FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Martin Jyrkinen: Z MMM se stal obrovský festival

Martin Jyrkinen: Z MMM se stal obrovský festival
28. 04. 2009   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Vzpomínka na loňskou demonstraci, její poslání, aktivity Legalizace.cz a pozvánka na dvanáctý ročník MMM. To vše naleznete v rozhovoru s Martinem Juki Jyrkinenem, jedním ze členů organizačního týmu.
Minulý rok jsi v roli mluvčího provázel na hlavním pódiu účastníky Million Marihuana March, který se poprvé uskutečnil na novém místě. Bylo to v pražském parku na Parukářce a akce byla podle ohlasů za celou dobu existence MMM nejzdařilejší. Jak sis jí užil ty?
Máš pravdu, že od roku 1999, co tuhle demonstraci a hudební festival organizujeme byl minulý ročník po všech stránkách nejzdařilejší. Předně nám hrálo do karet báječné počasí, které přilákalo na pochod městem a posléze do areálu Parukářky na deset tisíc dobře naladěných lidí. Jak sám vidíš, od dřevních dob MMM, kdy přišlo vyjádřit svůj názor pár desítek nebo stovek účastníků jsme se velice výrazně rozrostli a význam akce daleko přesahuje hranice města i celé republiky. Já osobně jsem drtivou většinu času trávil v technickém zázemí a připravoval se s pozvanými hosty na moderování, nicméně výběr kapel mi docela vyhovoval, takže jsem si festival užil jako všichni ostatní.

Mohl bys nám vysvětlit, jaké má vlastně Million Marihuana March poslání?

MMM je pravidelné každoroční setkání všech příznivců konopí spojené s demonstrací, projevy mluvčích, protestním pochodem městem, sérií různých přednášek, workshopů a jak už jsme zmínili, hudebním a divadelním festivalem. Během jedné dekády se rozrostla do celého světa a tak jí pod různými názvy najdeš téměř v pěti stovkách různých metropolí. Konkrétní požadavky jsou tedy s přihlédnutím k různým zákonům poměrně rozdílné, ale v principu jde o oslavu konopné kultury jako volby životního stylu.

Jak vnímá vaše aktivity veřejnost? Dá se konstatovat, že jste dosáhli nějakých úspěchů?
To zcela nepochybně ano! Úplně první akce podobného typu de facto proběhla už v roce 1998, kdy skupina lidí kolem prvních aktivistů a vlastně přípravného výboru občanského hnutí za legalizaci konopí protestovala na Staroměstském náměstí proti tz. Severovu zákonu, který byl sněmovnou čerstvě přijat.

Od té doby se hodně věcí změnilo a dnes můžeme konstatovat, že i politická reprezentace pomalu, ale jistě začíná vnímat názory erudovaných odborníků a stavět se proti nesmyslným represím. Což je také hlavní myšlenka MMM v ČR: naprostá dekriminalizace konopí, okamžité zastavení trestních stíhání jeho pěstitelů a jeho legalizace. I přes dílčí úspěchy hnutí jsme však zase a znovu svědky případů, kdy stát obviňuje nevinné občany z výroby drog a chce je posílat do vězení. Případ Bushky Bryndové u táborského soudu to jasně dokazuje.

Přípravy letošního ročníku jsou již pravděpodobné v plném proudu, na co se můžeme těšit?
Dvanáctý ročník Million Marihuana March (09. května) tradičně odstartujeme v odpoledních hodinách v centru města na některém z tradičních míst setkávání a po prvních projevech našich mluvčích vyrazíme v doprovodu hudební produkce na pochod městem. V cílové stanici bude připraveno festivalové městečko a široká plejáda populárních hudebních kapel, DJů a různých zajímavých aktivit spjatých s konopím. Výjimkou samozřejmě ani nebude konopný trh, kde budou mít zájemci možnost nakoupit produkty z konopí a poklábosit s jejich výrobci. Kdo už někdy v minulosti MMM navštívil, ví, že atmosféra je vždy zcela unikátní a svým způsobem neopakovatelná a lepší způsob, jak atraktivně strávit sobotu a ještě přispět dobré věci snad ani neexistuje. Uvidíme se tam!

Dodal: Martin Juki Jurkinen
MILION  MARIHUANA MARCH

MILION MARIHUANA MARCH

Sobota 9. 5. 2009
zdarma
Vystupují:
Pipes and Pints, Dub in da Trip, Riddimshot, Maleedivy + Larika, Tribetown, Basta Fidel, Pohřební kapela, Pixie & Suki, Philip tbc, Machine fun©k, Damalistik [FR], Netdave + Technical, Natural born shampoos djs, Babylon rocker, Bica, Matoa, Fredoledo Djs, Gondar & Oxana, Lolla, Psyla, Adra, Flundr,
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |