Příjemně poslechoví Circlesquare

Příjemně poslechoví Circlesquare

12. 04. 2009  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Tak trochu dekadentní, trochu víc poslechový, snový a jemný, byl úterní večer 7.4. v Roxy. Tím kdo určoval směřování do výše zmíněných krajin vnímání dění okolo nás byli Circlesquare. Či spíše Jeremy Shaw, který jménu Circlesquare ponejvíc vdechl duši a osobitost.
To jméno mi nebylo neznámé. Vrtalo mi hlavou. Po přečtení tiskovky a poslechnutí pár ukázek v rámci průletu sítí na vlně Circlesquare, jsem dospěl k závěru: Proč ne. A tak se po sté a první ubíraly mé kroky do dlouhé Dlouhé ulice k místu, které je dnes již legendou, a to že jsou Circlesquare právě zde mě tak nakonec vůbec nepřekvapovalo. Co mě však překvapuje téměř neustále je bohužel velká ignorace zajímavých jmen, která mají co nabídnout, ze strany posluchačů (nejen) elektronické hudby. Ze strany přesně těch posluchačů, kteří si neustále stěžují na akutní nedostatek originálních jmen. A Circlesquare jsou originální z části právě v tom, že se nejedná pouze o beaty nakopnuté tu nájezdem, tu melodií apod. Elektronika se špetkou akustiky a pořádnou dávkou silného vokálu. Ambient na entou. Podivná směs zvuků a směřování ke konci. To vše nabídli Circlesquare.



Jeremy Shaw tvoří v pravdě osobitou hudbu, která svou jemností a naléhavostí přímo nutí k poslechu. A naštěstí pár desítek skutečně donutila, a tak se parket alespoň lehce zaplnil. Stalo se tak krátce před devátou, což v kombinaci s absencí jakéhokoli supportu nebylo úplně ideální. Minimálně jsme tak měli možnost, s pomocí baru a jeho tajemstvími, se příjemně naladit. To už však byly nástroje, tedy bicí, elektrická a akustická kytara a pár mašinek, stálí návštěvníci kvalitních koncertů, tedy Myclick a Joska Sedloň, na svých místech a začátek mohl vystoupit zpoza opony a odstartovat tak let směsice zvuků z reprobeden k našim uším. A aby ani oči nepřišly zkrátka, byla pro ně nachystána decentní projekce na jedno velké a dvě malá po stranách umístěná, plátna. Stylově oblečená trojice a lá Beatles, oháknutá v košilích a vestičkách, ony zvuky kočírovala do těch správných mezí a my se tříštili pod tíhou pocitů, jež od prvních tónů ten večer zahrané skladby probouzely. Nebylo to však plynulé klouzání se po melodiích. Tu a tam to zaskřípalo, přidalo či ubralo, až se člověk znovu probral a znovu začal poslouchat a unášet se zase o kus dál. A tak stále dokola. Většina skladeb oplývala slušnou délkou, a tak nebyl problém si v každé skladbě najít tu svou cestičku po jaké ji projdu a co mi na ní Jeremy Shaw ukáže. A kdo měl s fantazií problém, ten měl k dispozici projekci. Sice trochu psychadelickou, o to více však vzrušující. Dlouhá jízda nekončícím tunelem vzbuzovala spousty myšlenek o jeho konci. Každý však nakonec dorazil do toho svého a dříve než se vzpamatoval dostal další nálož toho sametového zpěvu, který dodává celému projektu ten správný šmrnc.

Jeremy Shaw je nositelem skvělého hlasu a se svým chlapeckým vzezřením působí lehce provokativně, ale jistě. Dokonce tak jistě, že si dovolil vzít si na pódium dva mikrofony a oba je kočírovat. Speciálně u Ten To One si s nimi pohrával, stejně jako kytarista nehrál na ale si s kytarou. Bylo to místy intimní, místy mrazivé. Prostě Songs About Dancing And Drugs. A když Dancing, tak nesměla chybět skladba Dancers. A už vůbec ne pro mě ta nejsilnější Fight Sounds part 1. Faktem však je, že u závěrečné All live but the Ending jsem si připadal jako nanuk, co ho někdo nechal na slunci. Těch třináct minut bylo jako třešinka na dortu, kterou když chcete konečně už sníst, vám spadne na zem, a to co vám pak zbude, to přesně bylo v té skladbě. Jako zářivý kontrast pak působila celková délka koncertu, která k naší škodě byla bohužel skromná a po dlouhé době jsem neodcházel po desáté, nýbrž už před desátou. Ale to poděkování, se kterým se Jeremy vrátil bylo upřímné a příjemné. Já na oplátku děkuju Roxy za tenhle dárek, labelu !K7 za nahrávku Songs About Dancing And Drugs a Circlesquare za zážitek z kategorie nezapomenutelný. .
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: CIRCLESQUARE

Úterý 7. 4. 2009
Vstup: Předprodej 170 Kč
Vystupují:
Circlesquare
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika