FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Signal festival světla 2014: kompletní seznam a fotky letošních atrakcí

Signal festival světla 2014: kompletní seznam a fotky letošních atrakcí
16. 10. 2014   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Praha ve čtvrtek večer již podruhé ožije světelným uměním. Startuje totiž festival světla Signal, největší kulturní událost v republice, a láká návštěvníky do ulic na více než 20 světelných instalací, 4 velkoformátové videomappingy a bohatý doprovodný program.
Světelná umělecká díla budou v ulicích, na náměstích, v parcích, na mostech či přímo ve Vltavě. Poslední odtajněná světelná instalace s názvem DUO bude dokonce svítit z Hradčanského náměstí přímo do nebe.

Duo
„Světelnou instalací DUO bychom rádi vyjádřili, že SIGNAL festival, je již podruhé věnován vztahu lidí a města. Je to zároveň pocta všem, kdo festival pomáhají realizovat. Tvůrcům, spolupracujícím institucím a dalším subjektům. Duo světel, které míří z Hradčanského náměstí přímo a rovně do noční oblohy, ukazuje a potvrzuje, že město a jeho lidé jsou jedním a nerozlučným celkem,“ vysvětluje programový ředitel festivalu Pavel Sedlák.
 
 


VIDEOMAPPINGY

1. EVOLUCE
autor: Onionlab
lokace: kostel sv. Ludmily, náměstí Míru

Evoluce
Po loňském úspěchu videomappingu od českého uskupení The Macula na kostel sv. Ludmily na náměstí Míru zavítají na stejné místo experimentátoři z Barcelony Onion Lab, aby adaptovali projekt spojený s tématem evoluce. Diváci se mohou těšit na souhru světla a zvuku s důrazem na témata transformace a alterace reality prizmatem času.

2. DREAMFORGE
autor: MaxIn10sity
lokace: Palác Kinských, Staroměstské náměstí

DreamForge

DreamForge
Tento projekt přináší maximální intenzitu audiovizuálního zážitku. Zatímco autoři plně respektují detailní prvky architektury, fasáda se v jejich interpretaci proměňuje ve fascinující zónu hravosti. MaxIn10sity je nové umělecké uskupení, které vzniklo v roce 2014. Zabývá se videomappingem a audiovizuálním designem. Tvoří ho László Czigány, Andras Sass a Tamás Vaspöri, kreativní profesionálové, kteří jsou mistry obrazu i zvuku.

3. OUT OF PLACE
autor: The Electric Canvas
lokace: Městská knihovna, Mariánské náměstí

ElectricCanvas
Australští mágové videomappingových projekcí The Electric Canvas rozsvítili například slavnou budovu opery v Sydney. V Praze se jejich um předvede na fasádě Městské knihovny, kterou promění v jedno gigantické plátno. Umělci jsou známí svým nekompromisním jasem obrazu, barevností a humorem obsahu, který se nevyhýbá ani figurativním motivům. Připravují animované epizody, spojené s kouzlem a posláním místa.

4. E:MERGE
autor: Nerdworking
lokace: Michnův palác, Tyršův dům

NerdWorking

NerdWorking
Jediný videomapping, který si vychutnáte ve 3D! Jedná se o abstraktní poezii linií, ploch a iluzivních prostorů. Na tento prostorový audiovizuální zážitek jen tak nezapomenete. Nerdworking propojuje designéry, architekty, inženýry, digitální umělce a kodéry. Turecké uskupení vzniklo v roce 2009, jeho členové společně vytvářejí umělecké a interaktivní projekty pro oživení veřejného prostoru. Zvláštní pozornost věnují designu prostředí, která skýtají nové zážitky na pomezí lidí, strojů a kódu.
Varování: Rychle blikající světla a vzory mohou u některých osob způsobovat fotosenzitivní epileptické záchvaty.
 
 


SVĚTELNÉ INSTALACE

5. DE/KOMPOZICE
autor: Jan Nálepa & R/FRM
lokace: socha sv. Kajetána, Karlův most

Dekompozice
Instalace využívá techniku mapování obrazu. Speciální laserové zařízení snímá geometrii jednotlivých částí sochy, převádí je na zvuk a spolu s obrazem zpětně v abstraktní umělecké interpretaci oživuje sochu sv. Kajetána. „Chtěli bychom ukázat, že každý objekt má svojí skrytou kompozici, kterou je těžké odhalit na první pohled.“ Jan Nálepa je novomediální umělec, který se specializuje na interakci a tvorbu hudebních a vizuálních kompozic. Tuto instalaci vytvořil společně s Jindřichem Ráftlem a Janem Tůmou ze studia R/FRM, které se ve svých projektech pohybuje na pomezí scénografie, architektury a vizuálního umění.

6. THE POOL
autor: Jen Lewin
lokace: park Kampa (interaktivní instalace)

ThePool
Do parku Kampa by měl zavítat každý, kdo si rád hraje. Po úspěchu instalace The Pool autorky Jen Lewin v Sydney nebo Singapuru si budou moci diváci také v Praze užít tuto výjimečnou interaktivní instalaci americké umělkyně. Skládá se ze stovky na zemi v kruhu rozložených světelných stupínků, které jsou vzájemně propojeny. Pohybem po tomto poli mohou návštěvníci svou pozicí a pohybem společně ovlivňovat barevnost a změnu uspořádání světla v prostoru.

7. FLOW/POWERED BY MERCEDES
autor: Andrej Boleslavský & SIGNAL Lab
lokace: Cihelná (interaktivní instalace)

Mercedes
Interaktivní světelná instalace FLOW zve návštěvníky k hravému prozkoumávání proudu barevných částic v iluzivním prostředí aerodynamického tunelu. Pohybem rukou se částice dávají do pohybu a obtékají tvar karoserie automobilu, aby zviditelnily jeho geometrii. Instalace vzniká ve spolupráci se společností Mercedes-Benz. Autory jsou Andrej Boleslavský & SIGNAL team.

8. MURMUR
autor: Chevalvert
lokace: Staroměstská mostecká věž, Křížovnické náměstí (interaktivní instalace)

MurMur
Interaktivní instalace MURMUR od Chevalvert převádí vlny zvuku na vlny světla. Pomocí speciálního zařízení umožňuje návštěvníkům hlasem ovládat projekci, a to v pražském případě přímo na boční stěnu Staroměstské mostecké věže.

9. ZÓNA
autor: Petr Nikl & David Vrbík
lokace: Taneční konzervatoř hl. m. Prahy, Křižovnická 81/7 (interaktivní instalace)

Umprum
Instalace autorské dvojice Petra Nikla a Davida Vrbíka navazuje na předchozí práce významného českého výtvarníka Petra Nikla. Světlo reflektoru se odráží o zrcadlovou plochu, která je ponořena do mělkého bazénku s vodou. „Na projekční ploše se kombinuje přímý odraz a odraz deformovaný zčeřenou vodní hladinou. Vodu lze čeřit nejen mechanicky, ale i elektroakusticky zvukovými vlnami.“ Autoři použijí čtyři bazénky pro každou stěnu uzavřeného prostoru dvora taneční konzervatoře, a tímto způsobem navodí spolu s ambientním hudebním doprovodem sugestivní atmosféru.

10. CRYSTALLATION
autor: Jaroslav Bejvl ml.
lokace: Rudolfinum, náměstí Jana Palacha (interaktivní instalace)

Crystalation
Tato unikátní světelně-křišťálová instalace ve formě průchozího tunelu je interaktivní v tom smyslu, že ji společně s ostatními můžete dotvořit. Také váš křišťálový ověs může zářit, stačí si jej pořídit a umístit na to správné místo. Souhra světla a broušených křišťálů se tak stává společným a jedinečným zářivým zážitkem. Instalace vzniká ve spolupráci s přední českou sklářskou firmou Preciosa.

11. SOUND by BOADESIGN
autor: Preciosa
lokace: Preciosa showroom, Jáchymova 26/2

Sound
Tato indoorová instalace je přístupná pouze během dne od 10.00 do 20.00. Jedná se o grafický záznam unikátní vokální kompozice zpěvačky Sáry Vodrážkové ze skupiny Never Sol zachycený v křišťálovém skle. Ožívá spuštěním hudby, světlo plynule prochází celou délkou svítidel a postupně rozjasňuje místa a úseky ztvárněné skladby. Studio BOADESIGN tvoří designéři Petr Mikošek a Michaela Vrátníková. Oba autoři spolupracují na projektech určených pro průmyslovou výrobu v oblasti módního, interiérového, grafického a produktového designu. Mezi významná ocenění autorů patří například prestižní RED DOT Design Award 2012.

12. KRAKEN
autor: Gabriela Prochazka
lokace: Alšovo nábřeží

Kraken je legendární mořský živočich gigantických rozměrů, o kterém se tvrdí, že přebývá na pobřeží severních zemí. Tentokrát se objevuje ve Vltavě. Ve dne je lehce k přehlédnutí, v noci však spouští svou magickou světelnou show, připomínající bioluminiscenci hlubinných tvorů. Gabriela Prochazka je česká vizuální umělkyně, která sbírala zkušenosti v Berlíně, Paříži nebo Jeruzalémě.

13. FYR LIGHTHOUSE
autor: Jari Haanperä
lokace: FSV UK, Na Hollaru (nádvoří), Smetanovo nábřeží

FYR
FYR je intimní sochařský objekt, který tvoří stovky postupně se rozsvěcujících a zhasínajících luceren a žárovek. Je poctou majákům stejně jako všem ohnivým a dalším signálům, které pomáhají těm, kdo putují nocí. Jari Haanperä pracuje se světlem a videem. Jeho instalace často využívají pohyblivý obraz, ačkoli nejsou filmem. Používá jednoduché displeje a kombinuje low-tech metody práce se světlem, zvukem, motorizovaným pohybem, optikou a objekty.

14. LIGHT BARRIER
autor: Kimchi & Chips
lokace: Střelecký ostrov

LightBarrier
Tato instalace vytváří ve vzduchu světelné fantomy pomocí speciálního systému zrcadel a milionů kalibrovaných, protínajících se paprsků. Výsledným efektem jsou vznášející se animované objekty, které se proměňují v prostoru i v čase. Light Barrier je studie digitálního světla, zkoumající novou vizuální mechaniku. Kimchi & Chips je umělecké studio, které v roce 2009 v Soulu založili Elliot Woods (UK) a Mimi Son (Jižní Korea). Umělci jsou známí objevováním novátorských interakcí mezi člověkem a médii a prozkoumáváním nových technických a uměleckých paradigmat.

15. RING GING BLING
autor: Ring Ging Bling
lokace: Avoid Gallery, Rašínovo nábřeží

Ring Ging Bling

Ring Ging Bling
Skupina výtvarníků, designérů, programátorů a pedagogů Ring Ging Bling přetvoří prostor galerie na náplavce v unikátní světelné prostředí. Rychle problikávající základní barvy, červená, zelená a modrá, iluzivně rozpohybují statické grafické elementy na stěnách i další objekty. Vznikne tak svérázný efekt animace. Varování: Rychle blikající světla a vzory mohou u některých osob způsobovat fotosenzitivní epileptické záchvaty.

16. SPEEDERMAN
autor: David Černý
lokace: Tančící dům

Speederman
Speederman má za sebou náročnou cestu z ateliéru až na ulici. Nyní už je ale plný síly a rychlosti. Toto autorovo nové sochařské dílo uvádí SIGNAL festival ve světové premiéře. David Černý je významný český vizuální umělec, který často překvapuje vyhraněnými názory, gesty a uměleckými díly. V pražském veřejném prostoru se momentálně nachází několik jeho soch, včetně miminek na žižkovském televizním vysílači.

17. VELKÉ SPEKTRUM
autor: Richard Loskot
lokace: Ovocný trh

Spektrum
Tato světelná instalace je inspirována duhou – jejím spektrálním efektem. Využívá pomalu rotujících skleněných hranolů, které rozkládají bílý paprsek na všechny barvy duhy. V tomto zvětšeném experimentu se stíny diváků stávají součástí spektra. Richard Loskot je mladý český umělec, který se zabývá dekonstrukcí fungování technologií a kritikou společenských systémů. Instalaci komentuje takto: „Můžete přistoupit k duze, ale tentokrát vám neunikne. Dochází k míchání, sčítání a odečítání barev. Světlo je vše, co vidíme, nic víc. Světlo má v sobě veškeré informace.“

18. CYCLIQUE
autor: Maxime Houot & Nohista
lokace: Zítkovy sady

Cyclique
Zítkovy sady ožijí sítí 256 héliem a ledkami plněných balónků, které autoři Maxime Houot & Nohista používají jako interaktivní světelné pole. V instalaci CYCLIQUE programují souhru pulzujícího a putujícího světla spolu se zvukem, aby diváky vtáhli do nepřeberných variací světelných vzorců a pohybů. Podle autorů se jedná o dílo, které se nachází mezi „digitálním minimalismem a monumentální kinetickou instalací.“

19. LARGE PENDULUM WAVE
autor: Ivo Schoofs
lokace: Hořejší nábřeží

Pendulum
Světelně kinetický experiment, vážící přes devět tun, popisuje autor následovně: „Poezie matematiky. Krása fyziky. Vytvořeno v laboratoři a přeneseno pod hvězdy. Budou tanec a snění dále pokračovat? Nebo zmizí v chaosu?“ Důležitou součástí instalace je gravitace, která uvádí v pohyb systém světelných objektů, evokujících atmosféru všech živlů. Ivo Schoofs je nizozemský umělec, který se soustředí na tvorbu kinetických světelných instalací. Je fascinován obskurními vynálezy, optickými iluzemi a pohybem. Jeho velkoformátové instalace se často vztahují k vědeckým artefaktům a působivým vizuálním fenoménům. Large Pendulum Wave prezentujeme s laskavou podporou Velvyslanectví Nizozemského království v Praze.

20. SIGNAL RAW ART WRESTLING
autor: DRAWetc.
lokace: Hořejší nábřeží

Svítící exhibice jako výsledek Raw Art Wrestlingu alias bitvy kreslířů. Kýbly barvy a čtyři ilustrátoři z pražské scény. 120 minut dlouhý souboj na téma „signál”. Výsledné obrazy ožívají UV světlem a budou po skončení festivalu vydraženy pro charitativní účely. RAW je celoroční soutěž v digitálním kreslení a analogovém malování. Akci spolupořádá vizuální studio DRAWetc., které se zabývá ilustrací, animací a grafickým designem.

21. DUO
autor: SIGNAL Lab
lokace: Salmovský palác

DUO
Tímto symbolickým gestem bychom rádi vyjádřili, že SIGNAL festival, už podruhé, je věnován vztahu lidí a města. Je to zároveň pocta všem, kdo festival pomáhají realizovat: tvůrcům, spolupracujícím institucím a dalším subjektům. Duo světel, která míří z Pražského hradu přímo a rovně do noční oblohy, ukazuje a potvrzuje, že město a jeho lidé jsou jedním a nerozlučitelným celkem. SIGNAL Lab rozsvěcuje Prahu uměním a snaží se, abyste si to užili. Tvoří jej lidé, kteří mají rádi výzvy. Technologičtí specialisté, umělci, designéři, kurátoři a producenti. SIGNAL Lab realizuje kreativní myšlenky, které propojují umění, design a technologie.

22.  VZDUCHOLOĎ SVĚTLUŠKY
autor: Hynek Dřízhal
lokace:Nákupní galerie Myslbek, Na Příkopě 1096/19, Praha 1

Svetluska
SIGNAL Festival fandí Světlušce. V rámci doprovodných akcí jsme se rozhodli zařadit tento světelný objekt, který bude součástí nadcházejícího koncertu Světlo pro Světlušku a kampaně, spojené s hledáním nových talentů všeho druhu mezi lidmi  se zrakovým postižením. Symbolizuje dopravní prostředek, který nové talenty vyhledává a do jejich života přináší světlo. Světluška oslovila scénografa Hynka Dřízhala, který navrhl hliníkový objekt osazený LED osvětlením v kombinaci s LED panely. Objekt dlouhý 4,5m je navržen jako závěsná konstrukce, která je dělena do několika světelných okruhů, které lze naprogramovat mnoha různými způsoby. Pro SIGNAL festival je připravena zajímavá světelná choreografie. Barevná koncepce je monochromatická, je inspirována černobílou barevností projektu Světluška. Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu založený na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla.

WORKSHOPY

SIGNAL festival je velkolepým zakončením série kulturních akcí CZECH THE LIGHT, která pod záštitou agentury CzechTourism přinášela do českých regionů workshopy z oblasti moderního světelného umění. Návštěvníci festivalu SIGNAL se tak mohou zúčastnit řady workshopů zaměřených na práci se světlem. Je nutná předchozí registrace na stránce www.signalfestival.com/2014/doprovodne-akce.

ČTVRTEK 16. ŘÍJNA

Hry se světlem, stínem a architekturou pro děti
čas: 17.00 – 19.45
lokace: Karlín Studios, Křižíkova 148/34, Praha 8
vstup: zdarma
Budeme objevovat roli světla a tmy v našem životě i v historii lidstva. Prozkoumáme, jak se pod jejich vlivem mění náš sluch, hmat, chuť, pohyb a naše vnímání prostoru. Budeme jejich pomocí modelovat prostor po vzoru velkých architektů. A konečně – zažijeme na vlastní kůži zázrak světla v sakrálním prostoru. Workshop je určen pro děti od devíti do patnácti let.

Malování světlem s Intelem
čas: 19.00 – 21.00 a druhý workshop 21.00 – 23.00
lokace: náměstí Jana Palacha, Praha 1
vstup: zdarma
Malování světlem v ulicích je zábavnou akcí pro celou rodinu, při níž se naučíte vytvářet neuvěřitelné fotografické efekty, kterých nelze dosáhnout ani digitální manipulací. Za pomoci tabletů budete malovat libovolné tvary či obrazy, které následně zanechají na fotografiích stopy podobné malířskému štětci. Každý účastník si výsledky své práce odnese domů na památku. A co víc, vyhlásíme soutěž, do které budete moci přihlašovat své fotografie a ta nejzdařilejší získá hodnotnou cenu!
Tento workshop je návštěvníkům festivalu k dispozici zdarma za laskavého přispění společnosti Intel. Pokud můžete, přineste si svůj vlastní fotoaparát s nastavitelnou délkou expozice a stativ.

Základy videomappingu
čas: 14.00 – 18.00
lokace: Mosaic House, Odborů 278/4, Praha 2     
vstup: zdarma
Na tomto workshopu se dozvíte, jak videomapping funguje a co všechno můžete udělat pouze s projektorem a vaším počítačem. Prostřednictvím programů, které jsou volně ke stažení, budeme vytvářet masky videí a animací a poté s nimi mapovat 3D objekty. Cílem workshopu je naučit se vytvořit iluzi pohybu na statickém objektu. Workshop bude veden v českém i anglickém jazyce. Vezměte si, prosím, svůj vlastní laptop.

Kulatý stůl: Fenomén světelných festival
čas: 16.00 – 18.00
lokace: Americké centrum, Tržiště 13, Praha 1
vstup: zdarma
Tento kulatý stůl je jedinečnou příležitostí, jak se setkat s organizátory festivalů světla z celé Evropy. Můžete se zapojit do diskuse, která bude následovat po krátkých prezentacích jednotlivých festivalů, jež jsou ukázkami originální práce s publikem ve veřejném prostoru. Účastnit se budou zástupci festivalů světla z Portugalska, Nizozemí, Slovinska, Německa, Polska, Finska a Izraele.

PÁTEK 17. ŘÍJNA

Resolume Workshop
čas: 10.00 – 16.00
lokace: Podnik, Bubenská 1, Praha 7
vstup: 300 Kč
Resolume Workshop je pro všechny, kteří chtějí používat tento vj software pro vytváření audiovizuálních performancí. Na začátku si představíme jeho rozhraní a základní funkce, přičemž si je hned vyzkoušíme v praxi. Dalším krokem bude vytvoření videomappingu prostřednictvím Resolume Arena. Na závěr si všichni účastníci namapují vlastní objekt, který pak vystaví na BYOB party (bring your own beamer). Prosím, máte-li svůj projektor, přineste si jej. Stejně tak laptop, kabely na propojení projektoru s laptopem a případně i hardware controler. Vlastní videosekvence jsou vítány, ale nejsou podmínkou.

Biosenzory a světla v tanci
čas: 17. a 18. 10. 10.00 – 16.00 a 13.00 – 20.00
lokace: Café Jedna, Veletržní palác, Dukelských hrdinů 530/47, Praha 7
vstup: zdarma
Intenzivní dvoudenní workshop, který přiblíží, jak interaktivně pracovat se světelnou scénou v rámci tance a divadla či jakékoliv jiné jevištní formy. První den si účastníci postaví prototyp biosenzorů a naprogramují inteligentní světla tak, aby dynamicky reagovala na biosignály, které senzor z těla snímá (tep srdce, svalovou aktivitu). Druhý den pak budou experimentovat a vymýšlet koncepci interaktivního světelného designu s tanečnicí Alicou Minarovou. Výsledek workshopu bude prezentován na akci BYOB (bring your own beamer) v klubu Podnik.

PureData: algoritmický VJing
čas: 17. - 18.10. 10.00 – 18.00 a 13.00 – 20.00
lokace: FAMU, Smetanovo nábřeží 2, Praha 1
vstup: 500 Kč
Workshop algoritmického VJingu v PureData. Bílá čára na černém pozadí. Estetika bílých linií a datových vizualizací se v elektronické hudbě prosazuje již více než deset let. Jak vytvářet obrazy, na které obvyklé Vjské nástroje nestačí? Dvoudenní dílna v rámci festivalu SIGNAL je zaměřena na základní matematické a programovací postupy živě generovaných geometrických tvarů responzivních ke zvuku. Dílna je určena pro začátečníky, základní znalosti matematiky jsou výhodou. Použitým softwarem bude multiplatformní open-source PureData, který lze provozovat na platformách Windows, Mac i Linux. Workshop končí veřejnou prezentací v rámci BYOBu (Bring Your Own Beamer). Workshop vznikl ve spolupráci s Filmovou a televizní fakultou Akademie múzických umění. Vezměte si prosím svůj vlastní laptop s nainstalovanou a funkční verzí software PureData. Předchozí znalost software není nutná.

Kinect: Interakce pro umění a design
čas: 11.00 – 17.30
lokace: České centrum, Rytířská 539/31, Praha - Staré Město
vstup: 500 Kč
Během workshopu prozkoumáme možnosti, které pro umělce a designéry přináší hloubkové senzory, jmenovitě Kinect. Tyto senzory nevidí, jak věci vypadají, vidí, kde jsou. To nám dovolí realizovat celou škálu netušených řešení pro bezkontaktní interakci ve veřejném i privátním prostoru. Pro demonstraci budeme používat  prostředí VVVV, jeho znalost ovšem není nutná.  Na workshopu se podíváme i na zbrusu nový senzor Kinect One. Workshop je vhodný pro designéry, umělce, vývojáře. Našim cílem bude navrhnout prototyp jednoduché interaktivní instalace. Vezměte si prosím svůj vlastní laptop, ideálně PC a případně i senzor Kinect. Workshop vznikl ve spolupráci s Českým centrem Praha.

Malování světlem s Intelem
čas: 19.00 – 21.00 a druhý workshop 21.00 – 23.00
lokace: náměstí Jana Palacha, Praha 1
vstup: zdarma
Malování světlem v ulicích je zábavnou akcí pro celou rodinu, při níž se naučíte vytvářet neuvěřitelné fotografické efekty, kterých nelze dosáhnout ani digitální manipulací. Za pomoci tabletů budete malovat libovolné tvary či obrazy, které následně zanechají na fotografiích stopy podobné malířskému štětci. Každý účastník si výsledky své práce odnese domů na památku. A co víc, vyhlásíme soutěž, do které budete moci přihlašovat své fotografie a ta nejzdařilejší získá hodnotnou cenu!
Tento workshop je návštěvníkům festivalu k dispozici zdarma za laskavého přispění společnosti Intel. Pokud můžete, přineste si svůj vlastní fotoaparát s nastavitelnou délkou expozice a stativ.

SOBOTA 18. ŘÍJNA

BYOB PARTY (bring your own beamer)
čas: od 20.00 18. 10. 2014; 20:00 - ?
lokace: Podnik, Bubenská 1, Praha 7
vstup: 50Kč
Vezmi si svůj projektor a přijď! Bring your own beamer je mezinárodní koncept svobodného DIY setkání VJ´s a vizuálních umělců v rámci jednoho večera a místa, který v Praze organizuje vjský kolektiv KinoCirkus. BYOB je unikátní a neopakovatelnou jednonoční výstavou a multi-instalací od tvůrců z celého světa, zabývajících se prací s promítaným obrazem a mappingem, často interaktivním. Nechybí ani performance a audiovizuální představení. Třetí pražská edice se koná pod patronací festivalu světla SIGNAL a bude sloužit jako místo pro setkání a večírek návštěvníků a tvůrců festivalu a všech fanoušků kvalitní vizuální manipulace za zvukového doprovodu domácích producentů a DJ´s a zahraničních audiovizuálních performancí. Koncept BYOB je otevřen všem a do posledního okamžiku je možné se přihlásit se svým vlastním projektorem a nápadem a spolu s ostatními pomoci vytvořit jedinečnou atmosféru prostoru, jehož jedinou hranicí jsou možnosti naší fantazie. Přihlášky zasílejte nakinocirkus@kinocirkus.net. Na samotnou akci se jako divák může přijít podívat kdokoli.

Videomapping +
čas: 11.00 – 15.00
lokace: Podnik, Bubenská 1, Praha 7
vstup: 300 Kč
Cílem workshopu je provést účastníky celým procesem videomappingu. Začneme měřením povrchu a vytvářením projekčních ploch. Poté připravíme několik masek a animací pro projekční plochu. Ukážeme si různé mappingové techniky, které se hodí na různé povrchy a objekty. K tomu budeme využívat program Resolume nebo kterýkoliv jiný software pro video mix. Nakonec si ukážeme, jak používat více projektorů a také programy, které umí zpracovávat živý video vstup. Výsledkem workshopu je společná videomappingová instalace, která bude součástí BYOB (bring your own beamer).

Staré dobré světlo
čas: 14.00 – 18.00
lokace: Rašínovo nábřeží, Praha
vstup: zdarma
Navštivte retro karosu a nafukovací bublinu Petra Nikla se světélkovou instalací skupiny Depo Group, která je jako stvořená pro signálový chillout. Jste ohromeni velkoplošnými projekcemi, které mění tvář dobře známých pražských fasád a zaujati interaktivními instalacemi? Usedněte na chvíli do přítmí staré dobré lampičky a proberte své zážitky se známými a kamarády. Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 přiváží na Náplavku jako doprovodnou akci festivalu SIGNAL staré dobré světlo žárovek, kdy každá produkuje dostatečné množství tepla na to, abyste se cítili dobře.
Bus zároveň slouží jako infostánek spřáteleného projektu CZECH THE LIGHT. V provozu bude 16. – 19. 10. 2014 do 18:00 do 24:00. Více informací najdete na www.plzen2015.cz.

Solar Robotic Workshop pro děti
čas: 10.00 – 12.00 a druhý workshop 14.00 – 16.00
lokace: Goethe Institut
vstup: zdarma
Přijďte si postavit svého vlastního robota na solární pohon! Festival SIGNAL s laskovou podporou Goethe Institutu připravil jedinečný workshop pro děti a rodiče, kde si každý může navrhnout a sestrojit malého robota, aniž by měl jakékoliv znalosti z elektrotechniky. Vstupné je zdarma, každý si navíc může svého robota odnést domů! Workshop je určen pro děti od 9 let, mladší děti s doprovodem.

Malování světlem s Intelem
čas: 19.00 – 21.00 a druhý workshop 21.00 – 23.00
lokace: náměstí Jana Palacha, Praha 1
vstup: zdarma
Malování světlem v ulicích je zábavnou akcí pro celou rodinu, při níž se naučíte vytvářet neuvěřitelné fotografické efekty, kterých nelze dosáhnout ani digitální manipulací. Za pomoci tabletů budete malovat libovolné tvary či obrazy, které následně zanechají na fotografiích stopy podobné malířskému štětci. Každý účastník si výsledky své práce odnese domů na památku. A co víc, vyhlásíme soutěž, do které budete moci přihlašovat své fotografie a ta nejzdařilejší získá hodnotnou cenu!
Tento workshop je návštěvníkům festivalu k dispozici zdarma za laskavého přispění společnosti Intel. Pokud můžete, přineste si svůj vlastní fotoaparát s nastavitelnou délkou expozice a stativ.

NEDĚLE 19. ŘÍJNA

Malování světlem v ulicích
čas: 19.00 – 22.00
lokace: Náplavka Výtoň
cena: zdarma
Malování světlem v ulicích je zábavnou akcí pro celou rodinu, při níž se naučíte vytvářet neuvěřitelné fotografické efekty, kterých nelze dosáhnout ani digitální manipulací. Za pomoci baterek, svítidel a rozličných druhů světla budete malovat libovolné tvary či obrazy, které následně zanechají na fotografiích stopy podobné malířskému štětci. Malování světlem povede slovenská vizuální umělkyně Mária Júdová. Každý účastník si výsledky své práce odnese domů na památku. Pokud můžete, přineste si svůj vlastní fotoaparát s nastavitelnou délkou expozice a stativ.

TagTool
čas: 20.00 – 23.00
lokace: Hořejší nábřeží
vstup: zdarma
TagTool workshop je ultimátní světelná legrace pro milovníky animované kresby. Pod vedením Miko Škapy se bude trojice jmenovaných ilustrátorů ze studia DRAWetc., ve složení Vladimír Strejček, Trieu Longiy a Lukáš Vodička, snažit vymáčknout co nejvíce ze svých iPadů, iNteligence, iRonie a iLustrátořiny. Čekejte opravdové iLuzionisty! Přijďte se jim podívat pod ruce a naučte se, jak tohle všechno vzniká.

VVVV: Generativní design
čas: 14.00 – 18.00
lokace: Plovoucí galerie (A)void
vstup: 300Kč
Tento workshop je určen každému, kdo chce rozvíjet své znalosti v oblasti generativního designu v prostředí programu VVVV. Rakouský umělec Woeishi Lean Vás provede algoritmy, a to od nejjednodušších triků až po složité komplexní systémy. Základní znalost programu VVVV je nutná. Workshop je veden v angličtině. Máte-li konkrétní požadavky, čím byste se na workshopu rádi zabývali, napište je, prosím, Woeishimu do prázdného textového pole pod tímto textem (v angličtině).

Malování světlem s Intelem
čas: 19.00 – 21.00 a druhý workshop 21.00 – 23.00
lokace: náměstí Jana Palacha, Praha 1
vstup: zdarma
Malování světlem v ulicích je zábavnou akcí pro celou rodinu, při níž se naučíte vytvářet neuvěřitelné fotografické efekty, kterých nelze dosáhnout ani digitální manipulací. Za pomoci tabletů budete malovat libovolné tvary či obrazy, které následně zanechají na fotografiích stopy podobné malířskému štětci. Každý účastník si výsledky své práce odnese domů na památku. A co víc, vyhlásíme soutěž, do které budete moci přihlašovat své fotografie a ta nejzdařilejší získá hodnotnou cenu!
Tento workshop je návštěvníkům festivalu k dispozici zdarma za laskavého přispění společnosti Intel. Pokud můžete, přineste si svůj vlastní fotoaparát s nastavitelnou délkou expozice a stativ.

Dodal: Nikola Lörinczová, Signal Festival

SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

Čtvrtek 16. 10. 2014 až Neděle 19. 10. 2014
zdarma
Vystupují:
light art v ulicích Prahy
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |