FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Do Trutnova míří melodičtí seveřané Arch Enemy

Do Trutnova míří melodičtí seveřané Arch Enemy
22. 07. 2010   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Trutnov Open Air Festival vybubnovává další kmenová uskupení z dalekých i tuzemských plání. Vedle Manic Street Preachers vystoupí metaloví Arch Enemy ze severních plání švédského území, kteří budou těmi, kdo letošní léto Krakonošovi nadzvednou svými říznými, ale melodickými rytmy na plotně pokličky.
Zasvěcení vědí, že s příchodem „jemné“ blondýnky Angely Gossow vystřelil šíp oblíbenosti a popularity tuto skupinu strmě vzhůru. „Jde nade vší pochybnost o jednu z nejdrsnějších part, které se kdy v Trutnově objevily, a nepřipraveným jedincům její vystoupení pravděpodobně takříkajíc urazí hlavu. V případě Arch Enemy se v žádném případě nejedná o samoúčelný hudební extrém a jejich koncert bude tvořit zdravý kontrast s nepoměrně kultivovanějšími Manic Street Preachers a dalšími hvězdami letošního Trutnova,“ soudí znalec žánru, hudební publicista Petr Korál, který na Arch Enemy oceňuje „setsakra vysokou muzikantskou úroveň.“ Arch Enemy v roce 1995 ve švédském Halmstadtu založil vysoce respektovaný kytarista Mike Amott, který si už předtím vysloužil ostruhy v legendární britské death/grind skupině Carcass a také s vlastní stoner/hardrockovou družinou Spiritual Beggars. Bárku nazvanou Arch Enemy nasměroval do zase trošku jiných hudebních vod – konkrétně do oblasti melodického death metalu. V roce 2000, po vydání prvních tří alb, učinil Amott zásadní rozhodnutí: namísto původního zpěváka angažoval do Arch Enemy německou vokalistku Angelu Gossow. „Anděl s ďáblem v těle, to je Angela Gossow – a Arch Enemy jeden z nejkvalitnějších metalových souborů současnosti,“ říká Korál.

arch enemy

Vedle nich svými noblesními rytmy z doby, kdy se uctívala elegance a ctila slušnost, rozezvučí, zklidní a potěší srdce návštěvníků trutnovského festivalu vystoupení Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. Přeneste se do secesní kavárny, představte si viržinka kouřící pány ve smokinzích a tančícího Oldřicha Nového šeptajícího ta nejrozmanitější a nejromantičtější slůvka do uší svých spolutanečnic. „Zavřete oči, odcházím...“ To vše zpestří letos znovuobnovená a na podobnou vlnu, jen s rozdílem několika desetiletí, naladěná skupina Vltava s divadelníkem Robertem Nebřenským. Bude to jedno z jejích exkluzivních letních vystoupení. „Vltava se po letech vrací na místo činu. Je to jedna z kapel, která pamatuje počátky Trutnova, kdy se nejednalo ani tak o festival, jako spíše o spiklenecké setkání po převratném roce 1989. Tehdy Vltava vystoupila vedle Garáže, Mňágy a Žďorp a navrátivších se exulantů Charlieho Soukupa, Sváti Karáska a Dáši Vokaté jako jedna z hlavních kapel. V osmdesátých letech, kdy se myšlenka festivalu rodila, hrála Vltava také na našich různých soukromých oslavách a koncertech. Její návrat je tedy více než symbolický,“ říka k tomu Martin Věchet, hlavní organizátor festivalu.

Na programu letošního Trutnov Open Air Festivalu se objeví také zahraniční legendy a hvězdy glam rocku, skupina The Glitter Band. Glitter-rock počátkem sedmdesátých let představovali například Rod Stewart, Marc Bolan nebo Elton John se všemi typickými rysy v oblékání - lurexovými šaty a vysokými podpatky. The Glitter Band nejprve koncertovali s nesmrtelným Gary Glitterem, ale od roku 1974 vydávají již své samostatné desky. Kapela rozezvučí trutnovské podhorské území svými největšími hity, kterými po rozchodu s nezapomenutelným Garym v sedmdesátých letech předčila slávu a nejznámější písně samotného svého gurua. „Snad jednoduché rytmy doprovázené popěvky s dunivými zvuky bubnů zasáhnou srdce těch nejvěrnějších, ale i nejmladších bojovníků, kteří o této kapele možná nikdy neslyšeli. Kapela přitvrdila a společně se šamanskymi nástroji, které si jistě přivezou mnozí naši spolubojovníci, z vystoupení může vzniknout velká a energická show. Natáhněte kůže na bubnech, budeme je potřebovat,“ vyzývá Martin Věchet. „Tentokrát ne Václav Neckář, božský démon a hlas Waldemar Matuška, Vinnetou či Eva Pilarová (ta letos přijede v pozici královny, ale také kuchařky, která na místě bude vařit), letos jsme se porozhlédli po staré dobré Anglii a spatřili jsme třpytící se The Glitter Band. Možná se tím začne psát další trutnovská tradice - vystoupení zahraničního uskupení, které mladší návštěvníci nemusí vůbec znát a které jakoby na rockový festival zdánlivě nepatřilo,“ říká organizátor festivalu Martin Věchet. „Rádi takové umělce zveme. Byť se to zprvu zdálo jako šílenství, dnes si s pobavením všímáme, že tuto praxi přebírají a kopírují další festivaly. Legendy, zdánlivě nesouvisející s rockovou hudbou, se stávají běžnou součástí festivalů,“ konstatuje.


Dodal: Eva Navrátilová, Geronimo Agency
TRUTNOV OPEN AIR

TRUTNOV OPEN AIR

Čtvrtek 19. 8. 2010 až Neděle 22. 8. 2010
Vystupují:
MANIC STREET PREACHERS Arch Enemy (swe) Rachid Taha (dz-fr) Senser (gb) The Glitter Band (uk) Irie Révoltés (d-fr) Elvis Jackson (slo) The Flying Eyes (usa) Trunk Show (usa/de) Tower of Dudes (cz/usa/can/gb) Dubioza Kolektiv (bih) Al-Yaman Buty - Jukebox Čankišou Dáša Vokatá DG 307 Duende Elena Sonenshine & Jocose jazz Evolution Dejavu EX TIP (sk) Garage & Tony Ducháček Hana a Petr Ulrychovi & Javory Happy To Meet Hi-Fi Charlie Straight Imodium Ivan Martin „Magor“ Jirous Jana Koubková a její bubenická jednotka Jana Šteflíčková Ještě jsme se nedohodli Jiří Schmitzer s kapelou Karel Kahovec a George & Beatovens Kurtizány z 25. avenue Květy Lanugo Lesní zvěř Luboš Pospíšil a 5P Martina Trchová Trio Miroslav Kemel Monkey Business Nahoru po schodišti dolů band Neočekávaný dýchánek N.V.Ú. Ondřej Havelka & His Melody Makers Petr Váša a Ty syčáci Pipes and Pints (cz-usa) Plastic People of The Universe Please The Trees Poletíme? Poslední výstřel Project Parebellum Prouza Psí vojáci Původní Bureš Schodiště Sto zvířat Stokerband Sváťa Karásek & Londýn Špinavý nádobí Švihadlo The Doors revival Totální nasazení Umělá hmota (v původním i současném složení s hosty) Už jsme doma Vlasta Třešňák & Band Volant 2Wings Zakázaní písničkáři z Nové Vísky II. Zeměžluč Znouzectnost kouzelník Jozef Talostan (sk) a další...
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |