FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Festival Zahrada po dvaadvacáté

Festival Zahrada po dvaadvacáté
14. 06. 2011   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Největší festival v ČR zaměřený na folk, world music, folkrock, etno, bluegrass, tramp, blues, jazz, spirituály proběhne ve dnech 1. – 4. července 2011, pokud ovšem nepočítáme předkoncerty na různých místech Olomouckého kraje. Celkově na Zahradě vystoupí přibližně 130 skupin a sólistů.
Především tu bude dlouhá řada hvězd a osobností folkové, world i rockové scény. Vedle nich se představí nejlepší z téměř tří set kapel a sólistů z výběrového Konkursu Zahrady, který probíhá již 20 let na jaře v celé ČR. V Náměšti na Hané se festival koná už po čtrnácté.

Zahrada je vlajkovou lodí velkého množství dalších festivalů. Sem si jezdí vybírat organizátoři dalších přehlídek, tady se „upeče“ mnoho vystoupení v klubech nebo pozvání do medií.

Z USA přijíždí kapela ETSU Old Time Pride Band, zaměřená na předbluegrassové období americké hudební scény. Na svém evropském turné předvede své mimořádné kvality.

Festival je zaměřen hlavně na českou hudební scénu, podporuje autorskou tvorbu a originalitu a představuje širokou škálu od zavedených hvězd až po nadějné objevy.

Hlavní program festivalu se odehrává na čtyřech scénách zámeckého lesoparku v Náměšti na Hané. V předstartovních dnech festivalu i na dalších místech střední Moravy: v Olomouci na Horním náměstí, ve Šternberku na nádvoří kláštera a v Lipníku nad Bečvou.

V pátek 1.7. začíná program v 18:00, v dalších dnech probíhá program v Náměšti na Hané na čtyřech scénách od 10 hodin dopoledne do dvou do rána. Program budou doplňovat jam sessiony, tanec, výstavy soutěže.

Součástí festivalu je divácké hlasování o cenu Krtek pro nejlepší kapelu a písničkáře. Z Olomouce jezdí na Zahradu kyvadlová autobusová doprava (a samozřejmě i večer po koncertech zpět), nabízí se i vlakové spoje na trati Olomouc – Náměšť na Hané – Prostějov. Tábořiště je v sousedství hlavní scény, táboření je v ceně vstupenky. Vedle širokého sortimentu občerstvení bude ve festivalovém městečku i bohatá nabídka hudebních nosičů, knih či hudebních nástrojů. Koupaliště je v sousedství areálu. Invalidé mají vyhrazená místa jak v hledištích tak na tábořišti. Psi a další zvířata nemají vstup povolen.

Festival je vlídný k dětem. V dětském koutku bude vaše dítě zabaveno, zatímco vy zvládnete vystoupení několika kapel. Děti, trpaslíci a vůbec osoby menší než 130 cm dostanou vstupenku na celý festival za 1 Kč. Padesátiprocentní slevy pro juniory (131 - 150 cm) jsou v nabídce pouze na místě.

Vstupenky na www.casopisfolk.cz a v síti Ticketportal.

Kyvadlová autobusová doprava jezdí z Olomouce po trase autobusové nádraží - nádraží ČD - tržnice - Náměšť na Hané. Přes den zhruba v dvouhodinových intervalech, v noci po koncertech zpět.

Letos se připravte na velkolepý rozjezd. V pátek v 18:00 to roztočí kapely Navostro, Shivers a Bezefšeho. Budete vítáni i na parketu.

Vlasta Redl přiveze novou špičkovou kapelu s novými špičkovými muzikanty. Kapela zatím nemá jméno, ale je jisté, že se bude jmenovat úplně jinak než každý den jinak. Vlasta také na Zahradě pokřtí svou knihu. Kniha se bude prodávat během pátečního koncertu (a autor vám ji podepíše) a po zbytek festivalu bude (už bez podpisu) na stánku časopisu FOLK.

Již svými názvy a jmény upozorňují účastníci Konkursu na svoje kvality. Skupina DOBRÁ poloha jistě před svým pojmenováním pozorně přečetla Kámasútru. Hanka Kopřivová je z obce DOBRÁ a Zuzana ŠPATNÁ určitě bude taky dobrá.

Naše spolupráce s Českým rozhlasem Sever přivedla na festival finále rozhlasové soutěže Mošna. Mezi finalisty jsou dobří známí jako Mrakoplaš, Zhasni, Přelet MS nebo Vomiště. V pondělí je uvede autor soutěže Míra Ošanec.

Kdo bude na Zahradě křtít CD? Sto zvířat, Bezefšeho, Koňaboj, Pětník, Přelet MS,… Čtyřicítku oslaví skupina Bluesberry, třicítku Sekvoj. Kapelníkovi Bluesberry Petaru Introvičovi je 60 (tedy s kapelou dohromady přesná stovka), Honza Nedvěd bude slavit pětašedesátku.

Panelákoví fotři oslaví na Zahradě čtyřicet let existence. (Když se na ně podíváte zblízka, podivíte se, proč tak málo.) V roce 1981 s nimi nebyla taková sranda jako dnes, ale zpívali docela protirežimní písničky. To se ještě jmenovali PF81, panelák si koupili až později. Všimli jste si, že názvy kapel začínají nejčastěji na začátku abecedy? Prvních osm kandidátů na Krtky se vešlo mezi A a E. Možná je to tím, že někde pořadatelé řadí kapely na plakát abecedně.

Pražská skupina Çava si pro svá vystoupení na Zahradě pozvala jako hosta Andreu Kalcovou. Její doménou je zpěv ve znakovém jazyce. Takže uslyšíme nebo uvidíme. Pět z osmi moderátorů Zahrady je spojeno s radiovými vlnami. Sandy Nosek je z Českého rozhlasu Olomouc, Mirek Ošanec z Českého rozhlasu Sever, Country radio zastupuje Miloš Keller, Radio Proglas Milan Tesař. A Tomáš Hrubý spolupracuje s Radiem Folk. Osm moderátorů jsou ale samí muži a určitě by to do budoucna chtělo nějaký ženský prvek, který by scény sám o sobě kultivoval. Nevíte o nějaké pohotové, průbojné, pohledné a znalé holce, které by to za moderátorským mikrofonem na Zahradě slušelo?

Skupina Létající rabín slaví na festivalu deset let existence a pět let od zisku hlavní ceny na Zahradě. Asi půl hodiny poté, co se kapela domluvila s Juppem o účasti, už na jejich webu o tom visela zmínka. Rabíni nejraději hrají unplugged a to lze nejlépe provozovat na Zámku. Takže přijďte včas, abyste urvali nějaké místo.

Koňaboj přichází v nové sestavě a s novou deskou, kterou na Zahradě pokřtí.
Honza Nedvěd nejede na Zahradu s kapelou, ale zcela sám. Myslíme si, že si ho tak mnohem líp vychutnáme. V minulých letech ho vždy před festivalem zradila nemoc a nemohl přijet. Tak mu teď přejeme stálé zdraví nejen až do Zahrady a nejen až do září, kdy oslaví šedesáté páté narozeniny, ale nafurt.

V soutěži o nejdelší název skupiny vedou americká ETSU Old Time Pride Band a valašská Z horní dolní a dál na jih.

Počet písničkářů a dvojic soutěžících o Krtka byl letos rozšířen na osm. Celkem to znamená sedm mužů a pět žen. Vypadá to na velmi vyrovnaný souboj.

Víte že, v Náměšti jsou dva zámky a hrad, kostel sv. Kunhuty a kaple? A že na kopci nad Náměští je vůbec nejvýchodnější keltské oppidum? A že kilometr od festivalového areálu je „zahradní“ miniželeznice?

Nezapomeňte si na Zámku prohlédnout výstavu fotografií MFDNES z minulých ročníků Zahrady. Třeba se tam najdete.


Dodal: Michal Jupp Konečný
ZAHRADA 2011

ZAHRADA 2011

Pátek 1. 7. 2011 až Pondělí 4. 7. 2011
Vystupují:
vlasta redl s novou kapelou , robert křesťan a druhá tráva , sto zvířat , tomáš klus , jablkoň , žamboši , ag flek , hradišťan , etsu old time pride band (usa) , peter lipa a bluesberry (oslava 100 let) , jumping drums , žalman a spol. , jan nedvěd , cop , luboš beňa a matěj ptaszek , happy to meet , semtex , majerovky a alice holubová, devítka , bokomara , koňaboj , mrakoplaš , mošny , pětník , zhasni , bezefšeho , navostro , shivers , létající rabín , pepa streichl , jarret , spolu (žamboch - monty - frauenberg) , sova - slamák , jiří míža , hluční sousedé , arnošt frauenberg , hořký kafe , lucrezia borgia , tabáskova partyja , isara , dobrá poloha , vomiště , esence , apple , çava , zuzana špatná - pavel žemla , dámi , klára šimková - markéta hávová , bodlo , pavel tabásek , alibaba , hanka kopřivová , passage , esence , půl dechu do měchu , švédova trojka , masolit , panelákoví fotři , bujabéza , z horní dolní a dál na jih , madalen , jananas , načas , my3.avi , zhasni , marien , sekvoj , stráníci , epy de mye , honza řepka , svitky , vomiště , lada šimíčková - ivo cicvárek , monty , hlasoplet , přelet ms , vítr ve vlasech , tamaral , domino , slávek klecandr , petr linhart , luboš javůrek a šany , quoar , šantré , vítězové zahrady a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |