Fléda chystá podzim s GusGus, Hooverphonic, Kadebostany, De Staat nebo Vitalic

Fléda chystá podzim s GusGus, Hooverphonic, Kadebostany, De Staat nebo Vitalic

18. 06. 2019  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Podzimní program Flédy září jmény globálních hudebních špiček, jež v Brně představí své nové projekty, alba a spolupráce. Už 9. srpna do klubu zavítá ikona světového ambientu Jon Hopkins se svým DJ setem. Sezónu otevře 18. září taneční party s islandskými GusGus.
Během podzimu se na pódiu vystřídají Hooverphonic s novou zpěvačkou, Jan Blomqvist & Band s kompletním projektem Disconnected či berlínská legenda DJ Hell s opusem Zukunftmusic. Rockeři De Staat přivezou novinku The Bubble Gum, Movits! svou zatím nejhiphopovější nahrávku, dvojalbum V, vládci indie-popového impéria Kadebostany album Monumental. Dramaturgicky nejzajímavější položkou bude Vitalicova spolupráce s Rebekah Warrior na projektu Kompromat.
 

Jarní sezóna na Flédě ještě nekončí. Po třech úspěšných produkcích na Špilberku (Mig 21 s Michalem Hrůzou, HVOB s aktuálním albem Rocco, Kašpárkem v rohlíku) se klubový tým na chvíli vrací na Flédu 25. června uvést naštvanou americkou dechovku Brass Against. 28. června se znovu stěhuje ven, aby na Moravském náměstí zahájil třetí ročník multižánrového festivalu UPROSTŘED. Celodenní exhibici tanečního studia Art Factory završí rapovým maratonem v čele s MC Geyem a Maniakem. Tečku za festivalem, na němž participuje celá brněnská kulturní scéna, a který na dva měsíce zaplaví ulice a parky středu města, udělá Fléda 30. srpna Hip hopem na Moraváku. Obě akce budou přístupné široké veřejnosti, bezbariérové a zdarma.

Podzim na Flédě bude velkou oslavou současné elektroniky v mnoha podobách. Srpnovou ochutnávku v rámci Maratonu hudby zajistí zásadní představitel světové IDM, uznávaný producent a dlouholetý spolupracovník Briana Ena Jon Hopkins. Svým DJ setem rozhoupe stojaté vody letního Brna a připraví půdu pro otvírací večírek nové sezóny v režii islandských GusGus. Ti pro svou aktuální koncertní tour přetavili materiál z nové desky do audiovizuální show plné gradujícího techna a výbuchů popové euforie. Milovníky trip hopu a melodické elektroniky potěší návštěva belgických Hooverphonic. Mimo skladeb z nedávno vydané desky Looking For Stars zahrají notoricky známé hity Eden, 2 Wicky a Mad About You, které nová zpěvačka Luka Cruysberghs ovládla fenomenálním způsobem.

Nabitý říjnový program doplní charismatický Berlíňan Jan Blomqvist & Band s oceňovaným projektem Disconnected, z něhož brněnští houseři ochutnali už loni na špilberském nádvoří. Různorodost berlínského soundu potvrdí "německý Bowie" DJ Hell s opusem Zukunftsmusic a multižánrovým setem. Říjnovou divokou jízdou završí holandští rockeři De Staat. Přivezou novou show k aktuálnímu albu The Bubble Gum, na kterém vtipně glosují svět sociálních bublin, společenských kódů a trumpovské rétoriky.

Listopad přinese dva velké vrcholy sezóny. První bude v režii indie-popového dua Kadebostany. Kolosální živé vystoupení k novému albu Monumental přinese jedinečnou vizuální identitu a prvoligovou fúzi popu, edm a world music. Druhý je splněným snem francouzského Vitalica a fanoušků Kraftwerku nebo Einstürzende Neubauten. Ikona evropské taneční hudby, věhlasný producent a multiinstrumentalista tentokrát odhodil všechny zábrany a stvořil syrové taneční album Traum und Existenz, v němž se jeho dramatický rukopis dokonale snoubí se znepokojujícími vokály Rebeky Warrior. Z jedinečného spojení vznikla hudba, která vyrůstá z post-industriálních kořenů minulosti, ale vyhlíží futuristické podoby hudby budoucnosti.

Zveřejnění dlouho utajovaného obsahu Vitalicova šuplíku budou v listopadu předcházet koncerty  různých žánrů z mnoha koutů světa. Milovníci tvrdé muziky se mohou ponořit do hlukové masy belgických Amenra, kterým bude dělat společnost švýcarské hypnotické duo E-L-R a australský sludgeový kvartet YLVA. Ze sousedního Polska přijede kapela Myslovitz, která se po dobytí českých rádií a MTV postupně zřetelně posouvá od masového popu k experimentálnější hudební poloze. Intenzivní lekci švédštiny dostanou návštěvníci koncertu Movits!, kteří svou jazz rapovou show k aktuální dvojdesce V staví na kritických mezinárodně srozumitelných textech ve své mateřštině.

Dramaturgie nezapomněla ani na fanoušky české hudby a kromě výročních koncertů J.A.R., Monkey Business, Mig 21, Skyline, Visací zámek a brněnských Poletíme?, představí další projekty, které mají letos šanci zahýbat domácí klubovou scénou. Sérii podzimních koncertů zahájí Insania svým 888. vystoupením, na němž legendu českého crossoveru podpoří řada hostů. Skupina Jelen & Míša Tučná představí album Spím v obilí, hold Michalu Tučnému, nestorovi českého folku a country. Z folkového prostředí vzešla i jedna z nejzajímavějších domácích zpěvaček Lenny, která v klubu pokřtí svou druhou, dle svých vlastních slov odvážnější a veselejší desku. Jedním z nejočekávanějších podzimních koncertů bude křest alba Les skupiny -123min. Na konci roku 2016 se vrátila na pódia a originální fúzi rocku, jazzu, blues a funky teď zvěčňuje ve studiu.

Dlouhodobá podpora domácí a slovenské hip hopové scény má na Flédě podobu samostatných koncertů i větších přehlídek hudebních vydavatelství. Jejich podzimní sérii zahájí nezařaditelný slovenský Gleb rotující mezi styly grime, drum'n'bass a glitch hop. MC Gey pokřtí nejočekávanější projekt domácí hip hopové scény RλP-LIFE: Epizoda 2 v procesu. Večírek vydavatelství Mike Roft přinese show šesti českých rapperů, mezi nimiž budou Calin, STEIN27, SHXRTY & KOJO a další. Hranice žánru naruší Jiří Burian v kůži nejtlustší české celebrity Kapitána Dema s novou deskou Mládí v trapu. Další rok uzavře večírek labelu Ty Nikdy.

V bohatém podzimním programu, který vznikl za finanční podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje a Ministerstva kultury, má své stále místo komunitní akce Blešák propagující etiku „slow fashion“ a princip RRR (reduce, reuse, recycle). Jako dlouholetý partner brněnské skupiny Amnesty International se Fléda v prosinci opět zapojí do největší lidskoprávní aktivity na světě Maratonu psaní dopisů jako brněnský patron akce. Klub nadále spolupracuje s nadací Podané ruce a usiluje o co největší bezpečnost v oblasti klubové kultury.

Dodal: Sabina Coufalová, klub Fléda
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

GUSGUS

Středa 18. 9. 2019
Vystupují:
GusGus (Island)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika