FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Finskou Oslavu slunovratu slavila i Praha

Finskou Oslavu slunovratu slavila i Praha
02. 07. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Branická louka v Praze byla v sobotu 28. 6. 2008 dějištěm Oslavy Slunovratu Midnight Sun. Přibližně tisíc návštěvníků si zde během odpoledního a večerního programu vychutnalo výjimečná vystoupení několika významných severských skupin a seznámilo se s tradičními severskými rituály.
Hudební část akce odstartovala v 17:30 islandská zpěvačka Hafdís Huld. Během jejího vystoupení na Midnight Sun zazněly i její nejznámější skladby „Tomoko“ a „Ski Jumper“, to vše ve speciální akustické úpravě. Charismatická zpěvačka se na své vystoupení pečlivě připravila, proto přítomné publikum překvapila i několika českými slovy. Po skončení vystoupení mladičké Islanďanky a její doprovodné skupiny přišla na řadu první z rituálních performance – na Vltavě se objevila tradiční nordická loď se šamanem, která přivezla posvátný oheň.

midnight sun

Finská formace Regina představila kombinaci elektronické hudby a tradičních severských zvuků. Rituální hudba s místy temnou atmosférou, emotivní hlasový projev zpěvaček či tradiční severské hudební nástroje, tak lze stručně charakterizovat vystoupení dánských Valravn. Právě jejich hudba již předznamenávala další vývoj večera. U velké vatry Finy nazývané „kokko“ se opět objevil tajemný šaman a zapálil Midnight Sun oheň. Koncert dánské folkové skupiny Efterklang bylo pro mnohé hudebním vyvrcholením večera. Po Efterklang se přesunula pozornost návštěvníků k druhé, menší stage, kde v komornější atmosféře odehráli svůj koncert čeští Bratři Orffové. Těsně po půlnoci uzavřela letošní oslavu Midnight Sun velká taneční show vzývající živly – vodu, oheň a vzduch.

„Zaznamenali jsme velké nadšení návštěvníků i silný zájem vystupujících interpretů. Oslava slunovratu je ve Finsku a v severských zemích jedním z nejvýznamnějších svátků a my bychom byli rádi, kdyby si příchod léta oblíbili a zařadili mezi každoroční oslavy s přáteli i lidé v Čechách a na Slovensku,“ uvedl Robert Janča, brand manager značky Finlandia, která Oslavu Midnight Sun přináší lidem po celém světě.

Vedle severské hudby nabídla Oslava slunovratu - Midnight Sun také bohatý doprovodný program, jako např. „pálení křivd“, kdy si mohli lidé na list papíru napsat svou křivdu a následně ji vhodit do ohně, aby byla smazána. Velký zájem byl také o věštírnu či meditace se šamanem.

MIDNIGHT SUN

Sobota 28. 6. 2008
Předprodej 149 Kč
Vystupují:
Valravn, Efterklang, Hafdis Huld, Regina, Bratři Orffové
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |