílu, dej si na ně pozor!

Můžete vysvětlit pojem „prasopal“ ?
Kamileeee? Ehmm, anooo... Takže tady by se dalo napsat, že se jedná o pouhou bezduchou hloupost, která opustila odulou a páchnoucí dutinu ústní po jakémsi zvrhlém večírku, ale... Překvapivě tomu tak není! Spolu s dalšími expresionistickými výrazy jako např. "zingrblee, murzace, Oňola" nebo čitelnejšími "hoblovat a masírovat" se jedná o ideologický návrat k uměleckému antisměru - zcela spontánně, ale zřejmě podobně jako u dadaismu. Jen se v dnešní době jedná o zcela jiné důvody pro vyhledávání nonsensů. Takové, které přináší moderní doba - sebeodcizení, zrychlení, stres, lidská tragédie ztráty identity, informační mlha a samozřejmě taky ty internety. Konkrétně při vzniku výrazu "prasopal" (pozn. německy „Schweinfeuer“) šlo o hru se slovy s cílem přenést subjektivní pocit do jednoslovného označení stavu, atmosféry nebo situace.

Děkuju předem za váš čas a energii ! A taky, že jste náš festival v poslední Masáži hezky zpropagovali :)
Oceňujem, ze se slečna na rozhovor připravila, takže ji na závěr potěšíme, protože v Bass Trapu zapromujem taky! Ve čtvrtek 20. listopadu od 23h na Rádiu 1 bude naším hostem "starej somrák novejch dubstepovejch tun" DJ ROKO, moderátor SUBFM a jeden z pátečních hostů festivalu NewNew! 2008.
Hoblujte a bude vám hoblováno... :)

Dodal: Zuzana Friday Přikrylová, New New!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NEW NEW! 2008

Pátek 21. 11. 2008 až Pátek 21. 11. 2008
Vstup: 200 Kč, permanentka na 4 dny 450 Kč
Vystupují:
Live: Stereotyp (At), Napszyklat (Pl), Roko (Uk), C. H. district (Pl), Wide stream (Cz/At), Machine funck, Fungitrash, Ans, Matoa
Další informace
9 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
moniq
13. 11. 2008 | 18:24:26
+0 | -0

abu

wau! :) děkuji za osvětu :)
abuator
13. 11. 2008 | 09:58:48
+0 | -0

moniq

ve zkratce: zingrblee je zvolani, murzace je cinnost a Oňola je mysticko-myticky zvire (muze mit az tri hlavy a kdyz ses "hustej typek" nebo "vostra rostenka" da se na ni jezdit:)
pistolero
13. 11. 2008 | 00:14:13
+0 | -0
:)))) praso-maso
moniq
12. 11. 2008 | 18:46:09
+0 | -0

schweinfeuer dobrej, ale..

..co zingrblee, murzace a Oňola? to má bejt jako cooo? :D
abuator
12. 11. 2008 | 15:20:16
+0 | -0

názor

kor když to podtrhne třetí...

:-P
Danii
12. 11. 2008 | 15:18:36
+0 | -0

raz dva raz dva, zkouška rozhlasu..

dobrá palba otázek :)
mishaczeq
12. 11. 2008 | 15:17:54
+0 | -0
a ja mam taky nazor! :D
onajloš
12. 11. 2008 | 15:06:43
+0 | -0

názor

no dva názory o ničem jsou snad lepší? :D
joshek
12. 11. 2008 | 10:51:24
+0 | -0

názor

celkem 0 názorů vypadá blbě, to si kluci nezasloužej :]
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika