Exkluzivní rozhovor s Dandym (HU)

Exkluzivní rozhovor s Dandym (HU)

27. 03. 2007  |  Autor: David Valmont  |  Komentáře (1)
Jako poslední warm-up před pátečním Cybertronicem vám přinášíme rozhovor se špičkou stávajícího ma’darského zvuku. Řeč byla a Cybertronicu, maďarském zvuku a kráse českých žen.

Ahoj Dandy, my se už sice známe, ale určitě je dost lidí, kteří Tě ještě neznají, tedy zkus se nám krátce představit a vyjmenuj ty nejdůležitější okamžiky Tvé kariéry, které Tě vedly k úspěchu.
Ahoj, zdravím čtenáře a české partypeople! Narodil jsem se v západním Maďarsku, v Sopronu, a za těch 29 let co jsem na světě jsem žil ve Veszprému, v Székesfehérváru a nyní v Budapešti. To časté stěhování, je jednoznačně díky DJingu. Desky otáčím 10 let, hrál jsem snad všechny možné hudební styly, protože neexistuje takový, který bych neměl rád. Hrál jsem od funkhouse až k technu všechno, protože mě baví pestrost. Avšak nejblíže je mi housová rodina, konkrétně deepovejší, citovější a sexy tracky, které dokážou dostat duši do extáze, takové, které Tě donutí přemýšlet. Samozřejmě to neznamená, že jinou hudbu nehraji. Ale Real Dandy je takový trochu zadumaný, který Tě dostane do úplně jiného světa. Ze začátku jsem hrával na místních diskoškách, vedle kterých jsme pořádali hodně ilegálních mejdanů! První úspěchy jsem měl, když jsem se dostal do legendárního klubu Speed, kde jsem hrával pro 3 – 4 tisíce lidí, bohužel tento klub později zavřel svoje brány. Díky tam odehraným setům mě začali zvát i do ostatních maďarských klubů. Tehdy se mi povedlo dostat i do Jugoslávie a to už jako mladý DJ. Poté jsem dostal stále častěji nabídky hraní jak v Maďarsku tak i v zahraničí. Souběžně s úspěchy s hudbou jsem začal dělat i vlastní rádiové pořady a s jedním DJ kamarádem jsme jako první v Maďarsku založili takový pořad, kde hráli DJs na živo. Tento pořad měl úspěch v celé republice a najednou jsem zjistil, že rádio je moje druhá životní láska. Po Rádiu Jam a Rádiu 1 nyní pracuji jako programový ředitel a moderátor internetového rádia www.justmusic.fm, které je zaměřené na elektronickou taneční hudbu.

Ale vraťme se zpět k DJingu. V roce 2001 jsem dostal možnost v klubu Flört a od té doby jsem stálým rezidentem superklubů u Balatonu. 2005, 2006, 2007 jsem jediným rezidentem tohoto klubu (www.flort.hu). Kromě toho mě zafixovali jako nejsilnějšího člena takových úspěšných projektů, jako I LOVE DEEP (deephousová noc), THE DEBUT a jiné.

V roce 2005 jsem se stal rezidentem nejlepšího klubu v Budapešti HOME CLUB a zároveň členem teamu Fame Promotion. Tentýž rok vyšel můj první release, co byl remix na Quasar – October. Ohlasy byly výborné, což potvrdili i prodejní žebříčky, kde skončil na velmi dobré pozici ve formě vinylu a také v digitální podobě na online DJ shopech. Tento Dandy remix se stal oblíbeným trackem takových ikon taneční scény jako John Digweed, Behrouz nebo Satoshi Tomiie.
V roce 2006 jsem vyhrál titul „Nejoblíbenější domácí DJ” dle hlasování na nejčtenějším tanečním serveru u nás www.soundhead.hu. Poslední roky jsem často vystupoval i v zahraničí, kromě jiné v Srbsku, v Chorvatsku, v Anglii, v Thajsku.

dandy

Navštívil jsem www stránky Vašeho projektu Truesounds Truesounds.hu. Popiš nám prosím, co se skrývá pod tímto projektem?
Tento projekt se stal oficiálním 1.4.2003 a začal fungovat jako firma. Za ty 3 roky jsme třikrát změnili celý design webových stránek. Zastupujeme kompletní hudební projekt, který vyplní celou noc, čím chceme získat, aby se DJs nemuseli bookovat z mnoha míst, ale aby Truesounds byl zárukou toho, že se celou noc bude hrát ta pravá hudba! Docela haluz, ale vyšlo to tak přirozeně, protože všichni 4 – Madox, Invoice, Mattan a já zastupujeme jiný sound a tuto pestrost má domácí publikum velmi rádo! Madox hraje ten maximálně undergroundový USA house, Invoice má nejraději electro, Mattan zastupuje progressive a zlámané beaty a ja zase kombinuji všechno se vším a mám nejraději tzv. „nabalovací” tracky. Kromě těchto věcí má Truesounds na starosti pořádání akcí po celé republice a už brzy vyjdou na našem vlastním labelu i plody naší produkce.

Kromě ostatních klubů máš dlouholetou rezidenci i v asi nejlepším maďarském klubu Flört, spoluorganizuješ několik akcí a projektů, jsi moderátorem nejposlouchanějšího maďarského internetového rádia www.justmusic.fm  a teď jsi se zmínil i o vlastní produkci na co jsem se chtěl zrovna zeptat, tak povídej.
Díky za dobrou a aktuální otázku. Produkci děláme jako team v celku, ale samozřejmě každý máme svůj styl, z čeho plyne, že budeme pracovat i na solových věcech. Jelikož funguji jako manager celého projektu, mám ze všech asi i nejmíň času sednout si za počítač a dělat na hudbě, přesto to vypadá, že tento rok budu mít více času připravit něco z vlastní produkce.

Je to už přes 10 let, co jsi se poprvé postavil za pult, od té doby plní Tvůj kalendář jedno vystoupení za druhým, dokonce mám pocit, že někdy míváš i 3 vystoupení během jedné noci. Na kterou akci vzpomínáš nejraději a proč?
Těžká otázka, jelikož za poslední roky jsem měl ročně 108 až 116 vystoupení, v čem jsou započítané i hraní ve všedních dnech. 3 vystoupení za den je docela výjimka, bývá to tak spíš v létě, když po nějakém exklusivním odpoledním hraní pokračuji v noci, nebo po dvou nočních vystoupeních hraji ještě i na afterparty. Nemůžu za to, miluji hraní a snažím se neodmítat nabídky. Přesto na co vzpomínám nejraději??? Pfff.... warm up před Sashem ve mě zanechal hodně hlubokou stopu, ale také nezapomenu na tu noc, kdy jsem po odehraní svého setu v Sopronu musel spěchat do Tiszakécske (cca. 400 km) a být tam včas a to v opravdu drsném lijáku. Kámoši v autě zvraceli celou cestu (asi 20-25 sáčku), protože jsem jim nezastavil  a po příjezdu jsem je nechal v autě a běžel hrát. Bylo to hraní s Paulem Rogersem v jedné sportovní hale a zatím co ostatní trpěli v autě, já jsem si užíval hraní…Byla to krutá akce!

Co považuješ za Tvůj největší dosavadní úspěch?
Rok 2006! Všechno vyšlo. Úspěšný release mixovaného alba, pařby, lidí u nás šílí po TRUESOUNDS...

Není tajemstvím, že Tě pro ČR exkluzivně zastupuje booking manager, (Tomáš Méheš - Clubzone.cz). Jak dlouho se znáte a jak jste se vůbec seznámili?
No tak naše seznámení si nepamatuji, beztak jsem byl opilý . Důvodem je určitě Flört v Siófoku. Tomáš tam jezdí na párty a nejspíš mě objevil právě tam, poté jsme se postupem času skamarádili přes internet. Dnes už to vnímám jako opravdové přátelství, není to jen o práci. On mě postupně představuje českému publiku a já se zase snažím uvézt do podvědomí u nás DJs z ČR.

dandy

Od něj máš jistě čerstvé informace o tom co se děje na české scéně, jak moc velké rozdíly vidíš mezi českou a maďarskou scénou? Jaký styl je u Vás "in", míří spíš ke klubovému electru (klubovému pojetí akcí), k „tranceovým halovkám“ nebo někam úplně jinam?
V Brně jsem byl zatím třikrát a to celé u Vás vnímám jako takové festivalové, halové rave období s aktuálním soundem. Tyto megaakce byly u nás zvykem zhruba před 5-6 roky, festivaly u nás dost vymizely. Tady se to všechno stahuje do klubů a v podstatě každý styl má „svůj klub”, jak techno, tak i house, goa nebo trance. Nevím, co je lepší, ale publikum se rozdělilo a tak to už funguje nějakou dobu. Samozřejmě jsou i větší kluby jako třeba vzpomínaný Flört, které mají kapacitu kolem 2000 lidí, ale programy těchto klubů jsou zaměřené také většinou velmi konkrétně na jeden styl. Dlouho jsem tady nezaregistroval žádnou párty, kde by se za noc představilo i více stylů... výjimku tvoří festival SZIGET, ale to je úplně o něčem jiném. Pro mě je to docela zvláštní, že ne jenom u Vás, ale i na jih od nás se hraje na akcích o dost rychleji, u nás je už nějakou dobu dominantní tempo 128 BPM. Neškatulkoval bych jestli je daná noc o electru nebo ne. Spíš bych řekl, že jsou to většinou podskupiny housu! A také řekni mi, co se dá dneska zaškatulkovat?? Vždyť pomalu přestanou existovat styly.

U nás v Brně býva často zvykem, že když hudba, která není na 140 BPM, tak je vnímána tak, že „se na to nedá tančit”, což je dle mého názoru jeden z důvodů, proč se zde moc tak těžce uchycuje minimal. Lidí jsou naučení tančit jen na rychlou hudbu a na zbytek nejsou zvědaví. Jak to vnímáš Ty? Je problém s lidmi nebo za to můžou drogy, média nebo…?
Dle mého názoru je to složitá věc a hned bych Tě opravil, že minimal by se neměl spojovat za všech okolností s pomalou hudbou. I minimal může být rychlý, našlapaný. U Vás jak kdyby z principu neberou lidí pomalejší věci. I jak jsme byli na Citadele, slyšeli jsme tam tracky, které pro mě z neznámého důvodu DJ zrychlil o +6% a tak to hraje. Chybu vidím jak v DJs, tak v publiku. To že je nějaká hudba mazec, není dáno tempem! Neslyšel jsem tam ani jeden takový track, který by měl i duši, nějaké city v sobě a přitom aby to bylo na dobře pumpujícím, tvrdším základu! A také nevěřím tomu, že by byli všichni „pod vlivem”, protože to není pravda. Viděl jsem na vlastní oči, že je opravdu dost „čistých” lidí a to je jedině dobře! Podle mě DJs nemají dostatek sebevědomí, aby trochu experimentovali a vychovávali svoje publikum! Řídí se lidmi a chtěji za každou cenu vyhovět publiku, přitom by měl řídit ten, kdo stojí za mixákem. Podle mě když má nějaký dobrý electro track v originále rychlost 128 BPM, tak to není potřeba vytáhnout na 135! Uvidíš, dřív nebo později se budeme spolu usmívat na nějaké deephouse akci.

Hrál jsi už v mnoha zemích, naposled v Thajsku, ale také na srbském Exit Festu, který může být vnímán jako špička mezi soudobými světovými hudebními open air festivaly. Ve které zemi se Ti hrálo nejlíp a proč?
Na všechny moje vystoupení rád vzpomínám... Na EXIT proto, že tam byli čistě fanatici vyloženě „strojní hudby“, polský klub byl asi nejvíc underground kde jsem v životě byl. V Thajsku to bylo úžasné kvůli tamní přírodě a u Vás je to opravdová výzva hrát, co víc, máte nejhezčí holky .

dandy

Tvůj set z Duplexu jsem vnímal dost klubově, co si připravuješ pro své vystoupení na akci Cybertronic II? Jaký styl hudby je Ti nebližší? Liší se v Tvém pojetí nějak zásadně, hraješ li v klubu nebo v rámci velké halové akce?
Já jim říkám festivalové tracky. Velké akce mají jinou atmosféru. Je tam méně homogenní prostředí, musíš vyhovět jiným „podmínkám”. V podstatě bych chtěl vytvořit dobrou atmosféru a aby se lidí cítili dobře. Je mi to jasné, že tam bude několik tisíc lidí a nebude se to všem stejně líbit. Jsem racionální chlap . Zůstanu kolem svého hudebního světa, ale nálada bude dost horká, to vím jistě. Trochu mě ale mrzí, že „nechcete” pochopit tu pravou šťávu toho pravého house!

Asi Tě nepřekvapím, čeští posluchači čekají od Tebe set pikantní, jak maďarská čabajka :o). Co čekáš Ty od nich?
Pravou českou polku na tanečním parketu! Bude to dobrý, jsem si jistý. Hodně vřískotu a holky do první řady . Podle mě nejde charakterizovat set DJe podle toho odkud pochází. Klobásu máme sice pikantní, ale jsme hodně pesimistický národ, já jsem však odlišný !

V Tvém portfoliu na Clubzone.cz jsem se dočetl, že jsi hrál po boku snad každého, kdo na světové taneční scéně něco znamená, ať jde o styl house, trance, electro nebo progressive. Kterého DJ-e a kterého producenta respektuješ nejvíc?
Já je soudím spíše jako DJe. Z deseti případů mě osmkrát zklamou ti, kteří byli vyzdvihnutí jako dobří producenti, ale jako DJs nejsou na tom moc dobře. Starý Nick Warren umí vždy roztančit a jeho Global Underground 30 je zase něco fantastického! On to prostě cítí. Stoprocentně roztančí každého a to i přesto, že ne vždy hraje nejnovější věci. Když je potřeba, tak bez problému vytáhne i staré dobré vály a lidí šílí! Kritizují ho jen nejbláznivější „hudební inženýři”, ale takových je málo.

Do jakého maďarského klubu by jsi nás pozval a proč? Případně jaký festival by si neměl nechat česky kluber dychtící po neopakovatelném hudebním zážitku ujít?
Bez ohledu na to, že na akcích valíte o sto šest, dostávám od Vás i pěkně pomalé proggie mixy a také dobrý house. Myslím, že DJ od Vás by bez problému zapadl do konceptu v kterémkoliv maďarském klubu. Festival? Nic takového nemůžu doporučit. Budapest Parade stál za to ještě před pár lety, teď je to už tak trapné, že je mi z toho do breku! Čechům doporučuji kluby, to bude jistě velký zážitek!

Děkuji za rozhovor, těšíme se na Tvé vystoupení!
Já děkuji za možnost, kromě jiné Tobě a doufám, že se brzy uskuteční nějaký super underground mejdan v společném pořádání Truesounds a Clubzone!

Dandyho si budete moci poslechnout vrámci akce Cybertronic II, na hlavní stage bude zahřívat terén Orbithovi. Máte se na co těšit!

Více informací :
http://booking.clubzone.cz/index.php?lang=cz&show=artists&artist=39
http://www.justmusic.fm  

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

27. 03. 2007 | 20:15:40
+0 | -0
...pěkné čtení, jen škoda, že si Dandyho nedám na živo ((((
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika