FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Glastonbury: Festival současného umění

Glastonbury: Festival současného umění
25. 03. 2008   |   Autor: samantha   |   Komentáře (0)
Glastonbury se řadí se svou dlouholetou tradicí mezi největší festivaly ve světovém měřítku. Festival je dobře znám nejen díky tomu, že tu můžete vidět to nejlepší, co současná hudební scéna nabízí, ale do podvědomí se vrývá také díky tanci, komediálním představením, kabaretu, divadlu, cirkusu a dalších uměleckých vystoupení.
Festival se koná na jihozápadě Anglie na Worthy Farm mezi vesnicemi Pilton a Pylle. Tuto lokalitu zahalují mnohá mytologická a spiritistická tajemství a tradice a je předmětem zájmu hnutí „New Age“. Glastonbury věnuje převážnou část z vytěženého zisku na charitu.

Loňská čísla jen potvrzují teatrálnost této akce: přes 700 umělců, přes 80 stagí, počet návštěvníků 177.000. Není vyjímkou, že některá zařízení používaná na festivalu jsou poháněny sluneční energií, návštěvníci se zde mohou u tzv. vzdělávacích stánků dozvědět vše o ochraně přírody, nebezpečném odpadu a ekologických problémech, kterým celý svět čelí a přitom se vše řídí heslem: „Každý musí začít sám u sebe a nenechávat rozhodnutí na vládách jednotlivých států“.



Glastonbury od A do Z
Glastonbury byl nejvíce ovlivněn érou hippies a obdobím, kdy světlo světa spatřovaly první open air festivaly v 70. letech. Zakladatelem myšlenky vytvořit tento monumentální projekt byl Michael Eavis, který společně se svou ženou vedli festival k úspěšným zítřkům až do konce 90. let minulého století a v jejichž tradici pokračuje Eavisova dcera.

Rok 1971 byl významný díky zfilmovanému záznamu z celého festivalu, který spatřil světlo světa jako dokumentární film Glastonbury Fayer. Další zajímavý rok byl 1994, kdy poprvé záběry z festivalu Glastonbury oběhly svět díky televizní stanici Channel 4, která pořídila záznam 826 žonglujících festivalových účastníků, z nichž každý měl ve vzduchu 3 věci a tak bylo současně ve vzduchu zhruba 2500 předmětů.



V roce 1996 se konala pauza během níž proběhla obnova festivalové půdy s cílem provádět toto odlehčení místní krajině každých pět let aniž by festival ztrácel na své stále rostoucí popularitě. V roce 1998 byla poprvé pokořena hranice 100.000ového návštěvníka. Bohužel díky četné přesplotní migraci „černých pasažérů“,byla v roce 1999 odhadována návštěvnost na 250.000 diváků. V následujících letech se situace s návštěvností vyhrotila natolik, že byly pozastaveny veškeré licence na provoz festivalu. Byly vybudováno kolem areálu téměř nezdolatelné oplocení, které poté přispělo k mnohem uvolněnější atmoféře a ke snížení kriminality.

Loňský ročník drží své prvenství díky bleskovému vyprodání lístků v předprodeji – 137.500 lístků = 1 hodina 45 minut! Další informace najdete na stánkách festivalu.

www.glastonburyfestivals.co.uk
GLASTONBURY (UK)

GLASTONBURY (UK)

Pátek 27. 6. 2008
Bude upřesněno (cca okolo 150,- Liber)
Vystupují:
James Blunt, Morcheeba, Kate Nash, Band Of Horses, Jay-Z, Linkin Park, The Levellers, Fatboy Slim, CSS, Goldfrapp, Amy Winehouse, Beyonce, Neil Young, Massive Attack, Hot Chip, Editors, The Enemy, The Fratellis, Pete Doherty, Dizzee Rascal, Simon Atkinson & The Ben Marcato Trio, The Futureheads, Phantom Limb, Massukos, Portico Quartet, Sense of Sound Accapella Choir, Hilltop Hoods, Frank Turner, Alabama 3, Kings Of Leon, Shlomo and the Vocal Orchestra, The Verve, Neil Diamond, Jimmy Cliff, British Sea Power, Joan Armatrading, Solomon Burke, The Wombats, Estelle, Leonard Cohen, The Travelling Band, Dirty Pretty Things, Laura Marling, Neon Neon, Vampire Weekend, The Subways, Elbow, The Krak, Blood Red Shoes, The Cribs, Panic At The Disco, Will Young, Team Waterpolo, The Golden Silvers, The Thirst, Pipes and Drums of the Royal Scots Dragoon Guards, Adele, Duffy, Hobo Jones & the Junkyard Dogs, MGMT, Florence & The Machine, I Was A Cub Scout, Wild Light, The Pan I Am, Chris Martin, Jill Scott, The Feeling, The Kooks, Imogen Heap, The Roots, The Ting Tings, Does It Offend You Yeah, Mark Ronson, Foals, Simian Mobile Disco, The Teenagers, Joe Lean and the Jing Jang Jong, Babyshambles, Black Kids, Yeasayer, Frank Turner, Elle S'Appelle, The Rascals, Married To The Sea, The Daisy Riots, The Seal Cub Clubbing Club, Carnival Collective, Pama International, The King Blues, The Pietasters, The Slackers
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |