FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Signal festival za měsíc již počtvrté změní tvář Prahy

Signal festival za měsíc již počtvrté změní tvář Prahy
16. 09. 2016   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Čtvrtý ročník festivalu světel Signal se bude konat v Praze jako již tradičně od čtvrtka do neděle, tentokrát v termínu od 13. do 16. října. Divákům nabídne dvacítku instalací včetně oblíbených videomappingů, světelných uměleckých objektů a děl i interaktivních instalací, na kterých si návštěvníci budou moci otestovat vlastní kreativitu.
Poprvé SIGNAL festival uvede i denní program určený především dětem. V kupoli SIGNAL Dome se právě pro ně bude promítat sférické představení na téma české historie.

SIGNAL festival letos představí umělce i významná umělecká studia z celkem jedenácti zemí světa. Letošní ročník bude díky tomu výrazný svou rozmanitostí a působivou atmosférou. „Naším cílem je vtáhnout návštěvníky co nejvíce do děje, plánujeme tudíž poměrně hodně interaktivních instalací a instalací, které mají díky propojení vizuální a hudební stránky opravdu strhující atmosféru. Dvě třetiny z nich si navíc odbydou v Praze premiéru, naši diváci budou úplně první, kdo je budou moct vidět a zažít,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Festival se za tři roky své existence vypracoval na pozici největší kulturní akce České republiky. Loni se počet návštěvníků vyšplhal na 400 tisíc a festival se stal významným bodem na kulturní mapě Prahy i celé země. „SIGNAL festival vnímáme jako velmi výraznou kulturní akci, která přispívá k propagaci a kulturnímu rozvoji Prahy. I proto jsme ho zařadili mezi sedm prioritních akcí města, které jsme se rozhodli podporovat,“ říká Adriana Krnáčová, primátorka hlavního města Prahy. „Když jsme před čtyřmi lety pořádali první ročník festivalu, ani jsme nedoufali v to, že by během pouhých tří let získal takové rozměry. S těmi je spojená velká zodpovědnost a my si proto velmi vážíme podpory hlavního města Prahy v čele s paní primátorkou Adrianou Krnáčovou. I díky ní můžeme letos návštěvníkům přivézt tolik nových instalací a zážitků,“ doplňuje Martin Pošta. Co tedy letos diváky SIGNAL festivalu čeká?

Signal 2016

Stopy československého filmu, působivé videomappingy i vlastní projekce
Blížící se festival předznamená instalace japonského umělce Yasuhira Chido, která bude již od 6. října umístěna před nákupním centrem Palladium. V ní budou moci návštěvníci zažít vzácný efekt horského přízraku (Brocken), který se vyskytuje ve velmi vysokých horách. Od 13. října pak budou lidé v ulicích potkávat humanoidy australské umělkyně Amandy Parer, kteří jako by přišli do Prahy z československého filmu Divoká planeta. Právě ten byl umělčinou inspirací.

Signal 2016

Velkému zájmu se každý rok těší videomappingy. Letos diváci uvidí tři. Každý z nich tvoří přímo pro SIGNAL festival jiné kreativní studio nebo umělec, návštěvníci tak budou moci srovnat zcela odlišné přístupy k této disciplíně. Ruské kreativní studio Radugadesign se vyznačuje výraznou až opulentní tvorbou, německý umělec Daniel Rossa klade důraz na minimalismus a čisté linie mappovaných objektů. Třetí videomapping pod taktovkou španělského studia Tigrelab si diváci nejlépe užijí s 3D brýlemi, které budou i letos v místě videomappingu k zakoupení.

Signal 2016

Zapojení návštěvníků umožní hned několik instalací. Instalace českého umělce Davida Vrbíka fungující na principu hudebního nástroje pobaví a okouzlí děti i dospělé. Ti, co jako děti rádi chytali na nočních loukách světlušky, se budou moci do dětství vrátit a několika pohyby rozsvítit a rozehrát dílo francouzského umělce Maotika. Ten se inspiroval právě nočním životem světlušek. Každý, kdo si někdy chtěl vyzkoušet vytvořit vlastní světelnou projekci, bude mít šanci díky interaktivní instalaci Američana Zacharyho Liebermana. Jeden z nejvýznamnějších multimediálních umělců současnosti je autorem kódovacího softwaru pro umělecké grafiky openFrameworks, pomocí kterého budou lidé instalaci ovládat.

Signal 2016

SIGNAL Dome i pro děti
Součástí programu festivalu bude i letos obří kupole SIGNAL Dome. Každý večer od 19:00 se v ní diváci ocitnou uprostřed pohlcujících sférických projekcí od českého studia The Macula a tureckých umělců Cana Büyükberbera a Yagmur Uyanik. Díky SIGNAL Dome se festival poprvé přesune i do denních hodin. Po celé čtyři dny festivalu, vždy od 9:30 do 18:00, se bude v SIGNAL Dome promítat animovaná projekce na téma českých dějin a vlády Karla IV., která vznikla ve spolupráci s Českou televizí a za podpory Ministerstva kultury ČR. Hravý příběh malého chlapce Filipa, který se potká s naším nejvýznamnějším panovníkem a vydá se s ním na procházku Prahou, je určený především pro děti, ale pobaví i dospělé. SIGNAL Dome je jediným zpoplatněným místem festivalu. Vstupenky na večerní projekce stojí 190 Kč za projekci, denní představení je za 70 Kč. Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji na www.goout.cz.

Signal 2016

Pohodlně online díky wifi zdarma
I letos budou mít návštěvníci festivalu se smartphony s jakýmkoli operačním systémem možnost stáhnout si festivalovou aplikaci. Ta bude k dispozici těsně před začátkem akce. V aplikaci lidé najdou podrobnou interaktivní mapu festivalu, aktuality z místa a veškeré informace o instalacích i doprovodném programu. Její bezproblémové využití zabezpečí volná wifi síť, kterou zajišťují partneři festivalu společnosti O2 a Cisco. Wifi pointy budou k dispozici u většiny instalací. „Naši aplikaci každý rok zdokonalujeme a chceme, aby ji mohl využívat opravdu každý bez ohledu na to, jaký má datový balíček. Stejně tak chceme našim návštěvníkům umožnit snadno sdílet zážitky z festivalu s přáteli přes sociální sítě. Proto jsme se letos rozhodli pro vlastní wifi pointy a jsme rádi, že se nám je díky našim partnerům podaří  zrealizovat,“ dodává Martin Pošta.

 O SIGNAL festivalu:
Největší kulturní událost v České republice propojující moderní umění a nové technologie s širokou i odbornou veřejností. Ulice a veřejná prostranství Prahy, její nejznámější historické památky i méně známá zákoutí se během čtyř večerů promění pod taktovkou českých i světových osobností světelného designu v umělecké objekty a prostory, které netradičními formami zachycují různé tváře současné i historické Prahy. Festival během tří let přilákal do pražských ulic přes milion návštěvníků z České republiky i zahraničí, kteří se v rámci interaktivních instalací podíleli na podobě každého ročníku. Letos SIGNAL festival rozzáří Prahu už počtvrté, od 13. do 16. října.

Více informací na www.signalfestival.com

Dodal: Nikola Lörinczová, Signal Festival

SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

Čtvrtek 13. 10. 2016 až Neděle 16. 10. 2016
Vystupují:
instalace, videomappingy a doprovodný program
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |