FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Reportáž z letošního Szigetu od Marie

Reportáž z letošního Szigetu od Marie
22. 08. 2017   |   Autor: Marie Le   |   Komentáře (0)
Sziget je událost léta. Je to týdenní oslava hudby a hlavně také svobody. Letošní dvcátýpátý Sziget s heslem “be free, stay amazing” hostoval hvězdy jako třeba Pink, Major Lazer, Kasabian a Hurts.
Také se mohl pochlubit dvěma zcela vyprodanými dny a vyprodanými pětidenními vstupenkami, celkový počet návštěvníků, kteří za celý týden na ostrov přišli je 452 tisíc ze 100 různách zemí. A my jsme byli u toho. Na ostrov svobody pravidelně jezdí i spousta čechů a slováků a proto je na Szigetu také československý program. Letos na Europa stagi vystoupila například Klara and the Pop.

Sziget 2017

Sziget není pouze o hudbě, ale také například o Budapešti, kde jako návštěvníci festivalu získáváte spoustu výhod. Můžete objevovat město se speciálním City Pasem, který si lze zakoupit v době konání festivalu. S tímto náramkem můžete využívat zadarmo MHD, lodní dopravu, můžete navštívit velice populární městské lázně, které jsou skvělým oddechem pro unavený organismus, dále lze navštívit muzea a tak podobně. Největším lákadlem jsou samozřejmě lázně, které nadchnou natolik, že nechcete navštívit pouze jedny a za 7 dní je na to naštěstí času dost. Není to tak, že by se na szigetu nedalo vysprchovat, naopak. Sziget svojí péčí o návštěvníky překoná jakýkoliv evropský festival. "Toiky” jsou tam sice taky, ale splachovací, se světlem a toaleťák opravdu skoro nikdy nedojde. Nejobdivuhodnější, je že tuto péči skvěle zvládá i s tak velkým počtem návštěvníků. Malé a střední festivaly v Čechách se mají ještě co učit.

Nevýhoda Szigetu je však jídlo, které je příšerně předražené a za 7 dní by stoprocentně i ten největší rozpočet, ale tedy hlavně žaludek, naprosto zruinovalo, takže je mnohem lepší se při návštěvě města zastavit v nějaké pěkné restauraci a doplnit energii tam. 

Po tom co vstoupíte ostrov svobody, obdrží každý návštěvník Sziget Passport, který je nejen programem a informační knížečkou, ale hlavně právě passportem a to je skvělá závaba. Ostrov je veliký a program tak bohatý, že nabízí spoustu dalších aktivit, jako je například, muzeum, divadlo, cirkus, bludiště, pláž atd. Cílem je nasbírat 22 razítek do pasu a pak získat zelenou kartu Szitizena. Znamená to, že tedy musíte obejít všechna stanoviště na Szigetu, která jsou zajímavá a rozhodně stojí za to se u nich alespoň zastavit. Nejzajímavější je asi Ability park, kde si můžete vyzkoušet spoustu činností jako člověk na vozíčku, slepý nebo autista. Kromě toho je to stanoviště, kde s těmito lidmi můžete přijít do kontaktu a razítko do pasu na tomto místě není zadarmo. Touha po nasbírání razítek tuto zkušenost zaručí a je velmi dobře, že nehudební program je takhle pestrý, bohatý a hlavně i poučný.

Hudebně je Sziget spíše popový - zve největší jména, která ve střední evropě na festiale jen tak nezazní. Letos to byla Pink, loni Rihanna a předtím například Robbie Williams, který před pár dny zazářil v Praze. Ovšem to jsou jen ta velká jména a kdo je hodně vybíravý, je tu pro něj například i operní stage, techno stage a tak podobně. Možností na Szietu jsou opravdu skoro nekonečné.

Ale zpět k Pink. Její show nejenže překvapila pestrou choregrafií, podivnou instalací na pódiu, ale také všichni čekali zda se objeví její slavná houpačka. Samozřejmě i na Szigetu se prolétla nad hlavami svých fanoušků se všemožnými transparenty. Jestli si holčina, které se P!NK podepsala na ruku, protože měla transparent “signature for tattoo” opravdu tu kérku nechá udělat se už nedozvíme, ale chvil dojetí bylo na koncertě více. Hlavně když zazněly písně ze začátků slávy této americké zpěvačky.

Dále zazářili například Hurts, kteří na Szigetu nebyli poprvé a v Praze vystoupí na podzim. Za zmínku také stojí nepřekonatelná show, kterou připravili Major Lazer. Moderní taneční prvky sexy tanečnic. Sprchy konfet, mlhy a hlavně chrličě ohňů doplnily beaty z těch nejznámějších summersongů. Talentovaná DJská trojice Diplo, Jillionaire a Walshy Fire ukázala, kdo tady umí udělat pořádnou party.

Ale nejsou to jen tato obří a velmi populární jména. Za sedm dní na festivale se toho dá stihnout opravdu mnoho, především objevit spoustu novinek. Mimo těchto zvučných jmen zazářili také skvělí Kasabian, kteří se českému publiku ukázali na pražském Metronome festivalu, stejně jako loňský rok Crystal Fighters. Milým překvapením byli také Glass animals a příjemným “znovuobjevením” Two door cinema club. Velmi milým objevem byl Vince Staples, který hostoval na desce s Gorillaz, nebo například Kolektiv Turmstrasse, kteří se předvedli na technostagi Colloseum. Nejlepší na Szigetu je však to, že to co je popsané výše je stále pouze tak desetina z toho, co se na takhle šťavnatém festivalu dá zažít. Takže příští rok v srdci Budapešti 8.-15. srpna 2018.

SZIGET (HU)

Středa 9. 8. 2017 až Středa 16. 8. 2017
Vystupují:
P!nk, Bad Religion, Rudimental, Nervo, Steve Aoki, Dimitri Vegas & Like Mike, DJ Shadow, GTA, GusGus, Kensington, Mac DeMarco, Major Lazer, Oh Wonder, Oliver Heldens, Tom Odell, Two Door Cinema Club, Vince Staples, W&W, Macklemore & Ryan Lewis, Biffy Clyro, Birdy a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |