Philip Glass: Hudební legenda v Praze

Philip Glass: Hudební legenda v Praze

17. 05. 2009  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Praha bude mít 16. července 2009 možnost uvítat další hudební legendu. V Kongresovém centru vystoupí hudební skladatel a nesmírně produktivní umělec Philip Glass. Za všechny stačí zmínit jména následující třech vizuálních eposů, ke kterým složil hudbu: Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Naqoyqatsi.
Glass nejde zaškatulkovat – studoval s dalším extrémně významným minimalistou, Stevem Reichem, spolupracoval s Ravi Shankarem, indickou hudební legendou, který významně ovlivnil jeho další tvorbu, a v 60. letech pobýval v severní Indii, kde se setkal se současným dalajlámou. Od té doby podporuje boj Tibetu za osvobození, ale sám sebe popisuje jako židovsko-taoisticko-hinduisticko-toltéckého buddhistu.

Vedle mnoha symfonií a oper (Passion of Ramakrishna nebo Heroes – spolupráce s Brianem Eno a Davidem Bowiem) se Glass věnuje také skládání filmové hudby. Už jsem zmiňoval tři slavné hudebně - vizuální vichřice o planetě Zemi - Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Naqoyqatsi – a navíc nesmím opomenout film o dalajlámovi s názvem Kundun.



Philip Glass oslavil letos 72. narozeniny a do Prahy přijede s violoncellistkou a jedním perkusionistou. Jeho vystoupení, které má být tvořeno klavírními skladbami z jeho cyklů Metamorphosis a Etudes (Glass odmítá termín minimalismus, razí označení „hudba s opakujícími se strukturami"), úryvky z Naqoyqatsi a části z cyklu Glassworks, ale nebude jen „obyčejným“ koncertem (spíše) vážné hudby. Glass dokáže dělat zázraky – s minimem motivů a nekonečnou repeticí s vrstvením nástrojů vás dokáže zavést na pokraj poslouchatelnosti a přitom zanechat hluboký dojem.

www.philipglass.com
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: PHILIP GLASS

Čtvrtek 16. 7. 2009
Vstup: Bude upřesnen
Vystupují:
Philip Glass
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika