FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Neil Navarra: Global Gathering má v ČR potencionál

Neil Navarra: Global Gathering má v ČR potencionál
24. 07. 2007   |   Autor: Jára   |   Komentáře (16)
Před sobotním výletem na Cosmic Trip jsme se stavili vyzvednou na Ruzyňském letišti pořadatele světoznámého festivalu Global Gathering, který přijal nabídku hraní ve VIP tentu od agentury Clear Vision. A jelikož se spekujule  o tom, že by Global Gathering mohl být již brzy i v ČR, nenechali jsme si ujít rozhovor s Neilem Navarrou.
Tak začneme tradičně. Jak se ti líbí v Praze? Byl jsi tady vůbec někdy před tím?
Jsem poprvé v Praze, je to překrásné město. Přál bych si, abych měl víc času si to tady projít. Vím o překrásné architektuře, která tady je, napříkald Václavské náměstí mě fascinuje už jen z fotek. Chtěl bych si udělat i výlet na lodi po Vltavě, bohužel teď mi to nevyjde, ale snad příště už tady budu déle než na jednu noc.

Tak snad tady nejsi naposledy. Jsi hlavním Djem ve VIP stanu na festivalu Cosmic Trip, těšíš se na hraní?
Jasně, vždycky se těším, hraju už dvanáct let a ještě mě to nikdy nenudilo. Vždy rád poznávám nová místa a tohle vypadá opravdu luxusně. Jsem fakt rád, že mě sem pořadatelé pozvali a že si zde můžu zahrát.

neil navarra

Jak bys vlastně charakterizoval svůj styl hraní?
Je těžké definovat styl, protože si myslím, že mám svůj specifický sound. Beru si často inspiraci od jiných djů, z jejich stylu mixování a z jejich producentské činnosti. Hodně často mě ovlivňuje třeba Eddie Halliwel, který má úžasnou dynamiku setů, což mě vždycky fascinovalo. Dál je to třeba Paul Oakenfold, můj dlouholetý kamarád a velký vzor. Myslím, že si beru hodně z mých kolegů, ale rozhodně mám svůj osobitý styl mixování. Konečně všichni si uděláte názor až mě uvidíte v akci.

Když už jsme u Cosmic Tripu, jaký je vlastně tvůj vztah jako spolupromotéra velkých akcí k pořádající agentuře Clear Vision? Šeptá se, že spolu možná na něčem pracujete, Je to pravda?
Něco na tom je, ale momentálně je to spíše jen velmi otevřená diskuze. Má pozice v Angel Music Group zahrnuje ochranu značek velkých eventů, které jsou hlavně Global Gathering a Godskitchen. Samozřejmě, že se snažíme s těmito festivaly expandovat do zahraničí. Třeba minulý víkend jsme Global Gathering uspořádali v Kyjevu a přišlo tam více než dvacet tisíc lidí. A v srpnu budeme totéž dělat v Istanbulu. Z toho je vidět, že chceme to, co je úspěšné u nás rozšířit do celého světa a ukázat mu, jak vypadá pořádná párty. Taky samozřejmě Global Gathering není jen o párty, ale chceme taky šířit lásku, globální lásku (smích).

Tím se dostáváme ke stěžejnímu tématu rozhovoru, a tím je jeden z tvých hlavních promotérský počinů, fenomenální Global Gathering. Můžeš ve zkratce říct pár faktů o tomto festivalu?
Global Gathering je největší festival taneční hudby v Anglii. Každoročně přitahuje okolo 75.000 návštěvníků. A lineup? Můžu říct, že takový už nikde na světě neuvidíte. Když se vám podaří zabookovat top stovku světových djů, pak si myslím, že už to opravdu stojí za to. Není to ovšem jen o hudbě, ale také o módě, životním stylu a o všem, co k tomu patří. Můžete zde strávit dva dny beze spánku a pořád bude hodně míst, které jste neviděli. Pro mě je opravdu těžké takhle říct, co pro mě Global Gathering znamená. Každý by to měl zjistit na vlastní kůži. Víš, poprvé, když jsem byl na Global Gatheringu a hrál jsem, bylo to neuvěřitelné, jen jsem si říkal: „Můj bože, o čem vlastně tenhle svět je?.“ A když vidíš djs, kteří jsou zvyklí hrát po celém světě na velkých parties a v těch nejznámějších klubech a pak je vidíš, jak jsou do slova paf z jednoho eventu, je to pro mě dos velká satisfakce. Viděl jsem Carla Coxe, Ericka Morillu, Paula Oakenfolda, Armina van Buurena a mnohé další, kteří se po svém hraní na Gatheringu tvářili, jako děti před vánočním stromečkem, bylo to neuvěřitelné. A úplně nejkrásnější pocit je, když ráno vychází slunce a ty pod sebou vidíš, třeba padesát tisíc lidí, kteří si to neuvěřitelně užívají. A o tom Global Gathering je.

neil navarra

GG není samozřejmě jediným festivalem na ostrovech. Musí soutěžit s velikou konkurencí, jako třeba Godskitchen, Glastonbury, Creamfields, Gatecrasher. Na některých z nich se dokonce sám podílíš. Čím je podle tebe právě GG specifický a jak to, že v této konkurenci obstojí?
No on je Global Gathering hodně výjimečný. Glastonbury je spíše o kapelách a live actech, což samozřejmě přitahuje jiné návštěvníky. Creamfields jsou sice také taneční festival, ale vůbec se nebudu stydět říct, že Global Gathering je prostě nejlepší (smích). Ostatně jsem rád, že tady třeba Creamfields jsou, protože znám kluky, kteří to dělají a jsou to mí kamarádi a myslím si, že dělají hodně dobrou práci. Taky je dobře, že zde máme konkurenci, protože bez té by vývoj na taneční scéně byl nulový. Ale jak říkám, my jsme asi udělali něco víc než na naše konkurence a proto je GG prostě nejlepší.

Čím to podle tebe je, že země jako Anglie, ač má 60 milionů obyvatel dokáže „uživit“ několik takových obrovských festivalů?
No myslím si, že to je tím, jací lidé na ostrovech jseou jiní než ve světě. Mladí angličani, kteří chodí na party, jsou poměrně hodně vzdělaní, vydělávají si dost peněz a proto mají i větší koupě schopnost. Navíc dobře vědí, co chtějí a jsou ochotni si za to zaplatit, což může být samozřejmě někdy problém, protože za svoje peníze očekávají ty nejlepší výkony. Ovšem pro mě, jako promotéra je to výzva, kterou rád přijímám.

neil navarra

GG je znám spíše jako přehlídka Djských „celebrit“ a komerčně známých jmen. Neuvažujete o jiné koncepci, která by chtěla kromě těchto známých jmen ukázat světu i co je ve světě elektronické hudby nového?
Nemyslím si, že by Global Gathering byla přehlídka jen komerčně známých jmen, snažíme se samozřejmě světu ukázat i něco nového. A pokud si třeba poslechneš tři kompilace k letošnímu dílu, které jsme vydali, zjistíš, že to je hodně vzdálené od komerce. Při tom jsou to všechno věci od těch největších světových djů a producentů. Je to vlastně taková oslava nynější taneční hudby, protože celý svět taneční hudby je hodně fascinující. Podle mě se totiž točí v kruzích pořád dokola. Například teď se scéna vrací k tomu, kde byla před dvaceti lety. Není vyjímka, že slyšíš trancového dj hrát houseové desky a teď, když máme tolik žánrů, že se v tom sami nemůžeme vyznat, poznáš, že se všichni vracejí k základům. Lidi jako Tiesto, Marco V dnes čím dál víc hrají ve svých setech houseové věci a naopak houseoví djové začínají prokládat svoji tvorbu trancem a podobně. Dnes si u těchto opravdu známých djů nemůžeš být vůbec jistý, co budou hrát. Jednou zahrají trancově, podruhé trochu do houseu a hned na to mají opravdu drsný tekkno sound. Takže to je to, co pro mě dnes taneční scéna znamená a nedá se říct, že by slavný dj musel hrát komerčně.

A Stalo se vám třeba někdy, že jste bookovali nějakého DJe a on řekl, že na GG nechce?
Ne, nikdy!!! (smích). Někdy samozřejmě nevyjde bookováni dje, pokud má někde jinde domluvené hraní hodně dopředu. Ale samozřejmě většina djů se snaží upřednostnit Global Gathering. Ale jak říkám, opravdu se nám ještě nestalo, že by jakýkoliv dj odmítl nabídku se slovy: „Nechci hrát na tomto festivalu.“

neil navarra

Když už jsme u toho, jaký je vlastně tvůj názor na nynější vývoj taneční scény ve světě?
No jak už jsem říkal, nynější vývoj na taneční scéně je opravdu zajímavý. Souvisí to s tím, co už jsem zmínil před chvilkou…djs, kteří dřív hráli strikně jen jeden styl hudby dnes prokládají své sety naprosto jinými styly. Některá pravidla se dnes navíc naprosto odbourala. Stejně tak lidi, kteří dříve poslouchali jen house nebo techno dnes vyhledávají nové styly nebo lépe řečeno nové mixy stylů. A jak říkám je to hodně zajímavé.

OK, zpátky ke Global Gatheringu. Letos bude už 7. ročník tohoto eventu ve Velké Británii. Byl některý z nich tak výjimečný, že na něj nezapomeneš?

No pro mě byl zajímavý asi každý ročník a to proto, že se Gathering koná vždycky v době mých narozenin. Myslím si ale, že letos to bude opravdu nejlepší, protože slavím třicetiny a spoustu mých kamarádů z celého světa přiletí právě letos oslavovat se mnou.

Chystáte letos něco nového pro návštěvníky?
Jako na moje třicetiny jo? (smích). Ne, vím jak to myslíš. Samozřejmě, že ano. Letos jsme investovali nejvíc za celou historii do ozvučení, takže lidi si budou moci vychutnat opravdu monstrózní zvuk a přitom čistý a kvalitní. I produkce bude zase o něco lepší, protože na tom dělá dvakrát tolik lidí a to půjde opravdu poznat. Ale víš jak to je, pokud děláš jakoukoliv party, očekává se od tebe, a ty sám chceš, aby byla rok od roku lepší. Samozřejmě se vždycky poučíme z vlastních chyb a snažíme se je eliminovat. A třeba za dva roky už bude Gathering zase o hodně dál.

neil navarra

Global Gathering už expandoval do spousty zemí a před pár týdny jste také oznámili, že se bude konat i na Ukrajině. Proč právě tato země?
Kyjev bylo pro nás hodně zajímavé místo a ač se to nezdá má hodně zajímavou hudební scénu. A jak se ukázalo byl to opravdu dobrý tah, protože i když to byla první party kterou jsme tam dělali, navštívilo ji tam dvacet tisíc lidí, což považuji za hodně velký úspěch. Udělali jsme tam tři stage, jednu VIP arénu a lineup byl taky hodně dobrý, za všechny jmenujme třeba Johna Digweeda Ericka Morella. Tamější promotéři se k tomu postavili jako opravdoví profesionálové, a tak to nemohlo dopadnout špatně. A zase se budu opakovat…Na to, že to byl první ročník a přinesli jsme lidem v podstatě úplně novou věc, tak to dopadlo fantasticky. Takže jsme za to fakt rádi.

Jste tedy otevření novým destinacím. Co musí tamější promotér splňovat, aby mohl uspořádat Global Gathering a jak moc mu do toho vlastně zasahujete?
V první řadě rozhoduje místo. Místo s vhodným trhem, respektive vhodnou cílovou skupinou. Například můžeš být promotérem akce v zemi, která na to nemá potenciál a lidi ti tam jednoduše nepříjdou. Musíme být samozřejmě velmi dobře obeznámeni s trhem v dané zemi a podle toho se rozhodujeme jestli tam akci uděláme nebo ne. Musíme v první řadě chránit značku GG a tak si pečlivě vybíráme nové destinace.

neil navarra

Dovedeš si tedy představit Global Gathering i u nás?
No jasně, že si to dovedu představit. Když vidím Cosmic Trip a už trošku znám zdejší trh, nemám s tím nejmenší problémy. Djové, kteří jsem dnes přijedou jsou mí dlouholetí kamarádi a o České republice se vyjadřují vždy velmi dobře. Takže myslím, že na to máte potenciál a jste na to připraveni. Navíc Česká republika je stále atraktivnější pro lidi z celého světa, kteří si chtějí zajet na dovolenou a taky se stále víc přibližujete západní Evropě, což jde samozřejmě ruku v ruce s tím, že lidé jsou ochotni za hudbu dobře zaplatit a mohli by se sem sjíždět z celého světa.

Fajn, dostáváme se pomalu k závěru našeho rozhovoru. Zkusil by sis zahrát na vědmu a říct nám jak podle tebe bude vypadat taneční scéna za 10 let?

Je to hodně těžké říct, myslím si, že vznikne spoustu nových projektů a bude hrát spoustu nových jmen a myslím, že až za těch deset let příjdu do klubu, tak tam nebudu znát ani polovinu tváří. Hodně důležité bude vrátit zpátky na scénu klubing, tak jak to bylo před dvaceti lety, protože lidi přestane bavit navštěvovat monstrózní megaparty a budou se chtít vrátit zpátky do klubů a dát si zase trochu toho oldschoolu. Zrovna minulý týden jsem se o tom bavil s Paulem Oakenfoldem a má na to v podstatě stejný názor, scéna se prostě bude vracet zpátky do klubů a koncepce párty se musí trošku změnit. Vždycky to, ale bude především o zábavě. Tak to bylo před deseti lety, je to tak i teď a určitě to tak bude i za deste let.

Máš nějaký vzkaz pro ty co ještě eventuálně váhají, zda jet či nejet na Global Gathering?

No jasně, jestli nejedete, tak proč jste na světě? (smích).

To byla výborná tečka Niele. Tak přeju hodně úspěchů přístí víkend a ať se ti vyvede nejen Global Gathering, ale i oslava narozenin. Konečně, uvidíme se tam.

Jasně už se těším, díky za příjemné popovídání.
 
GLOBAL GATHERING

GLOBAL GATHERING

Pátek 27. 7. 2007 až Sobota 28. 7. 2007
Liber 112.5,-
Vystupují:
Faithless, Basement Jaxx, Paul van dyk, Carl Cox, Erick Morillo, Armin van Buuren, Sasha, Paul Oakenfold, Roger Sanchez, Pete Tong, John Digweed, 2 Many djs, Armand van Helden, Eric Prydz, David Guetta, Eddie Halliwell, Sander Kleinenberg, Above & Beyond, Judge Jules, Sven Vath, Erol Alkan, Steve Lawer, Pendulum, Steve angello & Sebastian Ingrosso, Danny Howells, Fedde le Grand, Bookashade, The Shapeshifters, Annie Mac, Yoda, Plump djs, D Ramirez, Francois K, Lisa Lashes, Tidy Boys, Andy C, Goldie, Scratch Perverts, Stanton Warriors, Sander van doorn, Klaxons, New young pony club, Yoji Biomechanika, Tom Stephan, Adam Freeland, Tania Vulcano, Tom Novy, Chris Lake, Mason, Trophy Twins, Proteus, Marky, Bodyrox, Dave Pearce, Grooverider, Fabio, Evil nine, The Glimmers, BK, Second Sun, Markus Schulz, Marcel Woods, Boys Noize, Jimmy van M, Friction, Ali B, Ecison Factor, Alex Kidd, Zinc, Ban Ban a mnoho dalších...
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
ozzby | 27. 07. 2007 | 04:29:53
achayo

Ja uz jsem svuj nazor napsal kratce po Cosmicu. Nemyslim si, ze by navstevnost byla spatna. Myslim ai, ze byla umerna k danemu line-upu. Byly to kvalitni jmena, která jsmeale v CR mohli uz nekolikrat slyset. Pro vetsi navstevnost mi zde chybel bud nejaky trhak formou elektronicke kapely, nebo lakadlo v podobe objevovani nove hudby, jako je napr. Trentemoller. Je take mozne, ze k navstevnosti Cosmicu prispelo nestastne zruseni AC2 a nasledne i zbyleho Sashy. Cert vi, mozna budeme chystrejsi po Summer of Love, ktery letos nenabizi zadny velky trhak, ale jeho line-up je plny hudebniku, ktere jsme u nas jeste neslyseli.
achayo | 26. 07. 2007 | 09:58:13
2 Ozzby

No a tak kde je příčina toho, že na Cosmic přijelo tak málo lidí? Právě si myslím, že to nebylo přísně vyprofilovaný, kde jince je našlapana (bohužel jen podle jmen a ne výkonů) techno stage, DnB stage, která tu myslím , dle line-upu, neměla obdoby, house stage snad nejvetsich rozmeru s dj ze studia (a jednim disco strejdou) a red zone, kde zahralo jedno super prekvapeni Seb...Myslím, že pro všechny pořadatele je to noční můra, protoze na RfP nove misto a silnejsi line-up skvele zafungoval,ale na cosmic ne, TAK ZE VI NEKDO PROC?
Josh | 25. 07. 2007 | 06:01:29
Mně nikdo do prdele neposlal a s Ancem se stále kamaradím.
A snad můžu komentovat živě, co vidím.
Konec konců neříkám nic jiného , než čistou pravdu a za to se na mě nikdo zlobit nemůže, leda na sebe, že je neschopnej...
anti Josh | 25. 07. 2007 | 05:58:58
Je, Josh je zpatky. Ty sji stale stejnej debilek co? Kdyz te Anco poslal do prdele, tak jsi se ztratil. Jsi jen mala krysa, ktera umi jen zvanit na forech a nic jsi nikdy nedokazal. Jsi ubohej, ne tim ze jsi nic nedokazal, ale tim, jak ostatni schazujes. Jsi trapak.
Josh | 25. 07. 2007 | 05:42:45
To byli asi schovaný pod těma stanama, co tam všude byli... LOL
infos | 25. 07. 2007 | 04:48:08
Cosmic

Pozor, na CT bylo celkem 6tis lidi !
Hustey | 25. 07. 2007 | 04:05:27
-_-;;

jen tak dal hiphope jen tak daaaal :D
ozzby | 25. 07. 2007 | 03:31:42
hustey

jj, tam prislo sotva 2000 lidi, pricemz dimenzovany to bylo take na 10.000 navstevniku
Hustey | 25. 07. 2007 | 03:29:17
hiphop

HipHop Allstars propadak navstevnosti? tak to me hreje u srdce! :)
Josh | 25. 07. 2007 | 03:09:57
Ozbby

Rock for People - ano , super, ale jaký je to druh festivalu , navíc s velkou tradicí a jinou hudební dramaturgíí.
Mighty Sonds - ten byl skutečně nad očekávání
Svojšice - Slyšel jsem, že to s návtšvností nebylo wůbec tak slušný , jak je uváděný.
Cosmic - si dělal ambice na 7.tis lidí ,ale byli tam 3.tis lidí...
Co se týče tanečních festivalů jsem zatím skeptický ...
Rockovým festivalům se tohle léto daří nadmíru dobře.
No všiml jsem si, že Summer of Love nemá téměř žádné silné partnery a bez těhlech partnerů za tyhle ceny nelze dělat festivaly u nás...
ozzby | 25. 07. 2007 | 03:02:28
josh

Ja myslim ze navstevnost festivalů resis velmi predcasne. Jediny opravdovy prusvih v navstevnosti byl zatim Hip Hop AllStars.

Rock for People - super
Mighty Sounds - super
Svojsice - velmi slusny
Cosmic Trip - lehce pod realne ocekavani

Nemuzes ocekavat desetitisicove navstevnosti ryze elektronickych festivalu. To by tam museli byt napriklad Chemical Brothers, Prodigy, Faithless, ktere tam pritahnout lidi z mnohem sirsich okruhu. Nebo pripadne vyjmecnost jako napr. rozlucka s Carlem Coxem.

Techno je svym zpusobem porad uzka komunita lidi a tech se ti na jedno misto u nas nikdy nesjede nejak zavratny pocet.

Summer of love je tak trochu vyjimka, jelikoz tam z elektronicke hudby najdes uplne vsechno, takze v jeden celek se ti sjedou technari, trencari, drumikari, brekbitaci, houseri i elekrikari. Ale uvidime jak se s tim letos vyporadaji bez hlavniho sponzora Vodafonu. Ono po financni strance neni vubec zadna prdel delat v Cechach festival :o(
Josh | 25. 07. 2007 | 02:25:36
Mno jak tu někdo poznamenal, po Cosmicu musel změnit názor....:o)
Především by to fungovalo stejně ,jako Cream, poskytnuní značky a pomoc s plánovaním , stejně jako tomu bylo v případě s Creamfields u nás.
Nebo Sensation v CZ.
Ale aby dělali CV po Cosmicu a Amazing City a nezrealizovaném Sashovi v Mecce , GG u nás , to je věc takřka nepředstavitelná a osobně si myslím a doufám, že i nemožná...
A je to taky risk, ptž návtštěvnost letošních festivalů je ve skutku malá.
laky | 25. 07. 2007 | 11:57:14
No to by bylo pekny maso,to vam povim. Tak to CV drzim fakt moc pesti,protoze bych jim prala uspech,maj smulu a pritom obe akce byly super a at si rika kdo chce co chce :) Desti a vetru neporucis...takze na GG jo? :))
infos | 25. 07. 2007 | 11:47:25
GG u nas

Abychom se vsichni nedivili a oni sem ten GG dovezli...uz jenom tohle asi neco musi znamenat ne? Jinak nevim jak nekdo muze rict v podani UM, kdyz jeste festival nedelali. Kazdopadne fandim, byla by to pecka.
oh my god | 25. 07. 2007 | 10:06:50
Takovy line-up by byl v CR uplna fatamorgana :))) Za 112 liber je to porad za pusu.
iamek | 25. 07. 2007 | 01:58:35
:D

Myslim ze po akci by asi zmenil nazor... Ale jinac Global Gathering v CR pod zastitou treba UM by mohl byt slusny narez.... Ten line up co je na Global Gatheringv UK je neuveritelny...

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |