FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Rozhovor s pořadatelem festivalu United Islands

Rozhovor s pořadatelem festivalu United Islands
08. 04. 2010   |   Autor: redakce   |   Komentáře (26)
Přinášíme vám unikátní rozhovor s ředitelem festivalu United Islands Davidem Gaydečkou. Řeč bude například o tom, jak  se projevila  ekonomická krize na programu festivalu, co všechno obnáší získat žádanou zahraniční kapelu na festival a mnohém dalším. Více v následujícím rozhovoru!
Projevila se ekonomická krize i na programu festivalu? Bude letos festival opět zdarma?
Ekonomická krize se projevila tak, že ztížila zajištění sponzorů pro festival. Na program jako takový ale vliv mít nebude. Plánujeme zase koncerty 100 kapel, letos z 12 zemí světa a držíme rozsah jako v loňském roce. Šetříme všude jinde než na muzice. Festival bude opět zdarma. Vedle volného vstupu, zavádíme nově i akreditační systém. Ten bude sice placený, ale zatím symbolicky a umožní těm, kdo si naši akreditaci koupí, získat podrobný program festivalu, k tomu navíc zdarma CD se skladbami interpretů, co na festivalu vystoupí, a ještě i spoustu výhod a různých slev většinou souvisejících s hudbou a to nejen během festivalu. Každopádně Ti, co si akreditaci nekoupí, nebudou od vstupu na festivalové scény nikterak omezeni.

Můžeme očekávat překvapení podobné loňské soutěži o 1000 letenek?
Ještě nemůžeme potvrdit, jestli některý z partnerů připraví pro diváky opět nějaké překvapení, ale podle probíhajících jednání je to více než pravděpodobné. Soutěž o letenky vloni doprovázela program na hlavní scéně festivalu a letos máme něco jiného, ale myslím, že to všechny dost pobaví. Jedná se o finále mistrovství ČR ve hře na tzv. "air guitar", kterou pořádáme ve spolupráci s Kytary.cz, které bude probíhat o pauzách mezi koncerty na hlavní scéně. Nevíte-li, co je air guitar, hledejte na youtube.com a zasmějete se.

Jak vypadá rok organizátorů festivalu United Islands?

Rok organizátorů United Islands je místy i zábavný, ale provází ho spoustu práce, která zahrnuje spoustu schůzek, porad, jednání, zajišťování finanční podpory a také různých povolení pro festival. Máme naštěstí možnost poslouchat hodně nové muziky, navštěvovat různé hudební festivaly. Každopádně je to ale tak, a spoustu lidí si to třeba ani nepředstaví, že rok festivalu United Islands začíná v červenci a končí v červnu těsně před tím, než začíná ten následující rok.

Návštěvníkům se může zdát, že se kapely střídají na scénách naprosto samozřejmě, že chod festivalu je plynulý jakoby sám od sebe, ačkoliv za touto samozřejmostí se skrývá spousta práce celého organizátorského týmu. Kolik lidí se vlastně podílí na chodu festivalu?

Celý festival probíhá pouze a jenom díky organizačnímu týmu. Na plný úvazek se festivalu věnujeme já a šéf festivalu Martin Voňka. Na zásadních rozhodnutích s námi sedí i Jakub Mejdřický, dlouholetý spoluorganizátor, který má letité zkušenosti z hudební branže. Náš organizační tým, který pracuje na festivalu po celý rok, pak čítá ještě dalších 12 lidí. Tým se každoročně postupně rozrůstá až do samotného víkendu festivalu, kdy se jedná o několik set lidí, kteří se na festivalu podílejí organizačně.

midi lidi

Jak hledáte a vybíráte umělce a kapely?

No třeba, jak jsme vybírali některé kapely letos. MIDI LIDI a SPORTO hráli vloni v klubech a byli podle našeho názoru nejlepší. Reskata hrála na jarní klubové noci v Kuřeti na Žižkově a tam jsme se rozhodli ji pozvat. POSLEDNÍ VÝSTŘEL, ale třeba taky SON OF DAVE z Kanady nás přesvědčili na jejich vlastních koncertech, které jsme navštívili.

Jinak obecně prvním impulsem je často poslech hudby z CD, myspace a bandzone webů kapel. Pokud není možné je zastihnout naživo, což je většinou nejlepší cesta, jak rozpoznat, jestli se chceme postavit za živé vystoupení kapely a označit ho za "objev našeho festivalu", tak se třeba radíme se serverem youtube.com, kde je často možné vidět ukázky z koncertů, klipy, rozhovory s umělci. Na zahraniční umělce máme v každé zemi jednoho člena tzv. programové rady festivalu, který nám mapuje regionální scénu. Takhle nás navedl náš anglický partner na kapelu LED BIB. On předtím objevil jako agent Jamie Culluma, tak mu dost důvěřujeme. (úsměv). Tuzemské kapely některé zveme na základě našich klubových nocí, které se konají v Kuřeti na Žižkově letos již po celý rok nebo i podle zkušenosti z té hlavní klubové noci, která každoročně předchází open air část festivalu.

amparo

Mnozí z umělců jsou ze zahraničí a nikdy v Praze nebyli. Jak hodnotí atmosféru a průběh festivalu? Dostalo se Vám srovnání se zahraničními festivaly, jejich prostředím a publikem?
Těžko říci, jestli jsme jediný nebo jeden z mnoha festivalů, který má takto pozitivní ohlasy, ale většina zahraničních umělců je nadšena možností koncertovat na jedné z hlavních scén před početným publikem v krásném prostředí na Vltavě a ještě k tomu v kulisách historického centra naší metropole. Hudebníci jsou většinou nadšeni a často se účastní i dalšího proramu festivalu divácky. Nejlepší by ale bylo zeptat se přímo zmíněných umělců.

Kladou si vystupující umělci nějaké zvláštní požadavky? Liší se požadavky „hvězdných“ a „méně známých“ umělců?

Hudebníci si někdy kladou zvláštní požadavky, ale výhodou United Islands je, že na festivalu hrát chtějí, a vzhledem k tomu, že spíše jdeme cestou představování talentů, objevů, a když už se jedná i o zavedené interprety, tak se držíme toho, že vystoupení na festivalu znamená jejich premieru v ČR. To může být důvod, proč možnosti vystoupení nekladou do cesty extrémní, nečekané nebo, chcete-li "hvězdné" požadavky. Setkáváme se spíše, když nás něco překvapí, s požadavky, které jsou nutné a pro proveditelnost jejich vystoupení. Vloni jsme sháněli brusky, tlakové bomby pro industriálně laděný projekt Orka, předloni flamencovou podlahu pro španělskou kapelu La Shica.

Získat kapelu pro festival často nebývá snadné, obvzlášť pokud jde o zahraniční hvězdy s programem naplánovaným dlouho dopředu. Které jednání bylo prozatím nejsložitější?

Velice složité bylo letos jednání s jednou z hlavních hvězd, zpěvačkou AMPARO SANCHEZ. Ona přichází se solovým projektem, ale pochází z kultovní španělské kapely Amparanoia. Vzhledem k dlouhoočekávanému solovému debutu, na kterém spolupracovali hudebníci z další kultovní kapely, tex-mex-aského Calexica, tak byl o její první koncerty s albem "Tucson-Habana" velký zájem. Navíc ji už v tuto chvíli zastupuje agent, který pořádá evropská turné těm největším evropským a americkým hvězdám alternativního rockové scény, takže to prostě nebylo jednoduché. Vystoupení navíc stálo na podpoře Španělské ambasády, která se rozhodla pozivitivně, nutno ji poděkovat, a tak Amparo nakonec dorazí. Je, na co se těšit!

Už v tuto chvíli lze z programu vyčíst, že se opět máme na co těšit. Prozradíte nám, s kým právě vyjednáváte o vystoupení?
Ze zahraničí dolaďujeme podmínky pro vystoupení anglické jazzové kapely LED BIB, která získala ocenění album roku 2009 v prestižních Mercury Prize Awards. United Islands budou českou premierou pro tento free-punk-jazzový projekt! V tuto chvíli zrovna jednáme s českou kapelou CHARLIE STRAIGHT. Původně jsme totiž vystoupení odmítli, neboť kapela hrála již vloni na klubové noci. Přeci jen se jí ale povedlo za ten rok udělat tolik práce, že jsme ji pozvali na hlavní scénu.

Můžou se návštěvníci festivalu těšit i na nehudební program?
Náš festival je hudební, ale dává velký prostor nehudebním aktivitám.
Letos se bude Praha dělit v době United Islands na zony BOULEVARD na Janáčkově nábřeží, FUN AND PLAY na Dětském ostrově , ART BRIDGE na Mostě Legií a AQUA AND CHILL na Střeleckém ostrově. Zní to zatím tajemně, ale je přichystáno spoustu programu, dílen, sportovních aktivit pro rodiny s dětma, místo pro odpočinek a relax pro ty, co nevydrží tolik hodin v kuse poslouchat kapelu za kapelu a taky pro ty, kteří mají mlsné jazyky. Všechno to bude podrobně popsáno na našem oficiálním webu www.unitedislands.cz a informace ze zákulisí festivalu a čerstvé novinky můžete číst i na naší stránce UNITED ISLANDS na facebooku, kde občas stíháme reagovat i na dotazy od diváků.

Na koho se osobně nejvíce těšíte vy?
Já se těším na zahájení s AMPARO SANCHEZ, ale i závěr s britskou kytarovkou THE CINEMATICS, pak na to, jak MIDI LIDI, vloni ještě objev, dnes kapela s Českým Lvem za hudbu k Protektorovi v zádech, no těším se, jak budou zakončovat jako hlavní hvězda program na scéně Radia 1. Taky jsem zvědav na dvě premiery dvou tuzemských projektů: NATÁLIE KOCÁBOVÁ, a taky TONYA GRAVES. Hlavně se ale těším na diváky. Doufám, že je nezklameme!

Děkuji za rozhovor a přeji pěkné počasí a dobrou náladu mezi umělci i návštěvníky

Autorem rozhovoru je Martin Pospíšil
UNITED ISLANDS

UNITED ISLANDS

Čtvrtek 24. 6. 2010 až Neděle 27. 6. 2010
zdarma
Vystupují:
sporto (čr), rara avis (čr), miloopa (pl), amparo sánchez (es), reskata (čr), braagas (čr), tonya graves (čr), slater feat. u-prag drummers (čr), pat heart (čr), roman rai (čr), dj ketan (čr), talkshow (sk), dog called phenix (nl), xindl x (čr), kila (ie), son of dave (ca), the cinematics (vb), hal flavin (lu), čokovoko (čr), bt´n´j (čr), lajky (čr), poslední výstřel (čr), b.u.r.a.n.a. orchestr (čr), dj tall (čr), dj blue (čr), denius (čr), alef zero (čr), denius (čr), x-morph (čr), danoo (čr), rubiano (čr), koistinen (čr), natálie kocábová (čr), m.y.music (čr), alejandro toledo & the magic tombolinos (intl), led bib (vb), midi lidi (čr), circus ponorka (čr), biorchestr (čr), justin lavash (vb), marek dusil, mikádao, jakub alexa, melankoholik, justin lavash, gariq, bes harmonie (sbor), jana šteflíčková, lev myškin, slam poetry - alice prajzentová, radana šatánková alias píbí, básník ticho (lord of silenc), radek lehkoživ - největší básník (206 cm), ondřej linhart, cyril kaplan, filipes, janička kepková, šťastní a veselí, oli a jakub, strašidelná loď, eliška kohoutová, všecky krásy světa, eric stevenson, václav havelka, mirek broum, jiří wehle, kaplan bros, martin jáchim, jiří vaněk, emozpěv, sousedi, altvater gebirge, hanka čechová, colt 45, vasilův rubáš, diskontmusic, blaaball, d.mit.ry (čr), tvyks (cř), sinden (uk), felix! (čr), kay & tvzex (čr) a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
Martin | 23. 06. 2014 | 08:31:05
United Isalnds letos dobrý, pár hodně dobrých koncertů bylo, nejlepší asi Střelák, ale bylo to oproti loňsku hodně roztahaný a těžko se dalo přebíhat z podia na podium jak to třeba bylo loni na Ladronce. Těch 60 000 je fakt nesmysl, byla tak třetina co loni takže maximálně tak 20 000, spíš to vypadá, že pořadatelé už nesmí udávat menší počty, Kinského zahrada byla poloprázdná

Já | 23. 06. 2014 | 08:17:33
Jsem rád, že United Islands v Praze existují a přeju festivalu štěstí i do budoucna, ale 60000 návštěvníků je naprostá hovadina, kromě Kinského zshrady (kde jsem nebyl) byla pódia poloprázdná.

super | 23. 06. 2014 | 10:24:14
byl to parádní festival!

super | 24. 06. 2013 | 09:29:18
byl to parádní festival!

PR4GUE ID | 18. 06. 2013 | 03:25:13
ta klubova noc stoji pekne za hovno..

adam | 21. 05. 2013 | 01:20:29
škoda že to už nebude na střeleckém ostrově!

Dan | 24. 06. 2012 | 07:16:12
výborný festival se vstupem zdarma, děkuji pořadatelům!
Tilburg | 27. 06. 2011 | 08:39:06
Cau v patek se poznal na strelaku dve skvely slecny ale nejak sem to podelal a rad bych se jim omluvil. jsou z ostravy ale pracuji v praze a bydli v kobylisych.kdyby jste nekdo vedel o koho jde,reknete ze je hledam diky jirka

pouris | 08. 06. 2011 | 07:28:06
tak to je vrchol .. s tím se mělo něco dělat!!!

ktmn | 19. 06. 2010 | 08:04:15
to je teda hrozná vizitka :)


michal11 | 13. 05. 2010 | 06:01:02
ja jsem taky angličan

tak tohle je fakt krásná vizitka! :-) OSTUDA!

http://www.youtube.com/watch?v=_MzQMsFdWLY

pítr | 13. 05. 2010 | 12:39:02
ej .. to bude zase kalbička .. všechno si proběhnu .. kapelky, dje .. ojojoj .. jak já se těším

Barbora | 13. 05. 2010 | 12:14:33
Festival Partner

V letošním roce budeme nově zavádět možnost pro naše fanoušky, aby se zakoupením festivalového pasu, stali partnery United islands a podpořili ho touto cestou. Cena je opravdu symbolická - 100 Kč. Pasy budou poprvé k dostání na koncertě noJazz, který United Islands pořádají 27. května v Lucerna Music Baru. Partnerské pasy budou také k dostání ve vybraných klubech, ve kterých 24. června proběhne Klubová noc United islands. Zakoupit si je můžete také přímo na místě po oba dny festivalu. A co jako partner festivalu zíkáte? Kromě kompletního katalogu, mapy a cd s mp3 účinkujících letošního ročníku i různé bonusy od našich partnerů nebo cd kapel vystupujících na festivalu. pro více info sledujte www.unitedislands.cz

Tomáš | 09. 04. 2010 | 11:14:42
vstupné

Nechcete zavést alespoń symbolické vstupné? Loni bylo na střeláku už tak dost narváno a myslím, že je nás spousta, který by tu muziku rádi slyšeli i za nějakou tu kačku, ale v pohodě...

Míša | 02. 03. 2010 | 03:25:22
Jééé

Jupííí, už aby to bylo ))
aa | 02. 03. 2010 | 03:08:17
první jména 2010

The Cinematics, Amparo Sanchez, Intima, Miloopa, Xindl X, Sporto, Midi lidi, Poslední výstřel, BraAgas, Burana orchester
Jirka Kružík | 20. 06. 2008 | 06:36:42
Vstup zdarma Fajn
Krysicka | 14. 06. 2008 | 07:50:01
KOMPLETNÍ PROGRAM OSTROVŮ

http://www.unitedislands.cz/program.php
bara | 12. 06. 2008 | 07:50:42
BAUCHKLANG v Pardubicích

všechno ne. Odpověď United Islands of Pargue: "ad. Bauchklang: už je to delší dobu, co jsme zde psali, že nepřijedou. Beatbox zastupuje Beatburger band a představí se na Dětském ostrově 21.června v 17 hodin."
Takže definitivně: BAUCHKLANG opravdu jen 13.6. ve 22.30 v Pardubicích za 100Kč na Ostrovy/Islands.
ozzby | 10. 06. 2008 | 07:36:06
baara krato

rekl bych ze vse je tak jak ma byt .-)
baara krato | 09. 06. 2008 | 05:35:25
asi omyl

podařilo se vám v upoutávce drobné fauxpas. bauchklang jsou hvězdou jednoho červnového festivalu, Ostrovy-Islands v Pardubicích, který mimochodem nemáte ani mezi uvedenými festivaly. zkuste se mrknout na www.ostrovy-islands.cz. budeme rádi, když náš festival taky uvedete, díky. organizátoři Pardubických Ostrovů.
stepan | 03. 06. 2008 | 07:53:07
program

je uz nekde mozne zjistit presny program festivalu?nejde mi o hodiny ale alespon v ktery den kdo hraje.dekuji
helena | 24. 05. 2008 | 06:51:06
bauchklang

trosku nechapu, ze tam ty bauchklang nemaji napsany mezi umelcema na svych strankach, kdyz jsou to nejlakavejsi
bidlobond | 15. 05. 2008 | 11:59:52
jooo,to je dobre..,ale sel bych s rodinkou i tak,jak ostatne parta kamosu kazdorocne.Pohoda zvlast pri peknem pocasi...
pistolero | 13. 05. 2008 | 06:57:24
vyhovujici.. kdyz bude hezky.. urcite zajdu..
tak trochu jine eventy jsou taky potreba.. ne jen ty kde se schazej jen porad ty samy party people v obleckach a kouli v puse :)
Moderátor | 13. 05. 2008 | 02:18:08
UNITED ISLANDS OF PRAGUE

Jak se vám líbí letošní program se vstupem zdarma? .o)

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |