FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Parov Stelar roztančí festival Trutnoff

Parov Stelar roztančí festival Trutnoff
25. 04. 2016   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) „Srdce našich kmenových squaw a spolutanečníků oblaží a jejich mokasíny roztančí uskupení, které je v současnosti na svém vrcholu a nejen u nás velmi oblíbené, elektroswingoví Parov Stelar, kteří oblékli svůj styl do elegance smokingů swingu,“ vybubnovávají pořadatelé.
Tradiční hudební přehlídka je věnována osmdesátinám svého náčelníka Václava Havla a začíná ve čtvrtek 18. srpna, kdy jej v sedm hodin večer zahájí další hvězda festivalu, Jake Bugg.
 

O současné popularitě Parov Stelar, jedné z hlavních kapel letošního podhorského setkání, netřeba pochybovat. Skupina se nyní nachází na svém vrcholu a v létě se objeví na všech velkých a prestižních evropských festivalech jako jeden z headlinerů. O její oblíbenosti svědčí i začátkem roku zaplněná pražská sportovní hala nebo rychle vyprodaný koncert v Brně a v Bratislavě. Legendární Trutnoff, v jehož táboře nacházely útočiště spíše jiné rozličné žánry než je elektronika a který dává přednost alternativním směrům, letos přivítá kapelu, která způsobila ve světě vlnu elektroswingu. A nejen u nás má početnou řadu fanoušků. Sympatie a přízeň mladého i staršího publika si získává svým osobitým stylem vycházejícím ze swingové hudby třicátých let minulého století, kterou spojuje s moderními prvky. Jejich kombinace elektroniky s žánry jazz, house, electro, breakbeat, s živými nástroji a dechy oblečenými do elegance swingu mají nezaměnitelnou atmosféru.

Parov Stelar má dnes více než milion fanoušků na facebooku a stamilionová zhlédnutí svých nahrávek na internetu. Jeho skladby byly použity ve více než 700 hudebních kompilacích po celém světě a objevují se v mnoha televizních show, seriálech a filmech. Existují i desítky reklamních spotů s jeho hudbou.

Parov Stelar roztančí mokasíny na závěr
Pořadatelé TrutnoOFF Open Air Festivalu obvykle neoznamují dny ani časy, kdy jednotlivé kapely vystoupí. Ty se většinou návštěvníci dozvídají až na místě z Festivalového samizdatu. V tomto případě však dělají výjimku, která se poslední tři roky u hlavních zahraničních interpretů začíná stávat pravidlem. Parov Stelar budou navazovat na loňské úspěšné závěrečné vystoupení ikon The Prodigy, které roztančilo celé podhorské ležení, a festival v neděli uzavřou. Právě Prodigy však vloni vzbudili diskuze, jestli hudba s elektronickými prvky na trutnoffský festival s kořeny v undergroundu vůbec patří.

„Po loňských Prodigy a jejich skvělém koncertě na závěr pokračujeme v tradici a rozšiřování festivalové různorodosti s kapelou, jejíž hudba pochází z doby, kdy vládla noblesa a která má kořeny v tanečních salónech třicátých let minulého století. To vše míchá s moderními elektronickými tanečními prvky. Parov Stelar, kteří oblékly svůj styl do elegantních smokingů swingu, budou pěknou tečkou letošních oslav. Přijdou na řadu ke konci, kdy vše bude gradovat, a jejich koncert bude vyvrcholením celého mejdanu a letního setkání. Stane se tak v neděli v „okupační“ den 21. srpna,“ uvádí k tomu zakladatel festivalu Martin Geronimo Věchet.

Jake Bugg a Parov Stelar vytvoří pomyslný oblouk a propojí letošní oslavy
„Jedny z hlavních kapel budou festival ve čtvrtek otevírat a v neděli uzavírat. Jake Bugg a Parov Stelar vytvoří pomyslný propojující oblouk mezi otevírajícím a uzavírajícím časem letošního Pow-Wow, kdy během čtyř dnů pod horami vedle sebe vystoupí kapely zcela odlišného a různého hudebního zaměření od metalu, přes písničkáře, folk, underground, ethno i elektroniku až k závěrečnému elektroswingu. Právě tak, jak to měl náš náčelník rád, včetně všech paradoxů a podobných point,“ poodkrývá Martin Geronimo Věchet.

Parov Stelar oblékli elektroniku do elegantních rytmů swingu a vytvořili nový styl
Elektroswing patří v dnešní době k velmi oblíbeným stylům. Jedná se o hudebně mladý a čerstvý styl, u jehož zrodu stál dnes jednačtyřicetiletý Marcus Füreder, vystupující pod uměleckým jménem Parov Stelar. V současnosti asi mezinárodně nejúspěšnější rakouský umělec pochází z třetího největšího města v Rakousku, z Lince. Tento mladík od Dunaje chodil v obleku a jezdil na krémové Vespě. Začínal jako DJ Plasma v rakouských nočních klubech a jeho hlavním zaměřením bylo techno a minimal. Měl však také rád staré nahrávky a je velkým fanouškem jazzu, swingu i blues nebo soulu, a to se mu stalo v dobrém osudným. Začal experimentovat a zajímavě míchat všechny své oblíbené žánry dohromady. Poté, když mu na gramofonu přeskočila deska od známé jazzové zpěvačky Billie Holiday a stále dokola se opakovala stejná pasáž, nápad byl na světě. Skladbu propojil se vzdálenými hudebními směry, dal tomu trochu jiný rytmus a Parov Stelar byl na cestě ke svému zrození a svět k malému objevu zvanému elektroswing. Když poslal své ukázky do nahrávacích studií, dostal samé odmítavé odpovědi, že by si s nimi mohl vytapetovat koupelnu. To i později udělal.

Od té doby Parov Stelar Band odehrál mnoho koncertů po celém světě. Zaplnil Playstation Theatre v New Yorku a Brixton Academy v Londýně, Zenith v Paříži nebo Columbiahalle v Berlíně. V prosinci opět vyprodal koncerty v New Yorku a Washingtonu. Kapela hrála také na významných festivalech po celém světě a nyní ji čekají další koncerty v zámoří i na desítkách evropských letních festivalů. Jedním z nich bude i TrutnOFF. Což může být zajímavé i tím, že na jejich koncerty chodí fanoušci často oblečeni do kostýmů z třicátých let. „Líbí se mi to. Už od dětství jsem miloval podobný styl a staré nahrávky,“ nechal se nedávno slyšet Marcus Füreder alias Parov Stelar.

V roce 2003 založil tehdy ještě jako Marcus Füreder label Etage Noir Recordings, ve kterém své desky vydávaji Parov Stelar Band dodnes. Již první nahrávka, EP „Kiss Kiss“ a následující album „Rough Cuts“ vydané v roce 2004 mu přinesly úspěch i na elektronické hudební scéně. Jeho unikátní zvuk a neortodoxní kombinace hudebních stylů z něj udělala hvězdu rodící se elektroswingové scény s velkou fanouškovskou komunitou. Spolupracoval s Tony Bennett & Lady Gaga, Marvin Gayem, Lanou Del Rey, Brianem Ferrym a dalšími. V květnu 2015 vydal studiové album The Demon Diaries.

Tradični areál na Bojišti zřejmě čekají změny….
Parov Stelar jistě roztančí Bojiště, ale samotný areál čekají pravděpodobně změny. Po dlouhých osmnácti letech dojde zřejmě k výměně nájemníka a město bude muset něco s prostorem, který za dvacet let zchátral, vymyslet.

To se ale netýká okolních luk, kde se stanuje a stojí další pódia, které trutnovská radnice před časem určila k zastavění. Pozemky nechali radní jako stavební parcely zasíťovat a jsou určeny pro lehký průmysl a občanskou vybavenost. „Tím se zpečetil jejich osud a radnice bohužel rozhodla o budoucnosti festivalu na tomto místě. Kdy k tomu dojde, nikdo neví. Víme však, že my nechceme stavět, ale stanovat a hrát,“ konstatují s nadsázkou pořadatelé.

Dodal: Iva Černý Vlas, Geronimo Agency
TRUTNOFF

TRUTNOFF

Čtvrtek 18. 8. 2016 až Neděle 21. 8. 2016
od 1400 Kč
Vystupují:
Jake Bugg (UK), Fear Factory (USA), Parov Stelar (AT), Soulfly, Skunk Anansie, The Dreadnoughts a Ben Caplan a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |