Damien Rice poprvé v ČR

Damien Rice poprvé v ČR

03. 05. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V úterý 10. července si v Roxy odbude svou tuzemskou premiéru irský folk-rockový písničkář Damien Rice. Osmatřicetiletý muzikant, jehož tvorba je srovnávána s takovými jmény jako Jeff Buckley nebo David Gray, se v Praze představí v exkluzivním sólo setu pouze s kytarou a pianem.
Koncert Damiena Rice, který získal celosvětový věhlas deskami O a 9, bude k sezení a tedy s omezenou kapacitou.

Rodák z městečka Kildare začínal s muzikou pod pseudonymem Dodima Rice v roce 1991 v rockové kapele Juniper. Pětičlenná parta si sice na neúspěch nemohla stěžovat, nicméně neustálé tvůrčí kompromisy vyžadované labelem Polygram Damiena znechutili natolik, že Juniper v roce 1998 opustil a rozhodl se odpočinout si od showbyznysu a odstěhoval se do italského Toskánska, kde se nějakou dobu živil farmařením.

Naštěstí mu to ale moc dlouho nevydrželo a místo farmaření se rozhodl cestovat po světě a vydělávat si na živobytí hraním na ulici. Po návratu do rodného Irska si vypůjčil peníze a nahrál své první demo, které poslal svému bratranci Davidu Arnoldovi (spolupracoval mj. s Björk). Tomu se Damienova tvorba natolik líbila, že mu poskytl finance na natočení nahrání debutového alba.



První vlaštovkou byl v roce 2001 singl The Blower"s Daughter, který se posléze stal obrovským hitem díky americkému filmu Na dotek (Closer, 2004) s Jude Lowem, Cliwe Owenem, Natalií Potman a Julií Roberts. Úspěch tohoto singlu značnou měrou přispěl také k vřelému přijetí Damienova debutu O (2002), na němž se krom dalších muzikantů podílela svými nezaměnitelnými vokály také Damienova dlouholetá spolupracovnice Lisa Hannigan.

Nejenže byl debut vysoce ceněn odbornou kritikou a Rice za něj získal v roce 2003 prestižní americkou cenu Shortlist Music Prize. Damienova hudba, v níž hrají prim silné emoce prodchnuté tesknou folkovou romantikou, bodovala i u řadových posluchačů, na čemž měl jistě svůj podíl i fakt, že krom snímku Na dotek zazněly jeho písně také ve filmech Vysvobození (I am David, 2003), V dobré společnosti (In Good Company, 2004) nebo v seriálech Dr. House, Ztraceni, Alias a Chirurgové.



Čtyři roky po debutu, který vynesl Riceovi přes 4 miliony prodaných kopiíí a např. v Irsku byl 10krát a v Británii 3krát platinový, vydal Damien své druhé řadové album 9, s nímž se představil na koncertních pódiích po celém světě včetně takových prestižních festivalů jako jsou Glastonbury nebo T in the Park.

"Damien Rice dokáže v pravou chvíli otevřít okno vkusným elektronickým pasážím, stejně jako ho umí rychle zavřít zařazením symfonického orchestru nebo svojí brnkačkou na kytaru. Na jeho okno do desky "9" občas horkým dechem dýchne Lisa Hannigan a sám Damien do čmouhy ze sraženého dechu už sám dokáže vmalovat potřebné emotivní obrazce a vtisknout jim důležitou tvář, ani ne tak smutnosti, jako spíš určité nostalgie. Pořád to umí. A přes tohle okno se dívá pořád moc hezky," napsal o albu například Tomáš Tenkrát v makrorecenzi Musicserveru.

Ač od roku 2007, kdy vyšel Riceovi společný živák se jeho nyní již bývalou spolupracovnicí Lisou Hannigan Live From The Union Chapel, tento ceněný kytarista, klavírista a zpěvák nevydal žádné další studiové album, neznamená to, že by muziku pověsil na hřebík.

Místo alb nyní vydává singly, které se vycházejí v rámci na různých charitativních projektů či kompilací. Za zmínku stojí například jeho participace na albu Songs for Tibet: The Art of Peace (2008), kam přispěl songem Making Noise nebo píseň Lonely Soldier, kterou v roce 2010 složil pro americký Enough Project bojující za ženská práva v africkém Kongu.

Úplně nejaktuálnější pak je Damienův cover slavné skladby One, jímž přispěl na loňskou tribute kompilaci AHK-toong BAY-bi Covered vydanou k 20. výročí alba U2 Achtung Baby, na které se krom Damiena podíleli např. také Patti Smith, Depeche Mode, Nine Inch Nails či Jack White.

Těžko dopředu soudit, co všechno z Damienovi tvorby zazní v rámci jeho české koncertní premiéry 10. července v ROXY. Určitě se ale můžete spolehnout, že vás čeká výjimečný hudební zážitek s komorní atmosférou jako dělanou pro plnohodnotný prožitek z Damienovy hudby.

www.roxy.cz

Dodal: Lukáš Kadeřábek, Roxy PR
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: DAMIEN RICE

Úterý 10. 7. 2012
Vstup: 550 Kč
Vystupují:
Damien Rice
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika