Vyvedený veletržní večírek

Vyvedený veletržní večírek

17. 11. 2008  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Veni, vidi, vici. Aneb – vztaženo na páteční Electronic Beats - přišla, viděla, zvítězila! Možná je to trochu přitažené za vlasy, mluvit o Roisín Murphy jako o vítězce, já jsem si její vystoupení ale fakt užil nejvíc.
Možná to bylo taky tím, že jsem dorazil těsně předtím, než začala její show a neměl jsem tak čas porovnat ji s ostatními – Hercules and Love Affair nebo Cartonnage; i přesto si myslím, že to byl vrchol pátečního večírku. Už když se na podium přihnala v černém kožichu a bílém baretu ve stylu čínské masky, došlo mi, že vedle koncertu to je taky one-woman show. Další převleky Roisín (od dvou chlápků, které si navlíkla na trup a trsala jak divá, až po jeji ultra-sexy bílé tričko a klaunovské dvoubarevné kalhoty) a pecky jako Owerpowered, You Know Me Better a absolutně živočišné Primitive, ukázaly Roisín, bývalou front-woman světoznámé elektro formace Moloko, jako Divu v pravém slova smyslu. Rozjetou, uhrančivou, sexy, plnou energie – napadlo mě, že když nic jiného, tak toto musí být elektro-pop 21. století. Z desek se její projev zdá víc popový, na koncertech přidává víc zběsilých elektro prvků, které v pátek někdy přecházely v totálně osvobozené deep funky-elektro běsnění – to vše po boku dvou kudrnatých mulatek, které pařily jak o život. Z hlubokých basů skvěle ozvučeného Veletržního paláce mi brněla celá hlava a šimral nos, byla to prostě jízda. A hlavně to barevné vyvedení celého podia: nejen pestrobarevná Roisin a smyslně fialová světla, ale také její podiové společnice - kontrast čokoládové kůže a růžových šponovek, jak by řekla moje babička, působil prostě magicky. Když se mezi sebou začaly všechny tři při obzvlášť divokém staccato intermezzu přetahovat a tahat se skoro za vlasy, běhal mi z té smršti mráz po zádech.



V těch nejlepších chvílích celého vystoupení mě napadala třeba Björk - měl jsem vůbec pocit, že si Roisin bere to nejlepší z těch, které ve světě ženské hudby něco znamenají. Ať to je nekomerční, „back-to-the nature“ Björk, nebo politicky angažovaná, kabalismem líznutá a komercí prolezlá Madonna. Slyšel jsem tam i trochu z Goldfrapp, chyběla mi tam třeba ale úplně melancholie The Lamb. Bylo to prostě ženské se vším všudy – když jsem si tak prohlížel celý ansámbl, který měla Roisin pod svým hudebním palcem, vzpomněl jsem si ještě na ženský quintet Värttinä, který vystupoval před třemi roky na Colours of Ostrava. Tam to bylo na podiu pět úžasných švédských bohyň v doprovodu dvou nebo tří eunuchů - muzikantů. No a na Electronic Beats to byla Ms. Roisin Murphy: ženství ve své nejčistší, nespoutané podobě, podpořené skvělým bubeníkem, klávesákem a kytaristou za zády. Jing-Jang. To, že se Roisin na konci svého vystoupení vrhla na kytaristu, bylo úplně normálním vrcholem celého vystoupení té Sirény elektronického moře – já bych se od ní ostaně taky nechal klidně zmlátit, a možná i sežrat.



Stál jsem vedle zvukařského pultu, užíval si dojezd a pozoroval dav valící se z přední části hlediště. Do vystoupení dalšího headlinera večera, The Orb, zbývala slabá půlhodinka a já už se fakt nemohl dočkat. Na chvíli jsem se přesunul na druhou stage, podělil se o svoje dojmy s ostatními a už se hrnul zpátky nahoru, aby mi neutekl začátek. Pod podium se dalo v pohodě dostat, nebylo potřeba se probíjet davem tak, jako když jsem chtěl proniknout trochu blíž za Roisin. Nahoře už se chystala celá squadra The Orb – za mixáky Patterson a Glover, v čele podia Tim Bran. Jeho „olympijská“ teplákovka s dvěma pruhy po stranách mi sice trochu připoměla účast kamerunských sáňkařů na zimních olympijských hrách, ale jinak se to rozjíždělo docela dobře – Little Fluffy Clouds byly vynikajícím úvodem gradujícího setu. Bezprostřední dotyk s podiem a typicky Orbím zvukem mi ale nedělal dobře. Přesunul jsem se do zadní části Paláce a vychutnal si tam skvěle vyvedený, božsky odstupňovaný a tanečně dynamický set. Slabší byly možná jen ty části, ve kterých se místo mixování více „zpívalo“, třeba jako v Mother Nature na začátku, ale i tak jsem z toho byl paf. Nebylo to tak živočišné jako Roisin, ale dynamika tomu nechyběla. Patterson si ke konci na podiu poskakoval stejně jako většina lidí kolem, včetně mě samotného. Byl to prostě maximálně vyvedený veletržní večírek.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELECTRONIC BEATS

Pátek 14. 11. 2008
Vstup: do konce září za 350 Kč
Vystupují:
Róisín Murphy, The Orb, Red Snapper, Hercules and Love Affairs, Mr Oizo, Cartonnage, Josef Sedloň
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
Electronic Beats
Sony Ericsson W350i Walkman
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika