FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Trutnov Festival vybubnovává první kapely

Trutnov Festival vybubnovává první kapely
25. 04. 2009   |   Autor: redakce   |   Komentáře (35)
(Promotion) Z hor mizí poslední zbytky sněhu, proměňující se ve stékající vodu do potoků našich podhorských území a trutnovský festival v měsíci zelené trávy vybubnovává do širých plání, podhorských i horských oblastí a nížin novinky.
Letošní Open Air Music Festival „Trutnov 87-09“ se uskuteční 20. – 23. srpna 2009 a bude věnován Janu Palachovi, Janu Zajícovi, Ryszardu Siwiecovi a mistru Janu Husovi, s podtitulkem Geronimovi a všem lidem amerického Woodstocku r. 69. I pro letošní rok se navíc podařilo uhájit tradiční areál „Na Bojišti“. Oznamuje se rovněž první zahraniční kapela - američtí Parlor Mob. Od neděle 26. dubna jsou v provozu aktuální festivalové stránky www.festivaltrutnov.cz, kde se budou postupně objevovat nové informace o programu celé akce.

„S potěšením můžeme oznámit, že po zimním setkání se zástupci stavební firmy A&K se nám i pro letošek podařilo uhájit před stavebními rypadly tradiční místo „Na Bojišti“, které, jak známo, vyčlenila místní radnice s okolními loukami k zastavění,“ oznamuje dobrou zprávu pro většinu příznivců trutnovského festivalu jeho hlavní organizátor Martin Věchet. „V měsíci zelenající se trávy se už rodí to, co dokončí v měsíci zrní a sklizně svojí přítomností samotní návštěvníci,“ naráží zakladatel festivalu na doposud domluvené kapely a výjimečnou ojedinělou atmosféru, kterou se trutnovský festival vyznačuje. „A k tomu nechť nám pomáhá Nejvyšší Mocnost, Elohím a Jagannáth, jenž svým úsměvem každoročně vítá z pódia návštěvníky festivalu,“ říká Martin Věchet. Právě trika se známými emblémy festivalu, usmívajícím se indickým božstvem, pánem Vesmíru Jagannáthem, indiánskými péry, apačským náčelníkem Geronimem, který byl posledním vzdorujícím bojovníkem na válečné stezce a zemřel právě před sto lety v americké rezervaci, a s vyobrazením náčelníka Václava Havla z disidentských dob v triku s nápisem USS Forces a nápisem „Trutnov miluje Václava – Václav miluje Trutnov“, dostal Havlovým prostřednictvím od pořadatelů při své nedávné návštěvě americký prezident Barack Obama.

Letošní začátek bude opet již ve čtvrtek 20. srpna večer. „S potěšením vybubnováváme do širých plání, podhorských i horských oblastí a nížin, že letošní festival se uskuteční opět na Bojišti a navštíví jej vedle několika dalších zaoceánských a zámořských kmenů i kapela Parlor Mob,“ říká Martin Věchet a dodává k tomu: „Kapelu Parlor Mob jsme objevili před dvěma lety. V Americe jsou hvězdami festivalů, tady je však bohužel málokdo zná a jejich desky se u nás dají těžko sehnat. O to více nás těší, že je budeme moci předvést širšímu publiku a s naším kmenem se podělit o jejich energii, která tolik připomíná v novodobém pojetí zvuk jedné známé legendární kapely.“ Kapela Parlor Mob nikdy v naší republice ani na Slovensku nevystoupila a na trutnovském festivalu projde svým středoevropským křtem.

Uskupení Parlor Mob vzniklo v roce 2004 pod názvem What About Frank? v New Jersey. V roce 2006 se přejmenovali na Parlor Mob. Bubeník skupiny Sam Bey to komentuje slovy: „Chtěli jsme, aby naše jméno bylo méně uplakanané a více reprezentovalo naši hudbu.“ Nový název Parlor Mob byl převzat od notoricky známého gangu z 19. století. K jejich hudbě a zvuku říká zpěvák Mark Melicia, že hrají „straight forward rock´n´roll - přímočarý rock and roll se současným zvukem“. V Americe je kapela označována za jednu z nejlepších „live bands“. Jejich desku z roku 2007 produkoval Jacquire King, mj. producent Toma Waitse a Kings of Leon.

„Česká pódia jsou stále zahlcována stejnými a prověřenými jmény účinkujících podle šablony zahraničních koncertů a festivalů, s vizí především dobrého zisku. V případě Parlor Mob chceme demonstrovat to, že má smysl vstupovat na nevyšlapané stezky, a navázat tím na loňské vystoupení The Subways, kteří sem přijeli jako v podstatě neznámá kapela, na našem území pod horami sklidili úspěch, a po roce se do České republiky už vrátili na koncert do Prahy jako oblíbené hvězdy,“ říkají pořadatelé. „Festival v Trutnově byl jeden z nejzvláštnějších festivalů, kde jsme kdy hráli. Konal se uprostřed lesa, jako by někdo přišel a řekl, tak a teď vysekáme uprostřed díru a postavíme tady stage. Vlastně to bylo jedno z našich nejlepších vystoupení,“ řekl o přírodním areálu Na Bojišti zpěvák The Subways v březnu letošního roku. „Na nevyšlapané stezky má smysl vstupovat. I v tom je poslání Trutnova, který určil před lety tvář českým festivalů. Objevovat nové hudební směry a naopak pozapomenuté, ale kvalitní kapely přivádět na světlo světa novým mladým posluchačům. Nejde nám o kvantitu, ale o kvalitu,“ vysvětluje Martin Věchet.

Právě svéráznou dramaturgií plnou rozličností a až extrémní žánrovou pestrostí, kdy vedle sebe vystupují účinkující, které bychom jinde těžko hledali, je trutnovský festival známý. Nezapomenutelným se tak stalo například vystoupení Jiřího Schmitzera pouze s kytarou či komika Felixe Holzmanna na jednom pódiua poté, kdy na něm vystoupila legendární, dnes znovuobnovená americká skupina Faith No More. Originální pražský synkopický orchestr zase zaujal svým komorním zvukem, evokujícím nejen náladu noblesnosti a elegance předválečných sálů minulého století. Mezi komornější vystoupení patřil také koncert Bambini di Praga, bohužel bez dirigenta Bohumila Kulínského, jemuž za účast na festivalu hrozilo vězení. Nezapomenutelnými se staly vystoupení Waldemara Matušky krátce po metalových Brazilcích Sepultura, Evy Pilarové či Marty Kubišové. Vloni vedle náčelníka festivalu Václava Havla přijel pozdravit návštěvníky Trutnova i legendární Vinnetou alias Pierre Brice, který se nejprve obával vystoupit z automobilu, aby po dvou dnech odjížděl se slzami v očích a slovy, že by se do podhorského území rád vrátil. I to je Trutnov.

Lze očekávat, že o překvapení podobného druhu nebude ani na letošním Trutnov Open Air Music Festivalu nouze. „Vystoupí zde letos větší množství zahraničních kapel, než tomu bylo v minulosti, ale bude přitom více alternativněji laděný,“ poodhaluje line-up pořadatelka Eva Navrátilová. Mezi stovkou kapel bude jedním z výjimečných vystoupení koncert herce Jiřího Schmitzera s kapelou. „Nápad na toto spojení vznikl právě v Trutnově v roce 1997, kdy zde Jiří poprvé vystoupil,“ říká k tomu Martin Věchet. V Trutnově své jediné festivalové vystoupení odehraje kapela Nahoru po schodišti dolů band, která se exkluzivně předvede ve své původní sestavě i s hercem Markem Brodským. Skupina Monkey Business zase přijede oblažit mysl, srdce i duši svojí temperamentní show z přerušené dovolené, kterou mají během srpna. Vedle punkových stálic Visacího zámku, SPS a undergroundové legendy Plastic People budou mít návštěvníci možnost si dále poslechnout například Pavla Dobeše, metalové Locomotive nebo Jana Kryla (bratra KK), Skyline, Sto zvířat, Psí vojáky či šestaosmdesátiletého vitálního zpěváka, překladatele, herce a šansoniéra Rudolfa Pellara.

Trutnov je však známý i svým specifickým doprovodným programem, který mimo besed s lidmi z okruhu politiky, kultury a umění tvoří také mše sloužené na hlavním pódiu. Dále se v podhorském ležení nalézá indiánský tábor, zóna neziskových a ekologických organizací či hinduistický Hare Krišna camp s velkou jídelnou a četnými vegetariánskými pochutinami.
Letošní festival bude obohacen o více přednášek vztahujících se k letošnímu věnování (např. o původních obyvatelích Ameriky), proběhne také beseda s Jakubem Kaplanem, evangelickým farářem, který pohřbíval Jana Palacha, a poté byl zbaven státního souhlasu k duchovenské službě.

Open Air Music Festival „Trutnov“ je jediný festival ve střední Evropě, který za totality v roce 1987 rozehnala tehdejší Státní bezpečnost, a přesto nadále existuje. Do dnešních dnů jej každoročně navštěvují tisíce lidí. Těší se široké oblibě a je znám především svoji specifickou atmosférou a duchem pospolitosti. Vyznačuje se tím, že nestojí jen na muzice a svérázné dramaturgii, ale umí také ctít ekologické zásady, tradice a souvislosti. Stalo se z něj pravidelné setkání a svátek hudby, nezávislého myšlení, tradice, lásky a poznání.

Dodal: Geronimo Agency
TRUTNOV OPEN AIR

TRUTNOV OPEN AIR

Čtvrtek 20. 8. 2009 až Neděle 23. 8. 2009
770 - 990 Kč
Vystupují:
Primal Scream, Cavalera Conspiracy, Candie Payne, Enter Shikari, Pro-Pain, Lord Bishop, Tagada Jones, Akurat, Big City Indians, Leniviec, Vedan Kolod, Monkey Business, Žanna Bičevská, Plastic People of the Universe, Jiří Smitchzer, Skyline, Mňága a Ždorp, SPS, Visací zámek, Hudba Praha, Psí vojáci, Polemic, Buty, Parlor Mob, Anti-Flag, The (International) Noise Conspiracy, Akurat a mnoho dalších
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
Bolynnˇ Coldat | 24. 08. 2010 | 04:48:25
Jimmy hendrix

chybi ti foto jimmy az ho budes mit tak ho pls posli . zapaloval guitar
Pavelsnow | 01. 09. 2009 | 05:18:09
to CyberPhonic
Ty jses socka když tu píšeš takové nesmysly.
Každej má svůj žánr a po tom si jde.
Sice jsem v Trutnově nikdy nebyl přesto si myslím,že to je jeden z nejlepších festivalů tak si toho musime važit a ne to kritizovat kor dyž o tom nic nevíš : )
lada333 | 22. 08. 2009 | 01:46:23
:D :D :D trutnov je super
komár | 20. 08. 2009 | 11:54:55
to CyberPhonic

co to meleš ty smažínku
CyberPhonic | 20. 08. 2009 | 11:41:02
nejvic sockovskej festak v CR na scenu fuuuj
jitkin | 23. 07. 2009 | 08:54:02
To co se stalo bylo strašné, přeji všem na Trutnovském festivalu jen pohodu a žádnou pohromu s tímto děsivým počasím.
Je pravda, že náš Trutnov drží hory a nic moc světoborného se nám doposud nestalo a jak už bylo psáno Bojiště je posvátné, tak si přejme ať duchové mají dobrou náladu....
Lidí na pohodě mi je líto, též jsem chtěla vyrazit, ale spadla mi do tohoto víkendu svatba kolegy...držím palce všem marodům ať se dco nejdříve uzdraví!
digi | 13. 09. 2008 | 07:51:05
velice dobrýýýýýý na několik hvězdiček, pokračuj v psaní, velice dobře se to od Tebe čte - velice profesionální
Mkkoudy | 04. 09. 2008 | 01:43:22
Božíííí

Super článek,jen tak dál!!!
Cubais | 01. 09. 2008 | 03:51:50
Luci, danda.
Díky moc, je to moje první...
danda | 01. 09. 2008 | 03:37:44
velice pěkný až pofesionální recenze-gratuluji
Lucinka* | 01. 09. 2008 | 03:01:32
Cubais dobrá recenze ;-)
richa | 27. 08. 2008 | 09:53:35
fotky

krásný fotky,je pěkný,když to někdo umí. škoda že tam nejsem.vydařené.
Tenzo | 27. 08. 2008 | 04:44:15
to Hugo:

D80 Nikon+18-70 nikkor 1:3.5-4.5 :)
CyberPhonic | 27. 08. 2008 | 03:26:41
fuj fuj huš fuj!
Hugo | 27. 08. 2008 | 12:13:36
Moc hezký fotky - čím jsou pořízené ?
Jedi | 27. 08. 2008 | 09:45:14
Zajímavý fotky!
asheek | 24. 08. 2008 | 07:37:48
wow!

trutnou toliko lidí sem ještě nikdy neviděl pohromadě
YannD | 19. 08. 2008 | 07:57:51
Hmm

http://kultura.idnes.cz/marleyho-syn-stephen-do-trutnova-neprijede-zranil-s e-na-turne-p6h-/festivaly.asp?c=A080819_172027_festivaly_ob
Anonymni | 19. 08. 2008 | 07:06:23
Anonymni | 19. 08. 2008 | 07:05:52
:D :) :(
Michal | 19. 08. 2008 | 11:01:50
Kapely -)od do

Zdravim rad bych nekde stahnul casovy harmonogran kdo jak hraje
soda | 11. 08. 2008 | 03:42:56
kdy budou vystupovat hlavni kapely vam reknou asi az v nedeli jako vloni..:-((
tereza | 05. 08. 2008 | 03:26:23
nazdar

rada bych se zeptala, kdy presne budou Soulfly hrat (nevim ani den)..a jestli je mozne zakoupit vstupenku jen na ten jeden den..diky predem
Matty | 31. 07. 2008 | 08:30:28
zdarec

Nevite ky budou vystupovat Soulfly den vim ale čas dik
Zdenka | 18. 07. 2008 | 09:22:15
Nevíte někdo

Jaký den bude vystupovat Stephen Marleye
Shaarinka | 04. 07. 2008 | 02:28:04
Stephen

Tak na tohohle týpka se lidičky, co ho neznáte, těšte jako malý!!!!!! dělá fantastickou muziku!!!!!!už se na něj těšim, to bude mazec!!!!! JAH!!!!
Rishule | 03. 06. 2008 | 01:31:46
no toto?

Loni sem to prokoučoval, náčelníka Havla a ostatní :/
letos bych se měl polepšit :)


ps: sockové seš tady ty Cybertroniku!
Tomik | 03. 06. 2008 | 12:14:01
Prej sockovskej fest asi si tam nebyl nevis co meles blbe!!!! Jako mrte festacek, neznam lidi co by se jim tam nelibilo!!!! Uz aby to bylo mrte zakalime a zaparime
Cyber | 02. 06. 2008 | 08:55:06
nejvic sockovskej festak v CR fuuuj :smile59:
Klaruška | 01. 06. 2008 | 07:53:56
Trutnov

Už se nám to blíží..nejlepčí fesťáček
karolin | 24. 05. 2008 | 04:49:09
už se nemůžu dočkat.. :)
zuzil | 18. 05. 2008 | 02:39:10
trutnov

kde je program?
YannD | 02. 05. 2008 | 05:58:55
Cha:-)

a je to doma:-) http://show.idnes.cz/trutnovsky-festival-hlasi-oko-bere-d6z-/hudba.asp?c=A0 80502_155410_hudba_ob
ozzby | 25. 03. 2008 | 10:56:44
mari56

Ahoj, na informace netrpelive cekame :-) sleduj web..
mari56 | 25. 03. 2008 | 07:53:51
TRUTNOV OPEN AIR

Chtel bych se zeptat jestli nekdo nemate informace a festu v Trutnove?Jestli bude nebo ne?Dik

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |