FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Maceo Parker na Jazzovém festivalu v Přerově

Maceo Parker na Jazzovém festivalu v Přerově
30. 09. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (1)
(Promotion) Československý jazzový festival, který se letos uskuteční mezi 17. a 19. říjnem, se rozhodl své 30. výročí oslavit vskutku mimořádnou dávkou hudební profesionality a grácie, energie, rytmu i nasazení: Svoji několika hodinou smršť funku spustí v Přerově legendární Maceo Parker se svojí kapelou.
Muž, který byl nejbližším spolupracovníkem krále funku Jamese Browna, jehož se stejnou chutí i respektem zvou ke společným nahrávkám či koncertům Red Hot Chili Peppers, Prince, Bryan Ferry, The Dave Matthews Band i hip hopoví De La Soul, je hlavně skvělým saxofonistou, zpěvákem, kapelníkem a showmanem. Se svými spoluhráči nenechává nikoho na pochybách, kdo je nyní králem funku. Takže dámy mohou směle odhodit lodičky, akademičtí jazzmani a VIP hosté povolit kravaty, rockeři vyleštit cvočky na křivácích a hip hopeři posunout kšilt řádně do týla: V Přerově bude 19. října pěkná mela, na kterou se bude dlouho vzpomínat! „Maceo Parker s kapelou určitě rozdovádí všechny návštěvníky koncertu bez ohledu na jejich stylové sympatie. Jeho hudba plná energie, čiré radosti a muzikálnosti bude radostnou tečku za třicátým ročníkem přerovského Československého jazzového festivalu,“ zve všechny bez rozdílu hudebního vyznání dramaturg Aleš Benda.
 

Již třicátým rokem se na podzim setkávají v Přerově významné jazzové osobnosti z celého světa. Nejinak tomu bude i letos: Program předcházející funkovému finále nese tradičně pečeť té nejvyšší kvality. Jubilejní ročník seznámí posluchače s crossoverovým německým trumpetistou, zpěvákem a producentem Tillem Brönnerem, ale představí i další dvě velká jména z pravlasti jazzu: trio vynikajícího bubeníka a spolupracovníka Diany Krall Jeffa Hamiltona a kvartet legendárního basisty Bustera Williamse, dlouholetého spoluhráče hvězd jazzové historie jakými byly zpěvačky Sarah Vaughan nebo Betty Carter.

30. Československý jazzový festival se tradičně odehraje v rekonstruovaných prostorách Městského domu Přerov v Kratochvílově ulici, kde je rovněž možné zakoupit vstupenky v předprodeji. Rezervace na telefonu 581 290 311 nebo e-mailu predprodej@mdpr.cz. Cena vstupného na čtvrtek a pátek na číslovaná sedadla činí 330,- Kč, na stání 150,- Kč. Vstupné na sobotu 19. 10. je jednotné – 380,- Kč. Zvýhodněné třídenní permanentky jsou v ceně 890,- Kč. Změna programu je vyhrazena. Veškeré další informace na http://www.csjf.cz.

Úvodní koncert začne ve čtvrtek 17. října zdravicí Celebration Bandu, jehož umělecký šéf Karel Růžička připravuje pro tuto příležitost premiéru své nové suity. Skladba je věnována nejen přerovskému jazzovému jubileu, ale také památce nedávno zesnulého trombonisty Svatopluka Košvance, jenž měl být jedním z klíčových sólistů Růžičkovy kapely. V její sestavě dojde k prolnutí osvědčeného i začínajícího mládí (např. Rosťa Fraš, Přemysl Tomšíček, Miroslav Hloucal, Josef Fečo a na druhé straně Štěpánka Balcarová, Markéta Smejkalová, Otto Hejnic ad.) Ve druhé polovině koncertu nastoupí na pódium Till Brönner Quintet – skupina, jejímž leaderem je asi nejznámější německý jazzman, vynikající trumpetista a zpěvák, skladatel, aranžér i producent Till Brönner se svou kapelou. Univerzální šíře aktivit, tvůrčí stylová otevřenost a kreativita jej svedla dohromady s význačnými hudebníky napříč žánry, od Dave Brubecka či Raye Browna po Mouse T, od Aki Takase po Carlu Bruni. Na přerovském pódiu bude stát muž, který jazz propojuje s mnoha dalšími trendy, nominovaný na Grammy za jazzové trumpetové sólo a dokonce též porotce německého X Factoru.

V pátek 18. 10. odstartuje program CZ/SK Big Band Matúše Jakabčice, jejž váže k přerovskému pódiu a Československému jazzovému festivalu takřka pupeční šňůra: Na popud pořadatelů v roce 2004 vznikl a zde odehrál také svoje první vystoupení. Vystudovanému matematikovi a vynikajícímu slovenskému kytaristovi, skladateli, aranžérovi (a v neposlední řadě také organizátorovi) se podařilo tomuto projektu sdružujícímu špičkové české a slovenské jazzmany vtisknout svoji pečeť i dlouhý život – devět let na českých a slovenských jazzových pódiích je skvělý výkon, zasluhující respekt.

Druhý večer festivalu završí americké Jeff Hamilton Trio, jehož kapelník patří k nejvíce ceněným mistrům jazzových paliček a košťátek. Spoluhráč Oscara Petersona, Raye Browna i Diany Krall a spolukapelník bigbandu Clayton/Hamilton Jazz Orchestra, který mohlo přerovské publikum obdivovat v roce 2007, svojí originální dynamickou hrou obohacuje po takřka čtyři desetiletí široké spektrum jazzových stylů. Za bicími Hamilton seděl v orchestrech Lionela Hamptona, Counta Basieho i v hřmícím stádu Woodyho Hermana, stejně jako v menších sestavách velkých hvězd. Vedle již zmíněných jmen stojí za zmínku Ella Fitzgerald, Barbara Streisand, George Shearing, Clark Terry nebo Barney Kessel. V triu se představí s výtečnými jazzmany mladší generace basistou Christophem Lutym a klavíristou Tamirem Hendelmanem.

Závěrečný den festivalu, sobota 19. 10., představí dvě hvězdy nejvyššího jasu. Nejprve publikum na pódiu přivítá Buster Williams Quartet. Technicky precizní, citlivá a jemně swingující basová linka Bustera Williamse provází historii moderního jazzu posledních více než padesát let. Spolupracoval s vynikajícími zpěvačkami: začínal u Betty Carter, angažmá u Sarah Vaughan jej přivedlo poprvé do Evropy, kde se setkal s takovými velikány, jako byli Miles Davis, Ron Carter, Herbie Hancock, George Coleman či Tony Williams a vybudoval si pozici kvalitního a vyhledávaného spolehlivého hráče v elitních kruzích světového jazzu.

V průběhu let Buster Williams nahrál nebo stál na pódiu snad s každým, kdo něco v historii jazzu znamenal: Art Blakey, Carmen McRae, Chet Baker, Chick Corea, Dexter Gordon, Jimmy Heath, Branford Marsalis, Wynton Marsalis, Sonny Stitt, Larry Coryell, Lee Konitz, McCoy Tyner, Illinois Jacquet, Nancy Wilson, Elvin Jonesthe Jazz Crusaders, Billy Taylor, Sonny Rollins, Count Basie, Errol Garner, Kenny Barron, Kenny Dorham, Freddie Hubbard - a to nejsou zdaleka všechna jména. Na přerovském pódiu budou jeho partnery další sólisté zvučných jmen – pianista Eric Reed, bubeník Joey Baron a saxofonista Bruce Williams.

Na závěr festivalu z pódia spustí nefalšovaná funková smršť: saxofonista Maceo Parker se svým ansámblem. I v Čechách dobře známý korunní princ funku, který dle řady fandů i hudebních znalců usedl na trůn poté, co jeho učitel a dlouholetý kapelník James Brown odešel hrát nekonečný groove na nebeskou stage. Je proslulý několikahodinovými koncerty nabitými energií, v nichž stoprocentní profesionalita a tvořivá fantazie frontmana i hráčů slouží radosti a rytmu, které jednoduše nenechají posluchače v sále v klidu.

Maceo Parker byl klíčovým členem bandu Jamese Browna po řadu let v několika obdobích mezi lety 1963 a 1988, mezitím se objevil také v Parliament-Funkadelics další funkové ikony George Clintona. Od roku 1990 vystupuje s vlastní kapelou.

Maceo Parkera nazval Prince svým učitelem, nelze se tedy divit, že jej často zve do studia i jako hosta svých živých show. Jeho saxofon se objevil na nahrávkách hip hopových De La Soul, spolupracoval s Living Colour, Bryanem Ferrym, The Red Hot Chili Peppers nebo The Dave Matthews Bandem.

Oficiální stránky festivalu: www.csjf.cz

Předprodej vstupenek: Městský dům Přerov, Kratochvílova 1, Přerov, tel.: 581 290 311, e-mail: predprodej@mdpr.cz. Změna programu vyhrazena.

Cena vstupného: na číslované sedadlo 330,- Kč, na stání 150,- Kč, zvýhodněné třídenní permanentky 890,-Kč

Dodal: Michaela Braná, SMART Communication s.r.o.

ČESKOSLOVENSKÝ JAZZOVÝ FESTIVAL

Čtvrtek 17. 10. 2013 až Sobota 19. 10. 2013
150 Kč stání, 330 Kč sedadlo, 890 Kč permanentka
Vystupují:
Celebration Band (CZ/SK), Till Brönner Quintet (D), Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band (CZ/SK), Jeff Hamilton Trio (USA), Buster Williams Quartet (USA), Maceo Parker (USA)
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
Ho_Reese | 04. 10. 2013 | 07:01:00
Lucerna

a 20.10. ještě v Lucerně :-)

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |