Řecký večer s kapelou Imam Baildi

Řecký večer s kapelou Imam Baildi

21. 11. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hlavní hvězdou řeckého večera Planet Connection bude aténský kvintet Imam Baildi, který staví most mezi klubovými beaty a tradičním řeckým hudebním stylem rebetiko.
Jedna z nejznámějších řeckých kapel současnosti se ze studiového projektu rozrostla ve strhující koncertní kapelu, v jejíž hudbě se prolínají chuti starých a nových žánrů.

Imam Baildi je v jihovýchodním Středomoří oblíbené jídlo z lilku plněného cibulí, česnekem a rajčaty. Při dušení na olivovém oleji chutě ingrediencí splynou a vytvoří vyhlášenou pochoutku. Podobným způsobem se prolínají žánrové elementy v hudbě řecké skupiny stejného jména. Aténští muzikanti The Imam Baildi vaří svoji pochoutku z hudebních ingrediencí jako jsou hip hop, electro, či tradiční řecký styl rebetiko a výsledkem je svěží globální pop.

The Imam Baildi vznikli v polovině nulté dekády jako studiový projekt bratrské dvojice Orestise a Lysandrose Falirease. Jejich rodiče byli velkými fanoušky stylu rebetiko a bratry napadlo naroubovat toto „řecké blues“ na moderní elektronické beaty. The Imam Baildi tak pro mladou generaci objevují rebetiko podobně jako to s americkým blues udělal Moby na slavné desce Play na konci devadesátých let. „Obyčejně začneme od nějakého konkrétního samplu a necháme ho, aby nás sám zavedl k nějakému stylu. Proto je naše hudba tak různorodá,“ říká Lysandros Falireas.

Po velkém ohlasu na debutovou desku z roku 2007 se The Imam Baildi rozrostli na regulérní živou kapelu, v níž nechybí ani tradiční řecký strunný nástroj bouzouki nebo dechy, které dodávají hudbě nádech balkánské dechovky. A aby to nebylo málo, na pódiu je doprovází energická zpěvačka Rena Morfi. The Imam Bialdi doprovázeli hvězdy jako jsou Massive Attack či Gogol Bordello a zahráli si na slavných festivalech v dánském Roskilde a francouzském Transmusicales de Rennes. Na loňském druhém albu nazvaném The Imam Baildi Cookbook se v roli hostů objevují například američtí latino rappeři Delinquent Habits nebo Maxwell Wright ze spřátelené barcelonské skupiny Ojos de Brujo.

Kromě Mobyho nebo DJe Shadowa bývají bratři Falireasové srovnáváni s francouzskými Gotan Project, kteří na začátku tisíciletí objevili pro generaci kluberů stařičké tango. Díky samplům se přes propast času dostaly do hudby The Imam Baildi silné emoce řeckého blues, což jejich skladbám dodává další rozměr. „Doufáme, že pomáháme uchovat bohatství stylu rebetiko,“ prohlašují The Imam Bialdi, kteří se nakonec dostali i ke spolupráci s některými legendami stylu z 60. a 70. let. Jedna z nejzajímavějších řeckých kapel současnosti si už teď s jejich slávou nic nezadá, aténský kvintet o tom 7. prosince určitě přesvědčí i návštěvníky řeckého večera Planet Connection v Paláci Akropolis.

www.imambaildi.com

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PLANET CONNECTION

Středa 7. 12. 2011
Vstup: 250/350
Vystupují:
Imam Baildi
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika