I am X spoutali Roxy do svých osidel

I am X spoutali Roxy do svých osidel

18. 12. 2008  |  Autor: YannD  |  Komentáře (2)
V neděli čtrnáctého prosince Roxy udělala další zářez na pažbu koncertního podzimu. Útroby klubu rozvibrovala parta okolo Chrise Cornera skrývající se za jménem I am X. Jak celá tahle divoká a místy výstřední show probíhala najdete níže.
Před Roxy tentokrát autobusy, co si tady před pár týdny zaparkovali Stereo MC´s a Pendulum, vystřídali sami návštěvníci. Tvořili dlouhou frontu a má představa o plynulém vklouznutí do klubu byla ta tam. Ve frontě jsem si pak vybavil letošní Planet festival. Právě na něm jsem (koncertně) objevil kapely Warren Suicide a Please The Trees, které jsem si střihnul nedávno, a na tom samém pódiu i I am X, kteří měli kralovat nedělnímu večeru v Roxy. Jakoby Planet festival předurčil jednu třetinu mých podzimních koncertních výletů. Předzvěstí skvělé atmosféry bylo množství návštěvníků. Ihned za vchodem, tedy po té co si každý, v tu dobu příchozí, střihnul vcelku naturalistickou scénu čekání na žlutou kostku z modrými majáčky v podobě slečny, která evidentně přebrala, se vinula fronta na šatnu. Po chvíli jsem zariskoval a vydal se k druhému oknu. A vyplatilo se. Maskované za sloupem mezi schodišti bylo téměř bez fronty a jako bonus jsem získal poslední lístek před uzavřením. S potemnělým výrazem jsem se ušklíbnul na ty za mnou a hrnul se na bar. Předkapela, kterou byli Nemo dohrála krátce po mém příchodu. Škoda říkám si, ale kapela se docela často vrací, takže neházím flintu do žita a programově objednávám panáka a pivo. Atmosféra začíná houstnout a já přidávám do druhé nohy. Před očima mi běží klip ke skladbě Smack My Bitch Up, nemusím psát od koho, samozřejmě v necenzurované podobě a kolem prochází slečna v tílku s mokrými vlasy. Hmm, v kotli bude horko jako v pekle. Tak hurá do něj.

Vyzbrojen dvěmi krásně vychlazenými lahváči se probíjím dopředu a v půlce takticky usuzuji, že tohle by mohlo stačit. V hlavě mi najíždí Trainspotting. Ach ty asociace. A není náhodou Chris Corner z Británie? A nežije teď náhodou v Berlíně? Z úvah mě vytrhne nástup. Všichni jsou v černém a vypadají jako nějaká glam rocková partička, co z nás hodlá udělat po vzoru Placeba chodící kapesníky. Jejich hudba je však směsicí synth rocku a tanečních rytmů se spoustou dalších vlivů. Co znamená, když k debutu Kiss & Swallow recenzenti napíšou že deska je znepokojivá, sexuálně syntetická a ponuře melodická, nám předvádí I am X na pódiu a nepochybuji o tom, že všichni rozumí. Jen té dekadence je míň, poněvadž tohle je plné energie. Chris Corner zapojuje stále více pohybové kreace, zatímco zpěvačka za klávesy Sue Denim vypadá jakoby pochodovala a rychlost se zvětšuje. Za chvíli pohltí téměř všechny a ač se z určitého pohledu může hudba I am X zdát prostá a přímočará, jsou v ní patrné vlivy osmdesátek a především originální pojetí Chrise Cornera. Dělá to po svém a dělá to dobře. Pendulum i Stereo MC´s byli zážitkem z největších, ale tohle je ještě o stupeň výš. Snad díky své neohranosti, snad díky podmanivému hlasu Chrise, který vás dokáže přitáhnout k sobě a položit na lopatky či přinutit kleknout si a sklopit hlavu. Třeba u skladby This Will Make You Love Again to bylo přímo patrné.

Spit It Out live in Prague

Typický zvuk I am X však reprezentují skladby Spit It Out či President, který taky přítomné rozehříval do bodu varu, který udržel až do konce. Možná to bylo i tím, že ač kapela není v Čechách úplným nováčkem a třeba právě v Roxy již vystupovala, letos tohle byl první a zřejmě i poslední koncert v klubovém prostředí. I am X si to zcela nepokrytě užívali a zejména Chris řádil mezi jednotlivými party jako uragán, co vtrhl na pódium a nic mu není svaté. I s kytarou si prásknul o zem. A jen tak mimochodem odehrál zcela nový singl Think Of England, jehož text nafasoval každý ihned u vchodu. Se svým sólovým projektem, který vykrystalizoval z jeho původního působení v kapele Sneaker Pimps, to myslí skutečně vážně, čehož budiž důkazem fakt, že své vlastní skladby veřejně prezentoval měsíc po ukončení vystupování se Sneaker Pimps, jeho nápadité a vskutku zajímavé texty či nedělní koncert v Roxy. Skladby I Am Terrified, novinka Think Of England se syrovými kytarami, The Negative Sex se skvělou projekcí, která po celý koncert dokonale dokreslovala atmosféru mi ještě dlouho budou znít v uších podobně jako alba Kiss & Swalllow a The Alternative v mém přehrávači. Doufejme, že brzy k nim přibude chystaná novinka. Už kvůli toho, že s novou deskou přichází povětšinou nové turné a s ním i pravděpodobnost výskytu I am X v Čechách. Já bych si je totiž dal klidně ještě jednou.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: IAMX

Neděle 14. 12. 2008
Vstup: 400/490 Kč
Vystupují:
IAMX live
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
klára
05. 02. 2009 | 20:08:56
+0 | -0
Sue Denim s nimi nehraje už nějaký ten pátek, jen pro informaci.
Jirka
19. 12. 2008 | 16:24:54
+0 | -0

megakoncert

Bylo to fakt našláplý!!!
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
IAMX představí v Roxy skladby z připravovaného alba
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika