Praktický průvodce sluchátky

Praktický průvodce sluchátky

14. 04. 2008  |  Autor: Tzésar  |  Komentáře (36)
Chystáte si koupit nová sluchátka? Připravili jsme pro Vás malého průvodce nepřeberným množstvím sluchátek, která můžete v současné době nalézt na domácím trhu. Poradíme Vám, jaká zvolit sluchátka a jaká jsou rozhodující kritéria při nákupu.
1. Finance

Naše sluchátková mise začíná. Nejprve si budeme muset vymezit několik základních vztyčných bodů, kterými se budeme při koupi řídit. Rozhodně nejdůležitějším kritériem je pořizovací cena sluchátek. Bohužel v naprosté většině případů neplatí ono slavné rčení, za málo peněz hodně muziky. V případě sluchátek cena odpovídá kvalitě. Našim prvním bodem by mělo tedy být vymezení částky, kterou jsme ochotni zaplatit za nová sluchátka. Při rozhodování, jakou částku uvolníme z naše finančního rozpočtu, mějte vždy na paměti, že výsledná kvalita reprodukce je přímo úměrná ceně produktu, v našem případě tedy sluchátek.
 
2. Způsob používání

Druhým kritériem pro správný výběr sluchátek je uvědomění, k čemu nám budou naše nová sluchátka sloužit a v jakých podmínkách je hodláme používat. Musíme si vymezit, pro jaký druh poslechu je chceme mít. Existuje několik druhů sluchátek – k počítači (nejčastěji s mikrofonem) , pro osobní/přenosné přehrávače (CD discmany, mp3/mp4 přehávače apod.) vhodná na venkovní použití (pecky, špunty), sluchátka pro kvalitní poslech na doma (hifi sluchátka), sluchátka pro dje a v neposlední řadě studiová / monitorovací sluchátka. Poslední z jmenovaných je kapitola sama o sobě, jejich cena se pohybuje v řádu i několik desítek tisíc korun a pro zatím je z našeho bádání vypustíme.
 
Základní rozdělení sluchátek

Profesionální – studiová, DJ, pro call centra
Domácí – uzavřená, otevřená, audiofilská, hifi
Přenosná – špunty, pecky, s klipy, týlní most
Bezdrátová – analog, digital, bluetooth
S mikrofonem – malá, velká (např. pro hraní PC her)

sluchatka

U spousty těchto sluchátek se můžete setkat s pojmem dynamická sluchátka. Ty obsahují elektrodynamické měniče využívající magnetické pole. Jejich systém se skládá z membrány (tenká blána), cívky a permanentního magnetu. Cívka (spirála z tenkého drátu) je umístěná v magnetickém poli, které vytváří magnet. Druhým typem jsou sluchátka elektrostatická pracující podobně jako dynamická s tím rozdílem, že je zde využit princip elektrostatický a nikoliv magnetický. Tato sluchátka se neobejdou bez speciálního budící přístroje, který vyrábí potřebnou hlasitost díky signálu mnoha set voltů.

Pojem uzavřená sluchátka nám říká, že jsou částečně potlačeny zvuky přicházející z okolí. Naopak okolí téměř neslyší nic z toho, co posluchač. Míra potlačení závisí na konkrétním provedení mušle. Běžné mají útlum odhadem tak 10 dB, velmi dobře zatlumená sluchátka 20-30 dB, speciální modely i více (např. kvalitní a drahé špunty) .

Otevřená sluchátka mají mušli opatřenou mřížkou (a to až v celé ploše) nebo otvory různé velikosti a tvarů. Zvuk ze sluchátek je tak propouštěn i do okolí a posluchač také není od okolí významně akusticky oddělen. Pro výrobce sluchátek je jednodušší udělat kvalitní zvuk právě s co nejotevřenějšími systémy.

Polootevřená sluchátka nejsou tak běžným pojmem, zpravidla je tak označuje sám výrobce (zejména AKG).Dají se tak nazvat sluchátka, která mají uzavřenou mušli, ale náušník plně neuzavírá ucho.

Pecky jsou nejběžnější sluchátka, která dostanete k většině přístrojů zdarma. Usazují se do ucha před sluchovod, což je jeden z nejproblematičtějších systémů - hrají tak, jak Vám padnou do ucha. Máte-li štěstí, hrají Vám i levné modely docela obstojně; máte-li smůlu, neuspokojí Vás sebelepší pecky. U těchto modelů platí více než jinde: vyzkoušení předejde zklamání.

Špunty se zasunují se přímo do sluchovodu, zvuk do ucha přivádí jen tenkou trubičkou (zvukovodem), která je obklopena náušníkem zabezpečujícím perfektní zatěsnění sluchovodu. Zaručují mnohem kvalitnější poslech než špunty, přesto u nás nemají moc valnou tradici.

U všech těchto sluchátek se zaměřujeme na pravděpodobnou výdrž materiálu, pohodlí, rozměry, zpracování a komfort. Pozorně si prohlédněte, z jakého materiálu jsou nejvíce namáhané části (kolem náušníků) a případně druh materiálu (pokud budete používat sluchátka v prostředí, kde se brzy zpotí hlava, nebo při dlouhodobém nošení, vezměte v úvahu i možnost vyvarování se oloupání nebo zničení náušníků). Otevřená, uzavřená, drát, bezdrát? V tomto případě záleží na subjektivním dojmu a přesvědčením, osobně doporučuji řídit se heslem, že zvyk (i zvuk) je železná košile, není důvod měnit druh sluchátek pokud jsme na některá sluchadla navyklí. Pamatujte, že sluchátka můžete mít na hlavě i několik hodin, a pokud jste byli zvyklí nosit špunty, pak pořízení robustních sluchátek bude na dlouhodobější zvykání stejně tak jako v případě opačném, kdy Vám bude na hlavě „něco chybět“.

3. Průzkum nabídek

Třetí krok je průzkum trhu. Jaký sortiment sluchátek nabízí v současnosti prodejny, shopy, eshopy a nákupní centra. Jednoznačně nejlepším vykročením do úspěšného nákupu je potykání si s internetovým vyhledávačem. Předpokládám, že s internetem náš čtenář pracuje a po chvilce pro něj nebude problém nalézt ideální sluchátka a k nim potřebné informace. Stačí si projít několik eshopů a za chvíli se Vám začne rýsovat výsledek. Doma si v klidu vyberte sluchátka, porovnejte vážné kandidáty a pokud už máte trochu jasno, nastává poslední bod naší mise a tím je vzít budoucí sluchátka útokem vpřed.

4. Poslech

Nejdůležitější vlastnost sluchátek je celkový hudební dojem a ten nemůžeme nikde vyčíst ani nastudovat. Nezbývá tedy nic jiného než poslech, nechceme přeci koupit zajíce v pytli. Dobré je si vzít s sebou do obchodu svůj vlastní zdroj hudby na CD nebo jiném nosiči, který máme dobře naposlouchaný, případně stará sluchátka a začít porovnávat. Zaměřte se na svůj vlastní požitek z hudby, zde jsou pravidla zbytečná.

Při výběru sluchátek můžete narazit na spoustu technických specifikací. Abychom porozuměli co znamenají, nejzákladnější si trochu vysvětlíme.

Frekvenční (kmitočtový) rozsah. Frekvence je měřitelná fyzikální veličina, se kterou jste se určitě již setkali na střední škole při hodinách fyziky. Udává se v Hz (hertzech) a zjednodušeně řečeno vyjadřuje, jaké tóny jsou do Vašich uší reprodukovány. Nejčastěji se setkáte s rozmezím: 20Hz–20 000Hz (20kHz) ±3dB, přičemž minimum odpovídá nízkým tónům (basům) a maximální hodnota výškám (vysokým tónům). Toto rozpětí nám bohatě stačí, některá sluchátka mají rozsah daleko větší, ale tím uspokojíte možná tak Vašeho psa, protože lidské ucho vnímá frekvence právě v těchto hodnotách. Tóny přibližně do 200Hz představují basovou složku, kolem 1000 Hz složku středovou a od 2000 Hz až zbytek je oblast výšek. Údaj za rozsahem je útlum v dB (decibelech). Udává při jaké hlasitosti, resp. při jaké míře poklesu hlasitosti bude uvedený rozsah slyšitelný. Bez tohoto údaje je rozsah velmi zavádějící a nelze z něho ani odhadnout, jak bude konečná reprodukce vypadat.

Impedance je další důležitá měřitelná veličina, jejiž jednotkou jsou ohmy. Popisuje zdánlivý odpor součástky a fázový posuv napětí proti proudu při průchodu střídavého elektrického proudu dané frekvence. Zjednodušeně řečeno - reprodukční zařízení se po připojení na zesilovač chová jako odporová zátěž. Čím větší je hodnota, tím vyšší odpor je kladen a tím menší bude hlasitost. Sluchátka mívají nejčastěji 32 ohmů, vyskytují se ale i vysokoimpedační modely, např. u AKG K-240M je to 600 ohmů. Platí pravidlo, že s nejnižšími hodnotami se setkáme u sluchátek pro přenosné přehrávače, s nejvyššími u studiových apod. Vyjímka potvrzuje pravidlo.

Citlivost v dB/mW vyjadřuje hladinu akustického tlaku (tlaková vlna vznikající při reprodukci) v ose reprodukčního zařízení. Laicky řečeno míra hlasitosti závislá na výkonu, který je do reproduktorů ve sluchátkách přiveden. Hodnoty nad 100dB jsou považovány za velmi slušné. Běžné rozmezí 97 bB až 107 dB.

Zkreslení označuje podíl harmonického zkreslení objevujícího se v reprodukci, jedná se o měřitelnou odlišnost od originálního signálu. Udává se v % a platí, že čím nižší číslo, tím menší zkreslení a kvalitnější poslech.

Výkon v mW (mili wattech) udává zatížitelnost reprodukčního zařízení. Hlasitost reprodukce je přímo závislá na výkonu zesilovacího prvku, tedy zdroje (MP3/CD přehrávače, sluchátkový zesilovač, mixpult) Často se tento údaj u sluchátek ani neuvádí.

Pokud ale chcete srovnávat technické parametry jednotlivých sluchátek, mějte na mysli, že výrobci používají různé metody při získávání jejich hodnot. Navíc se z lákavě vypadajícího barevného obalu nedozvíte, jak sluchátka opravdu hrají. Raději využívejte svých vlastních uší a vyvarujte se tak možnému zklamaní při koupi naslepo a technické údaje berte až jako druhořadý prvek. 

A teď ještě více konkrétněji. Pokud chcete kvalitní sluchátka na domácí poslech, doporučuji poohlédnout se po hi-fi sluchátkách. V dřívější době tato zkratka znamenala nejvyšší stupeň kvality, dnes se bohužel touto zkratkou ohání zbytečně moc produktů. Kvalitní hifi sluchátka seženete kolem 1000 – 2000 Kč, mají vyrovnaný zvuk, často zvýrazňují hlavně basy. Pro dje existují tři druhy sluchátek – nižší třída, střední a profi. Zde je třeba řící, že dj sluchátka nejsou na běžný domácí poslech. Jsou uzpůsobena pro djs pro rychlou a snadnou manipulaci, netěsní tak dobře na uši jako hifi nebo studiová sluchátka, protože konstrukčně jsou většinou navržena pro přiložení na ucho. Zvukově nabízí asi nejširší rozmezí od nižších tříd, kdy platíte v podstatě těch pár set korun za napodobeninu designu nějaké lepší značky (zde slouží maximálně jako doplněk image, zvuk příšerný), přes střední třídu s jakýmsi kompromisem mezi zvukem a designem až po profi třídu, kde v některých případech zase naopak připlácíte nemalé peníze za značku. Mezi djs jsou nejoblíbenější značky Sennheiser, Technics, Pioneer, nebo Sony.

Nejlepší zvuk poskytují studiová / monitorovací sluchátka, ideální na mastering, skládání hudby, studia, rozhlas apod. Jejich cena začíná někde kolem 5000 Kč, ale dají se pořídit i levněji. Nejoblíbenější značka asi AKG.

Současný standart mezi sluchátky pro DJs

Technics RP-DJ 1210, Pioneer HDJ 1000, Sennheiser HD 25-SP - II Osobně jsem se setkal snad se všemi možnými druhy sluchátek (často si svoje zapomínám doma) a je prakticky otázkou vkusu, ke které značce se přikloníte. Zmiňovaná sluchátka jsou ideální na párties, na skládání hudby bych v jejich cenové relaci volil jiná.

Cena: 3000-5000 Kč 

A s jakými sluchátky můžete vidět světový Djs? Podívejte se na jejich oblíbené značky:

Afrika Islam - Sennheiser
Agent – Pioneer
Carl Cox - Pioneer
Chris Liebing - Sennheiser
Christian Jay Bolland – Pioneer
Deadmau5 - Pioneer
Felix De Housecat – Pioneer
Dj Neo - Technics
Dj Rush – Sony
Ladida – Sennheiser
Hardcell - Technics
Johan Gielen – Technics
Jonty Scrufff - Sony
Michal Poliak – Technics
Milan Lieskovksy - Sennheiser
Philip TBC – Sennheiser
Tripmain - Technics
 
Současný standart sluchátek pro přenosné přehrávače
 
Koss Porta Pro 
Firma: KOSS
Cena: 1000 Kč

Sluchátka jsou vyrobená z plastu a oceli . Neodymová slitina boru a vzácného zemského magnetu dodává sluchátkům vysokou kvalitu zvuku. Zvuk je velice hutný a poměrně přesný. Basů je více, středy jsou informativní a přirozené, výšky detailní, přirozené. Firma Koss nabízí tzv. „doživotní záruku“ - sluchátka je možné vyreklamovat za paušální poplatek cca 200 Kč bez ohledu na způsob a druh poškození.

Současný standart mezi sluchátky pro studia a monitoring
 
AKG K240 / K240 Mk II 
Firma: AKG
Cena: 4000 Kč

Sluchátka využijete ve studiu, při vysílání, mixáži nebo pro luxusní hifi poslech. AKG K K240 / K240 Mk II jsou komerčně nejúspěšnější sluchátka s technologií Varimotion a velkými XXL reproduktory. Polootevřené mušle s circumaurálním designem poskytují pevné basy, přesné středy a křišťálově čisté výšky. Díky nízké impedanci a zvýšené citlivosti mohou být používána i se slabšími sluchátkovými zesilovači a přesto produkovat mohutný a hlasitý zvuk. Patentovaná technologie membrány Varimotion umožňuje realistický zvuk s výbornou perspektivou a otevřeným, „vzdušným“ charakterem na vyšších frekvencích. Membrána je v různých místech svého průměru opatřena rozdílnou tloušťku.
36 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

26. 03. 2016 | 11:36:38
+0 | -0

Dj sluchátka

Ahoj, můj přítel je Dj a já bych mu moc ráda koupila k narozeninám něco, co využije v tomhle oboru. Pořád mele o tom, že by otřeboval nová sluchátka, takže bych mu koupila asi tohle. Otázka ale zní, jak vybrat ty správné, aby mu sloužily a udělaly mu radost. Koukala jsem všude možně po internetu a je jich opravdu šílené množství a taky co se týče cen, jsou tam fakt velké rozdíly. Zatím mám v merku dva kousky, jeden kolem 3 000 Kč a druhý kolem 7 000 Kč. Dám i odkazy, ať se můžete podívat http://www.audioworks.cz/zvuk-sluchtka/46255-shure-srh940---profesionalni-studiova-sluchatka.html a http://www.audioworks.cz/zvuk-sluchtka/46253-shure-srh840---profesionalni-referencni-sluchatka.html. Prosím, poradíte někdo, zda jsem vybrala správně, popřípadě, které z těch dvou si vybrat? Moc díky

22. 02. 2016 | 22:58:27
+0 | -0

5.1. sluchátka

Ahoj, myslíte si, že tyto sluchátka jsou dostačující? http://www.game-hall.cz/pc-hry-a-prislusenstvi/herni-prislusenstvi/sluchatka-a-mikrofony/5-1-sluchatka-s-mikrofonem-natec-genesis-hx55.html
Primárně na hraní her + samozřejmě poslech music ;) diky moc za názory

24. 09. 2013 | 22:16:24
+0 | -0

DJ sluchátka

Zdravím, já jsem hledal sluchátka dost dlouho a nakonec jsem si koupil tyhle: http://beatsbydre.cz/beats-by-dre-mixr sice nejsem DJ, ale zvuk je fakt skvělý. Poměrně dobře izolují od okolí a když máte kvaliní mp3 nebo flac tak je to fakt nádhera. Stály mně majland, ale fakt už bych za jiné neměnil. Samozřejmě si můžete vybrat levnější verzi Beats, ale jak říkám, já bych neměnil.

02. 06. 2013 | 22:51:35
+1 | -0

konecne nejaky clanek pro blby i blbecky

dobre napsany clanek pro blby a blbecky hned doporucuji dal

06. 03. 2013 | 10:57:07
+0 | -0

Nejlepší sluchátka

Ztrávil jsem hodiny času hledáním sluchátek do 2000 Kč a dle uživatelských recenzí mě vyšly nejlepší tyto SONY http://www.naseobchody.cz/sluchatka-sony-mdr-v55-cerne/ . Mám je měsíc a líp jsem si vybrat nemohl... skvělý zvuk, super basy ;-)

29. 11. 2012 | 15:51:02
+0 | -0

DJ sluchátka

dobrý den,



potřebovala bych koupit nějaká DJ sluchátka v cenové relaci do 3500,-. MOu se zeptat jaké nejlepší by jste mi doporučili?



Dík
pecivál
17. 09. 2012 | 19:09:24
+0 | -0
zdravím wsechny...potrebuju poradit chci si koupit naky sluchatka pres hlavu kvalitní uzavřené pro přříjemný prožitek ale vubec se w tom newyznám tak neco kolem ceny 1500- 2000 tak aby pekne drzely na hlave treba pri ohybani aby nepadaly nebo pri nejake aktivite např běh nebo co ja wim.... muzete mi nekdo poslat odkaz na nejaky? Díky moc

09. 03. 2011 | 18:47:41
+0 | -0

rada

chci se zeptat, co říkáte na sluchátka Baxton BHP1300 Ultimate,dík
Sch.
28. 11. 2008 | 11:54:13
+0 | -0

Zemský magnet je nesmysl !

Jsou to magnety s příměsí kovů pocházejících z tzv. vzácných "zemin", rozuměj, oxidů. Takovým kovem je například neodym. Lepší lehká sluchátka než PortaPro neznám, krom toho mám GT5, také dobrá, slabší basy, vykreslenější prostor.

28. 10. 2008 | 11:33:07
+0 | -0

Inspirace by AVmania?

http://avmania.zive.cz/Svet-sluchatek-vybirame-si-ta-prava/sc-44-sr-1-a-469/default.aspx Je vidět, kde se pan autor nechal inspirovat. :-)

20. 07. 2008 | 12:25:52
+0 | -0

porovnání sluchátek

Nemám ve zvyku psát na net, ale tohle mně nedá. Koupil jsem Beyerdynamic DT 880 na doporučení a byl jsem příšerně zklamán - na výškách jsou to telefonní sluchátka. Pak jsem udělal, co jsem měl udělat napřed, vyzkoušel jsem jich celou řadu a nakonec (ve třídě do 5 tis. Kč)skončil u AKG 240 MK II. Naprostá spokojenost !

Nikomu nic nevnucuji, jen sděluji svou zkušenost.

21. 05. 2008 | 19:04:40
+0 | -0
Mel jsem Sony MDR-V700 a u nich praskly klouby, coz je klasicka zavada techto sluchatek. Slysel jsem neco i o novejsi verzi se silnejsim kloubem, ale nevim co je na tom pravdy a jestli se daji vubec sehnat tady v CR.

Pote jsem koupil Technics RP-DH1200 a tam se mi po dvou letech (nanestesti tesne po zaruce) opet praskl kloub. Sice jina cast, nez u Sony, ale cca po stejny dobe. Oprava udajne neni mozna, protoze se pry soucastky na tyto sluchatka jiz nevyrabeji. Nechapu jak je to mozny, kdyz jsou stale v nabice i na panasonic.cz, ale to mi bylo receno v autorizovanym servise.

Zvazuju tedy koupi Pioneer HDJ 1000, ale uprime uz moc necekam. Asi je opravdu nutnost pro aktivniho DJe kupovat sluchatka kazdy dva roky novy..
Pavlis
20. 04. 2008 | 14:08:15
+0 | -0

koss

Mám Koss UR 40 a naprostá spokojenost.

19. 04. 2008 | 22:07:11
+0 | -0
Souhlasím se všema co říkají že kossy jsou dobrý. I moji známí jsou s nimi nad míru spokojeni. Přes redukci je používám u telefonu Sony Ericsson W200i a fungují naprosto skvěle.
Lukin
18. 04. 2008 | 19:52:53
+0 | -0
2 Czech smejd : Mám je a veliká spokojenost! mohu jenom doporučit
mara
18. 04. 2008 | 18:44:51
+0 | -0
mozna uz trochu ohrana pisnicka ale na koss porta pro nedam dopustit...podle me jsou to nejlepší sluchátka na trhu v poměru

kvalita-cena...
Til (NL)
17. 04. 2008 | 22:17:12
+0 | -0
ja osobne mam denon dj dn-hp1000 a sem s nima maximalne spokojenej.sice staly vic ale pouzivam je a zvuk,pohodli vsechno je presne podle me .

16. 04. 2008 | 21:37:28
+0 | -0

koss

mam sluchatka porta pro a nemuzu si je vynachvalit protoze mam rad basy akorat nevihoda jedina uchyceni sluchatek umelou hnotou k ramu takze hrozi postupne osoupani pokud to budete casteji sundavat ale co dozivotni zaruka je dozivotni i bes zarucaku za cca 300
Czech smejd
16. 04. 2008 | 20:51:26
+0 | -0

Sony MDR V700dj

Má někdo zkušenosti s těmito sluchadly ? Uvažuji o koupi, ale předtím bych uvítal jakékoli ohlasy na ně... Díky

(odkaz: http://www.sluchatka.net/5-sony-mdr-v700dj/ )

16. 04. 2008 | 15:23:17
+0 | -0
koss jsou nejlepšejší posluchadla, jaké snad existujou:)
Gopher
16. 04. 2008 | 11:26:16
+0 | -0

2 ani-ska:

No taky mam Porty, jsou lehoučký a se zvukem naprostá spokojenost!! Jenom po delšim nošení mě v určitých bodech na uších prostě tlačí.. Jinak ale všem doporučuju, na venkovní pobyt sou nejlepší ;)
masta_blasta
16. 04. 2008 | 10:41:03
+0 | -0

2Jorgen

standart i standard..obe verze pripustne..;)
Daniel Pánek
16. 04. 2008 | 02:42:24
+0 | -0

to insomnia and hhh

Napriklad se Stantonama hraje Tiesto. I kdyz tam je to asi taky otazka toho co mu zrovna daj.



hhh: predved svoji praci kritiku a mimochodem video / film neni jen o obraze ;o)

15. 04. 2008 | 21:22:16
+0 | -0
hmm KOSS mam a sou skwělý a nebolí mě z nich uši prostě parádní
Obcese
15. 04. 2008 | 18:05:51
+0 | -0

ochrana sluchu

ohl. ochrany sluchu pripravujeme samostatny clanek
MH
15. 04. 2008 | 12:51:29
+0 | -0
Ochranu sluchu tady taky trosku postradam, ale při koupi televize taky nezjišťujete jak blízko nesmíte sedět a jak dlouho na ni nesmíte civět.. Článek je v pořádku a v kostce podává potřebné informace. Uričtě pomůže jak neználkům tak i trošku zkušenějším.. opakování je matka moudrosti..
insomnia
15. 04. 2008 | 12:45:55
+0 | -0
kazdopadne THE BEST je HD 25, to vi kazdej :P



jak tu nekdo zminoval Stanton, tak to je tak pro slepice na dvorek :D
Franco
15. 04. 2008 | 12:02:31
+0 | -0

XONE XD-53

Skoda, ze tu neni zminka o novem modelu od Allen and Heath. Dost o tehlech sluchatkach premyslim, ale zatim jsem nasel recenze jen na britskych strankach... Jinak znacku Beyerdynamic muzu vsem doporucit, mel jsem moznost si u nich zahrat na par akcich a jsou minimalne srovnatelne s Pioneer HDJ-1000 a Technics RPDH-1210 ;-) Kazdopadne clanek je good, bylo to zajimave pocteni :-)
Teczka
15. 04. 2008 | 11:22:56
+0 | -0
ja dostala zadarmiko sluchatka k notebooku, spuntovy kreativy - a sou to nejlepsi sluchatka, co jsem kdy mela

(http://www.nejlevnejsipocitace.cz/shop/creative-ep630-sluchatka-p-15222.html)





a sluchatka za dve "stofky" jsou pro konzumenty, ne pro posluchace.

15. 04. 2008 | 10:56:50
+0 | -0

music

abych rekl pravdu,tak co nosej DJove na usich me apsolutne nezajima a fsadim se ze 98% fsech posluchacu si koupi naslaply sluchatka za 200 stofky a bude jim to bohate stacit...ty zbyly 2%..nas zbylych 98%...absolutne nezajima...
Zobrazit další komentáře   >>
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika