FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Představujeme Respect festival 2012

Představujeme Respect festival 2012
08. 05. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Patnáctý ročník Respect festivalu, největší české přehlídky world music, představí na pražské Štvanici sérii objevů i umělců první velikosti. Během dvou energií nabitých koncertů se vystřídá řada umělců z Afriky, Asie i Evropy, z nichž většina u nás koncertuje poprvé.
Jedním z hlavních cílů festivalu Respect, jehož vizuální kampaň i v letošním roce doprovází slogan Hudba dělá člověka!, je nabídnout možnost poznání odlišných hudebních tradic a směrů. „Stejně jako v minulých letech nám i letos jde především o objevování nových teritorií ve world music. Návštěvníkům festivalu nabídneme ochutnávku toho nejzajímavějšího, co se v daném hudebním žánru ve světe děje, co sklízí uznání na renomovaných světových festivalech a na co by u nás jen stěží narazili,“ říká ředitel a zakladatel Respect festivalu Borek Holeček.

Mezi největší atrakce letošního festivalu bude patřit vystoupení flamencového génia Duquende, dlouholetého zpěváka kytarového velikána Paca de Lucii, považovaného za nástupce vůbec největšího flamencové osobnosti 20. století Camarona. Přes své hluboké sepětí s tradicí má v repertoáru i Leonarda Cohena a podílel se na odvážné fuzi Qawwali Flamenco s rituální hudbou z Pakistánu.



Velmi energický koncert slibují členové skupiny Jagwa Music z Tanzánie, kteří pomocí důmyslného propojení archaických bubnů s lacinými klávesami Casio a megafonů předvedou vlastní odnož afro punku a trance rapu, s níž triumfovali na dánském megafestivalu Roskilde. Členové sestavy se většinou živí na ulicích Dar es Salaamu jako černí taxikáři, zaskakující za kolegy zatčené policií.



Na festivalu vystoupí také superskupina zázračných dětí z hlubin bulharských romských ghett Karandila Jr. Původně školní projekt koncipovaný jako záchrana mizející kultury založil trumpetista Angel Tichaliev, který kolem sebe shromáždil sestavu sedmnácti dětí mezi 10 a 18 lety. Skupina se svou balkánskou dechovkou obohacenou o jazzové harmonie uhranula publikum na řadě prestižních festivalů včetně maďarského Szigetu.



Dalšími účinkujícími bude skupina Arifa (all-star band s hudebníky z Turecka, Iráku a Rumunska se základnou v Holandsku), Roland Tchakounte („kamerunský John Lee Hooker“ hrající blues ze subsaharské Afriky), Conjunto Angola 70's (zlatá éra africké psychedelie) či projekt Soul Motion bosenské zpěvačky Nataša Mirković a Nenada Vasilice, kteří hrají staré jugoslávské hity od legendární skupiny Gorana Bregoviće Bjelo Dugme, které posouvají do bluesové roviny. Na festivalu vystoupí také ansámbl Terah Taali z indického Rajasthanu, jež tvoří ženy v pestrých krojích ověšené zvonky a miniaturními činely, které se pohybem rozeznívají, a řada dalších interpretů.

Také v letošním roce bude festival rozšířen o speciální program pro nejmenší. Nejen děti si jistě užijí vystoupení známého mima a bublináře Václava Strassera s jeho obřími, duhovými či kouřovými bublinami. Přichystána bude v neděli i speciální bublinářská dílna. Další doprovodné aktivity pro děti od dvou let bude po oba dny festivalu zajišťovat agentura Hospodyňky. Program pro děti bude zahrnovat výtvarné a sportovní aktivity, ke kterým se mohou připojit i jejich rodiče, ať už jde o skákání v pytli, malování vlastních triček či využití skákacího hradu. Pro děti ve věku do dvou let lze ve stanu, který je pro tyto účely na festivalu zajištěn, přebalit svou ratolest na přebalovacím stole, nebo ji ohřát v mikrovlnné troubě přesnídávku. Děti do 15 let mají na festival vstup zdarma. Připraveno je i zvýhodněné rodinné vstupné.

Další potěšení na Respect festivalu
Program open air festivalu počítá i s doplňkovým programem, prezentací mimoevropské kuchyně (etnocatering), vegetariánským občerstvením Góvinda, kavárnou, čajovnou, vinárnou, stánkem s grilováním masa či představením rukodělných dílen s hosty z uprchlických táborů. Nedílnou součástí open air festivalu bude také prezentace nevládních neziskových aktivit jako např: Člověk v tísni, Poradna pro uprchlíky či Berkat – Refufest. Chybět nebudou ani stánky s prodejem hudebních nosičů a další. Pro cyklisty je ve spolupráci se sdružením Auto*Mat připravena sleva na vstupném o 100,- Kč. Kolo je možné si uzamknout v areálu festivalu.

Soutěž o vstupy na Respect festival

O co hrajeme:
3x1 vstup

Otázka: Jednou z hvězd letošního Respect festivalu bude španělský zpěvák Duquende, který je jedním z nejlepších a nejslavnějších současných interpret moderního flamenca. Ve kterém filmu Carlose Saury zpěvák Duquende hrál?

Váš tip:
Tango
Flamenco
Carmen


Jméno:


Příjmení:


Email:




Soutěž bude vyhodnocena 14. 5. 2012

Podrobnější informace o jednotlivých skupinách a interpretech včetně fotografií v tiskové kvalitě ke stažení: http://www.respectmusic.cz/cz/respect-festival

Dodal: Lenka Bergmanová, Rachot Production
RESPECT FESTIVAL

RESPECT FESTIVAL

Sobota 16. 6. 2012 až Neděle 17. 6. 2012
400 kč do 20.4., od 21. 4. jednodenní vstupenka 450,- Kč / dvoudenní 550,- Kč
Vystupují:
Mulatu Astatke , Awsome Tapes From Africa, Duquende, Jagwa Music, Karandila Jr., Arifa, Roland Tchakounte, Conjunto Angola 70's, Soul Motion, Terah Taali, Václav Strasser
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |