FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Odrovnala si Lauryn Hill svůj hlas crackem?

Odrovnala si Lauryn Hill svůj hlas crackem?
01. 08. 2007   |   Autor: Obsession   |   Komentáře (17)
Na druhý ročník festivalu Music in the Park nesoucího podtitul blues and more music…jsem se vypravila spíše ze zvědavosti a touhy vidět na živo dva legendární umělce – Courneyho Pine a Lauryn Hill. Kdo dlouho vybírá, přebere. Zbývají rozpaky a víc bulváru, než byste čekali.
V pátek se festivalové brány otevřely před třetí hodinou odpolední, mé kroky se k nim začaly přibližovat za dozvuků country v podání Rickyho Staggse. Open air festival v pražské Stromovce je koncipován jako zábava pro celou rodinu. Pro mě to bylo místo ne nepodobné rodinné oslavě kde se každý baví lépe, než vy. Můžete tento report brát s nadhledem nad mladicí, která ještě nedorostla kouzlu blues, nebo s porozuměním nad obyčejným návštěvníkem, který se především nechal zlákat velkým jménem headlinerky.

music in the park

Courtney Pine byl jeden z vůbec prvních umělců, kteří začali propojovat jazzovou hudbu s tou elektronickou. Album Modern Jazz Stories (Polygram 1995) natočené se zpěvačkou Cassandrou Wilson se o tři léta později dočkalo remixů od právě debutujícího Roniho Size, či 4HERO. Ostatně pro tzv. elektro-jazz byl to plodný rok. Erik Truffaz vydává The Dawn a Nils Peter Molvaer prožívá úspěch s nahrávkou Khmer. Až a o chvíli později se již prosazují jména jako St.Germain, Jazzanova a Fila Brasilia.

music in the park

Courtney Pine snad nejlépe ztělesňuje vývoj britského jazzu, a tak byla jeho barvitá show s prezentací desátého alba Resistance pro některé jemnocitné nu-jazzisty jako dávka trojitého pressa bez mlíka přímo do žíly. Courtney ve své exhibici se saxofony nešetřil nikoho, střídal soprán s altem s čímsi, co se ani neodvažuji pojmenovat. S doprovodnou kapelou v zádech dokázal perfektně komunikovat s publikem, které mu jeho technicky dokonalé, posluchačsky náročné, anóbrž futuristické názvuky baštilo se zatajeným dechem. K mé radosti a nepředstíranému oddechu ale zahrál i starší pecky jako The 37Th Chamber a Absolution.

Festival disponoval dvěma vedle sebe stojícími stagei, na kterých na střídačku běžely koncerty. Čas zvukových zkoušek se tak zkrátil na minimum a pokud si chtěl někdo zajistit dobrý výhled hned pod pódiem, mohl se tam přemístit během právě končícího koncertu na pódiu druhém. Mimoto tady byla třetí, neformální Jam Session stage, kde si mohli návštěvníci zahrát s některým z vystupujících. Hudebně tu trochu nepatřičně působil stan tusající současnou muzikou, který jako jeden z mála míst nabízel místo k sezení a úkryt před dešťovými přeháňkami, které sobotní Královskou oboru několikrát skropily.

music in the park

Bosá divoženka Jana Kirschner s báječnou kapelou a vokalistkami představila svůj autorský počin Shine, jež produkoval věhlasný Ross Collum. Od alba si slibuje mezinárodní úspěch, a ačkoliv jsem většinu jejího koncertu odzívala, po tolika letech dřiny bych jí větší, než ten československý úspěch přála. Místní publikum avšak prozatím nejlépe reagovalo na Janiny rádiové hity, a líbilo se i její podání Johnny B Goode od Chucka Berryho.

Druhý den se nesl ve znamení čekání na poslední koncert letošního Music in The Park – slečnu Lauryn Hill. Myslím si, že článek z bluesového festivalu nemůže mít na našem serveru moc velký úspěch, proto přejdu rychle k dojmům z koncertu této divy. Od jejího tichého odchodu ze scény uběhlo už 8 let a téměř nikdo si netroufal říct, jak asi show bude vypadat. Pravdou je, že toto nečekal asi vůbec nikdo. Klestím si cestu davy, abych si mohla trochu prohlédnout svůj někdejší teenagerský idol, to ale netuším, že si na něj počkám dalších 40 minut, zatímco mě budou masírovat reklamy z obou světelných obrazovek stojících podél stageí. Aneta, Pepsi, Aneta a reklama na afterparty na Občanské plovárně uzavírá blok. Hustou atmosféru protíná oznámení, že Laurynin hlas je ve špatném stavu a proto bude dnešní show kratší. Po dalším čekání zahajuje doprovodná kapela dlouhatánské intro a v tom přichází ta chvíle. Do centra dění vpadá ženština v kostkovaných kalhotách, volánkovém pršiplášti a záplavě zlatých doplňků. Zrzavé afro bující nad drobným čelem trumfují snad už jen nejdelší umělé řasy, které je schopno lidské víčko ještě unést. Opuchlá tvář a zmatené pohyby po jevišti - někdejší černou Madonnu nepřipomíná ani v náznacích její skřehotavý hlas, či nasupený výraz ve tváři. Tlak směrem k pódiu se začíná uvolňovat, odcházejí první zvědavci. Dávám donedávna rekordní držitelce počtu cen Grammy ještě další čas s nadějí, že se rozezpívá a show začne mít nějaký spád. Nedá se tvrdit, že by do toho Lauryn nešla na plno. Urputně dirigovala a zároveň hecovala svou doprovodnou kapelu křečovitými pohyby a blízce tím připomínala Jamese Browna. Výsledkem byla jen nekonzistentní polévka zvuků ze kterých občas vyčuhovaly skvěle sladěné backvokalistky, ukrutný basák a sem tam nějaký scratch.

lauryn hill

Proč si myslím, že ten večer to nebyly jen její hlasivky kdo byl trochu mimo? Koncert jsem opustila po pěti písních společně se zástupem podobně zklamaných návštěvníků, a cestou na zastávku jsem zaslechla několik spekulací nad tímto fiaskem a dokonce i pár příměrů k Whitney Houston. Po příjezdu domů usedám k počítači, abych zjistila, jestli je to náhoda, nebo se Lauryn vážně ten comeback vůbec nedaří. Věk dvaatřicet let je první údaj, který šokuje, přichází zprávy o „bílém rasismu“ ( které potvrzuje část jejího rideru stran výhradně černé barvy pleti její ochranky ), neadekvátní reakce hodné snad jen Paris Hilton, ale hlavně četné reporty ze současného turné. V Bay Area na sebe lidi nechala čekat dvě hodiny a nakonec zazpívala 4 songy, přičemž její hlasové indispozice jsou popisovány totožně jako ty pražské. Když si progooglujete spojení Lauryn Hill a crack, vypadne vám 140.000 odkazů – a to už hodně vysoké číslo, aby se jednalo pouze o mou smyšlenku. Přinejmenším to ukazuje na to, že by slečna Hill potřebovala pořádnou PR kampaň na očištění jejího jména. Tenhle článek hovoří za vše.

Čeští fanoušci Lauryn Hill pak mohou asi hovořit o velkém štěstí, jelikož pražský koncert nakonec trval přes sto minut a lidi se dočkali i přídavku v podobě Killing me softly. Druhá půlka koncertu prý dokonce stála za to. Je jasné, že se Lauryn vehementně snaží ukázat svou novou cestu a nechce se zabývat starými záležitostmi. Po skoro desíti letech je nejvyšší čas na druhé sólové album, a teprve potom se dá hovořit o skutečném comebacku. Zatím to vypadá, že dny slávy famózní rapperky se sametovým hlasem jsou sečteny. To by ten samet musel znít tak trochu jako tesil 
  
MUSIC IN THE PARK

MUSIC IN THE PARK

Pátek 27. 7. 2007 až Sobota 28. 7. 2007
Předprodej 500/600/750 Kč
Vystupují:
Lauryn Hill, Blood, Sweat & Teras, Dr. John, Ricky Skaggs, Courtney Pine, Jana Kirschner, Dan Bárta & illustratosphere, Popa Chubby, Tyler Dow Bryant Band, Lenka Dusilová, -123minut, Zva 12-28 Band, David Murphy Band a další.
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
marketa | 13. 09. 2007 | 02:51:15
laurin

Na music..jsem sla jen kvuli Lauryn Hill..jinak posloucham jinou muziku..ale rikala sem si, ze kdyz tady bude ona..ta krasna cernoska s uzasnym hlasem tak ji musim slyset!!!!no tak abych to zkratila..kdyz pominu to ze Lauryn Hill vypadala jak zkoksovanej transvestita(beru to ze asi toho na ni bylo moc..turne a tak)i kdyz je spouta umelcu co delaji koncertni snury a sou i starsi nez ona a odvadeji lepsi vykony(takze i ja se ptam kde je problem??)..navic sem si take cetla..a slysela od kamarada co na ni byl v cizine ze to bylo to same..akorat nevypadala tak priserne jak tady v Praze..co nechapu pokud uz doslo k problemu ze ma nemocny hlasivky ci co..proc jeji prvni skladby byly v takovem tempu??vse bylo hekticke a ty hlasivky si musela dodelat uplne!!!stacila by polovina z toho casu co vystupovala kdyby to bylo po hudebni i zpivane strance kvalitnejsi..tot muj nazor...Lauryn Hill me totalne zklamala..a pokud ty konzerty takhle nedava..tak at je radeji nedela..hruza...
evacool | 20. 08. 2007 | 05:23:30
4 metry

stala jsem od slecny hill cca na 4 metry a verte mi, ze to neodflakla. strhujici energie!! i pres problemy s hlasem je jasne, ze ta pani je NEKDO!! je uzasne, jak skvele kritiky tady v cr mame, kdyz je zbytek sveta nadsen, u nas vzdy nekdo objevi chybicku.. jsem rada, ze ziju v tak dokonale zemi! : ))
smokey.rk | 20. 08. 2007 | 04:32:17
Komas,Smokey,Čenda

Naprosto skvelej koncik plnej energie,muzikantskyho umu-od bassmenu, bicmenu,klavesaku,dechu pres vynikajici vokalistky az po skvele diktatorskou i kdyz hlasem trochu omezenou Lauryn Hill...Tohle si dat nekde v klubu pro par stovek lidi asi by to bylo slusny peklo:-))!!!Uz se tesime na nejakej dalsi pocin tejhle kapelky-melo to proste grady!!!Zdravime vsechny. (co clovek to nazor:-))
veronika S. | 06. 08. 2007 | 11:53:50
Na podiu Lauryn

Musím říci, že se 100% připojuji k tomuto článku... Neb koncert L.H. byl to nejotřesnejší, co jsem kdy viděla a bohužel i slyšela... Což o to, vidět... Popravdě, když vpádilo na scénu individum, které se hrbilo, jakoby mělo bechtěrevovu chorobu a vypadalo jako zmalovaný zakrslý a sfetovaný "pan Slepička" , říkali jsme si, asi nějaký pokus o humor... Ale když toto stvoření ne a ne odejít ze scény, smířili jsme se s faktem, že toto je Lauryn Hill ... A k tomu sluchu - kdyby ten koncert raději odpískala, ona, anebo někdo, kdo má poněkud více soudnosti, jak lépe by to bylo... Rozhodně bych své cesty tam litovala méně, než toho žalostného pohledu, který zbyl po zážitku z vidění a slyšení osoby, která nápadně evokovala éru propadů již mnohem známějších jmen a osob...Asi to tak má být, že talentované osoby, umřou zfetovaný nakvadrát, ale at šmarja tohle raději činí v tichosti, bez potřeby takového neuvěřitelného ztrapnění... Neb kdo ji zná, kdo ji kdy slyšel a kdo ji kdy i viděl, musel stejně, jako autor článku odejít po 5 písních, neb déle to bylo o nervy a o , promiňte mi ten výraz i o "nasrání"...
jirka | 05. 08. 2007 | 11:03:45
však jo, já psal nic proti :) jen nemám rád jak třeba často řikaji na Nově...zadáme-li spojení do vyhledávače, vypadne nám xx tisíc odkazů takže je to určitě pravda...
na druhou stranu kdo z jí podobnejch zpěváků nekouří/nekouřil crack :)), koncert jsem neviděl, ale pro mě vždycky bude zpěvačka s velkym Z
obsession | 02. 08. 2007 | 05:06:45
tak tedy...

Nesouhlasne komentare jsem cekala, stejne jako jsem cekala ze se dojmy z koncertu budou delit presne na dve skupiny. Chapu, ze jeji fanousci ji budou branit a ze se najde i spousta lidi, kteri budou z jejiho noveho projevu v transu. Stalo se.
ad Marketa - Basement Jaxx letos nemeli chybu, srovnavat je ale nelze.
ad m4y4 - nerikam ze je Lauryn spatnej showman, jeji kapela byla vyborna - coz jsem asi v reportu nepopsala dostatecne jasne.
Martin - druha pulka koncertu pry stala za to - to rikam, protoze jsem se lidi dalsi dny po festivalu ptala. Nestezuju si v reportu na to, ze si dala Lauryn 40 minut na cas, ale na to ze me celou tu dobu masirovaly reklamy, ktere byly navic i zvukove. Ale u nas jsou vsichni na takovou masaz asi tak zvykli, ze jim to neprijde vubec divne. Jasne, zaplatte si vstupne a pak cumte!
jirka - jasne, ze jsem vsechny odkazy neprochazela, stejne tak je mi jasny minimalne dvojaky vyznam slova crack, ale v tech konotacich o jakych pisu ja se jich tam naslo pozehnane...
Klara - pravo odejit z koncertu ma kazdy nespokojeny clovek, zvlast kdyz pochybuje o tom ze nejaka druha - lepsi polovina koncertu prijde.
Show byla avizovana jako kratsi - takze mi prislo ze odchazim v pravy cas. Jako reporter uz jsem castokrat vydrzela na akci mnohem dyl nez se mi chtelo jen proto abych lidem prinesla relevantni informace o tom jake to bylo. Z davu asi 10 metru od podia jsem se premistila do klidu. Sedla si pod strom na noviny a poslouchala...
ze sve skromne zkusenosti vim, ze zpevaci se rozezpivavaji pres koncertem a ne behem neho, aby si publikum mohlo uzivat co nejlepsi prednes . Taky jsem mivala kvuli koncertum vyrvany hlas...Lauryn je ale podle meho dost velka star na to, aby si mohla dovolit davat si mezi koncerty pauzu a neprepinat si hlasivky 4 noce behem 4 denniho evropskeho turne.

Riuzz | 02. 08. 2007 | 04:45:01
Jak už tady bylo správně řečeno: co člověk, to názor! I já musím dát za pravdu těm, kteří tady píší, že druhá část koncertu byla o mnoho lepší a alespoň v mých očích si Lauryn zachránila reputaci ...ale na druhou stranu se nelze slečně Obsession divit, že vydržela jen 5 songů, protože i já už jsem měl nakročeno ...a kdo z přítomých neudělal alespoň malý krok tímto směrem, tak je buď zaslepený fanatik a nebo by mu na pódiu nevadili ani Šmoulové!d:)))
jan | 02. 08. 2007 | 02:50:29
tak to ale lauryn stejne pekne podelala, protoze behem prvni hodiny ji odesla mozna tak tisicovka lidi
Klára | 02. 08. 2007 | 02:08:45
velmi neobjektivní.....

pardon ale psát report z koncertu ze kterého jsi odešla po pár písničkách? :-( dost divné.....kdo si nepočkal na druhou polovinu koncertu, nemá právo celé vystoupení hodnotit, protože to byl jeden z nejlepších koncertů tohoto léta !!!
jirka | 02. 08. 2007 | 12:11:28
Lauryn Hill a crack ?

"Když si progooglujete spojení Lauryn Hill a crack, vypadne vám 140.000 odkazů – a to už hodně vysoké číslo, aby se jednalo pouze o mou smyšlenku."

Nic proti, sice to 140 000 odkazů najde, ale už na první pohled je přece vidět, že se vůbec nejde o stránky píšící o L.H. a cracku jako droze.....drtivá většina jsou warez stránky s mp3 a trochu jiným crackem :) odvozovat cokoliv z počtu výsledků googlu je přece kravina, to si tu taky pak můžu dokázat, že Mickey Mouse vykouří 3* víc cracku než L.H. protože to najde na tohle spojení o hodně víc odkazů - a to už hodně vysoké číslo, aby se jednalo pouze o mou smyšlenku :)))
gabriela | 02. 08. 2007 | 11:28:27
Lauryn Hill

......mrzi me ze jsem to sobne neslysela,ale to ze pani neni v poradku se muze stat kazdemu z nas a ja ji preju jen to nej at se da zase do kupy a nachysta poradny COMEBACK......porad je to uzasna zpevacka.
gabriela | 02. 08. 2007 | 11:26:25
co clovek to nazor

napsal Faly pro rave.cz ......
Ms. Lauryn Hill
V půl jedenácté mělo přijít to, na co většina lidí čekala. Členka legendárních Fugees, paní zpěvačka a první dáma hiphopu – Lauryn Hill. Bohužel si dávala trochu na čas (prý přiletěla pozdě). Takže se začalo o hodinku později. Nejdříve nastoupil její, snad 12ti členný doprovod a cca 5ti minutovým intrem, kterému dominoval hlavně „šílený“ basák rozehřáli lidi před nástupem Lauryn. Ta přišla oblečená v jakémsi retro stylu a vizáží dost připomínala mladší kopii Tiny Turner. Nejdříve se omluvila za hlasovou indispozici a mohlo se začít. První část koncertu byla klidnější, spíše soulová, postupně se Lauryn rozehřála a rozezpívala a ve druhé části svého téměř 2hodinového koncertu připravila pro většinu přítomných jeden ze zážitků na které se nezapomíná. Skladby v rytmu hip hopu, reggae, občas i ska lidi opravdu bavily a dávali to Lauryn hlasitě najevo. Došlo na písničky z jejího sólového a několika grammy oceněného alba – The Miseducation of Lauryn Hill jako třeba To Zion, nebo Ex-Factor. Potěšila mě Iron, Lion, Zion od Boba Marleyho. Největší odezvu však měli skladby od Fugees - Fu-gee-la, How many mics a hlavně Ready or not a vytleskaný přídavek Killing Me Softly si s Lauryn zazpívala většina přítomných. Pro mě jeden z nejlepších koncertů které jsem viděl.

Jana | 02. 08. 2007 | 11:04:58
this is the end....

Velke, opravdu velke zklamani prinesl koncert Lauryn Hill. Zhruba uprostred koncertu jsem odesla, protoze jsem u jejiho zkrehotani zacala klimbat!!!
Kdyz ale pominu zpev crackove kralovy RnB, tak se mi festacek libil. Dr. John(hral v PA vecer) me velice mile prekvapil a jeho hudebni projev mel smrnc.
BTW: letos jsem videla i Basement Jaxx na RFP v Hradci a musim rict, ze show a zpev je s tim, co predvedla Lauryn ve Stromovce nesrovnatelny.
No, nic, jdu si pustit stary album Ms. Hill vzpominat na to, jaky to byly casy, kdyz jeste byla hvezda.
Jeste bych chtela dodat k atrakcim a stankum: velke plus pro horolezecku stenu, zivou knihovnu a filmovy stan!
Martin | 02. 08. 2007 | 11:00:08
Taky NESOUHLASÍM..

Lauryn Hill byla vynikající, pro mě taky jeden z nejlepších koncertů letos. To, že nastoupila o 40 minut později a někdo se nad tím pohoršuje - tomu se můžu jen smát :))
Není mi jasné jak může někdo napsat článek o koncertu na kterém slyšel 5 songů a na závěr napíše "druhá půlka koncertu prý stála za to.." ??!!
Okolo sebe jsem také neviděl nespokojené lidi což se dá vysvětlit tak, že jsem byl buď stejně "mimo" a na stejné vlně jako Lauryn Hill a nebo že opravdu nespokojení nebyli. Hudba byla energická a strhující. Co měla zpěvačka na sobě a co dělá ve svém volném čase je čistě její věc, na koncerty nechodím proto abych zjišťoval jestli muj idol ze 14 let bude vyhovovat představě, kterou jsem si kdysi vytvořil. Na závěr? Každy dostal kolik si zasloužil...
m4y4 | 02. 08. 2007 | 10:59:58
Přestože její hlas nebyl úplně v pořádku (to teď ponechme stranou), musím říct, že právě až na slabší začátek to pak stálo za to. Navíc dokázala skvěle hecovat publikum a i kapelka se lépe rozehrála. Rozhodně jsem ocenil průřez jak jejím vlastním repertoárem, tak pár věcmi od B.Marleyho a zároveň i pár věcí od Fugees. Vynášet ale soud po téměř počátku mi zcela khošér nepřijde ; )
Markéta | 02. 08. 2007 | 09:31:53
NESOUHLASIM

Ahoj, Lauryn Hill byla výborná, přesně se trefila do stylu, který jsem chtěla slyšet. A kolem sebe jsem neslyšela žádné negativní reakce, všichni tančili a skandovali její jméno. Váš názor respektuju, ale pro mě to byl po Basement Jaxx nejlepší letošní koncert . Moc jsme si to všichni užili..
sisi | 01. 08. 2007 | 02:13:36
Uplně souhlasím

Já se stotožňuju s tímto článkem, jako by mi mluvil z duše. Chtěla bych jen podotknout, že když sem tam paní Hill viděla (hlavně teda slyšela) chtělo se mi brečet. Opravdu mě zklama svým děsivým a vehementním vystoupením.

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |