Zoomujeme na Svena Vätha

Zoomujeme na Svena Vätha

09. 03. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Sven Väth se narodil v roce 1964, 26.10. v Offenbachu (předměstí německého Frankfurtu nad Mohanem), vyučil se ve stavebnictví a až do chvíle, kdy ochutnal atmosféru nočních klubů, nebyl nijak výjimečný.
Teenager Sven Väth, clubber, okouzlený elektronickou muzikou, toužil být středem pozornosti, rád se převlékal do různých kostýmů, začal sbírat desky Kraftwerk, Tangerine Dream, DAF nebo Briana Eno a když nashromáždil slušnou sbírku, opět zapracoval jeho vrozený exhibicionismus, chtěl se podělit o radost ze svých oblíbených skladeb. Pořídil si gramofony a pokoušel se bavit publikum v různých klubech v okolí, až si ho všimli produkční z vyhlášeného frankfurtského Doriana Graye a dali mu šanci. Tím odstartovali kariéru do té doby neznámého stavebního dělníka a lokálního DJ Sven Vätha.

Brzy se stal uznávaným profesionálním DJ, a také aktivním tvůrcem, vystupoval ve skupině OFF (Organization For Fun), spolu s Michelem Münzigem a Lucou Anzilottim. Vydali dvě alba a celou řadu úspěšných singlů. Terno zaznamenali s hitovkou „Electric Salsa“. Vyprodávali koncerty a životním stylem se přiblížili top stars. Role hvězdy pubescentů přestala Svena bavit, proto opustil slušně rozjetou kapelu a podílel se na otevření klubu Omen.

sven vath

Omen patřil dlouhá léta k nejlepším podnikům ve Frankfurtu i celém Německu. Majitelé propracovali každý detail vybavení a ozvučení prostoru. Stropy zdobily hvězdné mapy, podlahy pokrývaly měkké koberce a prostorem zněla hudba z vynikajícího sound systému. Za gramofony se pravidelně střídali jak slavní DJs, tak talentovaní nováčci (začínal tam třeba Chris Liebing). Omen skončil kvůli majetkovým sporům v roce 1998.

Sven se tehdy kromě hraní věnoval také projektu Mosaic, v něm poprvé potkal Steffena Britzke aka Stevie B-Zet. Jako Mosaic vydali několik desek, ve studiu si zkrátka výborně rozuměli. Protože jen těžko hledali vhodného partnera, který by jim jejich muziku vydal, založili vlastní značku Eye Q Records (http://en.wikipedia.org/wiki/Eye_Q_(record_label) ) a vybavili ji dvěma sublabely Harthouse – pro house a techno a Recycle Or Die zaměřený na experimentální tvorbu a ambient. Label se ujal, vydal spoustu skvělých desek.

Sven Väth debutoval albem Accident In Paradise, autorsky se na něm podílel Ralf Hildenbeutel známý z projektu Earth Nation. Následovalo album The Harlequin, The Robot And The Ballet-Dancer, dlouhé týdny vévodilo předním příčkám hitparád.

Svenova sláva rostla úměrně s prodejem jeho desek a počtem odehraných setů po celé Evropě i za mořem. Finanční nesnáze labelu Eye Q skončily bankrotem, ale tenkrát se už Sven věnoval projektu Cocoon. Stejnojmenná agentura vznikla v roce 1998 ve Frankfurtu nad Mohanem a během uplynulých jedenácti let vyrostla doslova v impérium. Výborně promyšlené spojení aktuální elektronické muziky s marketingem nalákalo do Cocoonu skvělé umělce, agentura zastupovala Richie Hawtina, Carla Coxe, Marco Carolu, Chirse Liebinga, Hardfloor, aj. Cocoon už dávno není pouze booking, organizace vlastní a provozuje luxusní klub ve Frankfurtu, stejnojmenný label a pravidelnou letní residenci v klubu Amnesia na Ibize (fotky např. zde).

Ve stejném roce, kdy vznikl Cocoon, podepsal pan Väth také smlouvu s globálním hudebním gigantem Virgin Records, zajišťuje mu distribuci po celém světě. Prvním počinem pro Virgin bylo album Fusion, vzápětí kompilace Six In The Mix, podpořená světovým turné s triumfálním úspěchem, který se promítl ve výsledcích významných anket. Album Contact (s hitem Dein Schweiss), pocta všem průkopníkům elektronické hudby. Hraní na parties po celé zeměkouli, posílení vlivu Cocoon a počátek residentury Cocoon na Ibize, album Retrospective 1990-97, tak prožil Sven Väth přelom tisíciletí.

Devět minulých sezón Cocoonu na ostrově lásky shrnula každý rok míchaná kompilace „Sound of the … Season“, v podání Sven Vätha (na trojce v roce 2002 hostoval Richie Hawtin), bývá kolekcí největších pecek, které si publikum ten, který rok na Ibize zamilovalo.

Sven Väth se českému publiku představil již čtyřikrát, poprvé to bylo 2. listopadu 2001 v Brně na Orion Hall (set ke stažení zde). Nyní se vrací, aby v Mecce představil svůj aktuální sound a dokázal, že už dvě dekády patří k nejlepším DJům planety. Třikrát jsem měl tu čest vystoupit s ním na parties v Brně a v Praze a z vlastní zkušenosti mohu říci, že jde o 100% profesionála bez hvězdných manýr, perfektního showmana, který ví jak na Vás.

Sven Vath v ČR

ORION HALL
Fri 02.11.2001 | BVV (výstaviště), Brno
DJs: Sven Väth (DE), Felipe (AT), Kaiser Soze, La Di Da, Skipworker

3.NAROZENINY BASSLINE
Fri 01.11.2002 | L-klub, Pardubice
DJs: Sven Väth (5+ hrs exklusive DJ set), Felipe (3 hrs set), Orbith (3 hrs set, záznam pro Bassline CD)
chill-out - Significant Brother, Lulu_Rulez, Patrick Bergman live

SVEN VATH
Fri 28.05.2004 | Abaton (výstaviště), Praha
DJs: Arena 1: Sven Väth (Cocoon, D), Jacek Sienkiewicz (PL), Felipe (Titanium, A), Orbith, Lucca
Arena 2: Diana D'Ruz (PL), Kaisersoze, Džejár, Spyro, Marko Jelić
Arena 3: Michael Burian, Loutka, Dan Cooley, E-lite, Vectif

TDK TIME WARP
Sat 22.10.2005 | Průmyslový palác, Praha
Live: Tube Tech
DJs: Sven Väth, Monika Kruse, Mauro Picotto, Ricardo Villalobos, Marco V, Lucien Foort, San, Quintin, Ruby, E-lite, Spyro, Skipworker, Kaisersoze, Skipworker, Felipe, Tiefschwarz, Laydee Jane

www.sven-vaeth.de
www.myspace.com/svenvaeth
www.cocoon.net
www.tursa.franken.de/SvenVaeth_discog.html
www.en.wikipedia.org/wiki/Sven_V%C3%A4th
www.facebook.com/pages/Sven-Vath-OFFICIAL/57399808932

Dodal: Katka Červinková, Mersey Agency
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ACAPULCO - COCOON EDITION

Pátek 10. 4. 2009
Vstup: 490,- Kč do 30.3., 590,- Kč do 10.4., 700,- na místě
Vystupují:
Sven Väth, Lucca, Philipp Straub, Mekki Martin, Orbith, Louis Elio, Marthen, Dan Cooleyalší
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
Sven Vath in Mecca
1x 2 volný vstup
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika