FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Beseda u Bigbítu hlásí 1400 návštěvníků

Beseda u Bigbítu hlásí 1400 návštěvníků
06. 08. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Dvacet let své existence o víkendu 3.-4. srpna oslavil festival Beseda u Bigbítu. Organizátoři spokojeně odhadují účast na 1400 diváků. Společně s organizátory, hosty a interprety festival navštívilo asi 1700 lidí.
Za tento úspěch vděčí festival vedle dobré pověsti a nabitého programu také skvělému počasí. „Zájem návštěvníků však hlavně potvrzuje, že jde věci dělat i jinak - Beseda se těší podpoře diváků i přes to, že na rozdíl od většiny letních festivalů nevsází na mainstreamová jména,“ řekl ředitel festivalu Tomáš Ševčík.

„V programu na místě nedošlo k žádným změnám a časové skluzy byly minimální. Všechny ohlášené kapely na festival dorazily a mnohé z nich si pochvalovaly dobré zázemí backstage i atmosféru malého přátelského festivalu. Interpreti zůstávali po koncertu na místě a zařadili se mezi diváky festivalu,“ shrnula dramaturgyně Besedy u Bigbítu Kateřina Janotová.

Cedric Burnside Project

V pátek si návštěvníci nejvíce pochvalovali americké bluesové duo Cedric Burnside Project. Interpreti do areálu dorazili v poslední chvíli, stačilo jim však pouze pět minut zvučení, aby svým energickým drivem ovládli velkou scénu. Po nich následovaly složité kompozice londýnských Three Trapped Tigers. Jejich přechody od instrumentální zručnosti k elektronickým a noisovým polohám byly pro většinu diváků velkým překvapením.

Three Trapped Tigers
„Chybíte nám,“ vzkázali Besedě přes SMS po návratu do Londýna Three Trapped Tigers.

Sobotní odpoledne naplno využilo přítomnost dvou scén – když například na jedné vládl rock, z druhé mu plnohodnotně kontroval alternativní Cirkus Cermaque. Brněnský písničkář jednu z písní věnoval Bílým Karpatům za to, že jim to za zády návštěvníků tolik sluší. Procházka areálem skýtala drobná překvapení ve výtvarných instalacích, workshopech, divadelních improvizacích či básnických čteních doprovodného uměleckého programu Apollónova návštěva.

Exkluzivní událostí sobotní noci bylo setkání experimentálního uskupení Floex a skotské alternativní hvězdy Hidden Orchestra, které si ve svých vystoupeních vzájemně zahostovaly. I beze slov dokázal druhý headliner letošní Besedy uhranout celé publikum. „Je pro nás jedinečným zážitkem, že jsme jako alternativní klubová kapela dostali místo na hlavní stage,“ zmínil se při koncertu Joe Acheson z Hidden Orchestra.

Hidden Orchestra

Velká skupina diváků dorazila ze Slovenska podpořit např. objev slovenské scény Korben Dallas, recesisty Sto múch či slovenskou legendu Vidiek, která pohnula srdcem nejen všech venkovanů. „Beseda je největší slovenský festival v zahraničí,“ glosoval desítku slovenských kapel kurátor programu Zdeněk Neusar.

Na Besedě u Bigbítu se také oslavilo nově vzniklé partnerství se slovenským UV_festivalem, který proběhne 17.-19. srpna v Rohožníku v okrese Malacky. Rozvíjí se tak spolupráce, která díky podpoře Mezinárodního visegrádského fondu přináší na malou slováckou vesnici velký kus střední Evropy.

K Besedě u Bigbítu neodmyslitelně patří pečlivá příprava areálu. Fungování festivalu a jeho atmosféru pak dotváří práce stovky dobrovolníků, bez kterých by se pořádání akce neobešlo. „Skvělý tým lidí pracuje na tom, aby vše klapalo, jak má. Dobrá technická příprava opět umožnila hladké fungování obou scén a veškerého zázemí pro návštěvníky,“ popisuje Tomáš Ševčík. Výhled do následujícího ročníku shrnuje takto: „Naší největší ambicí je udržet kvalitní dramaturgii a stávající technickou úroveň a zlepšovat komfort návštěvníků.“

Organizátoři děkují za podporu Mezinárodnímu visegrádskému fondu a Nadaci Život umělce.

Dodal: Petr Lukeš, Beseda u bigbítu

BESEDA U BIGBÍTU

Pátek 3. 8. 2012 až Sobota 4. 8. 2012
399 kč /549 kč, sobota 299 Kč
Vystupují:
Hidden Orchestra, Three Trapped Tigers, Olivia Anna Livky, Floex, Stu múch, Bonus, Jablkoň, Prago Union, Vložte kočku
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |