FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

LipnoFest 2013

LipnoFest 2013
31. 07. 2013   |   Autor: Lukáš Pokorný   |   Komentáře (0)
Festival LipnoFest, který proběhl během jednoho z nejteplejších víkendů tohoto roku nezklamal. Unikátní komorní atmosféra letního kina, přitažlivý line-up a spousta doprovodných akcí.
LipnoFest proběhl už poosmé a i letos bez větších problémů (pokud nějaké byly, pak jen na straně organizátorů a takového rázu, že je běžný návštěvník nepostřehl). Areál Černé v Pošumaví je sice frekventovaný turistický cíl, ale když se člověk vyšplhá na kopec s letním kinem, ocitne se v jiném světě. Vzrostlé borovice a smrky tvoří přirozenou ochranu před sluncem a dotvářejí atmosféru prostoru ukrytého někde mimo civilizaci. Přitom stačí pár kroků a ocitnete se na okraji největší vodní nádrže v ČR – Lipna. To, že tenhle unikát, zbudovaný na Vltavě v letech 1952-1959, poskytuje miliardu nejrůznějších druhů rozptýlení, nemusím vůbec připomínat – hlavní post-festivalovou „atrakcí“ bylo nedělní válení se na pláži Windy Beach doplněné vystoupením skvělých Sundays on Claredon Road a beach volejbalovým turnajem.
 

Stejně jako v minulých letech se i letos soustředila dramaturgie festivalu na čerstvá, neoposlouchaná jména. Je pravda, že u takových Vložte kočku nebo Wild Tides se úplně nedá říct, že by byla neoposlouchaná, ale i tak působil výběr kapel dramaturgicky sevřeně a funkčně. Jedno pódium jich stačilo během jednoho odpoledne a večera pojmout 10 – přitom historie těchto kapel byla rozmanitější než kdy jindy. Od úplných nováčků, akustických Dita Trio, přes ostřílené nováčky Postcards from Arkham (po letech hraní vůbec první koncert) až po prověřené Rakušany Neonstream a zástupce české alternativní scény par excelence (Wild Tides, Vložte Kočku). Sladkou tečku na dortu opatřili svým nu-jazzovým chilloutem Bitosti, kteří patřili bezesporu k velkým překvapením večera.

Vedle překvapení se ale odehrávaly koncerty, které jen potvrdily předběžný rating. Wild Tides odehráli koncert složený z působivě našlapaných, mírně elvisovských balad. Nevadily jejich jepičí životy, nevadilo přidrzlé frontmanovo laškování s publikem (snad až na jednu ultrasarkastickou poznámku). Wild Tides se náramně podobají těm nejlepším kytarovkám svého žánru – za všechny zmiňme Death in Vegas – a když si k tomu přidáte dokonale zvládnuté nástroje, máte jasného favorita mnoha dalších důležitých závodů.

Zahraniční scéna byla letos zastoupená mladou rakouskou partou Neonstream, která se vyžívá v obrovitých zvukových post-rock tapetách, které míchá s elektronikou. Vystoupení na LipnoFestu mělo neuvěřitelný náboj a čistotu a pomalu připravilo publikum na vrchol sobotního večera – Vložte kočku. Kapela z Benešova u Prahy, upsaná Landmine Alert, již nějakou dobu kraluje některým zpravodajským serverům, jejich nekompromisní přístup k hudbě si našel už hodně na smrt oddaných fanoušků. Není divu: zvuk kromě úchvatných kláves a kytary jedinečným způsobem dotváří housle – doslova na tisíc způsobů. Frontman Kryštof Kaplan svými někdy deklarovanými, někdy zpívanými texty vytváří svůj zvláštní, spíš neprůhledný svět a když se k němu přidá Jirka Konvalinka se svou lidovou hlasovou průpravou (Hradec), jsou kocouři nejsilnější. Jedinou chybou na kráse by snad mohl pro některé mohl být způsob, jak se přistupuje k textům – rýmy a flow mají přednost před hloubkou a přesností, což ale není na škodu při tempu, jakým se do toho Vložte kočku pokládají.

Závěr večera patřil jednoznačně chilloutovým, nu-jazz/drum´n´bassovým Bitosti – kapela vznikla v Praze, funguje dva roky a LipnoFest 2013 doslova sfoukla svým jedinečným, houpavým a vyklidněným setem. Chill forever…
LIPNOFEST

LIPNOFEST

Pátek 26. 7. 2013 až Neděle 28. 7. 2013
200 Kč
Vystupují:
Neonstream (AT), Vložte Kočku, Wild Tides, Bitosti, The Linings, Postcards From Arkham, Obzor Iluzí, Pampalini Funky Jam
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |