Report z Elektry s Dusty Kidem

Report z Elektry s Dusty Kidem

21. 01. 2009  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (7)
Další, tentokrát zelený díl barevné edice populární série je za námi. Chodit na Elektru na Flédě je bezpochyby módní. Po sedmi hodinách kvalitní hudby a dobré zábavy mi nezbývá než říct: Bohudík!
Původní plán navštívit před samotnou Elektrou originálná vinárnu jsme vzdaly hned u dveří, platit jakékoliv vstupné za 20 minut posezení nám logicky přišlo jako zbytečnost. Dvacka není hodně, ale trousící se návštěvníci různorodých akcí si během páteční a sobotní noci díky vstupnému asi nějakou tu limču jistě odpustí. Tak jsme se krátce před desátou přidaly k prvním třiceti návštěvníkům, daly si drink a vzaly místo. Na barové stage k tomu zatím příjemně ladil atmosféru dj Craft. Desátá hodina, dveře do sálu jsou stále přivřené, a hlavním vchodem právě vstupuje usměvavá djane Fauna, Fly se jí ochotně chopí bagu a upalují společně do sálu.

Na videoprojekci začne pomalinku pulsovat jméno Fauna, a zve do sálu i ostatní. Využijeme možnosti pohodlně se usadit v měkkých gaučích a pokecat si. Co netrénované ucho může vnímat jenom jako kulisu, vnímá zase jiné jako atmosférický minimal s citem pro vývoj. Tempo bylo první hodinku pomalé, pohodové a jakoby říkalo: „není kam spěchat, všechno teprve začíná, ukážu ti něco nádherného, pokud budeš chtít…“ Lidé postávali, povídali si pomalu se začali dávat do tance. Je jedenáct hodin a nic zatím nesvědčí ve prospěch vysoké návštěvnosti.

Řešení světel na pódiu bylo tentokrát hodně netradiční a mile asi překvapilo ty, kteří neměli v plánu pošilhávat hlavním protagonistům noci pod ruce. Konstrukce pro světla se efektně zlomila do V před mixpultem a krom konvenčních statických a otáčivých světélek disponovala stroboskopy na obou stranách. Vyladěno do převážně zelené barvy s jedovatým nádechem fialové a rudé, to z určitých úhlů pohledu působilo jako když se na pódiu odehrála bitka techniků a tohle z toho vylezlo. Přeháním. Ale zrovna mě napadají příliš zbytečně silná slova pro to jednoduše říct: originální řešení stage, které mě bavilo.

Časem mě ale začala ze všeho nejvíc bavit Fauna, která byla soustředěná na práci po celé tři hodiny svého hraní. Rakušané a Češi mají prý v mnohém příbuznou kulturu, tahle dívka dokázala energie přiměřeně přikládat do svého vystoupení jako málokdo, koho jsem dříve viděla. Ale tahle Vídeňačka je původem z Teheránu. Tak možná tohle byla ta zvláštní přísada. Poslední půlhodinku jejího vystoupení už nebylo možné jen tak sedět nebo postávat, tóny se staly předvídatelnějšími a lidé začali na hudbu hlasitě reagovat. Tohle chtělo tanec, tenhle „hutný buchec“ si už žádal odezvu a konečně aplaudoval i sál plný opravdu různorodých lidí. Odrostlí příznivci drum and bassu, intelektuální zdrženlivci, electro girls, i ty slečínky z poslední Emotion tady zřejmě byly, taky pár několik málo vytrvalců s vějíři a fosforeskujícími oblečky. Věk kolem pětadvaceti. V klubu bylo plno, ale ještě by se tam rezervy našly.


Barovou stage po zbytek noci měli pod taktovkou Tranzistor djs. Snad se nikdo neurazí, když řeknu, že tady byl jako obvykle ideální prostor pro mashupy, muziku pekelně nahlas a jednodušší zábavu. Má své místo, své příznivce a stejně jako na Itch my Hahaha pod taktovkou GHC sklízí větší ovace, než zahraniční umělci na hlavní stage. Místa je tam málo a atmosféra bývá vřelá. Tak to zkrátka je a sama si tam ráda zařádím, když už se noc naklání k ránu, nebo oblíbený track nedovolí projít bez povšimnutí.

Blízkovýchodní vypravěčka Fauna pomalu začíná předávat otěže zachmuřenému Dusty Kidovi, který naštěstí dorazil i přes zdravotní indispozici. Nutno dodat, že Fauna k těm třem hodinám hraní nepotřebovala laptop a kombinovala desky s CD. Dusty si ke svému live donesl laptop a midi kontroléry. Rozloučení i přivítání bylo docela srdečné. Na párty člověk často ztratí hlavu, občas i něco s čím se nenarodil. Projevená solidárnost mě stála značnou část Dustyho setu a tak jsem si ho mohla začít užívat jen díky tomu, že předem sjednanou hodinu přetáhl o dobrých 40 minut! To mi přijde jako dostatečně objektivní důvod proč tvrdit, že se akce podařila na výbornou! Dobrá nálada vládla jak na pódiu, tak pod ním. Dusty Kid servíroval malebné techno.

Nemá cenu hledat přesné hranice mezi žánry. Tahle Elektra nebyla také přesně vyhraněná a v té pestrosti spočívalo její největší kouzlo. Hodně příjemně mě překvapil Orbith, kterému domácí publikum zobalo spokojeně z ruky a on byl tentokrát vážně výborný. A co si budeme povídat, i to publikum k němu bylo o něco vlídnější, než k Dustymu. Jeho postupy jsou místnímu lidu tak nějak blíž.

Závěrem bych zhodnotila celou akci jako mimořádně vydařenou. Mělo to vývoj, několik skvělých momentů a organizace se zdála bezchybná. Jen ta reklama nad hlavami djs byla časem, především v prime-time už trochu rušivá. Ten večer mě napadala vypečenější hesla do videoprojekce, než kupříkladu "english studio". Ale každá mince má dvě strany a klubovky se ze vzduchu nevaří. Je to dřina a doufám, že tentokrát pořadatelé cítili zadostiučinění. Já ano. Takové večery za malý výlet stojí.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELEKTRA - GREEN EDITION

Pátek 16. 1. 2009
Vstup: 200/250 Kč
Vystupují:
Dusty Kid live (IT), Fauna (At), Deex (Sk) Orbith / Tranzistor bar stage: Martin Hloch, Craft, Hawran, Peter Pea
Další informace
7 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
maximig
28. 01. 2009 | 13:19:48
+0 | -0

V rezenzi či reportu

je nutně obsažen subjektivní prvek, tudíž i osobní postoj.



P.S.: Ještě jednou se omlouvám za tu chybějící přílohu, Marti:)
finch
23. 01. 2009 | 08:20:43
+0 | -0

Joe Chaucer

i od toho reporty jsou ne? :)
Joe Chaucer.
22. 01. 2009 | 22:02:15
+0 | -0
Dobrý článek, ale příště se vyvaruj osobním názorům viz (popis lidí, odstavec o Tranzistor Djs)
YannD
22. 01. 2009 | 22:01:12
+0 | -0

Ale vůbec ne

To byla jen taková moje asociace:-)
Obsession
22. 01. 2009 | 21:04:19
+0 | -0

YannD

teď nevím, jestli narážíš na pivo, nebo na trendy:)
YannD
22. 01. 2009 | 12:19:44
+0 | -0

Tak tak

jak pravila Sonja, pěkné. Akorát se mi po přečtení slova Bohudík v perexu na chvíli zobrazil Bůh Hořkosti. To je nějaká animace? Nebo chyba na mém monitoru? :-)
Sonja
22. 01. 2009 | 09:50:54
+0 | -0

pěkné

moc pekny report, i kdyz tam clovek nebyl, vyciti presne tu atmosferu, dobre Marťo ;)
SOUTĚŽTE
Elektra - 16.1.
1. místo: Mikina + Tričko + 2 x vstup + 500,- kredit na baru + 2 x placka elektra, 2. místo: 2 x tričko + 2 x vstup + 300,- kredit na baru,3. místo: 1 x pásek + 1 x satek + 1 vstup
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika