FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Blíží se festival Babel Prague

Blíží se festival Babel Prague
29. 09. 2011   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Krajina českých festivalů je bohatší o novou mezinárodní akci. Babel Prague, „festival pro dobrodružství zvuku“, se koná poprvé v říjnu v pražském Divadle Archa. Vedle hlavní hvězdy, elektronika Fennesze, představí i hráče z Japonska a USA.
Babel Prague patrně zaujme příznivce elektronické scény, ale i alternativ, multimédií, uměleckých konceptů a avantgardy. Mezi ústřední osobnosti prvního ročníku patří populární vídeňský elektronik Christian Fennesz (5. října), jehož seismicky hlučná poetika má blízko k temnému romantismu. Vzácným hostem je velká osobnost newyorské avantgardy, skladatelka a hráčka na elektronický akordeon Pauline Oliveros (4. října), jejíž radikálnost a tvůrčí břit neslábne ani v devětasedmdesáti letech.

Jako svůj zásadní úkol vidí Babel Prague podporovat vynikající české tvůrce, pomáhat jim k mezinárodním spolupracím a novým projektům. Letos bude uvedena světová premiéra kvartetu, v němž se improvizátor Ivan Palacký spojí s kolegy z Japonska, Rakouska a Německa (4. října). Vedle hudby hlubinně abstraktní se festival dotkne i společensko-politického obsahu: „Socialistická apokalypsa“ instruktážních branných filmů z let studené války je vizuální osou scénického koncertu, v němž se setkávají divadlo Handa Gote, skupina B4 (pokládaná za jeden z objevů poslední sezóny) a filmař Martin Ježek (5.října).

Festival Babel Prague, jehož ústředním tématem je zvuk v současné společnosti, uvede v Arše i podvečerní diskuse o zvukových kauzách. „Noisová politika“ se dotkne hluku nejen kolem magistrály, ale ve veřejném prostoru vůbec. O ptácích ve velkých městech („Kam zmizeli vrabci?“) přijde diskutovat i Václav Cílek.

„Chybělo mi tu výroční setkání všech, které zajímá hudba jako současné umění,“ říká ředitel festivalu, publicista Pavel Klusák. „Festival Babel Prague budujeme jako stabilní platformu pro každoroční setkávání tvůrců, posluchačů, organizátorů, teoretiků, kurátorů a začínajících adeptů současné hudby. Přáli bychom si nabídnout nejen obeznámenému, ale i laickému publiku lákavou, srozumitelnou a přitom nezjednodušenou zprávu o této tvůrčí oblasti. Být zhruba tím, čím je v českém filmovém světě dokumentární Jihlava: myslet na čerstvou estetiku, myslet na umění jako politikum, být co nejlepšími kurátory a být místem, kam si publikum s důvěrou přijede vybrat, i když třeba konkrétní jména nezná.“
První ročník má společné téma hudby, která vzniká spontánně před publikem – tedy různých forem improvizace. „Ale publikum, které se na to nesoustředí, si to možná ani neuvědomí – natolik dnes už ´hraní z voleje´ vystřídalo princip kompozice,“ řekl Pavel Klusák.

První z večerů v Arše vznikl v koprodukci s festivalem Rozhlasový podzim. Proto bude koncert americké skladatelky Pauline Oliveros živě přenášen v satelitním vysílání Sezóny Euroradia EBU a ve vysílání Českého rozhlasu 3 – Vltava.

BABEL PRAGUE 2011 – PROGRAM FESTIVALU


Divadlo Archa, Praha
4. října 2011

Babel Prague
Mezinárodní festival pro improvizaci a dobrodružství zvuku

Malý sál,
18 hodin

Ptáci v Praze: Kam zmizeli vrabci?
Václav Cílek, Míša Zemková, Vít Zavadil a další ve veřejné diskusi festivalu Babel Prague. Jak se mění skladba ptáků ve velkých městech?Proč se to děje a co to znamená? Jak bude znít město budoucnosti? Přijďte se dozvědět a ptát.

Velký sál
19.30 hodin

Steve Reich: Pendulum Music (CZ)
Performance z raného díla klasika minimalistické hudby. Účinkuje skupina The Artbreakers.

Klaus Filip / Toshimaru Nakamura / Andrea Neumann / Ivan Palacký: The Quartet Improvisation (A/JAP/D/CZ)

Světová premiéra společného projektu osobností volné elektroakustické improvizace z Rakouska, Japonska, Německa a ČR.

PAULINE OLIVEROS (USA)
Významná osobnost newyorské avantgardy po letech znovu v Praze! Sónická struktura „Sounding Awake“ vzniká za pomoci jedinečného nástroje – elektronického akordeonu Roland.

POZOR! Veřejná masterclass skladatelky a performerky Pauline Oliveros se konáv rámci festivalu BABEL PRAGUE ve čtvrtek 6. října od 14 hodin v Americkém centru, Tržiště 13, Praha 1. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost prožít lekci živé legendy světové elektronické hudby a americké avantgardy, autorky teorie tvůrčího naslouchání „Deep Listening“.

Koncert je součástí festivalu Rozhlasový podzim a podpořilo jej Velvyslanectví USA v Praze.
Koncert Pauline Oliveros je živě přenášen v satelitním vysílání Sezóny Euroradia EBU a ve
vysílání Českého rozhlasu 3 – Vltava.


Divadlo Archa, Praha
5. října 2011

Babel Prague

Mezinárodní festival pro improvizaci a dobrodružství zvuku

Malý sál,
18 hodin

Noisová politika: Hluk, občané, stát
Festival Babel Prague, jehož ústředním tématem je zvuk v současné společnosti, včleňuje do svého programu i diskuse o „zvukových kauzách“. Magistrála, hlukové normy, právo na ticho versus byznys, zkušenosti ze zahraničí: jak chceme, aby zněl náš veřejný prostor? Přijďte se dozvědět a ptát.

Velký sál
19.30 hodin

B4 & Handa Gote & Martin Ježek (CZ)
Premiéra speciálního projektu. „Socialistická apokalypsa“ instruktážních branných filmů z let studené války je vizuální osou scénického koncertu, v němž se divadlo Handa Gote setkává s objevem sezóny, postkrautrockovým easy-noise kombem B4.

FENNESZ (A)
Temná romantika mezi kytarovými strunami a labyrintem laptopových mutací. Svůdně hlučný klasik elektronické hudby přijíždí s nejsilnější variantou své hudby: sólově.

Dodal: Pavlína Svatoňová, Divadlo ARCHA

BABEL PRAGUE MUSIC FESTIVAL

Úterý 4. 10. 2011
290,- Kč, v den akce 390,- Kč, dvoudenní zvýhodněné 500 Kč
Vystupují:
Fennesz, Pauline Oliveros, Filip/Nakamura/Neumann/Palacký, Yoko Ono, Steve Reich, Handa Gote a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |